Stippelen: kunst- en tekentechniek

Carla Andrews 31-05-2023
Carla Andrews

De stippeltechniek is een populaire manier om interessante texturen en patronen in de kunst. Het gaat om het gebruik van kleine puntjes inkt of andere tekenmedium om een beeld op te bouwen.

Zie ook: Plakkaatverf vs aquarel: wat zijn de verschillen?

De stippeltechniek kan ook worden gebruikt om schaduwen en highlights te creëren, door de stippen dichter bij elkaar of verder uit elkaar te laten staan. Dit vormt de contouren van de vorm en geeft een beeld diepte en realisme.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van stippelen

Stippelen is een tekentechniek waarbij kleine, afzonderlijke puntjes worden gebruikt om een gewenst beeld of effect te creëren. De term "stippelen" komt van het Nederlandse woord voor "kleine stip". Deze techniek kan worden gebruikt met verschillende media, waaronder potloden, inkt, en zelfs in digitale kunst. Het doel van stippelen is om de indruk te wekken van highlights en schaduwen in een kunstwerk, aangezien een volledig waardebereik kanworden weergegeven met de rangschikking van punten.

Stippelende arcering: hoe maak je een waardebereik?

Stippelen wordt gebruikt om een waardebereik in een tekening te creëren met stippen, waardoor het een soort van schaduwtechniek Hoe dichter de stippen bij elkaar staan, hoe donkerder het gebied zal lijken. Hoe verder de stippen uit elkaar staan, hoe lichter het gebied zal lijken. Deze techniek kan worden gebruikt om een breed scala aan effecten te creëren, van zeer subtiele arceringen tot gedurfde en grafische afbeeldingen. Voor de lichtste highlights in een tekening laat u het papier vrij van stippen, zodat het wit van het papier doorschijnt. In de donkerste gebieden van detekening, zullen de punten verdicht lijken. Een andere soortgelijke schaduwtechniek die kan worden gebruikt om een volledig toonbereik te bereiken is kruisarceringen waarbij kunstenaars een reeks kleine parallelle lijnen en loodrechte lijnen trekken die elkaar kruisen om de schijn van licht en schaduw te wekken.

Hoe de stippeltechniek te gebruiken

Begin met het arceren van een 2D basisvorm, zoals een vierkant, en maak een verloop van licht aan de ene kant naar donker aan de andere kant. Begin aan de donkerste kant, omdat het gemakkelijker is om in het ritme te komen van het herhaalde puntpatroon. Voor precisie houdt u de pen dicht bij de punt en beweegt u uw pols om te stippelen. Omdat het een herhaalde actie is, is het vrij gemakkelijk om te versnellen na een paar keer oefenen. Aan de donkerste kant vanOm een vloeiende overgang van donker naar licht te creëren, zet je stippen die geleidelijk verder uit elkaar liggen, naarmate ze dichter bij de lichtere rand liggen.

Deze tekenoefening is goed voor het oefenen van de stippeltechniek in zijn meest basale vorm, het stelt je in staat om in de stroom van het schaduwen te komen met de stippelactie, zodat je, wanneer je meer complexe vormen gaat schaduwen, meer precisie kunt bereiken.

Als je eenmaal een 2D-vorm hebt kunnen arceren, probeer dan eens een 3D-basisvorm te arceren, zoals een bol. Het kan een uitdaging zijn om een gebogen rand nauwkeurig weer te geven, omdat het licht zachter rond de vorm lijkt te diffunderen. Oefen een paar keer met het arceren van de bol en ga dan verder met het tekenen van objecten uit het leven. Begin met eenvoudige objecten, fruit zoals appels of kersen zal je arceervaardigheden aanscherpen, terwijldie u naar iets complexere formulieren brengt met meer details.

Begin met de lichtste laag (stippen die verder uit elkaar liggen) en verhoog geleidelijk de dichtheid van de stippen in de donkere gebieden met elke volgende laag.

Stippeltips

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je stippling te halen:

  • Gebruik een harder potlood voor preciezere puntjes, of inktpennen .
  • Schets eerst een lichte schets met potlood, die je na het arceren weer kunt uitwissen.
  • Analyseer uw referentie grondig voordat u begint, kijk naar het contrast tussen licht en donker en hoe hard of zacht de randen in de referentie zijn. Dit zal u vertellen hoe u uw stippen plaatst.
  • Begin met minder stippen en verhoog dan geleidelijk de hoeveelheid stippen met elke laag totdat u tevreden bent met het contrast tussen donker en licht. Zo kunt u voorzichtiger zijn met uw arceringen, wanneer u onderwerpen inkleurt die een grotere uitdaging vormen.
  • Neem regelmatig een stap terug van je kunstwerk om naar het geheel te kijken samenstelling Dit zal u helpen te kijken naar de doeltreffendheid van het beeld als geheel, in plaats van u te concentreren op kleine details.
  • Wees geduldig! Stippelen kan wat tijd kosten om onder de knie te krijgen, maar het is de moeite waard. Het is beter om je niet te haasten en een tekening langzamer af te werken en tevreden te zijn met het resultaat.
  • Veel plezier! Experimenteer en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Meng bijvoorbeeld de gekleurde inktpennen die je gebruikt om een pop van levendige kleur in je stippelkunst te creëren.

De beste mediums voor de stippeltechniek

Inktpigment liners zijn waarschijnlijk het beste tekengereedschap voor stippelen. Ze zijn er in verschillende puntgroottes, waarmee je verschillende puntgroottes kunt maken. Ze zijn ook waterbestendig, dus je kunt ze zowel voor schilderen als tekenen gebruiken.

Bij de stippeltechniek kun je vrijwel alle tekenmaterialen gebruiken. Hardere potloden, zoals HB, werken echter het beste. Zachtere potloden, zoals houtskoolpotloden, die bij druk sneller breken, zijn minder geschikt. Let er ook op dat ongeslepen potloden een zachtere, dikkere en vager uitziende stip opleveren. De beste potloden voor de stippeltechniek zijn mechanische potloden omdat ze intrekbaar zijn en hun punt behouden, waardoor kunstenaars consistentere puntvormen kunnen maken.

Wanneer is stippelen uitgevonden?

Stippelen werd uitgevonden door de Italiaanse graveur Giulio Campagnola in 1510. Het werd vervolgens in het Engeland van de 17de eeuw gebruikt door Isaac Beckett om een schaduweffect te creëren in mezzotint portretten. Tegenwoordig gebruiken kunstenaars deze techniek meestal met inktpigmentlijnen of mechanische potloden.

Wat zijn enkele voordelen van stippelen?

Deze techniek is relatief snel en gemakkelijk te leren. En als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je verbluffende resultaten bereiken.

Een ander voordeel van stippelen is dat het prachtig werkt met inktpen medium Kunstenaars kunnen met inkt geen technieken als tonale arceringen toepassen, omdat de inktlinten een vaste, consistente lijn geven. Het is een geweldige manier om het populaire tekengereedschap te gebruiken.

Zijn er nadelen aan stippelen?

Een mogelijk nadeel van stippelen is dat het tijdrovend kan zijn. Deze techniek vereist geduld en een vaste hand. Het vergt ook oefening om het te perfectioneren.

Een ander nadeel van stippelen is dat het een uitdaging kan zijn om met deze techniek een vloeiend verloop te krijgen. Dat komt omdat kunstenaars, anders dan bij de tonale schaduwtechniek, de druk op hun pen niet kunnen variëren. Dat betekent dat alle stippen even groot en donker zullen zijn. Daardoor kan het moeilijk zijn om een vloeiende overgang van licht naar donker te maken.

Ondanks deze mogelijke nadelen is stippelen een leuke en lonende tekentechniek die iedereen met een beetje oefening kan leren. Laat je dus niet ontmoedigen als je eerste pogingen niet perfect zijn.

Stippelen en pointillisme

Dit zijn twee verschillende technieken; de stippeltechniek wordt meestal geassocieerd met pen- en inkttekening, terwijl pointillistische kunst is gemaakt met verf. In een pointillistisch schilderij vermengen gekleurde stippen zich met elkaar om kleurcontrasten en een nieuwe tint te creëren. Pointillisme begon als een variatie op impressionisme Van Gogh, Picasso en Paul Signac zijn allemaal beroemd om het gebruik van deze techniek.

Stippelende voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van stippling art om u wat inspiratie te geven. Zoals u kunt zien, kunt u met deze techniek allerlei verschillende effecten creëren, van fotorealistische portretten tot grillige illustraties.

In deze video demonstreert Jim Reed hoe je een tekening begint met de stippeltechniek. Hij gebruikt lagen om contrast en randen te creëren op de complexe vorm van een neushoorn.

Sarah Mari Lucas demonstreert hier hoe je een bergillustratie tekent, met behulp van stippelen voor de schaduw op de rotsen van de berg.

Zie ook: 17 tekentechnieken om te tekenen en te schetsen als een pro

Ideeën voor stippeltekeningen

Met de stippeltechniek kun je zo ongeveer alles tekenen en kleuren wat je maar kunt bedenken. Hier zijn een paar ideeën.

Maak je eigen stilleven arrangement

Schik verschillende voorwerpen met verschillende textuur, zoals fruit, bladeren, stof, enz. Experimenteer vervolgens met stippelen om te zien hoe je verschillende effecten kunt creëren. Zorg ervoor dat er voldoende licht is, zodat het licht tijdens de tekensessie constant blijft.

Schaduw een portret

Of probeer een portret te tekenen en teken een zelfportret, teken een vriend of familielid, of zoek online een stockfoto om van te tekenen. Portretten zijn moeilijke onderwerpen om te tekenen, omdat de schaduwen meestal zacht zijn en het lastig kan zijn om de verhoudingen goed te krijgen. Maar door te oefenen met het tekenen van eenvoudiger vormen zoals bollen, kun je je vaardigheden in het weergeven van diffuse vormen verbeteren.licht over afgeronde hoeken.

Kopieer het werk van een meester

Zoek je favoriete schilderij van de oude meester en maak het na met behulp van de stippeltechniek. Het is een geweldige manier om een oud favoriet schilderij nieuw leven in te blazen, plus het zal je vaardigheden in het tekenen van complexe onderwerpen uitdagen.

Als u meer wilt tekenideeën bekijk dan onze gids met 70+ ideeën!

Eindelijk

Het is belangrijk om plezier te hebben en creatief te zijn met je tekeningen. Onthoud dat er geen regels zijn als het om kunst gaat. Wees dus niet bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Met een beetje oefening maak je in een mum van tijd prachtige gestippelde tekeningen!

Als je net begint met tekenen, hebben we een gratis ebook dat we weggeven aan al onze lezers. Om het jouwe te krijgen, word lid van onze Facebook Groep, navigeer naar de Gidsen sectie en download het boek. De groep is een ruimte voor gelijkgestemde kunstenaars om hun kunst, tips en technieken te delen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.