De beste zachte pastels: een merkenoverzicht - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 05-08-2023
Carla Andrews

Vind de beste zachte pastels voor professionele en beginnende kunstenaars in deze merkenreview. Er zijn meerdere merken die zachte pastels maken, variërend in kwaliteit en prijs.

Gebruik deze gids om meer te weten te komen over de werking van de kleuren, hoe ze presteren en verschijnen op papier om de beste zachte pastel te vinden voor uw tekenpraktijk.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Sennelier zachte pastels

Koop Sennelier zachte pastels

Attributen: Extra zacht, archiefkwaliteit (professioneel), briljante en heldere kleuren, groot kleurengamma, duurder dan andere pastels.

Waardering: 5/5

Deze extra zachte pastels zijn verkrijgbaar in 525 tinten, waaronder een groot aantal middentoon- en iriserende kleuren. Ze hebben een groot chromatisch bereik, groter dan de meeste andere pastelmerken en een groter bereik dan de Sennelier oliepastels. Dit betekent dat u ervoor kunt kiezen om middentoonkleuren te kopen voor zuivere kleurgradaties, in plaats van pastels op het papier te mengen, als u daarvoor kiest.

De meeste kleuren hebben een uitstekende lichtechtheid en zijn dekkend. U kunt dus geen glaceertechnieken uitvoeren zoals met hun oliepastelassortiment; de zachte pastels van Sennelier geven een uitstekende dekking. Ze gebruiken minder bindmiddel dan andere pastels en er worden geen vulstoffen gebruikt, waardoor het pigment zeer geconcentreerd is.

Ze zijn uitzonderlijk glad, zacht en helder en zijn een echt plezier om te gebruiken. Ze voelen boterachtig aan en de levendige kleuren verspreiden zich consistent over het oppervlak. Ze zijn zo zacht dat je slechts een lichte aanraking nodig hebt om prachtige kleurmarkeringen te maken. Gebruik ze expressief voor losse, schilderachtige effecten, of creëer fijne details met delicate markeringen en naadloze mengingen. Ze hebben de neiging om meerkruimelig dan andere merken door hun zachtheid.

Sennelier pastels zijn potentieel meer geschikt voor professionele kunstenaars die meer ervaring hebben met pastelschilderen. Door de kleinere hoeveelheid bindmiddel die wordt gebruikt, schijnen de individuele eigenschappen van elk pigment door, waarbij sommige pigmenten boterachtig zijn en andere iets korreliger en stugger.

De pigmenten met uitstekende lichtechtheid zijn van archiefkwaliteit, zodat ze kunnen worden gebruikt om werk van galerie- en verzamelstandaard te maken. Deze pastels zijn de afgelopen eeuw gebruikt door vooraanstaande kunstenaars, zoals Cézanne, Monet, Modigliani en Gauguin.

Unison Zachte Pastels

Koop Unison Zachte Pastels

Attributen: Zacht, archiefkwaliteit (professioneel), zeer gepigmenteerd, gebruik alleen de fijnste pigmenten, zeer geschikt voor gelaagdheid, goed assortiment aardetinten, 320 kleuren, duurder dan andere pastels.

Waardering: 5/5

Unison pastels worden met de hand gemaakt in Northumberland in het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn van de hoogste kwaliteit, gemaakt met alleen pure pigmenten en heel weinig bindmiddel. Daardoor voelen ze ongelooflijk zacht en luxueus aan om mee te werken. Ze zijn zacht van textuur, maar steviger dan Schmincke en Sennelier.

Ze bestaan in een opvallende reeks kleuren, gerangschikt volgens hun verwante tinten, wat zorgt voor heerlijk zuivere kleurmenging. Pastels zijn ook gegroepeerd op basis van onderwerp, zoals hun reeks portretkleuren, hun set landschappen en zeegezichten. Ze hebben ook startersets voor wie nog geen reeks primaries en essentiële aardkleuren heeft gekocht. Unison maakt ook meer nichekleurenHet kiezen van de beste set voor uw tekenpraktijk is een leuk proces op zich!

Deze pastels leggen een uitstekende laag en dekken door hun zachtheid snel de tand van het papier af. Omdat deze pastels zo zacht zijn, kan het lastig zijn om in extra fijne details te werken of kleine markeringen te maken. Om gedetailleerde markeringen te maken, gebruikt u een harder pastel of een pastelpotlood.

Als u Unison pastels wilt proberen, maar niet de prijzen wilt betalen, zijn hun sets met halve staafjes ongeveer de helft goedkoper dan hun volle staafjes.

Schmincke zachte pastels

Koop Schmincke zachte pastels

Attributen: Het zachtste pastel, boterachtige textuur, archiefkwaliteit (professioneel), zeer gepigmenteerd, 400 kleuren

Waardering: 5/5

Deze rijke, boterachtige pastels zijn mogelijk de zachtste op de lijst. Ze zijn van uitzonderlijke kwaliteit en zeer geschikt voor kunstenaars die expressieve schilderkunstige sporen op het papier willen maken.

De boterachtige textuur is te danken aan het hoge pigmentgehalte, er wordt minder bindmiddel gebruikt om de staafjes te maken. Omdat deze pastels zo zacht zijn, hebben ze de neiging meer te verkruimelen en te breken dan medium zachte pastels zoals Rembrandt. Ze moeten met zachte druk op het papier worden aangebracht en zullen snel de tand van het oppervlak bedekken. Omdat het pigmentgehalte zo hoog is, zullen de kleuren helder, levendig enbijna gloeiend op het papier.

Het enorme kleurenpalet omvat een prachtige reeks huidtinten, aardetinten, turkoois en blauw, geschikt voor allerlei onderwerpen.

In tegenstelling tot veel andere merken pastels die voor kunstenaars beschikbaar zijn, bevatten deze zachte pastels geen toegevoegde vulstoffen of additieven die het bindmiddel langer laten meegaan, maar de pigmentconcentratie verminderen.

Het vergt enige oefening om het werken met superzachte pastels zoals die van Schmincke onder de knie te krijgen, maar het is de moeite waard voor de ongelooflijke kleuren. Opmerkelijke kleuren zijn hun gamma roodtinten, 5 vermiljoen tinten, warme roodtinten zoals scharlaken en koele roodtinten zoals roze meekrap.

Zachtere pastels zoals deze kunnen eigenlijk heel nuttig zijn voor een tekening in meerdere lagen, om in de laatste laag te gebruiken voor de afwerking. Ze gaan er mooi op en hechten over pastels met een iets hardere textuur.

Met extra zachte pastels zoals deze, moet u ervoor zorgen dat u een papier gebruikt met een adequate vertanding, zoals Pastelmat zoals bij velours of gladder papier kunnen de pastels afbrokkelen.

Terry Ludwig zachte pastelsets

Koop Terry Ludwig zachte pastels

Attributen: medium zachte, fluweelachtige textuur, droog, archiefkwaliteit (professioneel), hoog gepigmenteerd, intense kleuren, 750 kleuren

Waardering: 5/5

Deze pastels hebben een enorm kleurengamma van 750 kleuren, sets zijn te koop bij Blick en Jacksons.

Terry Ludwig soft pastels zijn niet de zachtste op de lijst, ze zijn een medium zachtheid, zachter dan mount vision, maar harder dan Sennelier, Unison en Schmincke. Dat ze steviger van textuur zijn heeft echter zijn voordelen, want ze zijn gemakkelijker te controleren. Ze voelen droger aan dan Sennelier pastels, die romiger van textuur aanvoelen. Ze voelen echter nog steeds luxe aan om te gebruiken en hun kleuren zijn prachtig! Zemaken enkele interessante kleurensets, zoals hun Intense Darks set en hun Sunrise Sunset set. De Darks set is fantastisch, met enkele schaduwrijke blauwen, rijke aardetinten en diepe paars.

Ze zijn vierkant van vorm en ook kleiner dan andere pastelseries. De vierkante vorm kan handig zijn voor het maken van brede markeringen en het invullen van achtergronden. Gebruik de hoeken voor details en scherpe lijnen. Ze zijn een uitstekende keuze voor kunstenaars die fijnere details willen creëren. Ze kunnen worden gelaagd onder zachtere pastels zoals Sennelier of Schmincke, omdat de Ludwig pastels niet deHet feit dat de pastels aan de kleine kant zijn, maakt niet zoveel uit, aangezien ze goedkoper, steviger en minder kruimelig zijn dan andere merken. Bovendien zit er veel kleur verpakt in het kleinere formaat.

Een nadeel van Ludwigs is dat ze aan de stoffige kant zijn, maar alle pastels geven wat stof af. Ze brokkelen echter niet zo gemakkelijk af als sommige andere pastels door hun relatieve stevigheid. Dit maakt ze tot een echt geweldig multifunctioneel pastel dat voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt.

Art Spectrum Extra Zachte Pastels

Koop Art Spectrum Extra Zachte Pastels

Attributen: medium zachte, intense kleuren, zeer gepigmenteerd

Waardering: 4/5

Dit zijn zachte pastels van uitstekende kwaliteit die steviger van textuur zijn dan Unison, Sennelier en Schmincke, maar zachter dan Rembrandt en Terry Ludwig.

Deze zachte pastels zijn ook rechthoekig met platte randen, maar zijn groter dan Terry Ludwigs. Ze lijken qua textuur het meest op Rembrandt, maar zijn iets korreliger en hebben een hoger chroma.

De lichtechtheidsbeoordelingen van de kleuren variëren van zeer goed tot gemiddeld, kijk naar de informatie op de productverpakking of de website van de leverancier voor meer informatie over de kleurechtheid.

Girault Zachte Pastels

Attributen: Veelzijdig, gemiddelde zachtheid, droge textuur, dunne vorm, 300 kleuren, professionele kwaliteit, unieke eigenschappen, zeer gepigmenteerd

Waardering: 4.75/5

Veelzijdige pastels met een medium stevige zachtheid, ambachtelijk gemaakt in Frankrijk. Deze pastels zijn niet overal verkrijgbaar, maar ze kunnen rechtstreeks worden gekocht via hun website of bij Jerry's Artarama.

De boetiek van Girault is gespecialiseerd in het maken van droge pastels die harder zijn dan bijna alle pastels op deze lijst, behalve van Rembrandt en Mount Vision.

Deze pastels zijn bijzonder geschikt voor gedetailleerd werk, vanwege hun stevige karakter en slanke vorm. Ze hebben een schitterende selectie van neutrale kleuren en gedempte tinten. De donkere kleuren zijn bijzonder rijk en kunnen prachtig worden gelaagd.

Richeson handgerolde zachte pastels

Koop Richeson zachte pastels

Zie ook: Kleurpotloodbenodigdheden voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Attributen: Rijke darks, lichtste tinten, zeer gepigmenteerd, kleine vorm, betaalbaarder dan andere professionele pastels.

Waardering: 4.5/5

Zie ook: Hoe een gekneed gummetje gebruiken

Richeson Handrolled soft pastels zijn ongelooflijk rijk en levendig van kleur door de hoge pigmentbelasting. Ze zijn iets steviger van textuur dan Sennelier, Unison en Art Spectrum, maar zachter dan Terry Ludwigs.

Ze produceren 500 kleuren met creatieve pastelsets voor portretten, landschappen en nocturnes. Als je net begint, kan het nuttig zijn om te kijken naar de primaire sets van het kleurenwiel voor een reeks tonen en tinten.

Deze pastels zijn geweldig voor beginners die een luxere pastel willen gebruiken, omdat ze middelzacht zijn en gemakkelijker te controleren dan andere zachte pastels. Sets beginnen bij $40,94 voor 20 pastels, waarmee elke pastel ongeveer $2 per stuk kost, wat echt een geweldige waarde is voor zo'n kwaliteitsmateriaal. Ondanks hun middelzachte karakter hebben ze toch een boterachtige kwaliteit.

Pastels worden met de hand gerold, dus de vormen kunnen wat onregelmatig zijn, breder en meer afgerond aan de randen. Daarom zijn ze misschien niet geschikt voor ultra scherpe lijnen en details. Ze mengen echter prachtig en bieden een fantastische dekking.

Mount Vision Zachte Pastels

Koop Mount Vision Zachte Pastels

Attributen: betaalbaarder dan andere merken, medium zachtheid, grote pastel, heldere en levendige kleuren, niet giftig

Waardering: 4/5

De Mount Vision sticks zijn handgerold en bevatten hoogwaardig pigment vermengd met een bindmiddel van krijt, marmerstof, talk en klei. De kleuren voelen soepel aan op het papier, met minimale weerstand.

Het bedrijf is klein en eigendom van kunstenaar Karl Kelly, die begin jaren 2000 in New York begon met het maken van pastels. Kelly was vroeger hoofdvervenmaker bij Williamsburg Handmade Oils, dus hij heeft zijn pigmentkennis overgedragen op pastels en maakt een prachtig uitgebalanceerde pastel qua verhouding tussen pigment en bindmiddel.

Deze pastels zijn aan de stevigere kant van de zachtheidsschaal, net iets zachter dan Rembrandt pastels. Ze zijn ook veel groter dan de meeste andere merken zachte pastels, dus u krijgt waar voor uw geld als u deze koopt.

Deze pastels zijn geschikt voor een beginnende of gemiddelde kunstenaar die het medium wil uitproberen, vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en de gemiddelde zachtheid, waardoor ze gemakkelijker te controleren zijn dan de zachtere pastels. Ook een professionele kunstenaar zal er veel plezier aan beleven.

Ze hebben een schitterende set, de Chromatic Colours set, die in wezen een regenboog van tinten in een doosje is. Het geeft een geweldig scala aan pure kleuren voor wie heldere tinten op het oppervlak wil mengen.

Mount Vision vermijdt het gebruik van giftige pigmenten zoals cadmiums of kobalts, wat nuttig is omdat je bij het schilderen met pastel het stokje direct hanteert.

Over het geheel genomen zijn de kleuren uitstekend en levendig, de textuur is glad en deze zijn ongelooflijk waardevol gezien het lagere prijspunt.

Royal Talens Rembrandt Zachte Pastels

Koop Rembrandt zachte pastels

Attributen : minder stof, meest economisch, gemiddelde zachtheid

Beoordeling : 4/5

Dit is de stevigste pastel op deze lijst. Dit is geweldig voor kunstenaars die zichzelf nog niet hebben getraind in het vederlicht werken met de pastel. Rembrandt pastels zijn van geweldige kwaliteit en goedkoper dan de meeste andere zachte pastels die geweldig kunnen zijn voor het bedekken van grote oppervlakken en het gebruik als ondertekening. Ze bieden een groot kleurengamma pastels die allemaal een geweldige lichtechtheid hebben.

Voor gevorderde leerlingen, degenen die graag aan bijzonder grote stukken werken of voor degenen die een steviger pastel willen, is Rembrandt een prima pastel om te gebruiken. Je kunt ze ook gebruiken voor het schetsen en in kaart brengen van composities, omdat ze scherpere randen kunnen maken.

Pannenpastels

Koop Pannenpastels

Attributen : zachte pastel in panformaat, minder stof, uitwisbaar, levendige kleuren, zachter van uitzicht

Beoordeling : 5/5

Panpastels hebben qua ingrediënten dezelfde samenstelling als zachte pastels, maar ze worden samengeperst aangeboden in een panformaat, waardoor kunstenaars ze gebruiken met zachte gereedschappen, in plaats van er rechtstreeks mee op het papier te tekenen.

Gebruik panpastels met een spons en schilder over het papier of paneel. De effecten die je met panpastels kunt creëren zijn ongelooflijk zacht, subtiel en elegant.

De kleuren zijn geconcentreerd met pigmenten van de hoogste kwaliteit en er wordt een minimaal bindmiddel gebruikt.

Wat zijn de beste zachte pastels voor beginners?

Voor kunstenaars die niet gewend zijn het zachte pastelmedium te gebruiken, is het een goede keuze om te beginnen met een budgetvriendelijk pastel dat kan worden geclassificeerd als 'medium zacht'. Dit komt omdat de zachtheid moeilijk te controleren kan zijn voor mensen die er niet aan gewend zijn. Een medium zacht pastel zoals Rembrandt of Kunst Spectrum geeft kunstenaars het beste van twee werelden, omdat ze het pastel beter kunnen beheersen, lagen en scherpere details kunnen aanbrengen, maar ook kunnen mengen en expressieve tekens kunnen maken, net als de zachtere pastels op deze lijst.

Welke zachte pastels zijn het beste voor professionele kunstenaars?

De beste softpastels zijn sterk geconcentreerd in pigment. Door het gebruik van een groter aandeel pigment komen er levendigere kleuren op het papier.

Ultrazachte pastels van deze kwaliteit kunnen de voorkeur genieten van professionele kunstenaars die pastels willen met een hoger pigmentgehalte, maar die ook lastiger kunnen zijn om mee te werken voor complete beginners die niet gewend zijn aan het zachte karakter. Deze hogere assortimenten kunnen gemakkelijker verkruimelen en meer stof afgeven in de loop van een schildersessie.

Voorbeelden van hoogwaardige maar ultrazachte pastels zijn Unison , Schmincke en Sennelier . Terry Ludwig pastels zijn van professionele kwaliteit, maar droger en steviger.

Wat zijn de werkingseigenschappen van softpastel?

Schilderen met zachte pastel is een volstrekt unieke ervaring, een die anders is dan oliepastel schilderij Zachte pastels zijn droger, brokkeliger en het voelt aan als schilderen met pigment. Dit medium leent zich voor expressieve en schilderachtige technieken en bewegingen. Om meer te weten te komen over de verschillen tussen de verschillende soorten pastels, bekijk onze oliepastel vs zachte pastels gids.

Wat voor technieken kun je gebruiken met soft pastel?

Zachte pastel werkt prachtig met technieken zoals mengen. Smudge kleuren op het oppervlak met je hand (maar draag handschoenen!) of een molding tool. Zachte pastels zoals Schmincke , Sennelier of Richeson heerlijk mengen.

Maak subtiele sporen en elegante kleurovergangen met een vederlichte toets. Dat is nodig bij het werken met de zachtste pastels zoals Schmincke, die nauwelijks druk nodig hebben om pigment vrij te maken.

Als je een vierkante pastel hebt zoals Kunst Spectrum of Terry Ludwig gebruik het op zijn kant om grote delen van het papier te bedekken, voor achtergronden of het invullen van grotere vormen.

Terry Ludwig pastels zijn een uitstekende keuze voor kunstenaars die fijne details willen creëren. Gebruik de hoek of de rand van de pastel om details en accenten aan te brengen.

Tekenen met zachte pastel: Veiligheidstips voor atelier

Sommige merken softpastels zijn vervaardigd met giftige pigmenten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze worden ingeslikt, als ze herhaaldelijk in contact komen met de huid, of als ze worden ingeademd. Als een merk echte cadmiums en cobalts verkoopt, zijn dat de pigmenten die u moet vermijden om veiliger te kunnen schilderen.

Alle zachte pastels creëren stof, dat zit in hun aard. Om te voorkomen dat er stof op het papier of karton komt, werk je onder een verticale hoek. Dit kan betekenen dat je het tegen een ezel of tegen een muur zet.

Draag handschoenen wanneer u met pastel schildert, want dat voorkomt dat potentieel schadelijke pigmenten in contact komen met de huid.

Welke benodigdheden heb je nodig voor soft pastel schilderen?

Een papier met 'tand' zoals Pastelmat is nodig om softpastel goed aan de ondergrond te laten hechten. Als je op glad papier schildert, kan softpastel afbrokkelen. Als je op paneel wilt schilderen, raad ik aan om Pastelbord .

Gebruik een fixatief tussen de lagen om uitlopen en vervagen van kleuren te voorkomen. Houd er rekening mee dat fixatief de kleuren dof maakt en de verzadiging vermindert. Als u het gebruik ervan wilt vermijden, koop dan een ondergrond met een adequate vertanding zoals Pastelmat.

Waar zijn zachte pastels van gemaakt?

Zachte pastels worden gemaakt van pigment en een bindmiddel dat het pigment bij elkaar houdt en waarmee kunstenaars gelijkmatig verspreide kleur op het papier kunnen aanbrengen. Het bindmiddel bestaat uit wit krijt en Arabische gom. Sommige merken voegen andere ingrediënten toe, zoals klei en marmerstof.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.