Een tropische oceaangolf schilderen met olieverf: stap voor stap

Carla Andrews 18-06-2023
Carla Andrews

Leer in deze tutorial hoe je stap voor stap een tropische oceaangolf kunt schilderen met olieverf. Deze tutorial is perfect voor gevorderde en beginnende kunstenaars.

Olieverf is perfect voor het schilderen van zeegezichten, omdat ze langzaam drogen. Dit betekent dat u zachte vloeiende randen in de golven en watertexturen kunt maken, waardoor het schilderij een realistische indruk maakt.

Er zijn niet al te veel benodigdheden of kleuren nodig voor deze schildertutorial, ik heb vijf verschillende kleuren gebruikt, twee blauwen, een geel, wit en een aardkleur. Zo kon ik een reeks turquoise en marinetinten mengen.

Als je acrylverf hebt in plaats van olieverf, kun je natuurlijk meelopen! Ik zou aanraden een medium te gebruiken om de verf langzaam te laten drogen en vloeibaarder van structuur te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

De oceaan schilderen: videotutorial

Bekijk de video-tutorial van het oceaan schilderen!

Oceaan olieverfschilderij: stap voor stap

Stap 1: Meng de kleuren

De kleuren in dit schilderij zijn allemaal tinten blauw of groen. Als je nog wat meer oefening nodig hebt in het mengen van kleuren, hebben we een handleiding op hoe kleuren realistisch te mengen en match ze met je referentie.

Kleuren hemelverloop

Begin met het mengen van het hemelverloop. Luchten zijn lichter naar de horizon toe, dus meng een donkere tint voor de bovenkant van het schilderij en een lichte tint voor de horizon van de lucht. Meng vervolgens overgangskleuren tussen de donkerste en de lichtste kleuren. Voor de lucht heb ik ultramarijnblauw gemengd, met een klein beetje omber gebrand om het enigszins te neutraliseren. Daarna heb ik de verhouding wit voor elke overgang verhoogdschaduw. Er is een behoorlijk contrast tussen de waarde van de bovenkant van de luchtkleur en de horizon.

Kleuren van de oceaan in de verte

De kleur van de zee aan de horizon neigt meer naar groen dan de kleur van de lucht. Gebruik ftalocyanine blauw, gemengd met een kleine hoeveelheid omber gebrand, citroengeel en een vleugje wit. De mix is ruwweg 3 delen blauw, 1 deel geel, dan een kleine hoeveelheid omber gebrand en wit. Maak wat lichtere, aparte tinten van deze kleur door wat meer wit toe te voegen. Op deze manier heb je eengradiënt van de zeehorizon tot de top van de brekende golf.

Kleuren van brekende golven

De top van de brekende golf laat veel licht door, dit is het helderste en meest verzadigde deel van het schilderij. Deze kleur is groen van tint, dus meng ik ruwweg twee delen cyaanblauw, een deel citroengeel en wit. Dit maakt een echt zuivere, hoog chromatische mix. Ik voegde het kleinste beetje gebrande omber toe om het af te zwakken en te desatureren, omdat de kleur in zijn puurste vorm nogalsterk.

Kleuren onder de golf en het zand

Het water is licht groenbruin onder de golf waar de tonen van het zand doorheen komen. Deze mix is citroengeel, een groter aandeel omber gebrand, met een klein beetje blauw en een groot aandeel wit. Vervolgens is het zand omber gebrand, citroengeel, een vleugje ultramarijn en wit.

Seafoam en highlights

De schuim- en highlightkleuren bestaan voor een groot deel uit titaanwit en een klein beetje van een van de groene of blauwe mengkleuren op het palet om ze te kleuren. Bijna geen enkele kleur lijkt in het echt zuiver wit, daarom moeten ze worden gekleurd met een van de andere kleuren op je palet.

Zie ook: De beste tekenoefeningen om uw vaardigheden te verbeteren

Je hoeft niet supernauwkeurig te zijn met kleuren mengen, zolang je de juiste waarden hebt en kleuren goed neutraliseert, ben je op weg om realistische mengsels te maken.

Stap 2: Samenstelling

Voor dit werk kun je plannen waar je de horizonlijn wilt hebben en dan eventueel de golf en de strook zand onderaan tekenen. Op mijn paneel is de bovenste tweederde ingenomen door het hemelverloop en het onderste derde is de oceaan. Ik zorgde ervoor dat mijn horizonlijn recht was door hem in te tekenen met een liniaal.

Stap 3: Schilder de lucht

Vervolgens schilder ik een realistisch hemelverloop. Begin met de donkerste kleur bovenaan en schilder delen van je luchtkleuren. Eindig met de lichtste kleur onderaan. Gebruik de overgangstinten, zodat wanneer je gaat mengen het verloop er glad en naadloos uitziet.

Gebruik voor de eerste laag olieverf een stijve grote kwast. Dit helpt bij het inwerken van de verf in het oppervlak. Als u uw verf liever aan de vloeibare kant heeft, voeg dan een medium toe zoals lijnzaadolie of voeg een kleine hoeveelheid oplosmiddel toe om het sneller te laten drogen.

Omlijn de horizon met schilderstape of met de rand van een plat penseel. Als de lucht volledig gevuld is met kleur, neem je een zachte, schone borstel en begin je te mengen. Veeg verfresten van de mengborstel weg terwijl je bezig bent, om te voorkomen dat de donkere hemelblauwe kleuren zich mengen met de lichte hemelblauwe kleuren.

Stap 4: Schilder de zeehorizon

De volgende stap is het uitlijnen van de horizon van de oceaan. Je kunt de rand van een plat penseel gebruiken, of een filbert penseel, of je kunt het maskeren voor meer precisie. Ik gebruik het egbert penseel dat lange haren heeft, dus het is geweldig voor taken die lange, nauwkeurige ononderbroken lijnen vereisen.

Schilder vanaf de horizonlijn je lichtere tinten eronder tot aan de top van de brekende golf.

Het verloop van de zee in de verte is donkerder naar de horizon toe. In tegenstelling tot de lucht, die blauwpaars van tint is, neigt de zee naar groenblauw. De kleuren verschillen niet al te veel in waarde, maar de lichte verschuiving in tint geeft een realistische indruk.

Stap 5: Schilder de brekende golf

De top van de brekende golf is vrij donker van kleur, omdat daar de top van de golf omkrult. Hier heb ik een nieuwe mix gemaakt van wat van de kleur van de horizonzee en een klein beetje van de lichtere tint van de verre zeekleur.

Teken de golf op een vrij ruwe organische manier in, de vorm hoeft niet perfect te zijn. De vorm is vrij golvend met kleine pieken en dalen. Voeg hier later wat schuim aan toe als je de details schildert, maar voor nu is het prima om de ruwe vormen in te blokken.

Net onder de golf krult het water het meeste licht door. Hiervoor gebruiken we onze verzadigde groenblauwe kleur.

Stap 6: Verf het zand en water onder de golf

Schilder vervolgens het zand, zodat je een omtrek hebt die je kunt invullen met het onderste deel van de waterverf. Het deel van het water dat het dichtst bij het zand ligt is meer grijsbruin, geel en licht van toon.

Stap 7: aanpassingen maken

Om een meer realistische basiskleur te creëren, maakt u aanpassingen aan de kleuren en waarden. Zo zijn er delen van de golf die er lichter en meer verzadigd uitzien. Dan zijn er rimpelingen langs de golf die er donkerder uitzien. Delen van het water onder de golf worden donkerder blauwgroen en sommige delen nemen meer de kleur van het zand aan, waar het zand dichter bij het oppervlak ligt.van het water.

Maak van de gelegenheid gebruik om de referentie te analyseren om te bepalen hoe het licht, de kleur en de patronen in het water moeten worden geschilderd.

Je kunt mijn voltooide schilderij als referentie gebruiken!

Stap 8: Schilder de details

Gebruik een detailpenseel voor de laatste laag van het schilderij. Ik heb mijn marterpenseel gebruikt. Je kunt wachten tot de vorige lagen droog zijn, of direct op de natte lagen schilderen. Als je op de natte lagen schildert, zullen de kleuren in elkaar overlopen, wat een zachtere uitstraling geeft.

Schilder eerst het schuim op de bodem. De kleur hiervan is niet puur titaanwit, maar gemengd met het kleinste beetje hemelsblauw, wat er qua waarde realistischer uitziet, maar ook contrasteert met het groenige bruin van het water. Deze kleur gebruik ik ook voor de spray op de top van de golven.

Daarna gebruik ik hetzelfde penseel om verre golven te detailleren met een kleur die ik op het palet heb gemengd en die bestaat uit het lichte hemelsblauw en wat van de lichter verzadigde kleur van de golf.

Detail van het schuim in het voorste deel van het water bij het zand. Daarvoor heb ik wit gemengd met de zanderige waterkleur, met een vleugje van het restje licht hemelsblauw.

Ik gebruik mijn rigger penseel om vrij organisch ogende lijnen te maken, het schuim wijst naar het land. In grote lijnen maken de lijnen van het schuim aan de onderkant kriskraspatronen. Varieer de druk op het penseel om dikkere en dunnere lijnen te maken. Als je je verloren voelt bij het maken van dit soort penseelmarkeringen, kijk dan naar het voltooide schilderij en gebruik het als referentie om je te begeleiden bij het maken van de markeringen.

Benodigdheden voor het schilderen van de oceaan met olieverf

Olieverf

  • Ultramarijn blauw : een diep blauw dat naar paars neigt. Dit is perfect voor luchtkleuren.
  • Ftalocyanine blauw Deze kleur, ook wel cyaan of ftaloblauw genoemd, is primair blauw. Ik heb deze kleur gebruikt om puur turkoois te mengen.
  • Citroen geel Dit is een koel geel dat naar groen neigt. Het mengt zich met blauw om hoog chromatische groenen en turquoise kleuren te maken.
  • Titaanwit : dit pigment is dekkend en kleurt kleuren om highlights te creëren.
  • Omber gebrand : Ik gebruik deze aardkleur in plaats van zwart om schaduwen te creëren en blauwen te neutraliseren. Gemengd met ultramarijnblauw ontstaat een diepzwart.

Als u meer wilt weten over verschillende soorten olieverf, onze merkgids olieverf beoordeelt 21 verschillende merken.

Oppervlak

Elk olieverfoppervlak is goed, bijvoorbeeld linnen of katoenen canvas , houten paneel , oliepapier of Gessobord .

Ik gebruik een 9×12" glad gegrond paneel voor dit schilderij. Deze oppervlakken zijn geweldig omdat ze al met gesso zijn voorgestreken en een prachtige gladde afwerking hebben. Hierdoor voelt het schilderen van details als een makkie omdat de verf niet wordt gehinderd door de oppervlaktestructuur.

Verfkwasten

Er zijn een paar soorten penselen die u helpen bij het schilderen van dit soort taferelen.

  • Een platte of filbert middelste stijve borstel Ik gebruik een synthetisch penseel voor het inblokken van de luchtkleuren. De medium stijve haren zijn geweldig voor het verplaatsen van dikkere verf en het snel inblokken van kleurvlakken.
  • Mengborstel: ik gebruik een geitenmopborstel Omdat de haren ultrazacht en breed zijn, kun je er grote oppervlakken mee blenden. Maar als je een grote zachte platte kwast zou gebruiken, zou dat ook werken.
  • Sabeltuigborstel: ik gebruik deze da Vinci sable rigger voor fijne details. De lange haren absorberen trillingen van de hand, waardoor het tekenen van details nauwkeuriger wordt. Het heeft een naaldscherpe punt gemaakt voor het schilderen van de fijnste details.
  • Een ander penseel dat ik in deze tutorial gebruik is een egbert penseel. Dit is een mix tussen een filbert en een rigger. Rozemarijn borstels produceren deze vorm van penseel. Het is breder dan een rigger, maar door de lange haren geeft het dezelfde precisie bij het tekenen van lijnen.

Palet

Een gewoon olieverfpalet volstaat, zoals een houten palet , gehard glas of paletvellen Je hebt ook een paletmes om te mengen.

Schoonmaakmiddelen

Om op te ruimen oplosmiddelvrij gebruik borstelzeep met een plat scheermes om droge verf van het palet te schrapen als u een palet van gehard glas gebruikt. Het is ook handig om wat papieren handdoeken bij de hand te hebben om verfresten van penselen af te vegen.

Je kunt prints kopen op mijn kunst website!

Ik heb een kleine collectie prints beschikbaar op mijn kunst website, deze print heet Breaking Wave .

Ik heb ook meer olieverfschilderijen van zeegezichten op de blog, bekijk deze gids over hoe schilder je een zonsondergang om meer te weten te komen!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Grote muurkunst: een verzamelgids

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.