Technieken met kleurpotlood: Handleiding voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Leer negen van de meest essentiële kleurpotloodtechnieken die de basis vormen van de praktijk van elke potloodkunstenaar.

Kleurpotloden zijn om een aantal redenen een aantrekkelijk medium. Ze zijn knoeivrij, gemakkelijk te beheersen en kunstenaars hebben niet veel verschillende benodigdheden nodig om te beginnen.

Ook al zijn ze een op zichzelf staand medium, als je enige ervaring hebt met tekenen in houtskool of grafiet, zal kleurpotlood intuïtief aanvoelen om snel onder de knie te krijgen, omdat er veel overlappende technieken zijn.

Omdat kunstenaarskwaliteit oliepotloden zijn gemaakt van zachte was of oliebindmiddelen, kunnen kunstenaars kleuren mengen en in lagen aanbrengen. Door technieken als mengen te gebruiken, kunnen kunstenaars verfijnde en realistische resultaten in hun tekeningen bereiken. Sommige kleurpotloodkunstwerken kunnen zelfs lijken op olie- of pastelschilderijen.

Voordat we kijken naar de negen kleurpotloodtechnieken die je kunt leren om je vaardigheden te versnellen, zet ik eerst een aantal essentiële kleurpotloodmaterialen op een rijtje die het mogelijk maken deze technieken uit te voeren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kleurpotlood benodigdheden

Hoogwaardige potloden met een hoog pigmentgehalte en papier dat speciaal is ontworpen voor het tekenen met kleurpotloden voor fijne kunst, zullen uw werk een professionele uitstraling geven.

Potloden die was en olie bevatten geven de beste resultaten, omdat ze zacht zijn en het bindmiddel soepel op het papier loslaten. Met kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit kan een verscheidenheid aan technieken worden bereikt. Voor een uitgebreidere kijk op verschillende potloodmerken, bekijk onze beste kleurpotloden review .

Faber-Castell Polychromos zijn een schitterende reeks kleurpotloden, die populair zijn bij professionele kunstenaars vanwege hun hoge pigmentatie, gemiddelde zachtheid en grote kleurenpalet.

Papier dat geschikt is voor kleurpotloodtekening moet dik en stevig zijn, zodat het meerdere lagen potloodwerk aankan. Kleurpotloodpapier moet ook "tanden" hebben (een lichte oppervlaktestructuur) om de hechting van potloodlagen te bevorderen.

Pastelmat is perfect voor potloodwerk. Het is dik als karton, met een papiergewicht van 360 g/m². Het papier is fluweelzacht, maar heeft een korrelige vertanding waardoor potloodlagen beter hechten.

Er zijn nog andere spannende materialen die u kunt toevoegen aan uw lijst met benodigdheden voor kleurpotloden, bekijk onze voorraadgids voor een overzicht van verschillende potloden, papier en mediums.

Experimenteer met hoe je het potlood vasthoudt

De manier waarop je een potlood vasthoudt is van grote invloed op het succes van de technieken op deze lijst.

Voor een betere controle houdt u het potlood dicht bij de punt. Dit is geweldig voor detail- en precisiewerk. Andere technieken die meer druk vereisen, of kleine scherpe bewegingen (zoals scumbling) werken beter wanneer u het potlood dichter bij de punt houdt.

Om lossere bewegingen te maken, houdt u het potlood dichter bij het midden vast. Deze manier van vasthouden is handig voor ruwe schetsen of meer abstracte stukken. Als u het potlood dicht bij het midden of het uiteinde vasthoudt, helpt dit bij het maken van lange, meer nauwkeurige rechte lijnen (als u geen liniaal gebruikt). Houd het potlood dicht bij het midden of het uiteinde om lijnen te trekken.

Houd het potlood zo dat de punt onder een hoek op het papier staat. Door de zijkant van de potloodpunt te gebruiken, zal het langer duren voordat het bot wordt, waardoor je het minder vaak hoeft te slijpen.

Layering

Voor vloeiende overgangen en realistische effecten met kleurpotlood is het vrij essentieel om kleuren in lagen aan te brengen.

De algemene vuistregel is om met lichtere kleuren te beginnen en dan geleidelijk de donkere kleuren op te bouwen. Om de helderste highlights te benadrukken, gaat u helemaal aan het eind met een wit of lichtgekleurd potlood over. In dit geval echter vlindertekening Ik legde lichtgeel over middenoranje voor de lichtere tinten in de binnenhoek van de achtervleugel, om de tinten op te lichten.

Een andere belangrijke tip is om te beginnen met heel licht te drukken met het potlood. Bouw de druk langzaam op met elke opeenvolgende laag. Het kan een paar lagen potlood kosten om de textuur van het papier te bedekken. Dit hangt echter af van de textuur van het papier en de zachtheid van het potlood. Voor de laatste lagen potlood breng je het volgende aanDoor flink wat druk op het oppervlak uit te oefenen, kunnen de potloden het bindmiddel en het pigment loslaten, wat heldere en gladde resultaten oplevert.

Oliepotloodpunten zijn beter bestand tegen breuk, waardoor ze zeer geschikt zijn voor technieken als burnishing. Omdat waspotloden zachter zijn, is er minder druk nodig om een dikker potlood aan te brengen.

Kleurpotloodtechnieken

Gewone potloodstreek: heen en weer

Dit is de meest gebruikte van alle kleurpotloodtechnieken voor arceringen. Om een gelijkmatige dekking te bereiken, houdt u het potlood onder een lichte hoek en laat u het heen en weer lopen over de pagina, zodat de potloodstrepen elkaar raken en er geen wit van het papier doorschijnt.

Kleurpotloodtechniek mengen

Mengen is een techniek die de meeste beginners graag willen leren. Er zijn in feite verschillende manieren om kleur te mengen, en elke methode geeft een ander effect. Voor een meer diepgaande kijk op mengen, bekijk onze tutorial over hoe kleurpotloden te mengen .

Gelaagde mengmethode

De eerste overvloeimethode is het eenvoudig over elkaar heen leggen van kleuren.

Begin met de lichtste kleur en vul met lichte druk de ruimte in waar u de kleuren met elkaar wilt mengen.

Ga met de volgende kleur lichtjes over de gebieden waar de kleuren in elkaar overgaan.

Neem je eerste kleur opnieuw en breng nog een laag aan, deze keer met meer druk.

Neem dan je donkere kleur en druk meer op de delen waar je eerder hebt gekleurd en overlap de delen met de lichtere kleur. Het kan een paar lagen herhalen duren voordat de kleuren er egaal uitzien.

In de laatste lagen van het mengen moet je flink wat druk uitoefenen op het papier, dit is een aparte techniek die burnishing heet.

Solventmengmethode

Om de kleuren zo glad mogelijk te laten overlopen, strijkt u een beetje potloodmengmiddel over de bovenkant van de kleuren.

U kunt een oplosmiddel gebruiken zoals reukloze minerale spiritus met oliepotloden. Er is niet veel oplosmiddel nodig om kleur te mengen, een klein beetje op een tortillion q-tip of zachte borstel.

Voor was of oliepotloden kun je een mengmedium gebruiken zoals deze van Zest-It Momenteel lijkt het Zest-It medium echter alleen in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar te zijn.

Terpentijn Als u terpentijn gebruikt, doe dat dan spaarzaam, want het is sterk. Zoals bij elk oplosmiddel moet u uw ruimte goed ventileren, want de dampen zijn giftig.

Oplosmiddel verdunt het bindmiddel in kleurpotloden, zodat de kleuren in elkaar overlopen en transparant lijken. Gebruik een fixeermiddel om te voorkomen dat potloodlagen in elkaar overlopen.

Brandtechniek

Maak naadloze overvloeiingen en verlopen met de burnishing-techniek. Om deze techniek zelf uit te voeren, moet u zware druk uitoefenen.

Dit werkt het best op papier met een tandje, zoals Pastelmat Door zware druk uit te oefenen, wordt meer van de kleur en het bindmiddel op het papier losgelaten en in de tand van het oppervlak geplet, waardoor een dikke laag ontstaat die een beetje op pastel lijkt.

Met een dikkere laag potlood op het papier is het gemakkelijker om gladdere, meer gemengde effecten te bereiken. U kunt polijsten met het kleurpotlood zelf, of met een laagje kleurloze blender bovenop.

Experimenteer met het over elkaar heen branden van verschillende kleuren en tinten. Door bijvoorbeeld een lichte kleur over een donkere kleur te branden, lijkt deze helderder.

Verander de tint van de tekening door er een andere kleur overheen te branden. Wil je bijvoorbeeld een koele toon aan de tekening geven, doe er dan een laagje blauw overheen. Kies een warme kleur zoals geel oranje of rood om de tekening warmer te laten aanvoelen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om geselecteerde delen van de tekening te branden in plaats van het geheel.

Dit type burnishing, ook wel saturatie burnishing genoemd, werkt goed bij het gebruik van vergelijkbare kleuren met een verschillende ondertoon. Verander de warmte van een deel van de tekening door er een warmere kleur overheen te branden. Bijvoorbeeld de

Om de verzadiging van een gedeelte van een tekening te verminderen, brandt u het gedeelte met een grijs getinte kleur met een vergelijkbare donkerheid.

Ik zou aanraden kleurencombinaties uit te proberen op een stukje kladpapier of in een schetsboek, voordat je een tekening waaraan je al veel tijd hebt besteed in lagen overschrijft.

Broedtechniek

Rembrandt: Landschap met drie gevelhuisjes langs een weg (Ets)

Uitbroeden en kruisarceringen zijn beide schaduwtechnieken die worden gebruikt in potlood-, kleurpotloodtekeningen en etsen. Er worden parallelle lijnen getrokken, sterker geconcentreerd in donkere, schaduwrijke gebieden en minder geconcentreerd in lichtere gebieden. Bij kruisarceringen worden loodrechte lijnen over de gearceerde parallelle lijnen getrokken. Hoe dichter de lijnen bij elkaar staan, hoe intenser het effect.

In deze ets van Rembrandt kun je zien hoe hij gearceerde lijnen gebruikte om lichtvlakken en de illusie van diepte te creëren.

Scumbling techniek

Scumbling is een schaduwtechniek waarbij kleine cirkels over elkaar heen worden gelegd. Maak hiervoor een kleine cirkelbeweging met je potlood. Gebruik deze techniek om textuur te creëren en de kleuren van de lagen eronder te laten zien.

Sgraffito techniek

De sgraffitotechniek wordt uitgevoerd door kleur aan te brengen en deze vervolgens af te krabben, zodat het witte papier eronder zichtbaar wordt. Door kleur af te krabben kunnen dunne lijnen worden verkregen. Zorg ervoor dat u eerst een paar lagen potlood aanbrengt en druk vervolgens vrij licht met het mes, om het oppervlak niet te beschadigen. Gebruik bij deze techniek een hobbymesje of iets dergelijks.

Frottage kleurpotlood techniek

De frottage Bij de gekleurde potloodtechniek wordt met de zijkant van de potloodpunt op het papier gedrukt om de textuur van het oppervlak op te nemen. De potloodstrepen zullen patronen in de korrel van het oppervlak onthullen. U kunt ook een voorwerp met textuur onder het papier leggen en vervolgens over het papier wrijven om de onderliggende textuur van het voorwerp te onthullen.

Inkepingstechniek

Bij deze techniek maak je een fijn deukje in het papier. Als je over het deukje heen gaat tekenen, ontwijkt het potlood het teken, waardoor er een dunne witte lijn of vallei in het papier achterblijft.

Zie ook: Kruisarceringen: tekentechniek voor beginners

Voordat je aan je gekleurde tekening begint, leg je een vel overtrekpapier over je papier en teken je lijnen waar je wit van het papier of de lagen eronder wilt hebben. Verwijder het overtrekpapier en begin met arceren.

Een eenvoudigere manier om een inkeping te maken is recht op het papier tekenen met een stift. Zorg er wel voor dat het voorwerp waarmee je de inkeping maakt niet scherp genoeg is om het papier te scheuren.

Zie ook: Olieverf versus water Mengbare olieverf: een gids - Fine Art Tutorials

Wanneer u over de ingekerfde markering tekent, schaduw dan met uw potlood onder een hoek, omdat een scherpe potloodpunt sporen in het dal kan maken.

Deze techniek is zeer geschikt voor plukjes haar, snorharen en andere plekken waar u dunne, heldere highlights wilt aanbrengen.

Stippeltechniek

Stippelen is de techniek om lichte en donkere gebieden in een tekening te creëren met stippen. Maak schaduwgebieden door een groot aantal stippen dicht bij elkaar te tekenen. Lichtere gebieden hebben minder stippen verder uit elkaar.

Als u bij deze techniek te veel druk uitoefent met een waspotlood, kan de punt breken. Deze techniek is meer geschikt voor het werken met oliepotloden om deze reden.

Houd er rekening mee dat je puntjes van verschillende grootte kunt maken, afhankelijk van hoe scherp het potlood is. Een ongeslepen potlood zal dikkere puntjes opleveren die er zachter uitzien.

Houd je potlood verticaal ten opzichte van het papier en laat je hand vallen om de stippen te maken, als je hand stuitert maakt hij weer een stip, dus deze repetitieve actie van het stippelen kan vrij snel gaan. Het kan echter oefening vergen om het netjes te houden.

Kleurpotloodtechnieken

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.