Inkttekenen: hoe te beginnen

Carla Andrews 01-06-2023
Carla Andrews

Inkttekenen is een geweldig medium voor het maken van gewaagde illustraties, inktspoelingen, lijntekeningen en kalligrafie. Het is een vrij veelzijdig medium waarmee kan worden getekend of geschilderd, want kunstenaars gebruiken inkt ook in drukwerktoepassingen en in combinatie met andere media, zoals aquarel en kleurpotloden.

Inkttekenen is beginnersvriendelijk en het is relatief goedkoop om te beginnen. Alles wat je nodig hebt is een pen en een stuk papier om te beginnen met tekenen.

In deze gids behandelen we alles wat je moet weten over inkt tekenen. Van de beste benodigdheden tot tips over hoe je uw tekenvaardigheden verbeteren .

Zie ook: Tekeningen inkleuren: Tips voor beginners

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is inkt tekenen?

Rembrandt: Rustende leeuw: inkt op papier

Inkttekenen is het proces waarbij inkt als medium wordt gebruikt om een kunstwerk te maken. Er zijn verschillende soorten inkt die kunnen worden gebruikt voor kunsttoepassingen en die verschillende eigenschappen hebben. Het inktmedium is niet zo veelzijdig als verf, het heeft een lage viscositeit en kan niet worden veranderd met hetzelfde scala aan mediums als verf, om de werkingseigenschappen te veranderen. Dit betekent dat er minder variëteiten vantechnieken en toepassingsmethoden bij het werken met inkt in vergelijking met verf.

Vincent van Gogh: Het caféterras op de Place du Forum, Arles, bij nacht: studie in inkt op papier

Inkt wordt aangebracht met penselen, pennen of andere instrumenten om prachtige illustraties en kalligrafieën te maken. In tegenstelling tot potlood- of houtskooltekeningen, waarbij fouten kunnen worden gewist, vereisen inkttekeningen zorgvuldige planning en precisie. Het medium heeft ook zijn eigen unieke effecten - door zijn vloeibaarheid en oplosbaarheid in water. Het maakt vloeiende gradaties en het mengen van lijnen mogelijk door toevoeging vanwater. Als je het echter netjes op de pagina aanbrengt, verwacht je stevige, blokvormige lijnen.

Bovendien heeft inkt een zekere tijdloosheid en elegantie die het onderscheidt van andere vormen van tekenen. Het is een toegankelijk medium voor beginners, maar het vergt vaardigheid en geduld om tekeningen tot leven te brengen.

Soorten inkt

Er zijn verschillende soorten inkt die in de loop van de geschiedenis door kunstenaars zijn gebruikt, maar dit zijn de meest gebruikte soorten inkt.

Oost-Indische inkt

Het op koolstof gebaseerde pigment lampzwart wordt in tekeningen gebruikt sinds de renaissanceperiode Oost-Indische inkt is een soort pigmentinkt, die gebruik maakt van Oost-Indische inkt of andere stabiele pigmenten gemengd met water om een vloeibaar, permanent en in water oplosbaar medium te creëren. Er is geen ander bindmiddel nodig om de inkt te maken en de koolstof creëert een waterdichte laag na het drogen. Sommige Oost-Indische inkten kunnen echter Arabische gom of schellak bevatten om de inkt te veranderen.schellak creëert een waterdichte laag wanneer het droog is en geeft glans aan de inktfilm. Winsor & Newton Oost-Indische inkt De gekleurde inkt is op kleurstofbasis en de zwarte inkt op pigmentbasis.

Alcohol inkten

Alcohol inkten Dit type inkt droogt snel en kan worden gemengd om vloeiende verlopen te creëren. Alcoholinkt wordt vaak gebruikt in markeerstiften, die kenmerkende levendige kleuren hebben.

Acryl inkt

Acrylinkt wordt gemaakt door acrylpigmenten te mengen met een acrylpolymeeremulsie. Dit type inkt droogt snel en heeft een glanzende afwerking, met een hoge pigmentconcentratie voor een sterke kleurverzadiging. Acrylinkt is watervast wanneer het droog is, zodat u met afzonderlijke lagen kunt schilderen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de verf reactief wordt. Airbrush-inkt is een type acrylinkt met een lage viscositeit die zorgt voor een gelijkmatigedekking en stroom bij gebruik van een airbrush mondstuk.

Intaglio inkt

Intaglio is een vorm van prentkunst waarbij inkt wordt aangebracht op de verzonken lijnen van een metalen plaat, en vervolgens op papier wordt gedrukt om een afdruk te maken. Dit type inkt is dik en bestand tegen drogen op de drukplaat, wat fijn lijnwerk in de prentkunst mogelijk maakt.

De beste benodigdheden voor inkttekenen

Kies voor een flesje inkt en een dompelpen of een penseel, of koop een reservoirpen. Hoewel u niet veel benodigdheden nodig hebt om met inkttekenen te beginnen, moet u uw toepassingsmethode kiezen, bijvoorbeeld of u gaat tekenen met een pen of doop een penseel in een inktfles om mee te schilderen.

Bij het tekenen met inkt zijn pennen cruciaal. Er is een enorm scala aan soorten pennen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken die het resultaat van de tekening beïnvloeden.

Hier zijn enkele van de best beoordeelde benodigdheden voor het tekenen met inkt:

Oost-Indische inkt

Voor het schilderen met inkt, neem aquarelpapier en een setje ronde borstels Indische inkt is oplosbaar in water, maar er is ook waterbestendige Indische inkt met schellak in het mengsel.

Winsor & Newton India inkten zijn waterbestendig en verkrijgbaar in 26 verschillende kleuren. De witte, zwarte en gouden kleuren zijn op pigmentbasis en niet op kleurstofbasis en zijn dus lichtecht. De overige kleuren zijn echter op kleurstofbasis, wat betekent dat ze niet lichtecht zijn en na verloop van tijd vervagen bij blootstelling aan zonlicht. Inkten op kleurstofbasis zijn echter zeer geschikt voor het maken van kunstwerken en illustraties die u wilt scannen en afdrukken maken van .

Alcohol inkten

Deze inkten zijn fantastisch voor het maken van abstracte stukken, laat ze op de pagina vallen met behulp van de pipet op het flesje om transparante en sneldrogende kleuren te creëren. alcoholinkten van Brea Reese zijn van uitstekende kwaliteit en gemakkelijk te controleren. Ze zijn verkrijgbaar in een regenboog van kleuren, zodat u de ultieme kleurencombinaties voor uw project kunt kiezen.

Borstels

Als u kiest voor een flesje inkt, hebt u een paar dompelpennen of penselen nodig om de inkt op het papier aan te brengen.

De beste penselen om met inkt te werken zijn zachtharige aquarelpenselen met een korte steel. Marterborstels zijn een prachtige optie voor wie iets meer wil uitgeven voor een kwaliteitspenseel. De penseelvezels lopen taps toe tot een punt en houden hun vorm vast, zodat u de druk kunt variëren om dikke en dunne strepen te maken. Penselen zoals de Winsor & Newton serie 7 penseel bieden uitstekende controle en precisie bij het tekenen met inkt.

Als u liever synthetische borstelharen gebruikt dan marterharen, Da Vinci Casaneo penselen zijn veerkrachtig, zacht en absorberend. Ze bieden vergelijkbare eigenschappen als marterborstels, maar zijn iets goedkoper.

Dompelpennen

Om dippennen te gebruiken, moet u ook een aantal penpunten en tekeninkt aanschaffen. Verschillende vormen en maten penpunten bieden verschillende lijndiktes, dus experimenteer met verschillende soorten voordat u één of enkele favoriete opties kiest.

De J Herbin glazen dip pennen Ze zijn met de hand geblazen en hebben een spiraalvormige punt die als reservoir voor inkt fungeert. De spiraal biedt een reservoir dat groot genoeg is voor de kunstenaar om over de hele bladzijde te tekenen zonder inkt te moeten bijvullen.

De Kaweco Speciale Al Dompelpen is een dip vulpen met een fijne en flexibele punt. Dit betekent dat u de lijndikte enigszins kunt variëren door druk uit te oefenen. De pen heeft een strak, matzwart ontwerp, met een aluminium penpunt.

Inktstiften

Inkt markeerstiften zoals Copic markers zijn een favoriet onder grafische kunstenaars, illustratoren, striptekenaars en meer. De kleuren zijn ultra levendig, mengbaar en een genot om te gebruiken. Om Copic Markers te gebruiken, werk je van licht naar donker en eindig je met de diepste schaduwen. Deze markers werken het best op ultra glad papier, zoals Bristol Board .

Er zijn verschillende soorten Copic Markers, Copic Ciao zijn kleiner en goedkoper, met een dubbelzijdig ontwerp. Aan de ene kant zit een penseelpunt, die zeer geschikt is voor het zetten van fijne of dikke lijnen en het mengen. De beitelzijde is perfect voor het invullen van grote kleurvlakken. Copic schets De Copic Sketch markers zijn groter, verkrijgbaar in 358 kleuren en worden geleverd met penseel en beitelpunt. Door het grote formaat gaan de Copic Sketch markers langer mee dan de Copic Ciao.

Reservoirs

De beste vulpennen voor het tekenen met inkt zijn de lichtgewicht vulpennen zoals de Lamy Safari De vulpen heeft een vervangbare penpunt; kies de medium penpunt om dikkere lijnen te maken, met de fijne of superfijne penpunten kunt u dunne lijnen maken zonder krassen.

Pigment voeringen

Sakura pigment inkt liners zijn budgetvriendelijke, lichtechte pennen die soepel tekenen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende penpunten, waaronder een penseelpen. Met Sakura-pigmentvullingen is er een minimale uitloop door het papier.

Penseelpennen

Copic markers zijn een van de meest gewaardeerde markers op alcoholbasis met een penseelpunt. Het penseel is gemakkelijk te bedienen en ze zijn er in een enorme verscheidenheid aan kleuren. Als u op zoek bent naar borstelpennen met een groter budget, Winsor & Newton penseelstiften zijn goedkoper en op waterbasis. Ze zijn ook geurloos en lopen niet uit. Deze twee zijn geweldige opties voor wie op zoek is naar penseelstiften met gekleurde inkt.

Als u op zoek bent naar een zwarte kalligrafiepenseelpen, de Pentel Pocket brush pen is uitstekend voor contourtekening en lijnkunst De penpunt is flexibel, dus het kan enige oefening vergen om de breedte van de streek onder de knie te krijgen, als je een beginner bent.

Inkt tekenpapier

Als je werkt met markers op alcoholbasis, zoals Copic Markers, zorg dan voor extra glad papier met minimale vertanding, zodat de pennen over het papier glijden. Kleine details komen beter uit op glad papier, in plaats van dat de alcoholmarkers zich ophopen in de vertanding van het papier.

Een geweldige optie is Strathmore 400-serie markeerstiften Dit papier is superglad, heeft minimale tanden en is zwaar, zodat het meerdere lagen inkt kan vasthouden.

Voor kunstenaars die inktspoelingen willen maken met Oost-Indische inkt, is aquarelpapier de beste optie vanwege het absorptievermogen en het vermogen om wassingen te verwerken. Dit soort papier heeft natuurlijk meer textuur dan gewoon markeerpapier. Arches Aquarelle aquarelpad is van archiefkwaliteit, gemaakt van 100% katoenvezels die de sterkte van het papier verhogen, het is zwaargewicht en wordt geleverd in warmgeperste variant die gladder van textuur is en uitstekend geschikt voor detailwerk. Met meer gestructureerd, koudgeperst papier kun je interessante effecten creëren, zoals de droge penseeltechniek.

Hahnemühle sumi-e inktpapier Het papier is dun, slechts 80 g/m², maar het is zeer absorberend, zodat de inkt eerder over de pagina stroomt dan het water. Het resultaat zijn scherpe lijnen en delicate details.

Inktpaletten

Een palet voor inkttekenen is niet noodzakelijk, maar het kan nuttig zijn voor kunstenaars die met Oost-Indische inkt werken om wassingen te maken. Paletten gemaakt voor aquarelleren, zoals keramische paletten werken het best voor inktschilderen.

Deze rechthoekig porseleinen palet Porseleinen paletten zijn gemakkelijk schoon te maken, maar zijn te zwaar om mee te nemen om buiten te tekenen en te schilderen.

Inkt vs. verf: wat is het verschil?

Rembrandt: Twee studies van een paradijsvogel

Inkt en verf hebben veel overeenkomsten, omdat ze allebei worden gebruikt om kleur aan een oppervlak toe te voegen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen de twee media.

Pigmentconcentratie: Inkt heeft een hogere pigmentconcentratie, waardoor hij op papier een sterke en verzadigde kleur krijgt.

Droogtijd: Inkt droogt snel, terwijl sommige verfsoorten er langer over doen om volledig te drogen.

Textuur: Verf kan textuureffecten creëren op het oppervlak waarop hij wordt aangebracht, terwijl inkt doorgaans een gladde afwerking heeft door zijn lage viscositeit.

Zowel inkt als verf bieden unieke kwaliteiten aan een tekening of schilderij, dus experimenteren met beide kan leiden tot dynamische en interessante kunstwerken.

Zie ook: De beste houtskoolpotloden: een overzicht

Geschiedenis van het tekenen met inkt

Albrecht Durer: De ooievaar

Inkt tekenen is een populaire kunstmedium eeuwenlang, met oude culturen zoals de Chinese en Japanse die inkt gebruikten om prachtige gedetailleerde illustraties te maken. Kunstenaars hebben inkt gebruikt om studies te maken in veel verschillende kunststijlen, over kunststromingen zoals renaissance, maniërisme en post-impressionisme.

Rembrandt: Zelfportret tekenen bij een raam

In Europa stonden 15e-eeuwse kunstenaars bekend om hun gebruik van fijne lijnen en kruisarceringen in inkttekeningen, terwijl de 17e-eeuwse Nederlandse kunstenaar Rembrandt vette zwarte inktspoelingen gebruikte om dramatische contrasten in zijn portretten te creëren.

Vandaag de dag wordt inkttekenen nog steeds veel gebruikt door kunstenaars voor zowel traditionele als hedendaagse illustraties, waarbij nieuwe ontwikkelingen zoals penseelstiften en reservoirpennen het scala aan mogelijkheden voor dit medium uitbreiden.

Inkt tekentechnieken

Met inkt kunnen met een aantal technieken krachtige lijnen, delicate texturen en dynamische vormen worden gecreëerd. Voor een basisomtrek kan met een pen of penseel met vaste hand strakke randen worden gecreëerd. Om variatie aan te brengen kunnen technieken als stippling of kruisarceringen kan toevoegen interessante textuur Door inkt op een oppervlak te deppen en vervolgens een absorberend materiaal zoals een papieren handdoek of een tissue te gebruiken, kunnen expressionistische effecten worden gecreëerd, terwijl het toevoegen van water aan verdunde inkt meer vloeiende bewegingen op de pagina mogelijk maakt. Experimenteren met deze tekentechnieken Of u nu fijn gedetailleerde illustraties schetst of abstracte patronen maakt, deze basismethoden zullen elk kunstwerk dat met inkt is gemaakt, verbeteren.

Inktwas schilderij

Inktwassen is een expressieve vorm van tekenen. Bij wassen wordt met een penseel inkt op waterbasis op een oppervlak aangebracht, waardoor gedurfde kleurspoelingen ontstaan en met lagen en texturen extra belang wordt gehecht.

Om met inktwassen te beginnen, heb je Oost-Indische inkt en een absorberende ondergrond nodig, zoals aquarelpapier of aquarel doek Kies vervolgens een penseel met een fijne punt om dunne lijnen en details te maken, en experimenteer vervolgens met verschillende technieken om interessante patronen en texturen te creëren. Enkele veelgebruikte benaderingen zijn droog penseel, het spatten van inkt op de pagina, of het toevoegen van kleuraccenten met waterverf of andere media.

Sumi-e inkt tekening

Sumi-e, ook bekend als Japanse inktschilderkunst, is een eeuwenoude traditie die gebruik maakt van fijne penselen en inktspoelingen om prachtig gedetailleerde werken te creëren. Kunstenaars vertrouwen op zachte lijnen en delicate penseelstreken om beelden te produceren met zachte beweging en sierlijke compositie.

Om het tekenen met Sumi-e inkt te oefenen, hebt u kwaliteitsmateriaal nodig, waaronder penselen met een fijne punt, inkt van hoge kwaliteit en papier. Als u begint te tekenen, moet u zich concentreren op het maken van vloeiende lijnen en gelijkmatige streken zonder het penseel van de pagina op te tillen. Het doel van het gebruik van zwarte vloeiende inkt in Sumi-e schilderen is om de essentie en de geest van het onderwerp te vangen, met behulp van vette tekens of delicate lijnen om dynamiek uit te drukken.of harmonie.

Ideeën voor inkttekeningen

Gebruik fine liner inktpennen om een tekening van uw favoriete stad te maken. Inkt gaat hand in hand met architectuurstudies, vanwege het precieze en hoekige karakter van de gebouwen. Gebruik de arceer- of kruisarceertechnieken om de indruk van licht en schaduw in de tekening te creëren.

Maak een portrettekening en gebruik de stippel- of arceertechniek voor schaduw Stippelen is de techniek van het gebruik van duizenden puntjes om de schaduwgebieden in een werkstuk weer te geven. Het wordt vaak gebruikt om huidtinten te arceren en levert een prachtig realistisch portret op.

Maak een abstracte tekening met vloeibare inkt. Gebruik alcoholische inkt om prachtige vormen en ontwerpen te maken. Laat de alcoholische inktkleuren op het papier vallen om kleine plassen kleur te creëren, gebruik dan een haardroger op de koele stand om de vormen op de pagina te manipuleren. Metallic kleuren zien er fantastisch uit bij het gebruik van deze techniek. Je kunt altijd een inktpen pakken en daarna details over de bovenkant tekenen.is opgedroogd.

Een ander idee is het maken van een landschapstekening met inkt. Neem wat zwarte Oost-Indische inkt en een penseel en maak wassingen voor de lucht, de bomen en het gras. Voor fijne details neem je een dip pen en schets je boomtakken of gebouwen aan de horizon. Bekijk onze tekenideeën blog voor meer ideeën als je inspiratie nodig hebt.

Tips voor inkttekenen

Denk eerst aan de verlichting en samenstelling in je tekening en hoe het de schaduwen en hooglichten op je onderwerp beïnvloedt.

Besteed vervolgens aandacht aan de verhoudingen en afmetingen van je onderwerp, zodat ze nauwkeurig op papier worden weergegeven. Daarnaast kan het toevoegen van textuur het realisme van je tekening versterken - probeer verschillende penstreken te gebruiken of kleine details toe te voegen, zoals individuele haarstrengen of stofrimpels. Vergeet tot slot de kleur niet! Het gebruik van een breed scala aan tinten en schakeringen brengtnog meer diepte en realisme aan je kunstwerk.

Kun je inkt uitwissen?

Je kunt inktgummen kopen. De Tombow Mono Sand gum schuurt een laagje weg van het papier waarop je werkt, en verwijdert zo de inkt. Houd er rekening mee dat dit de tanding van het papier aantast. Zorg er daarom voor dat je dit type gum alleen gebruikt op dik papier.

Probeer daarnaast met een wattenstaafje en wrijfalcohol kleine inktvlekjes te verwijderen. Vergeet niet dat het uitwissen van inkt het papier kan doen scheuren, dus probeer in de eerste plaats fouten te voorkomen.

Hoe fouten vermijden

Teken je ontwerp eerst met potlood en ga er dan overheen met de inktpen. Als je een fout maakt, kun je die gemakkelijk corrigeren met een gum voordat je de permanente inkt aanbrengt. Dit is een geweldige oplossing voor als je meer tijd hebt om te investeren in het maken van een gepolijst uitziend eindwerk.

Eindelijk

Inkttekenen is een unieke en prachtige kunstvorm die iedereen met oefening kan leren. Met de juiste hulpmiddelen en een beetje kennis kun je verbazingwekkende tekeningen maken die er realistisch en professioneel uitzien. We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om inkttekenen eens te proberen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.