Schaal in de kunst: definitie en handleiding

Carla Andrews 18-06-2023
Carla Andrews

De schaal is een principe van de kunst dat wordt gedefinieerd als de grootte van een kunstwerk. We vergelijken de schaal van een kunstwerk vaak met de grootte van een gemiddeld persoon. Een kunstwerk op grote schaal is dus groter dan het leven!

Schaal speelt een belangrijke rol bij de visuele impact van kunstwerken, omdat het een gevoel van ontzag en monumentaliteit kan oproepen of juist intimiteit en vertrouwdheid.

In dit artikel leggen we uit wat schaal is, inclusief het verschil tussen proportie en schaal. Leer ook hoe je een gevoel van schaal kunt creëren in je composities.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zie ook: De beste schetsboeken voor kunstenaars: een overzicht

Wat is schaal in de kunst?

Schaal in de kunst verwijst naar de grootte of afmetingen van een kunstwerk vergeleken met zijn omgeving. Het heeft ook betrekking op hoe bepaalde figuren of voorwerpen realistisch of "op schaal" kunnen lijken in vergelijking met de figuren of voorwerpen in het leven die ze voorstellen. Om de schaal van voorwerpen in een afbeelding te kennen en te weten hoe hun afmetingen zich tot elkaar verhouden, moet u echter de ware afmetingen kennen vanhet object in het echte leven om het te vergelijken.

Verhouding vs. schaal

Aandeel is de verhouding van een deel ten opzichte van een ander deel, ten opzichte van een geheel. Terwijl schaal een exacte meting is van een voorwerp, ten opzichte van een ander voorwerp.

Michelangelo: David

Om een voorbeeld van schaal te geven: Michelangelo's David is 17 voet groot. Het beeld is dus precies drie keer zo groot als de lengte van een gemiddelde man. Dit betekent dat het beeld van David werd opgeschaald om drie keer zo groot te zijn als de referentiefiguur. De schaal van het beeld is groot, maar het is in verhouding, omdat de gelaatstrekken nauwkeurig de verhoudingen van de menselijke gelaatstrekken weergeven.

Een voorbeeld van verhouding in de kunst is deze afbeelding van de afmetingen van een gezicht door da Vinci. Het gezicht (geheel) is gemiddeld vijf ogen (delen) breed. De breedte van een oog ten opzichte van de breedte van een gezicht heeft dus de verhouding 1:5.

Beide principes in de kunst omvatten het vergelijken van de grootte van een voorwerp met een ander, maar voor schaal moeten de afmetingen bekend zijn, terwijl voor proportie alleen de verhoudingen van de relatieve maten bekend moeten zijn.

Door verhoudingen in een kunstwerk te gebruiken, kunnen kunstenaars de indruk van nauwkeurige schalen, zelfs als de oorspronkelijke afmetingen van de voorwerpen in het leven niet bekend zijn. Een kunstenaar kan bijvoorbeeld afleiden dat het ene gebouw ongeveer twee keer zo groot is als het andere. Dit geeft de gebouwen een verhouding van 2:1. Door deze verhoudingen in een tekening te gebruiken, creëert de kunstenaar een schijn van nauwkeurige schaal.

Grootschalige kunst

Grootschalige kunst is een kunstwerk dat op een groter dan levensgroot formaat is gemaakt. Dit type kunstwerk laat meer detail toe en kan worden gebruikt om een krachtig statement te maken of sterke emoties op te roepen. Monumentale sculpturen, grote doeken en interactieve installaties zijn allemaal voorbeelden van grootschalige kunst.

Georges Seurat: Een zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte

Een voorbeeld van grootschalige kunst is Georges Seurat's "Een zondagmiddag op het eiland La Grande Jatte". Dit is een pointillisme Seurat bracht duizenden en duizenden kleine stippen verf aan om kleurovergangen in het kunstwerk te creëren. Het doek is 7′ bij 10′ hoog, dus je kunt alle kleine stippen verf van dichtbij zien in het Art Institute of Chicago.

Monumentale schaal

Monumentale schaal verwijst naar kunstwerken of sculpturen die zo groot zijn dat ze kunnen worden gezien als oriëntatiepunten of installaties. Dit soort kunstwerken wordt vaak gemaakt met de bedoeling een statement te maken met hun omvang, om een gevoel van onderdompeling te creëren voor de kijker.

Kleinschalige kunst

Johannes Vermeer: Meisje met de parel CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Kleinschalige kunst daarentegen is een kunstwerk dat op een kleiner formaat dan het leven is gemaakt. Dit type kunstwerk kan worden gebruikt om intieme en persoonlijke werken te creëren, omdat het meer subtiele details mogelijk maakt en gevoelens van vertrouwdheid of nabijheid oproept. De kijker moet het werk nauwkeurig bestuderen om de afzonderlijke elementen in zich op te nemen. Miniatuursculpturen, kleine doeken en installaties op zakformaatzijn allemaal voorbeelden van kleinschalige kunst.

Een voorbeeld van een beroemd schilderij dat relatief klein van schaal is, is "Het meisje met de parel" van Johannes Vermeer. Dit schilderij is slechts ongeveer 17 centimeter hoog. Dit kleine schilderij creëert een krachtige en intieme sfeer, waardoor het een uitstekend voorbeeld is van hoe schaal kan worden gebruikt om emotie op te roepen.

Soorten schaal in de kunst

Als het gaat om schaal zijn er drie hoofdtypen die in kunstwerken kunnen worden gebruikt: werkelijke, relatieve en representatieve schaal. Werkelijke schaal is wanneer het kunstwerk is gemaakt om de ware grootte van het onderwerp weer te geven, bijvoorbeeld een levensgroot beeldhouwwerk. Relatieve schaal is wanneer het kunstwerk de relatieve grootte van de onderwerpen weergeeft en representatieve schaal is wanneer een kunstenaar gebruik maakt van verhoudingen om weer te gevennauwkeurige schalen in hun werk, ook al werken ze niet op basis van metingen van het onderwerp.

Tekening op schaal

Giovanni Battista Piranesi: Architecturale decoratie

Architecten gebruiken een vaste schaal om de afmetingen van hun ontwerpen nauwkeurig na te tekenen en ervoor te zorgen dat alle elementen correct op elkaar passen.

Hoe creëer je een gevoel van schaal in een compositie?

Om in een compositie de schijn van schaal te wekken, moet u de compositieverhouding gebruiken. Als u bijvoorbeeld een persoon naast een gebouw schildert, kan het gebouw drie keer zo hoog zijn als de persoon. U zou dus de figuur en het gebouw tekenen met een verhouding van 1:3. Dit helpt het gevoel van schaal te creëren.

Om de nauwkeurigheid bij het tekenen van verhoudingen te verbeteren, kunt u overwegen de rastermethode Bij de rastermethode verdeelt de kunstenaar het referentiebeeld in kleinere gebieden, zodat hij zijn compositie gemakkelijker kan meten, verkleinen of vergroten. Vervolgens schaalt hij het raster op een doek en brengt details over, waarbij hij de rasterlijnen als referentiepunten gebruikt.

Beginselen van het ontwerp: schaal

Schaal kan worden gebruikt om contrast, nadruk en evenwicht te creëren binnen een compositie. Gebruik schaal om deze effecten te creëren door een groot doek te kiezen, voor impact, of een klein doek om een gevoel van subtiliteit te creëren.

De andere ontwerpprincipes zijn: ritme , eenheid , balans , verhouding, nadruk , contrast , herhaling , harmonie en beweging Deze principes werken allemaal samen om een esthetisch mooi kunstwerk te maken.

Contrast en nadruk met schaal

Verhouding kan worden gebruikt om bepaalde elementen in een compositie te benadrukken door de schaal groter te laten lijken dan de omringende elementen. Schaal kan worden gebruikt om impact te creëren en het oog van de kijker te richten op bepaalde elementen in je kunstwerk.

Zie ook: Tekenen met kleurpotloden - Tips voor fijne kunsten

Conclusie

Schaal kan op veel verschillende manieren creatief worden gebruikt om sterke emoties op te roepen, contrast en nadruk te creëren, en om de aandacht te helpen vestigen op bepaalde elementen van een compositie. Als u de verschillende soorten schaal begrijpt, weet hoe u op schaal moet tekenen en hoe dit verband houdt met de principes van design, kunt u effectievere kunstwerken maken.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.