Kunststiften: de beste tekenstiften voor kunstenaars

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Kunstenaars kunnen bij het tekenen en schetsen kiezen uit een grote verscheidenheid aan pennen, van fijne pennen tot borstelpennen Er is een pen die perfect is voor elk type kunstenaar. In deze recensie zullen we de verschillende soorten kunstpennen op de markt onderzoeken, evenals de beste tekenpennen voor kunstenaars van alle niveaus.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Fineliner pennen

Linerpennen, ook bekend als technische pennen, zijn perfect voor kunstenaars die precisie nodig hebben in hun tekeningen. Deze pennen hebben een fijne punt die dunne lijnen en kleine details mogelijk maakt. Linerpennen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, van zeer dun tot medium dun. Ze zijn ook te vinden in verschillende kleuren, hoewel zwart de meest gebruikte kleur is voor kunstenaars.

De beste merken linerpennen zijn Pigma Micron en de Copic Multiliner Copic liners zijn er in ultrafijne punten, van 0,03 tot 0,8 mm. De inkt van de Copic Multiliner pennen is navulbaar. Pigma Micron pennen zijn gemaakt van hoogwaardige pigmentinkt en zijn van archiefkwaliteit. Het andere voordeel van Pigma Micron pennen is dat ze niet door papier heen lopen. Beide merken maken zeer gepigmenteerde pennen van professionele kwaliteit, de belangrijkste verschillen zijn dat Micron pennenzijn goedkoper en Copic Fineliner pennen zijn navulbaar.

Penseelpennen

Penseelstiften zijn een populaire keuze onder kunstenaars omdat ze veelzijdigheid bieden. Deze pennen hebben een zachte, penseelachtige punt waarmee zowel dikke als dunne lijnen kunnen worden gemaakt. Penseelstiften zijn er zowel met inkt op waterbasis als op alcoholbasis. De meeste inkt op waterbasis is oplosbaar in water. Inkt op alcoholbasis is levendiger en gaat langer mee.

Twee betaalbare penseelpennen zijn de Tombow Dubbele Penseelstiften en de Kuretake Zig Clean Color Echte Penseelstiften De Tombow Dual Brush Pens hebben een inkt op waterbasis die zuurvrij en niet giftig is. Deze pennen zijn perfect voor kunstenaars die wat kleur willen toevoegen aan hun tekeningen. De Kuretake Zig Clean Color Real Brush Pens zijn aquarelmarkers, wat betekent dat je ze kunt gebruiken als verf.

Een andere optie is de Kuretake Zig vulpen met penseel die polyester haren heeft die lijken op het gevoel van schilderen met een penseel. De haren behouden echter hun scherpe punt en hebben een klik, waardoor het variëren van de lijndikte tijdens de streken soepel en gemakkelijk aanvoelt. De inkt is gemaakt van pigmentinkt, die lang meegaat en waterbestendig is als hij droog is. Dit is een geweldige keuze voor kalligrafie, illustratie en meer!

Markers

Markers zijn ideaal voor kunstenaars die wat kleur aan hun tekeningen willen toevoegen. Ze zijn verkrijgbaar in inkt op waterbasis en alcoholbasis en in verschillende penpuntvormen en -kleuren.

Alcohol markers

Markers op alcoholbasis zijn de favoriete keuze voor kunstenaars die felle en levendige kleuren willen bereiken, voor striptekenaars, cartoonisten en mangatekenaars. De meeste markers zijn gemaakt van kleurstoffen en alcoholisch oplosmiddel, waardoor ze hun kenmerkende gladde, gelijkmatige dekking op het papier krijgen.

De beste alcoholmarkers op de markt zijn Copic Markers, die in drie verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Copic schets markers zijn dubbelzijdig met penseel en beitelpunt en verkrijgbaar in 358 kleuren, terwijl de Copic Classic markers komen in 214 kleuren en hebben een beitel en een fijne punt. Beide markers zijn duur en gericht op professionele kunstenaars. Echter, de Copic Ciao markers De Copic Ciao markers zijn er ook in beitel- en penseelpunten, met 180 kleuren. De Classic en Sketch markers zijn navulbaar en hebben in vergelijking met de Copic Ciao grotere pennen en inktpotjes.

Zorg ervoor dat u glad dik papier gebruikt met stiften die minder absorberend zijn dan gewoon papier. Glad Bristol bestuur is een geweldige optie, bekijk onze review om de beste markeerpapier voor artiesten.

Aquarelmarkers

Aquarelmarkers zijn gemaakt van wateroplosbare pigmentinkt. Dit betekent dat je de markers kunt activeren met water, zodat de inkt zich in wassingen over het papier verspreidt. Een manier om aquarelstiften te gebruiken is om kleuren te strepen op een porseleinen of plastic palet, vervolgens een penseel nat te maken en de kleur van het palet op te nemen om op papier te schilderen.

Het beste merk aquarelstiften is de Winsor & Newton aquarel ProMarkers Deze markers zijn levendig, gepigmenteerd en vervaagbaar. De pennen zijn ook zuurvrij, lichtecht en niet giftig, wat de pen geschikt maakt voor professionele kunstwerken, zoals opdrachten en verkoopbare schilderijen. Er zijn 36 kleuren om uit te kiezen en ze werken samen met zowel aquarelverf als gewone markers op alcoholbasis.

Wanneer u met aquarelstiften schildert, zorg er dan voor dat u op een aquarelpapier Dit kan koud geperst, warm geperst of ruw papier zijn, afhankelijk van hoe u de details wilt laten uitkomen en hoeveel kleurlagen u wilt aanbrengen. Koud geperst papier is absorberender en verdraagt meer kleurspoelingen, terwijl warm geperst papier details laat zien en kleuren levendiger op het oppervlak verschijnen.

Vulpennen

Vulpennen Met de juiste vulpen kunt u consistent fijne lijnen en precisie bereiken, perfect voor lijntekenen, contourtekenen en arceertechnieken. Vulpennen hebben een punt, dat is het deel dat het papier raakt, en een reservoir, dat de inkt bevat. De inkt stroomt van het reservoir naar de punt via een toevoer.

Sommige van de beste vulpennen worden gemaakt door Japanse merken zoals Pilot en Platinum. De Pilot Metropolitan is een betaalbare patroonpen die perfect is voor beginners. Hij is verkrijgbaar in fijne en medium penpunten en is aan de meer betaalbare kant van het spectrum.

Een andere vulpen van Pilot die wat luxer aanvoelt om mee te tekenen, is de Piloot Falcon De 14k penpunt glijdt over het papier, dat zacht aanvoelt om mee te tekenen, maar niet overdreven flexibel. De penpunten laten variatie in lijndikte toe. Als u geïnteresseerd bent om te beginnen met inkttekening bekijk dan onze gids!

Balpennen

Balpennen hebben een kogelvormige punt die de inkt over het papier verspreidt terwijl u schrijft of tekent. De inkt is meestal op oliebasis en stroperiger dan de inkt van rollerpennen.

Met een balpen kun je de dikte en de donkerheid van de lijn tot op zekere hoogte variëren met de druk die je uitoefent, maar dat is niet mogelijk met een rollerball. Mensen raken vaak in de war tussen balpennen en rollerball pennen, balpennen zijn de pennen die vaak op scholen en werkplekken worden gebruikt om te schrijven, ze zijn goedkoop en de meeste pennen zijn wegwerpbaar. Bic is een voorbeeld van een populaire balpen.merk.

De Lamy AL-Star Balpen is een hoogwaardige, navulbare balpen die verkrijgbaar is in verschillende kleuren. De balpen is gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft een betrouwbaar klikmechanisme.

Zie ook: Photoshop handleiding: tips en gebruik voor traditionele kunstenaars

Als u iets speciaals wilt toevoegen aan uw pennenverzameling, is de Montegrappa Elmo 02 Balpen wordt geleverd in een veelkleurige behuizing van gegoten hars, met een chromen afwerking. De pen levert professionele resultaten en zou een geweldige cadeau voor een collega-kunstenaar .

Rollerball pennen

De inkt is meestal op waterbasis en minder stroperig dan die van balpennen, waardoor ze ideaal zijn voor kunstenaars die snel gelijkmatige lijnen willen zetten. Rollerball pennen zijn er in wegwerp- en navulbare varianten.

Met een rollerbalpen kunt u een consistentere, donkerdere inktlijn verwachten dan met balpennen. Rollerball pennen lopen eerder uit dan balpennen, maar de lijnen die u kunt bereiken lijken meer op fineliner- en vulpenlijnen. Zorg er daarom voor dat u op dik papier tekent, zoals markeerpapier of Bristol bestuur .

Rollerball pennen hebben een fijne punt en je hoeft niet veel druk uit te oefenen tijdens het tekenen. De Faber-Castell Hexo Rollerball pen in matzwart is een geweldige optie voor kunstenaars die willen experimenteren met tekenen met rollerballs. De inkt is waterbestendig en de pen is navulbaar.

De Caran D'Ache Rollerball pennen De pennen hebben een zeshoekige loop en zijn verkrijgbaar in 10 verschillende kleuren. De patronen bevatten genoeg inkt om 600 A4-pagina's te schrijven, zodat u genoeg inkt hebt om wat tekenkilometers te maken zonder de patroon te hoeven vervangen.

Verfstiften

Verfstiften hebben een fijne punt en zijn gevuld met verf, waardoor ze perfect zijn om details en kleur aan uw tekeningen toe te voegen. Ze kunnen worden gebruikt op een verscheidenheid van oppervlakken, waaronder papier, hout, stof en glas. Verfstiften zijn er meestal in de vorm van inkt op water- of oliebasis.

Enkele van de beste pennen voor kunstenaars worden gemaakt door Posca. De Posca verfstiften worden geleverd in sets van 8 of 16 en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder basis- en pasteltinten. De inkt is dekkend en op waterbasis en de pennen kunnen op diverse oppervlakken worden gebruikt.

Liquitex Professionele Verfstiften zijn op water- en acrylbasis en zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Van de primaire kleuren tot fluorescerende en transparante kleuren, u zult de juiste tinten voor uw project kunnen vinden. Het mooie van deze pennen is dat ze compatibel zijn met acrylverf, zoals de Liquitex professionele verfreeks Zo kunt u een onderschildering voltooien door met de verf op het doek te tekenen, of in de laatste lagen wat laatste details aanbrengen. De pennen zijn verkrijgbaar in twee verschillende penpuntmaten, 2mm en 15mm, zodat u brede streken of fijne details kunt bereiken. Dit zijn verfstiften van professionele kwaliteit, die lichtecht zijn en compatibel met vernis, dus gebruik ze om verkoopbare en archiveerbare kunstwerken te maken.

Gelpennen

Gelpennen hebben een gel-inkt op waterbasis in een plastic tube. De inkt is dikker dan balpennen en rollerballs, waardoor u vette lijnen kunt produceren. Gelpennen zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, waaronder metallic, glitter- en pasteltinten.

De Uni-Ball Signo Gelpen De pen heeft een roestvrij stalen punt en is verkrijgbaar in 15 verschillende kleuren.

De Sakura Gelly Roll pennen Deze gelpennen worden geleverd in sets van 8 of 10 en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder metallic, glitter en pasteltinten.

Welke kunstpennen kiest u?

Of u nu op zoek bent naar een pen om wat laatste details aan uw schilderij toe te voegen, of iets speciaals wilt gebruiken voor kalligrafie, er is een kunstpen die perfect voor u is.

Zie ook: Stippelen: kunst- en tekentechniek

Als je deze gids leuk vond, deel hem dan via de onderstaande knoppen op sociale media!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.