Visuele hiërarchie in de kunst

Carla Andrews 05-08-2023
Carla Andrews

Visuele hiërarchie is een fundamentele principe van de beeldende kunst Het beschrijft de manier waarop kunstenaars visuele elementen organiseren om de visuele reis van de kijker te sturen en de belangrijkste punten te benadrukken.

In deze gids verkennen we de visuele hiërarchie - wat het is, de elementen ervan en hoe ze te gebruiken bij het maken van kunstwerken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is visuele hiërarchie?

Visuele hiërarchie is de visuele structuur van een compositie. Het beschrijft hoe elementen zijn gerangschikt om het oog op een bepaalde manier door een kunstwerk te leiden. Hiërarchie geeft vorm en betekenis aan een kunstwerk. Hiërarchie in de kunst helpt impact te creëren door de aandacht te vestigen op bepaalde elementen en de kijkers in een zinvolle volgorde door het kunstwerk te leiden.

Claude Monet: De Promenade, Vrouw met een Parasol

In een compositie zullen sommige elementen opvallen omdat ze belangrijker zijn, terwijl andere elementen minder opvallen en minder de aandacht van de kijker trekken. Bijvoorbeeld in dit schilderij van Monet staat de vrouw met de parasol centraal. Dit komt door de perspectief de hoeveelheid beeld die ze inneemt, haar positionering en de gedetailleerdheid van haar figuur.

Door te begrijpen hoe de plaatsing van elementen en het visuele gewicht de opvallendheid van bepaalde elementen beïnvloedt, kunnen kunstenaars tot op zekere hoogte de hiërarchie van belang van onderwerpen, voorwerpen en ontwerpmotieven in een werk organiseren.

Elementen van de kunst

De visuele elementen in de kunst zijn bouwstenen waaruit een schilderij of beeldhouwwerk bestaat. Deze elementen kunnen worden gebruikt om hiërarchie in een stuk aan te brengen, afhankelijk van het visuele gewicht van elk element. Deze visuele elementen zijn: kleur , vorm , formulier , textuur , lijn , waarde en ruimte .

Door deze visuele elementen op verschillende manieren te combineren, kunnen kunstenaars visuele impact creëren en de aandacht van de kijker in volgorde van belangrijkheid sturen.

Visueel gewicht van de elementen

Claude Monet: Tulpenvelden in Nederland

Het visuele gewicht van een element verwijst naar hoe dominant het overkomt, of hoezeer het de aandacht van de kijker opeist. Zo kan het visuele element kleur op verschillende manieren de aandacht opeisen. Warme kleuren zoals rood, oranje en geel trekken meer de aandacht dan koele kleuren Evenzo zullen verzadigde kleuren alle gedempte tinten visueel overheersen. Bijvoorbeeld, in "Tulpenvelden in Holland" van Monet, zullen de heldere rode tinten van de tulpen waarschijnlijk eerst de aandacht van de kijker trekken, dan zullen de ogen zich richten op de paarse en gele contrasterende tinten, en tenslotte zullen de ogen rusten op de koele gedempte tinten van de lucht.

Donkere waarden zullen de aandacht van de kijker meer trekken dan lichtere tinten in een kunstwerk en complexe vormen zullen meer visueel gewicht hebben dan eenvoudiger vormen. Grote vormen zullen naar voren komen in een schilderij in vergelijking met kleine vormen en delen van een schilderij met veel textuur zullen meer opvallen dan delen zonder textuur. Gebruik het visuele gewicht van elementen in uw voordeel bij het plannen van desamenstelling en hiërarchie van verschillende onderwerpen.

Voorbeelden van visuele hiërarchie

Johannes Vermeer: Het melkmeisje

Er zijn veel details en verschillende objecten in Vermeers 'Het melkmeisje'. Als we het stuk echter analyseren in termen van zijn visuele hiërarchie, zijn er een paar verschillende speerpunten .

De figuur van het melkmeisje is het meest in het oog springende element. Dit komt doordat gezichten van nature meer de aandacht trekken dan iets anders. Dan is de heldere contrasterende kleur van de kleding het volgende meest dominante element. Vervolgens trekken de warme tinten van de terracotta kruik de aandacht. Dan het verbindende element van het helderblauwe kleed op de tafel dat het blauw van de schort weerspiegelt. Als delichtste elementen in het stuk, wordt de aandacht vervolgens gericht op het brood, omdat het een waardecontrast op tafel brengt. Omdat het in een realistische stijl is geschilderd met veel details, moedigt het de kijker aan om stil te staan en de details van elk element in zich op te nemen. Dit creëert een regelmatige kijkritme .

Zie ook: De beste camera voor het fotograferen van kunstwerken: 5 keuzes

Hoe creëer je visuele hiërarchie in de kunst

Bij het creëren van visuele hiërarchie in kunst is het belangrijk na te gaan hoe u wilt dat de kijker uw kunstwerk ervaart. Mensen zoeken naar orde wanneer zij kunstwerken bekijken, dus denk na over het ordenen van verschillende elementen in termen van hun belang. Dit kan betekenen dat u beslist dat één figuur het brandpunt en het belangrijkste onderwerp in het werk zal zijn. Vervolgens zal een ander figuur het volgende meest prominente zijn.brandpunt in het stuk. Door je compositie zo op te splitsen, zou je een ruw idee moeten hebben van de visuele hiërarchie. Je zou zelfs een compositieschets om het gemakkelijker zichtbaar te maken.

Als je hebt bepaald welke elementen het meest in het oog springen en belangrijk zijn in het werk, overweeg dan het visuele gewicht van elk element in je schilderij. Bepaal hoe deze visuele elementen de aandacht zullen trekken en hoe het beoogde brandpunt de meeste aandacht zal trekken. Overweeg de elementen in de compositie uit elkaar te plaatsen om een visuele stroom door het schilderij te creëren. Je kunt gebruik maken vancontrast, texturen en visuele elementen om visuele nadruk te leggen op specifieke secties of onderwerpen.

Anders Zorn: Zelfportret

Gebruik het visuele gewicht van de verschillende elementen om hiërarchie in je werk te creëren. Als je bijvoorbeeld twee figuren schildert en je wilt de aandacht van de kijker op de ene trekken in plaats van op de andere, zou je de figuur die bedoeld is om het belangrijkste aandachtspunt te zijn, kunnen schilderen met meer kleuren of waardecontrast in hun kleding. Je zou het ook zo kunnen maken dat ze groter lijken door het perspectief van deDit zijn twee voorbeelden van manieren om visuele dominantie te creëren met elementen, die Anders Zorn gebruikte in zijn zelfportret, om een structuur van nadruk te creëren.

Compositie en visuele hiërarchie

Bij het creëren van visuele hiërarchie in de kunst, samenstelling is een cruciale factor. Uw compositie moet worden gepland vanaf het beginstadium van het schilderen. Op deze manier kunt u overwegen hoe verschillende visuele elementen het oog van de kijker rond het doek zullen leiden. Gebruik elementen zoals lijn, vorm en kleur om de aandacht van de kijker rond uw kunstwerk te leiden. Plaats meer visueel gewicht in de richting van het brandpunt van uw schilderij. Gebruik contrast om de aandacht weg te leiden...van minder belangrijke secties of onderwerpen.

Beginselen van de kunst

De principes van kunst verwijzen naar richtlijnen die in kunstwerken worden gebruikt om composities te bedenken en effecten te creëren. Visuele hiërarchie is een van de principes van kunst. Ontwerpers gebruiken visueel gewicht en plaatsing van visuele elementen om een visuele flow in een compositie te creëren. Contrast, nadruk, beweging , patroon ritme, schaal , verhouding en balans zijn de andere principes van kunst. Ze kunnen allemaal worden gebruikt om bepaalde effecten bij de kijker teweeg te brengen. Veel van deze principes van kunst en compositie zijn met elkaar verbonden. Visuele hiërarchie, nadruk en contrast werken samen om het oog van de kijker te trekken. Vervolgens werken ritme en visuele hiërarchie samen om het oog van de kijker door het schilderij te leiden.

Contrast en hiërarchie

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Contrast helpt bij het creëren van visuele impact tussen twee elementen. Dit kan bijvoorbeeld licht tegenover donker zijn, warme kleuren tegenover koele kleuren en delen met een sterke textuur tegenover vlakke delen. Door contrast tussen elementen te gebruiken, kun je nadruk en hiërarchie in een schilderij aanbrengen. De techniek van het gebruik van contrasten met een hoge waarde in een schilderij wordt clair-obscur genoemd. Caravaggio gebruikte deze techniek veelvuldig om te creërenHiërarchie in zijn werken. De heilige Hiëronymus, die tegen de donkere achtergrond wordt belicht, trekt de meeste aandacht met zijn felrode gewaad. Vervolgens trekt de schedel de aandacht van de kijker, omdat deze de waarden van het belangrijkste brandpunt weerspiegelt. Deze compositie heeft evenwicht en hiërarchie, waardoor zij esthetisch aangenaam lijkt voor de kijker.

Nadruk, aandachtspunten en hiërarchie

Het gebruik van nadruk is essentieel voor het creëren van visuele hiërarchie in kunstwerken. Om nadruk te creëren, worden aan elementen zoals kleur kenmerken toegekend die meer visueel gewicht hebben. Dit kan worden gedaan door heldere kleuren of contrasterende waarden te gebruiken om nadruk te creëren in bepaalde delen. Visuele nadruk helpt bij het creëren van visuele hiërarchie, omdat het de aandacht van de kijker vestigt op specifieke visuele elementen binnen het schilderij.

Ritme en hiërarchie

Ritme kan bijdragen tot het scheppen van orde en hiërarchie in kunstwerken. Het verwijst naar een relatie die ontstaat tussen elementen, wanneer die bepaalde elementen in een compositie worden herhaald.

Van Gogh: De Sterrennacht

Zie ook: Hoe details te schilderen: een gids voor kunstenaars

Door lijnen, kleuren of vormen te herhalen, kun je het oog van de kijker rond je kunstwerk leiden door een stroom te creëren. Deze stroom helpt bij het creëren van visuele hiërarchie, omdat hij het oog van de kijker op een samenhangende manier rond je kunstwerk leidt. Vincent van Gogh gebruikt de herhaling van gestructureerde, gebogen lijnen om de kijker naar de brandpunten van de gloeiende sterren te leiden.

Verhouding en hiërarchie

Eindelijk, aandeel wordt ook gebruikt om visuele hiërarchie in kunstwerken aan te brengen. Verhouding verwijst naar de grootte van visuele elementen ten opzichte van elkaar in een compositie. Onderwerpen die dichter bij de kijker zijn geplaatst, lijken meer visueel belang te hebben dan onderwerpen die verder weg zijn geplaatst.

Eindelijk

Kortom, visuele hiërarchie is een principe van kunst en design dat wordt gebruikt om impact, nadruk en flow in kunstwerken te creëren. Kunstenaars gebruiken elementen met visueel gewicht, zoals felle kleuren, en principes van design, zoals contrast, om het oog van de kijker in een compositie te trekken. Visuele hiërarchie is een belangrijk instrument voor elke kunstenaar of ontwerper om kunstwerken te creëren die opvallend zijn enesthetisch aangenaam.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.