Hoe vind je je eigen kunststijl?

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Kunstbeoefening gaat over het verbeteren van je vaardigheden en kennis, maar ook over het ontwikkelen van authenticiteit en het beginnen vinden van je eigen kunststijl.

Het kan jaren duren om een kenmerkende kunststijl te verfijnen. Het is vaak iets dat organisch rijpt en bloeit. Er zijn echter manieren om inspiratie op te doen, je smaak te verfijnen en je eigen werk te evalueren die je meer bewust kunnen maken van hoe je stijl zich ontwikkelt. Deze factoren kunnen ook je praktijk informeren en je aanmoedigen om met je werk nieuwe richtingen in te slaan om je te helpen jeartistieke stem.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is een kunststijl?

Claude Monet: Kliffen van de Porte d'Aval

Een artistieke stijl is een persoonlijk geheel van technieken, mediums, benaderingen, ideeën, onderwerpen, thema's en kleurgebruik die de werken van een kunstenaar herkenbaar maken als de zijne. Het zijn deze kenmerken die hem uniek maken.

Kunstenaars die tot dezelfde kunststroming kunnen worden gerekend, zoals Impressionisme Er zijn echter opmerkelijke verschillen, bijvoorbeeld tussen Cezanne en Monet, impressionistische landschapschilders. Cezanne gebruikte meer opvallende, contrasterende kleuren met kortere, meer gestructureerde penseelstreken. Monets schilderijen zijn zachter, de kleuren minder contrastrijk en het onderwerp is bijna uitsluitend bepaalde soorten landschappen, vaakmet inbegrip van waterpartijen. Monet gebruikte een beperkt palet met meer pasteltinten.

Als je het werk van andere kunstenaars begint te beschrijven, kan het kunst minder abstract en toegankelijker maken. Dit kan je weer helpen je eigen stijl te bepalen.

Hoe ontwikkelen andere artiesten hun stijl?

Vincent Van Gogh: Irissen

Sommige kunstenaars hebben vanaf het begin een uitgesproken smaak en een duidelijke stijl. Dat komt omdat ze een voorkeur hebben voor een bepaald schildermedium en een reeks technieken die ze graag gebruiken. Het kan ook zijn omdat ze hun stijl baseren op enkele vaste invloeden die hen hebben geïnspireerd om te schilderen en daardoor hun eigen kunsttoepassingen hebben gevormd.

Veel kunstenaars houden echter van experimenteren. Dat maakt kunst leuk! Als beginner kun je dus meestal verschillende teken- en schildertechnieken uitproberen. Na verloop van tijd kun je bepaalde stijlen, media en technieken gaan gebruiken die mensen als je eigen stijl gaan herkennen.

Van Gogh is een goed voorbeeld van een kunstenaar wiens stijl zich later in zijn kunstcarrière ontwikkelde. Hij maakte de meeste van zijn beroemde werken in de laatste jaren van zijn leven. Hij begon te schilderen en te tekenen in veel gedempte kleuren, vergeleken met zijn beroemde getextureerde, levendige stukken. Van Gogh maakte evenveel schilderijen in een realistische stijl aan het begin van zijn carrière toen hij in Parijs woonde, als in zijn Post-Hij experimenteerde met allerlei onderwerpen, van portretten en stillevens tot zijn beroemde nocturnes, landschappen en stadsgezichten.

Zie ook: Eenvoudige ideeën voor olieverfschilderijen: voor beginners - Fine Art Tutorials

Om je kunststijl te vinden, moet je eerst je gekozen medium beheersen

Het is belangrijk om de materialen die je gebruikt en hun eigenschappen te begrijpen. Als je bijvoorbeeld kiest voor schilderen, moet je begrijpen hoe pigmenten combineren en op elkaar inwerken, zodat je... effectief kleuren mengen Als je gedetailleerde schilderijen in olieverf of acryl wilt maken, moet je weten hoe je je verf lopend met een toegevoegd medium en gebruik zachte borstels die spits toelopen.

Gebruik de eigenschappen van uw medium om uw gewenste effecten te bereiken en oefen. Lees onze schildergidsen voor beginners, voor olie , acryl en aquarel om een uitgebreid begrip te krijgen van hoe je je vaardigheden naar een gemiddeld niveau en verder kunt brengen.

Vind uw inspiratie

Als u uw stijl wilt vinden, zoek dan naar inspiratie. Wat zijn uw favoriete kunststromingen Maak aantekeningen over hun schilderijen en wat u inspireert. Zit het in de textuur die zij gebruiken? Of in de details? Voelt u zich aangetrokken tot de manier waarop zij kleuren gebruiken?

Maak uw eigen privé moodboard van uw favoriete kunstenaars, van hedendaagse tot de oude meesters.

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Een andere goede oefening is het kopiëren van de schilderijen van de oude meesters. Maak een schets, olieverfschets, aquarelverfschilderij of klein acrylschilderij van een beroemd oud schilderij. Kijk naar werken van da Vinci, Vermeer of Rembrandt. Je kunt elk schilderij kiezen dat je mooi vindt. Dit zal je dwingen, niet alleen om je observatievaardigheden en schildertechnieken te ontwikkelen, maar ook om te zien hoe je van hen verschilt.

Noteer de verschillen tussen uw gekopieerde Oude Meesterwerk en dat van hen. Er kunnen details zijn die zij hebben opgenomen en die u zou hebben weggelaten. Zij kunnen hun verf vloeiender en zachter hebben gemaakt dan u. Door dit te doen, kan het u helpen uw eigen stijl beter te begrijpen.

Verfijn uw smaak

De hoeveelheid kunst, kunstenaars en kunststromingen die er zijn, kan overweldigend aanvoelen als je je laat inspireren door verschillende uiteenlopende stijlen. Er zijn duizenden grote voorgangers van kunstenaars en het aantal verbazingwekkende kunstenaars lijkt exponentieel toe te nemen - vooral nu meer mensen platforms hebben om hun werk zichtbaar te maken.

Als u het soort persoon bent dat door alles wordt geïnspireerd, combineer dan technieken en elementen die lijken te contrasteren. Paul Klee is hier een geweldig voorbeeld van. Hij gebruikte olie- en aquarelverf samen. Hij had een zeer herkenbare en individuele stijl, geïnspireerd door surrealisme en kubisme. Het is ongebruikelijk om aquarel en olie samen te gebruiken. Met zijn begrip van de werkingseigenschappen van de verf, was hijHij werkte met olieverfschilderijen op papier die bestand waren tegen aquarelwassen, waardoor hij de twee elementen kon combineren.

J.M.W. Turner: Sneeuwstorm, Stoomboot voor de monding van een haven.

Daarom is het belangrijk om aspecten te beschrijven van kunstwerken die u mooi vindt. U houdt bijvoorbeeld van de dynamiek en de sfeer die J.M.W. Turner creëerde met zijn abstracte... scumbles Maar je kunt ook houden van de hoge toon, heldere pointillisme gebruikt door Paul Signac. Dan zou je kunnen besluiten dat je zachte pastel wilt gebruiken om te tekenen.

Ondergaande zon. Sardine vissen. Adagio

Paul Signac

Door deze aspecten dan elegant te combineren en de technieken te relateren aan softpastel tekenen, en vervolgens je eigen referenties en onderwerpen te gebruiken en je eigen thema's over te brengen, heb je iets totaal unieks en nooit eerder gezien. En natuurlijk hoef je niet zo'n top-down benadering te kiezen om te dicteren wat je stijl zal zijn, maar ik illustreer alleen maar hoe het onderzoeken van verschillende kunstenaars'stijlen en mediumkeuzes kunnen na verloop van tijd de technieken die u probeert, de kleuren die u gebruikt en de effecten die u creëert beïnvloeden.

Hoe beïnvloedt kleur uw werk?

Claude Monet: oevers van de Seine bij Jenfosse - Helder weer

Voelt u zich aangetrokken tot felle, heldere kleuren? Of neigt u naar een gedempt, verfijnd palet? Er zijn misschien combinaties van kleuren waar u steeds weer naar terugkeert. Inzicht hebben in kleurentheorie en hoe kleurenschema's te gebruiken in een kunstwerk kan u helpen uw algemene compositie te plannen en met opzet harmonieuzere of impactvollere stukken te maken.

Door bijvoorbeeld complementaire kleuren te gebruiken (die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel) kunt u dynamiek en opvallende effecten creëren die de aandacht van mensen onmiddellijk zullen trekken. Door een meer gedempt kleurenpalet te gebruiken van pigmenten die met hun dominante tinten naast elkaar liggen op het kleurenwiel, kunt u rustige harmonieuze effecten creëren. Dit is depsychologische impact die kleur en kunst kunnen hebben op kijkers.

Anders Zorn: Martha Dana

Veel kunstenaars kiezen voor een beperkt kleurenpalet om harmonie in hun werk te creëren. Anders Zorn was hier een prachtig voorbeeld van. Voor veel van zijn schilderijen gebruikte hij slechts drie gedempte vormen van de primaire kleuren en wit. Zijn paletkeuze bestond uit gele oker, vermiljoen, ivoorzwart (dat eigenlijk een laag chromatisch blauw is) en titaanwit. Zijn palet gaf hem een goed chromatisch bereik en een groot toonbereik. Het gaf hem ook de mogelijkheid om gedempte huidtinten te mengen. Het oranje-rood van het Vermiljoenstond het pigment vaak centraal.

Tot welk onderwerp voel je je aangetrokken?

Het is belangrijk uw passie te volgen en te schilderen wat u inspireert. Als u graag in de bergen wandelt, wilt u misschien de pracht van de landschappen die u ziet documenteren op een manier die een foto niet kan weergeven. U zou kunnen beginnen met na te denken over het perspectief en de compositie. Vervolgens bestudeert u de textuur en de kleuren van de rotsen en de lucht als u ervoor kiest de details te schilderen. Dit alles zalbeïnvloeden hoe het landschap wordt weergegeven, wat het brandpunt van het kunstwerk is, welke elementen worden geaccentueerd en welke naar de achtergrond verdwijnen. Schilder plein air (Zo krijg je echt een gevoel voor de scène voordat je hem op het doek vertaalt.

Een landschapsschilder die zich laat inspireren door de natuur zal zich laten beïnvloeden door de zintuiglijke input van het uitzicht, de geluiden en het weer, terwijl een portretschilder zich misschien aangetrokken voelt tot het schilderen van de uitdrukking op iemands gezicht en de emotie die hij overbrengt.

Een goede plek om te beginnen als je uitzoekt wat je wilt schilderen, is om foto's te nemen met je telefoon of camera. Het kan een stadsgezicht zijn vanuit je raam, een plant in het park, of een uitzicht vanaf je favoriete wandelplek. Door foto's te nemen word je gedwongen om na te denken over de compositie en hoe de elementen op de foto op elkaar inwerken. Als je je nog niet op je gemak voelt met schilderen in de buitenlucht, neem dandeze foto's terug naar de studio om te schilderen.

Oefen enkele verschillende technieken

Een andere manier om als kunstenaar een stijl aan te scherpen is door een combinatie van technieken op een bepaalde manier te gebruiken. Om het voorbeeld van Van Gogh nog eens te gebruiken, hij gebruikte een techniek genaamd impasto De impasto-techniek, die zowel met acryl als met olie kan worden toegepast, is het dik opbrengen van verf op het doek. Dit kan gebeuren met korte, scherpe streken zoals Van Gogh deed, of om bijna sculpturaal aandoende schilderijen te maken.

Technieken voor olieverfschilderijen en technieken voor acrylschilderen lijken op elkaar omdat het allebei veelzijdige viskeuze mediums zijn die met toevoegingen kunnen worden veranderd en gebruikt om ontelbare afzonderlijke lagen op het oppervlak te creëren. Gebruik de eigenschappen van beide mediums om transparantie of opaciteit te creëren. Om harde randen of zacht gemêleerde gebieden te creëren. Schilder in ultrafijne details, of met dikke verf die penseelstreken en paletmesstrepen behoudt.

Aquarel is iets minder veelzijdig, omdat het een vloeibaar transparant medium is - deze eigenschappen kunnen niet op dezelfde manier worden veranderd. Bovendien is aquarel in droge toestand oplosbaar, zodat u een medium Zo niet, dan lopen de kleuren in elkaar over. Experimenteer met het maken van verschillende soorten wassingen, met het opheffen van kleur om witruimte op het papier te creëren, nat op nat schilderen, droog penseelen en scumbling. Lees over alle verschillende aquareltechnieken die je kunt gebruiken om je vaardigheden te verbeteren.

Als je je kunstvaardigheden serieus wilt verbeteren, oefen dan... schilderrealisme en proberen om realistische kleuren mengen Voor portrettisten is het nuttig om te lezen over anatomie voordat je probeert de menselijke vorm weer te geven. Als je eenmaal hebt geleerd volgens de regels te schilderen, kun je beginnen de regels te breken met controle en intentie.

Leren van fouten

De belangrijkste manier waarop kunstenaars hun kunststijl vinden is door te oefenen en fouten te maken. We leren door te falen.

Het is echter nuttig om te lezen over het medium dat u gebruikt om te voorkomen dat u fouten maakt die gemakkelijk kunnen worden vermeden. Als u bijvoorbeeld met olieverf schildert, moet u het volgende doen vet over mager Vette verf is olierijk en magere verf is gemengd met oplosmiddel. Als u met verdunde verf over olierijke lagen schildert, kan dit ertoe leiden dat het schilderij na verloop van tijd barst.

Dus mijn advies is om wat tijd te besteden aan het leren van goede gewoonten en beste praktijken. Stel deze kennis vervolgens op de proef en probeer regelmatig je eigen werk te bekritiseren. Neem een stap terug van je schilderij en vraag wat je de volgende keer beter zou doen. Je zou zelfs mensen die je kent kunnen vragen om je wat opbouwende kritiek te geven. Naarmate je meer en meer schildert, zul je terugkijken naar je eerste stukken en merken hoeveelje bent verbeterd.

Je eigen werk analyseren

Het voelt geweldig om een kunstwerk af te maken waar je uren aan gewerkt hebt. Een goede tip is om er een nachtje over te slapen en er de volgende dag met een frisse blik op terug te komen. Bedenk hoe je je eigen kunstwerk zou omschrijven. Zijn er thema's, technieken of kleurgebruik die in elk werk terugkomen? Heb je heel vloeiende verf gebruikt met zachte mengingen, of gebruik je meer opvallende textuur? Begin met het schrijven van een kunstenaarsverslag...bio, over je invloeden en hoe dat je stijl beïnvloedt.

Een oeuvre opbouwen

Maak een verzameling! Dit is echt leuk om te doen als je er klaar voor bent. Plan vijf of meer schilderijen of tekeningen die verenigd zijn door één thema of boodschap. Je zou bijvoorbeeld een portrettenverzameling kunnen maken.

Toon je collectie op sociale media, zoals Instagram, Pinterest of Behance. Zet een online portfolio op door een website maken Als iemand dan geïnteresseerd is om je werk te bekijken of een werkstuk te kopen, hebben ze één plek om naar te verwijzen. Voeg je kunstenaarsbiografie toe aan je portfolio om anderen een idee te geven van wat je doet. Het opbouwen van een collectie kan je helpen om je stijl snel te ontwikkelen. Voor je volgende reeks kunstwerken zou je het in een iets andere richting kunnen aanpakken.

In contact komen met de kunstgemeenschap

Er zijn zoveel ongelooflijk getalenteerde artiesten die actief zijn op sociale media.

Instagram is een geweldig platform om kunstenaars te vinden die je kunt steunen. Volg hun profielen en krijg updates over wat ze aan het schilderen zijn. Je kunt kunstenaars vinden die op een vergelijkbaar punt in hun reis staan als jij en elkaar steunen. Gewoon een opmerking of like kan iemand anders de aanmoediging geven om door te gaan met schilderen. Als je een schilderij van een kunstenaar mooi vindt, vertel het hem of haar. Mensen waarderen het dat hun werk wordt erkend en hetcreëert een positief gemeenschapsgevoel op deze kanalen.

Zoek niches binnen de bredere kunstgemeenschap. Zoek naar hashtags om te volgen op Instagram. Als je geïnteresseerd bent in olielandschappen, kun je zoeken naar kunstwerken getagd in deze categorie. Door je kunstwerken te posten getagd met relevante hashtags, kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in wat je doet je vinden.

Pinterest is een ander geweldig netwerk om je werk te delen en andere kunstenaars te vinden. Als je je zorgen maakt over kunst die zonder naamsvermelding wordt gedeeld of 'gerepind', plaats dan een watermerk met je websitenaam over het kunstwerk. Gebruik een gratis tool als Canva om het watermerk toe te voegen.

Ga naar galeries en tentoonstellingen en praat met andere kunstenaars. Het kan helpen om lid te worden van een kunstklas en in contact te komen met anderen die een vergelijkbaar vaardigheidsniveau hebben en ook op vergelijkbare manieren werken aan verbetering. Op deze manier in contact komen met de gemeenschap kan je helpen je niche te vinden en erkenning te krijgen voor wat je graag doet.

Geef jezelf de tijd om te krabbelen

Wat teken of schilder je als er geen oordeel is, geen instructies en je in wezen gewoon met de materialen speelt? Maak tijd voor vrije expressie. Vaak als we proberen een vaardigheid te verbeteren, stellen we doelen of proberen we een routine op te zetten die te gereguleerd begint te voelen. Het is belangrijk om te onthouden dat we beginnen met tekenen of schilderen omdat het leuk is en omdat we dat willen voelen.creatieve stroom die komt van het doen van een activiteit om te ontspannen.

Kunstenaars kunnen veel leren door los te laten en gewoon pigment op papier te zetten. Misschien ontdek je een nieuwe methode of manier van verf aanbrengen die je anders niet had gevonden als je een aantal aangeleerde vaardigheden oefende.

Zie ook: Verhouding in de kunst

Extra lezing

Vind je artistieke stem: De essentiële gids voor het werken aan je creatieve magie

Dagelijks schilderen: Schilder klein en vaak om een meer creatieve, productieve en succesvolle kunstenaar te worden.

Stelen als een kunstenaar: 10 dingen die niemand je vertelde over creatief zijn

Eindelijk

Voor de meeste mensen is het vinden van een kunststijl een organisch proces. Voor veel kunstenaars is het iets wat ze ontdekken, niet beslissen. Dus ga met de stroom mee, maak wat je leuk vindt. Bij het leren van elke nieuwe vaardigheid zullen er uitdagingen, frustraties en obstakels zijn, maar het belangrijkste is dat je je gepassioneerd voelt over wat je doet. Het zal je door de tijden heen loodsen dat je je niet geïnspireerd voelt en...door korte periodes waarin je vaardigheden op een laag pitje staan.

Het kost tijd om je kunststijl te vinden. Een stijl is niet iets waarvoor je jezelf onder druk moet zetten om het te ontwikkelen. Het is iets dat vanzelf komt. Kunst is voor het plezier van het proces, dus je hoeft jezelf niet te dwingen om te repetitief te zijn als dat niet je ding is. Laat me in de comments weten van welke kunststijlen jij houdt en wat jou heeft geholpen om je artistieke stem te ontwikkelen!

Vind je kunststijl: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.