De beste software voor digitale kunst: een overzicht

Carla Andrews 19-06-2023
Carla Andrews

Digitale kunst heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd. Er zijn nu veel verschillende softwareprogramma's waarmee kunstenaars verbluffende kunstwerken kunnen maken waar iedereen van kan genieten. In deze review kijken we naar de beste digitale kunst software die momenteel op de markt is.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Photoshop

Controleer Photoshop Prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Adobe Photoshop is een veelgebruikt programma voor digitaal schilderen, fotobewerking en het maken van afbeeldingen. Het heeft een beetje een leercurve voor beginnende gebruikers, maar zit vol met functies waarmee je verbazingwekkende kunstwerken kunt maken.

Adobe CC heeft een prijsmodel op basis van abonnementen. Het plan Fotografie, dat Photoshop, Lightroom en de Photoshop-app voor iPad omvat, kost slechts 9,99 euro per maand, plus een gratis proefperiode van 30 dagen.

Met Photoshop kunnen kunstenaars snel en efficiënt tekenen door het penseelgereedschap te selecteren en een grafisch tablet en pen om op het tekenbord te tekenen. Het werkt net als traditionele tekenmedia, gewoon je tablet en pen instellen en aan de slag.

Photoshop werd uitgevonden als software voor fotomanipulatie, maar door de ongelooflijke details, subtiele overgangen, verlopen, texturen en effecten die met gemak kunnen worden gemaakt, is het een favoriet onder digitale schilders. Effecten kunnen er precies of schilderachtig uitzien, afhankelijk van de stijl van de kunstenaar.

Voor digitale schilders die maak werk voor drukwerk Stel het document op in CMYK-kleurmodus en met een resolutie van 300ppi. Als je digitale schilderijen maakt voor het web, gebruik dan de RGB-kleurmodus en een resolutie van ten minste 72ppi. Photoshop heeft veel toepassingen voor zowel traditionele als digitale kunstenaars, als je meer wilt weten over hoe je afdrukken maakt en afbeeldingen van kunstwerken voor sociale media bewerkt, bekijk dan onze Photoshop voor kunstenaars gids .

Photoshop is een bitmap-software, dus het ondersteunt geen vectorafbeeldingen. U kunt echter wel vectorvormen in Photoshop gebruiken door ze te maken in een andere vectorsoftware zoals Adobe Illustrator en ze vervolgens in Photoshop te importeren als Smart Objects.

U kunt ook extra plugins en penselen krijgen van Creatieve markt Of pas uw eigen penselen aan om prachtige texturen en effecten te creëren die de traditionele schilderkunst kunnen evenaren.

Ongetwijfeld is Photoshop de beste digitale kunstsoftware voor kunstenaars die een veelzijdig, industrieel standaardprogramma willen met veel functionaliteit.

Illustrator

Illustrator prijzen controleren

& Ontvang een gratis proefperiode

Adobe Illustrator is vectorgebaseerde software die kunstenaars vaak gebruiken om logo's, illustraties en iconen te ontwerpen. Het heeft een enorm scala aan mogelijkheden, maar kan moeilijk te gebruiken zijn als je niet bekend bent met de software.

Illustrator is een andere app van Adobe, wat betekent dat u het als maandelijks of jaarlijks abonnement kunt kopen.

De vector-gebaseerde aard van Illustrator betekent dat het perfect is voor het maken van afbeeldingen die moeten worden aangepast zonder verlies van kwaliteit. Dit komt omdat wanneer je een bitmap afbeelding aanpast, het wazig en korrelig wordt, maar wanneer je een vector afbeelding aanpast, behoudt het zijn scherpte.

Met Adobe Illustrator maakt u gemakkelijk precieze lijnen en vormen door het pengereedschap te selecteren en op het tekenbord te tekenen. Verplaats de ankerpunten om precies de juiste vorm en lijn te krijgen.

Als je illustraties met wat meer persoonlijkheid wilt maken, gebruik dan het blobpenseelgereedschap om uit de vrije hand te tekenen. Dit gereedschap creëert een vectorpad dat net als elk ander pad kan worden bewerkt.

Als je gedetailleerde illustraties moet maken die onbeperkt kunnen worden geschaald, dan is Illustrator de software voor jou.

Procreate

Check Procreate Prijzen

Procreate is een app voor digitaal schilderen en illustreren op de iPad.

Deze app is goedkoop in vergelijking met andere op de lijst en u hoeft slechts een eenmalig bedrag te betalen. Houd er echter rekening mee dat deze app alleen kan worden gebruikt met de iPad, dus in dat opzicht heeft hij wel een beperking.

Procreate is een geweldige optie voor kunstenaars die onderweg schilderijen of illustraties willen maken. De iPad is veel draagbaarder dan een laptop, dus je kunt je kunstwerken overal mee naartoe nemen. iPads zijn een van de beste tablets om te tekenen Met uitstekende kleurnauwkeurigheid, drukgevoeligheid

De app heeft ook een Apple Pencil ondersteuning, waarmee u kunt tekenen en schilderen met drukgevoeligheid. Bovendien heeft de app een grote suite van tools, van layering en clipping masks tot blend mode en alpha lock, zorg ervoor dat u gebruik maakt van alle functies en verken uw creatieve mogelijkheden met uw digitale kunst!

Procreate biedt de mogelijkheid om je eigen penselen aan te passen, net als in Photoshop. Stel de vorm, de korrel, de dynamiek en de mogelijkheid tot nat mengen van het penseel in om iets geheel unieks te creëren. digitale tekening Als u echter een pakket penselen vooraf wilt hebben, kunt u op maat gemaakte penselen van professionele digitale kunstenaars downloaden van Creatieve markt .

Deze app is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest intuïtieve om te gebruiken op deze lijst. Plus, het feit dat het slechts $9,99 kost maakt het toegankelijk voor beginners.

Clip Studio Paint

Check Clip Studio Paint Prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Clip Studio paint is een favoriet onder manga-tekenaars, anime-tekenaars, karaktertekenaars, concepttekenaars en striptekenaars. Het pro-plan begint bij een eenmalig bedrag van 49,99 dollar, maar kan ook worden gekocht als maandabonnement voor 0,99 dollar per maand.

Er zijn een aantal gereedschappen ontworpen met anime-artiesten in het achterhoofd, zoals penseelgereedschappen die automatisch elementen genereren die perfect zijn voor achtergronden, zoals gebouwen en bomen. Maak patronen in kleding en texturen. Je kunt urenlang experimenteren met alle presets en penseelgereedschappen die het tekenproces uiteindelijk veel efficiënter maken.

Bovendien heeft de software een functie voor 3D-modellen die kan worden gebruikt om 2D-kunstwerken te maken. Dit is perfect voor het maken van mangapanelen en dynamische scènes en kan worden gebruikt als hulpmiddel bij het bereiken van nauwkeurige anatomie, lichaamsposes en lichtbronnen in een afbeelding.

Clip Studio Paint heeft ook een uitgebreide bibliotheek met sjablonen voor stripverhalen, zodat u uw projecten met een professionele uitstraling kunt beginnen. Open gewoon een van de vele sjablonen en begin uw eigen personages in de scène te tekenen.

Het mooie van Clip Studio Paint is dat het zowel voor animatie als voor gewoon digitaal tekenen en schilderen kan worden gebruikt.

Drukgevoeligheid is een ondersteunde functie, zodat u kunt tekenen met uw grafisch tablet en bereiken dikkere of dunnere lijnen afhankelijk van de druk die je uitoefent.

Voor striptekenaars, of elke kunstenaar die ook de mogelijkheid wil hebben om hun werk te animeren tegen een budgetprijs, zou Clip Studio Paint de beste digitale kunstsoftware-optie kunnen zijn.

Corel Painter

Prijzen van Corel Painter controleren

& Ontvang een gratis proefperiode

Corel Painter is een digitaal schilder- en illustratiesoftware die beschikbaar is voor Mac. Het penseelpakket dat standaard wordt aangeboden bevat 900 penselen, wat de hoeveelheid standaardpenselen die Photoshop aanbiedt aanzienlijk overtreft. De penselen zijn verdeeld in categorieën gebaseerd op traditionele media, zoals olieverf, aquarelverf, paletmessen, krijt en gouache.

Dit programma is intuïtief en voelt gemakkelijker te leren en te gebruiken dan Photoshop. Het is ontworpen om het uiterlijk en het gevoel van traditionele schildermedia na te bootsen. Teken- en schildertechnieken kunnen met Corel Painter worden nagebootst.

Koop Corel Painter voor $429 als eenmalige betaling, of $199 voor een jaarabonnement. Ze bieden wel een 30 dagen geld-terug-garantie.

Om met realistische perspectieven te tekenen, selecteer je het perspectiefraster om stadsgezichten en rechte lijnen te maken die lijken alsof ze zich in de driedimensionale ruimte bevinden. Vergelijkbare kunstwerken maken met Photoshop kan meer kennis vereisen van de gereedschappen binnen het programma en meer tijd vergen.

Een andere goede tip bij het gebruik van Corel Painter is het selecteren van het grijswaardenvoorbeeld, waarmee u de waarden van het kunstwerk kunt controleren en of u het contrast moet aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken.

Kortom, als u digitale kunst wilt maken die lijkt op de eigenschappen van traditionele kunstmedia, die intuïtief en prettig in gebruik aanvoelt, dan zou Corel Painter de beste kunstsoftware voor u kunnen zijn.

Rebelle

Controleer de prijzen van Rebelle

Rebelle is digitale schildersoftware die het uiterlijk en het gevoel van traditionele aquarel-, acryl- en inktschilderijen simuleert. Het is beschikbaar voor Windows en Mac.

Een van de unieke kenmerken van Rebelle is dat het de regels voor het mengen van kleuren uit de echte wereld gebruikt om realistische resultaten te creëren. Dit betekent dat je in Rebelle kleuren kunt mengen zoals je dat met echte verf zou doen.

De software heeft ook een wetness control functie waarmee je kunt bepalen hoeveel de verf uitloopt in het papier of canvas. Dit is een geweldige functie voor het maken van aquarellen.

Met de hulpmiddelen en functies van het programma kunt u de look en feel van uw schilderijen bepalen. Voor kunstenaars die afdrukken van hun werk willen maken, heeft Rebelle nano-pixeltechnologie, wat betekent dat u kunt inzoomen op het kunstwerk om onbeperkte hoeveelheden details te zien. Druk de afbeelding tot 16x groter af, tot A0-formaat.

Kies ervoor om op een aantal oppervlakken te schilderen, die realistische texturen bieden, bijvoorbeeld aquarelpapier en canvas. Om het programma nog meer diepte van realisme te geven, hebben de aquarelpenselen granulerende effecten.

Voor kunstenaars die graag hun proces van kunst maken delen, biedt de software een time-lapse functie. Zo kun je je werk opnemen en delen met je fans!

Rebelle kost $119,99 voor een pro licentie voor één gebruiker, of $69,99 voor een gewone licentie.

ArtRage

Check ArtRage Prijzen

& Ontvang een gratis demo

ArtRage is digitale schilder- en tekensoftware die beschikbaar is voor Windows, Mac, iPhone en iPad. Deze software is eenvoudig en intuïtief te gebruiken.

Maak realistische schilderijen, met hulpmiddelen die werken als echte teken- en schildermedia. Maak realistische kleurovergangen door olieverf te mengen, schaduw met potloden, of maak fijne lijntekeningen.

De software kost 80 dollar, maar ze hebben soms aanbiedingen, dus check de link voor aanbiedingen. De mobiele app, die geschikt is voor ios en android kost echter maar 4,99 dollar.

De interface en sommige gereedschappen lijken misschien eenvoudiger dan bij andere programma's, maar de software simuleert zo goed het uiterlijk en het gevoel van schilderen en tekenen, dat je bijna vergeet dat je achter de computer zit!

Affinity Ontwerper

Check Affinity Designer Prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Affinity Designer is professionele grafische ontwerpsoftware, die kunstenaars gebruiken om concept art, drukwerkontwerpen, logo's, mock-ups en nog veel meer te maken. De software is snel en responsief, waardoor het soepel en prettig in gebruik is.

Het programma kan grote documenten aan zonder vertraging, en heeft functies zoals een live preview, waarmee u kunt zien hoe uw ontwerp eruit zal zien op verschillende apparaten, of hoe het zal worden afgedrukt.

Affinity Designer is beschikbaar voor Windows en Mac, en kost $47,99 voor een licentie voor één gebruiker. Voor die prijs krijgt u levenslang gratis updates!

Het is beschikbaar voor Windows en Mac. Affinity Designer bevat onder meer vectortekengereedschappen, bitmapbewerking, live-effecten, export van webafbeeldingen en meer.

Affinity Designer heeft ondersteuning voor drukgevoelige pennen toegevoegd, waardoor u meer controle hebt over de dikte van uw lijnen. Als u een Wacom-tablet gebruikt, kunt u de drukgevoeligheid ook gebruiken om de opaciteit van uw penseelstreken te regelen.

Krita

Krita downloaden

Krita is een gratis en open source digitaal schilderprogramma. Het is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Het heeft een groot aantal functies, waaronder lagen, penselen, selectiegereedschappen en kleurcorrectie. Schakel de functies van het penseelgereedschap in, zoals mengmodus, kleur, ondoorzichtigheid en grootte.

Deze software is geweldig voor kunstenaars die met een budget schilderijen of illustraties willen maken. De software is gratis te downloaden en te gebruiken, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je er geld aan uitgeeft.

Een ander groot voordeel van Krita is dat het 2D-animatie ondersteunt. Je kunt keyframes en tween-animaties maken om je kunst tot leven te brengen.

Krita heeft een gebruiksvriendelijke interface die gemakkelijk te navigeren is. De werkbalk bevindt zich aan de linkerkant van het scherm, en de werkruimte aan de rechterkant.

Hoewel de software gratis is, heeft het toch veel functies die wedijveren met die van betaalde softwareprogramma's. Krita heeft bijvoorbeeld een uitgebreide penseelcollectie met meer dan 200 verschillende soorten penselen om uit te kiezen. Met extra functies zoals vectortekst, penseelstabilisatie en filterinstellingen kunt u kunstwerken van professionele kwaliteit maken.

De software ondersteunt ook drukgevoelige tabletten, zodat u realistisch ogende penseelstrepen kunt maken. Als u op zoek bent naar gratis digitale kunst software Het is een prima programma om mee te werken als je als beginner wilt oefenen met digitale kunstsoftware, voordat je investeert in een duurdere optie.

GIMP

GIMP downloaden

GIMP is een gratis en open source alternatief voor Photoshop waarmee je veel van dezelfde dingen kunt doen als met Photoshop. Het is een beeldbewerkingsprogramma, maar het heeft penselen en gereedschappen die digitale schilders kunnen gebruiken.

GIMP heeft een groot aantal functies, zoals schildergereedschappen, penselen, selectiegereedschappen, lagen en kanalen. Het ondersteunt ook plugins, waarmee de mogelijkheden van de software nog verder kunnen worden uitgebreid.

Hoewel GIMP is een vrij krachtig programma Het heeft niet zoveel mogelijkheden als Photoshop, maar is een prima optie voor wie zich Photoshop niet kan veroorloven of net begint met digitale kunst.

ZBrush

Controleer ZBrush prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

ZBrush is een digitaal beeldhouw- en schilderprogramma dat beschikbaar is voor Windows en Mac. Het is ontworpen voor gebruik door zowel professionele kunstenaars als aspirant-professionals. De software wordt gebruikt om realistische 3D-modellen te maken voor film, games en meer.

De software heeft een groot aantal functies waarmee u 3D-modellen kunt modelleren, schilderen en textureren. Het ondersteunt ook drukgevoelige tablets.

Gebruik het penseel om details aan uw model toe te voegen of te verwijderen. Penselen kunnen worden gebruikt om bepaalde effecten te creëren, kies bijvoorbeeld huidpenselen om huidtextuur te creëren, of een schaalpenseel om het effect van schubben op een reptiel te creëren.

ZBrush is een geweldige keuze voor kunstenaars die 3D-modellen of sculpturen willen maken. Het is ook een goede optie voor degenen die 2D-schilderijen of tekeningen met een 3D-gevoel willen maken.

Het nadeel van ZBrush is dat het vrij duur is. Het kost 795 dollar voor een licentie voor één gebruiker. Als je wilt zien of ZBrush geschikt is voor jou, meld je dan aan voor hun gratis proefversie voordat je overweegt te investeren.

Canvas X Draw

Check Canvas X Draw Prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Canvas X Draw is een vectortekenprogramma dat beschikbaar is voor Windows, Mac, iPad en iPhone. Het is ontworpen voor gebruik door zowel professionele kunstenaars als aspirant-professionals. Het is snel en gemakkelijk te gebruiken en functioneert als een geweldig all-round grafisch ontwerpgereedschap.

De software heeft veel functies waarmee u gedetailleerde vectorillustraties kunt maken. Gebruik het pengereedschap om uit de vrije hand te tekenen of gebruik de vormgereedschappen om precieze geometrische vormen te maken.

Vul je vormen met effen kleuren, kleurverlopen, patronen of afbeeldingen. Voeg tekst toe aan je ontwerp en kies uit een groot aantal lettertypes.

Zie ook: Olieverfsticks: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Het ondersteunt drukgevoelige tabletten, waarmee u de lijndikte en opaciteit kunt regelen.

Een van de leuke dingen van Canvas X Draw is dat het voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe functies en verbeteringen. De nieuwste versie bevat bijvoorbeeld een nieuw gereedschap Perspectieven, waarmee je gemakkelijk 3D-objecten kunt tekenen.

Canvas X Draw kost 99 dollar voor een licentie voor één gebruiker, die een jaarabonnement dekt. Als u niet zeker weet of u Canvas X Draw wilt proberen, bieden ze een gratis proefversie aan.

Toon Boom Harmony

Controleer Toon Boom Harmony Prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Toon Boom Harmony is 2D-animatiesoftware voor Windows, Mac en Linux, ontworpen voor gebruik door professionele animatoren. De software wordt gebruikt om hoogwaardige animaties te maken voor TV, film en games.

De software heeft een groot aantal functies waarmee u gedetailleerde frame-voor-frame animaties kunt maken. Gebruik het potloodgereedschap om uw eigen illustraties te tekenen of importeer bestaande illustraties in het programma.

Toon Boom Harmony ondersteunt ook drukgevoelige tablets, waarmee je de lijndikte en opaciteit kunt regelen.

Toon Boom Harmony is professionele software, dus het is vrij duur. Het kost $999 voor een licentie voor één gebruiker. Hun gratis proefperiode duurt 21 dagen, zodat u de software kunt uitproberen en inzicht kunt krijgen in het gebruik ervan voordat u beslist of het een goede investering zal zijn.

Autodesk Sketchbook

Bekijk de Autodesk Sketchbook prijzen

& Ontvang een gratis proefperiode

Autodesk Sketchbook is een geweldig stuk digitale kunstsoftware voor digitale kunstenaars en illustratoren. Het is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. De software is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken en heeft een scala aan keuzes als het gaat om het selecteren van penselen en functies.

De digitale kunst software heeft een gratis proefversie en de startprijs van hun app is $19.99, maar ze bieden wel een gratis versie.

Autodesk Sketchbook heeft ook een flinke reeks penselen. Gebruik bijvoorbeeld de spuitbus tool om spetters te maken en de smudge tool om rookeffecten te creëren.

Het nadeel van Autodesk Sketchbook is dat de gratis versie vrij beperkt is. De betaalde versies zijn echter zeer redelijk geprijsd en bieden een breed scala aan mogelijkheden.

De beste software voor digitale kunst

Welk soort software u kiest, hangt af van uw budget en digitale kunststijl. Voor kunstenaars die willen beginnen met animatie Clip Studio verf zou een goede plek zijn om te beginnen, maar Toon Boom Animation biedt de ultieme professionele werkruimte die nodig is om hoogwaardige cartoons en animaties te maken.

Voor wie begint in de wereld van digitale kunst, raden wij Krita aan. Het is een geweldige allrounder met een indrukwekkende reeks functies en het is volledig gratis te downloaden en te gebruiken. Als je bereid bent een beetje te betalen voor je software, dan is Corel Painter is zeker het overwegen waard.

Als u industriële standaardsoftware voor digitale kunst wilt kopen, ga dan voor Adobe Photoshop Ze hebben een gratis proefversie en als je je abonneert op de volledige Creative Cloud suite, krijg je een enorme selectie van apps die geschikt zijn voor het maken van vector illustraties, professionele video's

Heb je de beste digitale kunst software gevonden?

Als u op zoek bent naar tips voor digitale kunst of geschenken voor digitale kunstenaars bekijk dan onze gidsen.

Zo zie je maar, onze opsomming van de beste software voor digitale kunst! We hopen dat dit je heeft geholpen bij het kiezen van het juiste programma voor jouw behoeften. Onthoud dat de beste software de software is die je gemakkelijk gebruikt en die bij je budget past.

Zie ook: De beste oliepastels: een merkenoverzicht

Wat is jouw favoriete software voor digitale kunst? Deel het op sociale media en laat het ons weten!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.