17 tekentechnieken om te tekenen en te schetsen als een pro

Carla Andrews 05-06-2023
Carla Andrews

Kunst leer je het beste door te doen, dus pak gerust een stuk papier en volg deze 17 tekentechnieken. Voeg diepte, contrast en je eigen unieke stijl toe aan je tekeningen door je favoriete technieken te combineren.

Alles wat je nodig hebt is een potlood, stuk papier of schetsboek, gum en puntenslijper. Als je niet zeker weet wat de beste potlood benodigdheden zijn, ga naar het laatste deel .

Door je potloodtekentechnieken te leren en te verbeteren, kun je preciezer zijn bij het weergeven van waarden in je kunstwerken. Wees creatief met de tekens die je maakt en probeer enkele nieuwe benaderingen van het tekenen uit.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Layering

Het leggen van potloodstrepen is niet hetzelfde als het leggen van verf. Grafiet is geen transparant medium, zodat je in één laag een afgewerkt werkstuk kunt maken.

Het concept van gelaagdheid in tekenen, verwijst naar het proces van beginnen met een lichte schets en dan langzaam de donkere gebieden opbouwen om schaduw te creëren. De meeste kunstenaars zullen dit proces gebruiken om te plannen waar de elementen passen voordat ze zich vastleggen op donkere lijnen, die moeilijker uit te wissen zijn.

Ondertekenen

De ondertekening fungeert als de eerste laag van een kunstwerk, het kan de eerste fase van het tekenproces vormen. Dit geldt vooral voor stukken die meer nauwkeurigheid of tijdsinvestering vereisen.

Teken een fijne, lichte lijn om de belangrijkste kenmerken van je onderwerp te schetsen. Bouw deze laag daarna uit met lagen schaduw.

Naar de nauwkeurigheid van uw tekening te verbeteren kunt u eerst een schets maken op een ander stuk papier en deze dan overnemen met overtrekpapier of met de rastermethode .

Een constructieve methode om dat hoofd te tekenen die kan dienen als een nauwkeurige portretondertekening is de Loomis-methode Begin met basisvormen om de verhoudingen te meten, gebruik dan deze richtlijnen om de gelaatstrekken in te vullen.

Schaduwtechnieken

De volgende methoden van arceren, stippelen en tonaal schetsen zijn allemaal soorten schaduwtechnieken Met deze technieken kun je waarden in je kunstwerk creëren. In de kunst is een waarde de relatieve lichtheid of donkerheid van een kleur. Door deze verschillende schaduwtechnieken te gebruiken, kun je highlights en schaduwen creëren en je tekening diepte en vorm geven.

Uitkomen

Arcering is de techniek van het creëren van parallelle lijnen om de illusie van licht en schaduw te geven. Teken lijnen dichter bij elkaar om donkere waarden te creëren, lijnen verder van elkaar creëren highlights en middentonen in een tekening. Oefen meer druk uit op het potlood voor de donkerste gebieden.

Om succesvol te zijn in de arceertechniek, moet u het potlood op een losse manier vasthouden. Dit betekent dat u in plaats van hard op de stift te drukken en uw pols te gebruiken om te tekenen, probeert te tekenen door uw pols recht te houden en uw elleboog te bewegen. Dit creëert langere, lichtere, meer vloeiende streken voor de arceerlijnen. Voor extra lange arceerlijnen kunt u proberen uw elleboog in één positie te houden en uw schouder te bewegen naarPotloodlijnen maken. Het lijkt misschien eenvoudig om opnieuw te bekijken hoe je een potlood vasthoudt, maar vooral als je een autodidact bent, kun je de basis gemakkelijk over het hoofd zien.

Kruisarceringen

Rembrandt gebruikte een mengsel van arceringen en kruisarceringen in deze ets.

Kruisarceringen is een vorm van arceren, waarbij parallelle lijnen naast elkaar worden getekend om lichte en donkere waarden te creëren. Vervolgens worden loodrechte lijnen over de eerste lijnen getrokken in een soortgelijke arceringsstijl. Rembrandt gebruikte deze tekentechniek in zijn etsen, pentekeningen en zilverpuntstukken. Dit is een veelzijdige techniek, want je kunt hem gebruiken met pen, grafiet, houtskool of pen. Gebruik dezetechniek in combinatie met andere op de lijst om een verscheidenheid aan effecten te creëren. Kruisarceringen creëren een prachtige textuur als je de tekening van dichtbij bekijkt, maar als je afstand neemt, zal het verschijnen als een gladdere arcering.

Stippelen

Lijkt op uitkomen, stippling is een techniek om een repeterend patroon op het papier te maken om gebieden van licht en donker in een tekening over te brengen. Gebruik een stippenactie om waarden weer te geven. Maak stippen dichter bij elkaar om donkere gebieden weer te geven en verder uit elkaar voor de hoge lichten en lichte tonen.

Houd er rekening mee dat als u een ongeslepen potlood gebruikt, de punten dikker zullen zijn. Een zachter potlood 8B tot B zal donkerdere tekens geven, terwijl een hard potlood (F, H o f HB) lichtere tekens zal geven. Mechanische potloden zijn geweldig voor deze techniek.

Koop een potlood van goede kwaliteit, zoals deze van Caran D'ache omdat goedkopere potloodstiften eerder breken.

Om deze techniek zelf uit te voeren, houd je het potlood verticaal en dicht bij het papier, en laat je je hand zakken om de herhaalde puntjesactie uit te voeren. Ga in het begin langzamer om het netjes te houden, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een gemakkelijke techniek om uit te voeren. Je zult al snel het gevoel hebben dat je met enige snelheid een tekening kunt maken.

Zie ook: Hoe maak je een 'losse', 'schilderachtige' stijl in een kunstwerk?

Tonale schetsen

Deze schaduwtechniek is vrij eenvoudig en de meest intuïtieve van alle tekentechnieken. Druk op het potlood waar je de schaduwen in het kunstwerk wilt plaatsen.

Voor een gelijkmatige arcering houd je je potlood een beetje schuin en beweeg je het lichtjes heen en weer. Ongeslepen potloden geven zachtere lijnen, het is ook essentieel om een zacht potlood te gebruiken. Alles tussen 2B en 8B werkt perfect, afhankelijk van hoe donker je de arcering wilt hebben.

Scumbling

Scumbling is een andere schaduwtechniek, waarbij kleine cirkelvormige markeringen over elkaar heen worden gelegd om een gestructureerd uiterlijk te creëren. De cirkels hoeven niet netjes te zijn, oefen meer druk uit op het potlood voor donkere delen van de tekening. Als je tekent met kleurpotlood U kunt verschillende kleuren over elkaar heen leggen om de tinten te veranderen.

Losse schetsen

Dit is een benadering van schetsen die het effect geeft van een meer ontspannen en moeiteloze stijl. Het is een nuttige techniek om te proberen, vooral als je een beginner bent en alleen gewend bent om precieze fijne lijnen te maken.

Door losjes te schetsen, kun je composities plannen en oefenen met nauwkeurig tekenen zonder je zorgen te maken over het maken van fouten. Maak een losse schets voordat je je definitieve contouren gaat tekenen, dan kun je achteraf delen van lijnen die niet bij je tekening passen weggummen.

Bij deze aanpak is het de bedoeling dat je je concentreert op het grote geheel - de compositie en het samenspel van verschillende elementen. Je kunt eventueel rommelige lijnen weggummen en achteraf details toevoegen, of je kunt de tekening als schets laten staan.

Voor een lossere tekening houdt u het potlood verder omhoog en schetst u met vegende streken waarbij u uw elleboog beweegt in plaats van uw pols of vingers. U hoeft bij deze techniek niet te hard op het papier te drukken.

Gebaar tekenen

Dit is vergelijkbaar met het maken van een losse schets, maar het doel is om de beweging van je onderwerp op een expressieve manier vast te leggen. Gebaar tekenen geldt vooral voor het tekenen van de menselijke vorm en het vastleggen van de actie en houding van de figuur.

Neem de tijd wanneer je deze techniek gebruikt, want het doel is om snel te zijn en niet te veel na te denken over de plaatsing van de lijnen. Streef naar ongeveer één minuut per tekening. Denk niet na over de details, zoals de gezichtsuitdrukkingen of de handen, maar concentreer je op de vorm van de figuur. Dit kan deel uitmaken van de eerste fase van het figuurtekenen. Het is vooral nuttig om deze techniek te oefenen als je van plan bent om een aantal levensechte tekeningen te maken.tekenen. Gebaren tekenen is een geweldige tekenoefening voor portrettisten.

Tekentechnieken mengen

Grafiet , houtskool Hoe zachter het potlood, hoe makkelijker het te mengen is.

Gebruik potloden van 4B tot 8B voor een optimale menging. De mengingstechniek gaat hand in hand met het maken van een tonale schets. Kunstenaars gebruiken menging om realistische effecten te creëren.

Maak eerst je tonale schets. Zorg voor een goed contrast door druk uit te oefenen op de donkere delen van de tekening. Om te mengen krijg je vervolgens een papierstronk en wrijf in het potlood. Je zou de potloodstrepen moeten zien verdwijnen, zodat er gladde, gemengde kleurgradaties overblijven. Als je geen papierstomp hebt, kun je je vinger gebruiken om te mengen, hoewel dat rommelig kan zijn.

Een goede truc om de meest vloeiende mengingen met grafiet te krijgen, is om wat grafietpoeder op het papier. Bedek grote delen van de schaduw. De delen waar je het poeder hebt aangebracht zien er glad, naadloos en zonder potloodstrepen uit.

Lijnen wissen

Gebruik de techniek om potloodstrepen van het papier te halen, om witte highlights te onthullen. Om precieze highlights te maken, neem een Tombow Mono Zero wissen r. Hiermee kunt u uiterst dunne lijnen wissen, of het gebruiken voor delicate details, zoals het accentueren van haarlokjes in een portret.

Een ander type gum dat goed werkt voor deze techniek is een gekneed gummetje Dit type gum is zacht en kneedbaar. Vorm het in een punt om kleine gebieden uit te wissen, of rol het over het papier om grote potloodgebieden op te heffen. Kneedbare gummen zijn zacht, dus ze zullen donkere potloodstrepen niet volledig opheffen tenzij je het met enige druk in het papier drukt. Koop wat grafietpoeder en verspreid over het papier, teken er dan op met de gummen.

Frottage

Gebruik deze techniek op gestructureerd papier. Houd uw potlood schuin, zodat de stift volledig zijwaarts en plat op het papier ligt. Sleep het potlood dan heen en weer. Wanneer u tekent op koudgeperst aquarelpapier zal de textuur van het papier doorschijnen.

Eventueel kunt u een voorwerp onder een vel papier plaatsen en dan de frottage techniek om de details van het object op te pikken.

Indenting

Bij de techniek van het indeuken worden lijnen op het papier getrokken om inkepingen te maken in plaats van gekleurde markeringen. Vervolgens wordt over de deuken in het papier getekend, door met de zijkant van het potlood te arceren. De potloodstrepen zullen de deuk vermijden, waardoor het wit van het papier zichtbaar blijft.

Er zijn twee manieren om een deuk in het papier te maken. Ofwel krijg je wat calqueerpapier en teken met een potlood over je papier op plaatsen waar je witte accenten wilt hebben. Of gebruik een stift om een deuk in het papier te maken.

Technieken voor het tekenen van contourlijnen

Een contourtekening toont de omtrek van een onderwerp. Contourlijnen tonen de omtrek van randen en details. Gebruik lijndikte om de driedimensionale vorm van het onderwerp weer te geven. Donkere lijnen geven gebieden van het onderwerp aan die dichterbij lijken en lichtere lijnen geven gebieden weer die verder weg liggen.

Dwarscontourlijntekentechnieken

Dit is vergelijkbaar met een contourtekening, maar in plaats daarvan geven het lijngewicht en de afstand tussen de lijnen het volume van een onderwerp weer. Parallelle lijnen worden getrokken over de vorm van het onderwerp of object. Oefen deze techniek door te observeren, de contourlijnen zullen niet zichtbaar zijn op het onderwerp, maar beweeg de richting van je potlood met de vorm en de massa van je referentie.

Technieken voor doorlopende lijntekening

Om de doorlopende lijntekening techniek, teken een enkele lijn om uw beeld te creëren zonder het potlood van het papier te halen. De lijn moet volledig ononderbroken zijn. Dit is een geweldige tactiek voor het ontwikkelen van observationele vaardigheden, omdat het u dwingt om uw referentie langer te analyseren voordat u aan de tekening begint. U kunt merken dat u kruisende contourlijnen maakt om het volume van uw onderwerp weer te geven, allemaal zonder het verwijderen van uwpotlood van het papier.

Detailwerk

Details voegen diepte en realisme toe aan een tekening. Voor detailwerk moet je ervoor zorgen dat je potlood een fijne punt heeft. Gebruik een kwaliteitsslijper zoals deze Het slijpt potloden tot een lange punt, en behoudt meer van het potlood.

Houd het potlood vrij dicht bij de punt voor extra precisie. Het tekenen van zeer gedetailleerd werk vereist zorgvuldige overweging en het kost tijd. Je zult merken dat je vrij snel in de flow van het tekenen van details komt - het is een plezierig proces.

Extra tekentechnieken

De druk op het potlood variëren

Door meer druk uit te oefenen kun je donkerdere, dikkere lijnen maken. Om de donkerste lijnen te maken, neem je een zachter grafietpotlood . 8B-potloden geven de donkerste lijnen, terwijl een harder potlood zoals H of F lichtere lijnen geeft.

Zie ook: Welke kleuren heb je nodig voor olieverfschilderijen - Fine Art Tutorials

Het voelt heel intuïtief om op deze manier te arceren, door de druk op het potlood te verhogen voor donkere gebieden. Door de druk te variëren, kun je van alles maken, van lichte schetsen tot sterk contrasterende tekeningen.

Lijndikte en stijl variëren

Met een zachter potlood heb je meer flexibiliteit in het creëren van variatie in lijndikte. Kies een ongeslepen, zacht potlood om dikke lijnen te maken. Een harder potlood dat is geslepen geeft je de scherpste lijnen voor de fijnste details.

Varieer de lijndikte in een tekening om een mooie compositie te creëren. Laat elementen opvallen door ze te benadrukken met dikke lijnen.

Het tekenen van precieze lijnen geeft een kunstwerk een verzorgd en precies gevoel. Om ultra nette lijnen te creëren, probeer eerst met een harder potlood te tekenen, want de lijnen zijn licht en makkelijk uit te gummen. Daarna kun je over deze lijnen heen gaan met een zachter potlood. Je kunt ook een schetsmatig uiterlijk creëren door meerdere keren over een lijn heen te gaan.

Welke benodigdheden heb ik nodig om te tekenen?

  • Potloden: Kwaliteits grafietpotloden van H-8B zijn een goede keuze voor kunstenaars. Caran d'Ache en Faber-Castell potloden voelt glad aan om mee te tekenen. Experimenteer met houtskool en kleurpotloden als u verschillende effecten wilt uitvoeren met uw tekentechnieken. Zoek een overzicht van de beste potloden om te tekenen in onze gids.
  • Puntenslijper Een goede puntenslijper zorgt voor het behoud van de potloodstift, voorkomt breuk en slijpt potloden tot een zwaardachtige punt.
  • Gum: De Tombow Mono Zero Met de gum kunnen kunstenaars ultrafijne details uitwissen. Gekneed gummen zijn zachter en vriendelijker voor papiervezels. Ze zijn ook zeer effectief in het uitwissen van grafiet. Met een lichte aanraking kunt u wat van het grafiet opheffen, waardoor middentonen zichtbaar worden. Met meer druk kunt u potloodstrepen volledig uitwissen.
  • Papier: Tekenpapier is er in verschillende texturen en diktes. Bristol Board is glad en dik, waardoor het een uitstekende keuze is voor detailwerk en vlotte arceringen.
  • Schetsboek: dit schetsboek van Etchr heeft dikke, kwalitatieve katoenen pagina's.
  • Papieren stomp: Tortillions zijn scherper en beter voor het mengen van kleinere details, slijp de stomp met schuurpapier om grafietsporen te verwijderen.

Voor een uitgebreidere lijst van tekenbenodigdheden voor artiesten, bekijk onze gids!

Verder lezen

1. Tekentechnieken voor kunstenaars: Ontdek hoe je landschappen, mensen, stillevens en meer tekent met potlood, houtskool, pen en pastel.

Hier kopen

Ontdek 80 tekentechnieken en stap-voor-stap tutorials voor beginners tot gevorderden.

2. Tekendimensie - arceertechnieken: een arceergids voor docenten en studenten

Hier kopen

Leer effectief schaduwen en voeg dimensie toe aan je werk. Geef licht, schaduwen en middentonen nauwkeurig weer met een blik op verschillende technieken en de mogelijke toepassingen.

3. Deze handleiding van Arteza geeft een aantal prachtige voorbeelden van tekentechnieken die je met potlood kunt maken.

4. De Virtuele Instructeur geeft enkele dieptevoorbeelden van hoe je verschillende tekentechnieken in de praktijk brengt.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.