Het beste olieverfpapier: een overzicht

Carla Andrews 11-06-2023
Carla Andrews

Het kiezen van de juiste oppervlak voor olieverfschilderijen kan uw praktijk volledig verbeteren. Er zijn verschillende eigenschappen die bepaald olieverfpapier duurzamer maken en bevorderlijk voor de olieverfmedium .

Je hebt geen doek nodig om met olieverf te schilderen, er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van olieverfpapier. Papier voor olieverfschilderijen is een veel budgetvriendelijker optie, het is lichter en het wordt vaak gebruikt voor schetsen. Je kunt een olieverfschilderij op papier echter ook inlijsten en ophangen.

Met olieverf kun je niet zomaar op elk soort papier schilderen. Je moet het oppervlak eerst voorbereiden of een papier kiezen dat speciaal voor olieverf is ontworpen. In deze gids vind je het beste olieverfpapier uit onze 9 keuzes.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Rembrandt olieverfschilderij papierblok

Rembrandt oliepapier kopen

Eigenschappen: 300gsm, blokformaat, fijne canvas textuur, zuurvrij

De blokken olieverfpapier komen in twee maten van tien vellen, met ultra dik papier van 300 gsm. Verf om details en vloeiende overgangen te bereiken, de textuur lijkt op canvas met een subtiele fijne weving.

Rembrandt oliepapier is aan vier zijden gelijmd, wat knikken en kromtrekken tijdens het schilderen voorkomt. Dit papier is ontworpen voor professioneel werk en is van uitzonderlijke kwaliteit. Het is iets duurder dan sommige van de budgetopties op deze lijst, maar het is nog steeds betaalbaar. Bovendien maakt het zware papiergewicht het de moeite waard. Kunstenaars kunnen dit papier gebruiken voor compositieschetsen, studies, of definitieveverkoopbare kunstwerken.

Dit papier voelt minder absorberend aan dan Arches papier, wat betekent dat de verf erop gaat zitten en levendiger overkomt.

Hahnemühle olieverfpapier

Hahnemühle olieverfpapier kopen

Eigenschappen: geschikt voor gemengde media, glanzende linnen textuur, zuurvrij, blokformaat

De afwerking met linnenstructuur geeft het gevoel alsof je op doek schildert en voorkomt dat kleuren volledig in de papiervezels trekken. Daardoor lijken kleuren meer verzadigd en lopen ze niet door het papier heen.

Dit papier is duurder dan sommige andere op de lijst, maar door de glanzende afwerking lijken de kleuren ongelooflijk helder op het papier.

Alle vier de zijden van het papier zijn vastgelijmd wanneer het in een pad wordt gekocht, wat een stabiele ondergrond biedt om op te schilderen. De vellen moeten echter voorzichtig van het blok worden verwijderd met een paletmes Het olieverfpapier werkt uitstekend met gemengde technieken, zoals pastel, acryl, caseïne, inkt, gouache en olieverf.

Hahnemühle papier behoort tot de hoogste kwaliteit, is zuurvrij, verouderingsbestendig en een genot om mee te werken.

RayMar Oliepapier Panelen

RayMar oliepapierpanelen kopen

Eigenschappen: 300gsm papier gemonteerd op paneel, duurzaam en sterk, archivalisch en zuurvrij, niet scheurend.

Deze RayMar oliepapierpanelen zijn uniek, dus als u graag verschillende soorten kunstbenodigdheden uitprobeert, zou dit wel eens een nieuwe favoriet kunnen zijn. Ze zijn gemaakt van zwaar papier van archiefkwaliteit dat met PH-neutrale lijm op een MDF-paneel is bevestigd.

Dit is een ongelooflijk handig oppervlak om op te werken, je krijgt het uiterlijk, het gevoel en de textuur van papier, maar het is voorgeprepareerd. Kies een lijst naar keuze, zoals een paneellijst, zonder dat je glas nodig hebt. Als je het gedoe van het ophangen van papier wilt vermijden, is dit een geweldige optie.

Het papier absorbeert oplosmiddel, bindmiddel en water gelijkmatig, terwijl het pigment en de verf op het oppervlak blijven, waardoor je werk levendigheid krijgt. Deze panelen zijn minder gestructureerd dan linnen panelen, wat nog een voordeel is voor kunstenaars die een gladde uitstraling in hun werk willen creëren, bijvoorbeeld bij overgangen van huidtinten.

Arches olieverfpapier

Arches papier kopen

Eigenschappen: 300gsm, zuurvrij, hoge kwaliteit, absorberend, gebruikt dierlijke producten, koudgeperste textuur

Dit papier is een favoriet papier voor olieverfschilderijen onder professionele kunstenaars. Het is verkrijgbaar in twee verschillende formaten; koop het papier als losse vellen, of in een pad. Arches gebruikt gelatine om het papier op maat te maken, in tegenstelling tot de meeste andere papieren op deze lijst die geen dierlijke producten gebruiken. Het papier heeft een koudgeperste textuur, vergelijkbaar met aquarelpapier.

Bij gebruik van dit papier is geen voorbereiding van het oppervlak vereist, zodat u meteen met schilderen kunt beginnen.

Zie ook: Wat is waarde in kunst?

Het is dik en duurzaam met 300 gsm, zodat het bestand is tegen gebarentaal en goed werkt met meer schurende technieken. varkensharen borstels en zelfs paletmes technieken .

Het papier heeft een oliebarrière, waardoor kleuren levendig op het oppervlak verschijnen. Het absorbeert oplosmiddel en bindmiddel gelijkmatig, waardoor dunne verflagen mogelijk zijn en is evenzeer bestand tegen dikkere olieverftechnieken Dit papier is iets absorberender dan sommige andere oliepapieren, zoals Rembrandt.

Arches olieverfpapierbladen zijn er in een reeks verschillende formaten die kunstenaars op het gewenste formaat kunnen knippen. De olieverfkussens worden geleverd in een handig afscheurformaat, met 12 aan één kant gelijmde vellen.

Strathmore 400 Serie Olieverfpapier

Strathmore 400-serie papier kopen

Kenmerken: 350gsm, zuurvrij

Dikker dan het canvaspapier uit de Strathmore 300-serie, kan dit olieverfpapier zware penseeltechnieken aan. Het oppervlak met linnen textuur helpt bij het mengen van de verf en het hechten van de kleuren. Het is glad genoeg om fijne details en naadloze overgangen te creëren.

Gebruik dit papier voor olieverfschilderijen of oliepastels Het accepteert meerdere lagen en is compatibel met verschillende mediums zoals oplosmiddel, toegevoegde olie, alkyd en zelfs koude was Door het gewicht van het papier voelt het stevig, duurzaam en kromtrekbestendig aan. Het is zwaar genoeg om te gebruiken voor definitieve werken die kunnen worden opgeplakt en ingelijst, in plaats van alleen voor schetsen.

Het Strathmore 400 series olieverfpapier is een voordeligere optie dan het kopen van canvas, maar het is duurder dan de Strathmore 300 series en Canson's student grade XL papier.

Een probleem dat sommige kunstenaars hebben gemeld met dit papier, is dat afplaktape een deel van de coating van het oppervlak verwijdert. Als u afplaktape gebruikt, zorg er dan voor dat u een tape met een lage kleefkracht gebruikt, die geschikt is voor kunstenaars. Een truc is om de tape te verwarmen met een haardroger en dan langzaam terug te trekken. Dit maakt de lijm minder kleverig en gemakkelijker te verwijderen.

Canson Foundation Canva papier

Canson Foundation Canva papier kopen

Eigenschappen: 290gsm, zuurvrij, economisch, linnen textuur

Canson papier heeft een textuur die kan worden omschreven als vergelijkbaar met linnen, met een subtiele korrel die zorgt voor een plezierige schilderervaring.

Canson Canva Artboard kopen

Dit papier is verkrijgbaar in drie verschillende formaten, opgerolde vellen die op maat kunnen worden gesneden, kussens en platen. De stijve achterkant van de oliepapierplaten maakt het inlijsten gemakkelijker. Oliepapier op rol biedt kunstenaars de flexibiliteit om op elk gewenst formaat te werken, het grootste formaat waarin Canson Foundation Canva papier wordt geleverd is 48″ x 10 yd.

Dit papier is iets goedkoper dan Arches en is geschikt voor gebruik met gemengde media. De barrière op het oppervlak is ontworpen om zowel olie als water gelijkmatig te absorberen, waardoor het papier de perfecte ondergrond is voor gebruik met acrylverf, oliepastel en zelfs gouache.

Strathmore 300 Series Canvas Paper Pads

Strathmore 300-serie papier kopen

Kenmerken: 187gsm, komt in zwart, canvas textuur

De Strathmore 300 series oliepapier pads worden geleverd in boeken van 10 vellen, gelijmd op een rand. Dit olieverfpapier is 187gsm, dus het is lichter dan andere papieren op de markt. De vellen worden geleverd in twee kleuren, wit en zwart, zodat u de mogelijkheid heeft om te werken op een donker oppervlak zonder het papier eerst te kleuren. Met zwart papier kunnen kunstenaars dramatisch uitziende hoogtepunten, schaduwen entonen.

Dit is een redelijk geprijsd papier voor het formaat en het gewicht en het is geschikt voor het werken met gemengde technieken, zoals acryl, tempera, gouache, caseïne en olie.

De canvasstructuur zorgt voor een uitstekende hechting van kleuren, maar het lichtere papiergewicht is wellicht niet geschikt voor zwaardere wassingen met oplosmiddel.

Winsor & Newton Oil & Acrylic Pads

Winsor & Newton olie en acryl pads kopen

Kenmerken: canvas textuur, 230gsm, budgetvriendelijk, zuurvrij

Dit gladde olieverfpapier met canvasstructuur is ook geschikt voor gebruik met acrylverf en heeft een warmwitte afwerking. Voorstrijken is niet nodig, want de vellen zijn geschikt voor gebruik met oliebindmiddelen, oplosmiddelen en water.

De vellen zijn aan de kortste zijde gelijmd, om ze gemakkelijk te kunnen verwijderen. In vergelijking met de duurdere papieren op deze lijst is het iets lichter van gewicht. Het is echter ontwikkeld voor gebruik met zwaardere penseeltechnieken en meerdere olielagen.

De kleuren op dit papier zien er helder en stralend uit, over het algemeen is het een geweldige budgetvriendelijke optie. Het is minder absorberend dan ander papier, bijvoorbeeld Arches-papier, wat betekent dat zwaardere toepassingen van kleuren er niet doorheen trekken.

Canson XL Olie en Acryl Pads

Canson XL pads kopen

Eigenschappen: 290gsm, student-grade, zuurvrij, budgetvriendelijk, canvas textuur

Elk blok bevat 24 vellen, wat dit papier tot het meest budgetvriendelijke op de lijst maakt. Het papier presteert als professioneel papier, tegen een goedkopere prijs. Dit papier zou geschikt zijn voor kunstenaars die schetsen van schilderijen of kleurcomposities willen plannen, of voor beginners die willen oefenen en hun vooruitgang willen bijhouden.

Canson XL papier heeft een canvas textuur, is natuurlijk wit van kleur en is zuurvrij. Dit betekent dat schilderijen die op dit papier zijn gemaakt lang meegaan, zonder dat ze na verloop van tijd degraderen. Met dit papier kunt u het kunstwerk inlijsten en ophangen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de papiervezels vergelen.

Beste budgetvriendelijk olieverfpapier

Rembrandt olieverfpapier is goedkoop en biedt qua kwaliteit de beste waarde van alle papieren. Als u het goedkoopste oliepapier wilt vinden dat bestand is tegen gebruik met oliebindmiddelen, oplosmiddelen en pigmenten voor gebruik in de klas of voor praktijkstudies, dan is het Canson XL olieverfpapier is een goede keuze.

Waarin verschilt olieverfpapier van ander papier?

Papier voor olieverfschilderijen is voorzien van een coating om te voorkomen dat olie in het papier zakt en de papiervezels ruïneert. Als u met olieverf op een ander soort papier zou schilderen, zouden de papiervezels afbreken en broos worden als de olieverf oxideert. De sortering op het papier zorgt ervoor dat de kleuren op het oppervlak blijven liggen en er helder uit blijven zien.

Papier voor olieverfschilderijen is veel minder broos en stijf. Als je bijvoorbeeld zou werken op aquarelpapier waarop je een paar lagen gesso hebt aangebracht, zou het brozer aanvoelen dan olieverfpapier.

Welke eigenschappen zorgen voor een goed olieverfpapier?

Hoe dikker het papier, hoe duurzamer en beter bestand tegen de meer gebarende schildertechnieken. Katoenolieverfpapier heeft sterkere vezels dan houtpulp, het scheurt en trekt minder snel krom. Naast de dikte van het papier en de materialen die worden gebruikt om het te maken, moet de lijming (coating) van het papier bestand zijn tegen oplosmiddelen, water en oliebindmiddelen. Bedenk dat Arches Huile-papier gebruik maakt vangelatine om hun papieren op maat te maken.

Een geweldige en kwaliteitsvolle optie is de RayMar oliepapierpanelen of Rembrandt olieverfpapier .

Moet je papier voorbereiden met gesso voordat je met olieverf gaat schilderen?

Papier voor olieverfschilderijen heeft geen extra voorbereiding nodig. Je kunt er meteen mee aan de slag. Geen enkel papier is echter volledig bestand tegen het doorsijpelen van olie door de papiervezels. Voor extra zekerheid kun je een laag gesso over de bovenkant van je olieverfpapier aanbrengen.

Andere soorten papier die niet de beschermende coating hebben die papier voor olieverfschilderijen heeft, moeten verzegeld en daarna geschilderd met een paar lagen gesso... om een funderingslaag te maken.

Welke papiersoorten zijn geschikt voor olieverfschilderijen?

Elk zwaar papier kan geschikt zijn voor het werken met olieverf, zolang u het oppervlak voorbereidt met een kit, zoals GAC-100, en een paar lagen gesso aanbrengt. Voor het overige werken alle papieren in deze lijst perfect met olieverf.

Kun je aquarelpapier gebruiken met olieverf?

U kunt aquarelpapier gebruiken voor olieverfschilderijen, maar u moet wel een dikker papier gebruiken, ongeveer 300 g/m². Verzegel aquarelpapier met een acrylaatkit, schilder vervolgens een paar lagen gesso grondverf op het papier. Wacht tot het een nacht droog is, dan is het papier klaar voor olieverfschilderijen.

Wat zijn de voordelen van schilderen op papier met olieverf?

Olieverfpapier is veel draagbaarder dan schildersdoek of houten paneel. U neemt gewoon uw olieverfmat mee om plein air te schilderen. U hoeft zelfs geen ezel mee te nemen als u rechtstreeks op de mat werkt. Omdat olieverfpapier veel lichter is dan schildersdoek en paneel, is het ook veel gemakkelijker te vervoeren en te verzenden als u uw werk verkoopt. U betaalt uiteindelijk minder verzendkosten.

Schilderen op een goedkoper oppervlak is minder remmend, waardoor kunstenaars de vrije hand krijgen om zich te uiten en fouten te maken zonder zich zorgen te maken over het verpesten van een duur oppervlak. Gebruik het papier voor oefenschetsen om composities te plannen, voor kleinere studies of voor definitieve stukken.

Veel kunstenaars genieten van het gevoel van schilderen op papier. Het voelt glad aan, minder gestructureerd dan doek en de kleuren zien er rijk uit op het oppervlak.

Hoe een kunstwerk op olieverfpapier op te hangen

Behandel olieverfschilderijen op papier met zorg. Olieverf is na droging een van nature broos medium. Een flexibel oppervlak als papier kan bij buigen of kromtrekken de verflaag doen barsten. Daarom is het essentieel om papier voor het inlijsten op een dragerboard te monteren voor extra stabiliteit van het oppervlak.

Zie ook: Beste penseelstiften voor kunstenaars

Voor lakken Als u een kunstwerk inlijst en ophangt, moet u ervoor zorgen dat de verf volledig droog is. Als u een vernis op harsbasis gebruikt, zoals damarhars, moet u wachten tot de verf volledig is uitgehard, wat een paar maanden kan duren, afhankelijk van hoe dun u de verf hebt aangebracht. U kunt echter wel Gamvar-vernis zodra het schilderij droog aanvoelt.

Een olieverfschilderij op papier kunt u op dezelfde manier inlijsten als een aquarelschilderij of tekening. U kunt gemonteerd papier inlijsten in een paneellijst. Zorg ervoor dat u het schilderij vernist om het te beschermen tegen UV en andere omgevingsschade. Anders monteert u het papier en lijst u het in achter glas. Frames van museumglas zal de beste bescherming bieden.

Schilderen op papier op een ezel

Om op papier op een ezel te schilderen, moet u het op een plank bevestigen, of het op een plank vastplakken om het op zijn plaats te houden. Papier is te dun om op een ezel te werken, dus neem een MDF-paneel of hardboard en wat plakband van kunstenaarskwaliteit om het papier tijdens het schilderen op zijn plaats te houden. RayMar oliepapierpanelen zijn stevig en perfect om aan een ezel te werken.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.