Houtskooltekenen voor beginners

Carla Andrews 20-08-2023
Carla Andrews

In deze tutorial doorlopen we alles wat je moet weten over houtskooltekenen: van het kiezen van de juiste materialen tot het begrijpen van de verschillende technieken en het vinden van inspiratie voor je werk.

We geven ook enkele tips over hoe je je vaardigheden in houtskooltekenen kunt verbeteren. Dus als je nieuw bent in houtskooltekenen - of zelfs als je al een tijdje tekent - lees dan verder!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Kies uw materialen voor houtskooltekenen

Als je voor het eerst begint met houtskooltekenen, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Er zijn een paar benodigdheden die specifiek zijn voor houtskooltekenen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden:

Soorten houtskool

U zult houtskool willen kiezen die past bij uw behoeften. Gaat u grote losse, schilderachtige tekeningen maken of kleinere gedetailleerde schetsen? Er zijn verschillende soorten houtskool verkrijgbaar, waaronder wilgenstokjes, potloden en geperste houtskoolblokken.

Nitram houtskool is de meest duurzame houtskoolsoort; het is bestand tegen breken en tegelijkertijd zacht genoeg om gladde mengsels te maken. Het is ook een goede keuze voor gedetailleerd werk, omdat het een scherpe lijn kan produceren wanneer het wordt geslepen.

Wilgenhoutskool is ideaal voor grootschalige tekeningen, omdat het zacht is en zich goed laat mengen. Wilgenhoutjes kunnen ook worden gebruikt om snelle schetsen te maken. Er zijn ook blokken geperste houtskool die goed zijn voor grootschalige tekeningen of om extra donkere schaduwen en textuur in je werk.

Houtskool potloden zijn een goede optie voor gedetailleerd werk of voor schetsen onderweg. Ze zijn er in verschillende hardheden, van zacht tot extra zacht. Voor een meer gedetailleerde gids over verschillende soorten houtskool, lees onze review van de beste houtskool voor kunstenaars .

Houtskool tekenpapier

Het type houtskool tekenpapier Het is belangrijk dat je een stevig papier gebruikt dat de gestuele houtskooltekentechnieken aankan zonder te scheuren. Het papier moet getand zijn of een oppervlaktestructuur hebben zodat de lagen houtskool blijven plakken.

Papier dat is ontworpen voor gebruik met pastel is perfect voor houtskooltekenen, omdat het genoeg tand heeft om de houtskoollagen vast te houden. Pastelmat is een geschuurd papier dat glad en fluweelachtig aanvoelt. Dit papier biedt uitstekende mogelijkheden voor gelaagdheid en vermindert de behoefte aan fixatief. Canson Mi-Teintes Touch papier is een ander geschuurd papier van uitstekende kwaliteit dat uw houtskooltekeningen diepte geeft.

Andere tekenbenodigdheden

U kunt ook andere houtskool benodigdheden zoals fixeermiddel (zodat je houtskool niet gaat vlekken), kneedbare gommen en het mengen van stronken . Tombow Mono Zero gommen kunt u extra dunne lijnen en details wissen, voor die kleine hoogtepunten. Neem een slijpblok om je houtskool tot een punt te schuren.

Een geweldig aanbod dat uw tekenpraktijk kan verbeteren is houtskoolpoeder Dit kan op papier worden geborsteld om zachte achtergronden, kleurverlopen, overgangen en het opvullen van grote oppervlakken te creëren.

Nu je een idee hebt van de benodigdheden die je nodig hebt, gaan we verder met de technieken voor het tekenen met houtskool!

Technieken voor houtskooltekenen

Potlood tekentechnieken Met houtskool kun je contourlijnschetsen maken, arceren, stippelen en tonale schetsen maken. Sommige technieken worden echter anders uitgevoerd, vanwege de unieke eigenschappen van houtskool.

Houtskool mengen

Houtskool is ultrazacht en gemakkelijk te mengen. Mengen met houtskool is veel gemakkelijker dan met andere tekenmedia. Gebruik een tortillion , zeem , menggereedschap of zelfs een borstel om vloeiende overgangen en rookeffecten te creëren. Als u een penseel gebruikt, zorg er dan voor dat u een extra zacht penseel gebruikt. Penselen hebben meer de neiging om deeltjes houtskool weg te borstelen, terwijl tortillions, zemen en blending tools de houtskool in het papier drukken.

Houtskool lagen

Neem een papier met een getande textuur zoals Pastelmat om de gelaagdheid van de tekening te optimaliseren. Bouw geleidelijk lagen op in het kunstwerk om matte, diepe zwarten te creëren. Begin met lichte druk en verhoog de druk met opeenvolgende lagen.

Wat zijn de unieke eigenschappen van houtskool?

Houtskool heeft enkele unieke eigenschappen waarmee je rekening moet houden. Houtskool is bijvoorbeeld donkerder dan grafiet en kan diepere zwarten creëren. Samengeperste houtskool kan ook wat moeilijker uit te gummen zijn, dus je moet voorzichtig zijn bij het plannen van je compositie en de schaduwtinten geleidelijk inwerken.

Houtskool is zacht, gemakkelijk te vegen en te mengen, zodat je met dit medium heerlijk vloeiende overgangen en effecten kunt creëren.

Methoden en benaderingen van houtskooltekenen

Tekenen met houtskool is anders dan tekenen met andere media zoals grafiet of kleurpotloden. Door de zachtheid van het materiaal en het feit dat het gemakkelijk uit te gummen is, kunnen kunstenaars werken met de subtractieve methode.

Wat is de subtractieve methode om te tekenen?

Bij de subtractieve methode beginnen kunstenaars met middentonen, vervolgens verdiepen zij de schaduwen en verfijnen zij de randen. Ten slotte halen zij de hoogtepunten weg met een gum. Voor de helderste hoogtepunten laat u echter het witte papier kaal.

Het voordeel van deze aanpak is dat je gemakkelijk correcties kunt aanbrengen en elementen kunt verplaatsen. De structuur van de tekening begint vorm te krijgen naarmate je meer toonwaarden toevoegt, in tegenstelling tot het vaststellen van de vorm met een gedetailleerde tekening in de eerste stap.

Creëer een reeks tonen door in de houtskooltekening terug te gommen. Het doel is om het contrast van lichte en donkere waarden te vergroten en details te verfijnen naarmate de tekening vordert. Onthoud dat geperste houtskool en houtskoolpotlood is moeilijker uit te wissen dan wilgenhoutskool, dus reserveer deze alleen voor de diepste schaduwen.

De tegenovergestelde manier van werken met tekenmiddelen is het maken van een gedetailleerde schets en dan beginnen met schaduw Met houtskool kunnen kunstenaars ervoor kiezen om details op te bouwen uit de tonale massa's. Het is een methode die tekeningen er losjes, expressief en bijna schilderachtig uit kan laten zien.

Hoe texturen maken met houtskool

Gebruik de houtskool op zijn kant om de textuur van het papier op te nemen. Als u bijvoorbeeld een papier met tanden gebruikt, zal de houtskool zich vastzetten op de tand en een getextureerde markering creëren. Experimenteer met verschillende soorten houtskool, papier en houtskoolgereedschap om verschillende effecten te creëren.

Het maken van textuurmarkeringen kan worden gebruikt voor een reeks onderwerpen zoals bont, haar, gras, stof en meer. Teken met houtskoolpotlood voor scherpe lijnen en vervaag gebieden met een overvloeigereedschap om zachte randen te creëren.

Hoe maak je een houtskooltekening: stap-voor-stap

Laten we nu dieper ingaan op het tekenen met houtskool met een stap-voor-stap handleiding. Dit eenvoudige proces zal je helpen de grondbeginselen van houtskool te begrijpen.

Bevestig je papier op een bord

De eerste stap, die essentieel is als u verticaal op een ezel werkt, is om het papier te bevestigen, of op een bord te plakken met schilderstape voor een stabiel oppervlak. U kunt ook papieren borden kopen, zoals Pastelbord .

Plan de compositie van de tekening

Observeer en analyseer je referentie, plan dan waar je het brandpunt in je kunstwerk wilt hebben. Schets losjes en lichtjes de samenstelling .

Om de nauwkeurigheid van je tekening te garanderen, zou je de overdrachtsmethode kunnen gebruiken, de rastermethode of zichtmeting en kaart.

Teken brede vormen

Als je moeite hebt met tekenen, bedenk dan dat elk beeld in een referentie kan worden opgedeeld in geometrische vormen. Of dat nu de brede cirkelvorm van een bloemhoofd is, of het driehoekige puntige uiteinde van een blad. Teken eerst de eenvoudige vormen uit je referentie, je kunt ze later verfijnen.

Schaduw tonale massa's

Gebruik een lichte toets om te schaduwen waar de brede tonale massa's zijn. Schaduw licht waar je schaduw ziet, vermijd het schaduwen van gebieden die lichter van toon zijn. Bouw tonen op op het papier en je tekening begint vorm te krijgen. In deze stap ga je lichte passages in de tekening vastleggen. Gebruik een stokje houtskool, of een gereedschap zoals een tortillion met houtskoolresten op het uiteinde om deze tonale waarden te creëren.

Contrast verhogen

Nu u in grote lijnen licht, donker en middentonen hebt vastgesteld, kunt u werken aan het vergroten van het contrast. Leg houtskoollagen, waarbij u iets meer druk uitoefent op de donkerste delen. Gebruik een gekneed gummetje Maak je geen zorgen over harde randen of afzonderlijke lijnen, het is prima als de tekening wazig lijkt, of alsof verschillende elementen een beetje in elkaar overlopen.

Randen verfijnen en definiëren

Kijk naar je referentie en probeer de randen van verschillende elementen te beschrijven. Harde randen hebben scherpe waardeovergangen, terwijl zachte randen zachtere waardeovergangen hebben. Voor elementen met harde randen kun je er met een geslepen houtskoolstokje in gaan om definitie toe te voegen, of een hardere rand creëren met een gekneed gummetje.

Schaduwen verdiepen

Ga door met het verfijnen van de tekening, en verhoog de druk voor de donkerste gebieden. Met meer lagen houtskool aanbrengen, begin je de tand van het papier op te vullen, zodat minder van de textuur van het papier zichtbaar is. Bewaar de laatste schaduwlagen voor de gebieden die je matzwart wilt hebben.

Hoogtepunten van de lift

Gebruik een gekneed gummetje om lichtere delen van middentonen op te heffen en om overgangen glad te strijken. De helderste lichte passages had u vrij moeten laten om het wit van het papier zichtbaar te maken. Als u echter tekening op getint papier kun je op het einde met een witte houtskool of... potlood om de lichtste highlights toe te voegen.

Voor kleine highlight-details kunt u een Tombow Mono Zero gum om kleine stukjes houtskool op te lichten.

Teken de details

Gebruik een geslepen staafje houtskool of een houtskoolpotlood om de scherpst uitziende details in te tekenen. Je kunt zo veel of zo weinig tijd aan de details besteden als je wilt, maar soms is minder meer. Probeer alleen details toe te voegen waar dat nodig is, neem een stap terug en bedenk: zal het toevoegen van meer details de algemene indruk van het stuk beïnvloeden? Zo niet, dan kun je ze weglaten. Dit is een nuttige manier omeen houtskooltekening, omdat dat het proces efficiënter maakt.

Als je getint papier gebruikt, neem dan een wit houtskoolpotlood, of een wit kleurpotlood en teken de laatste lichtste highlights in.

Bevestig de houtskooltekening

De optionele laatste stap van een houtskooltekening is fixeren met een houtskool fixatief Zorg ervoor dat je dit buiten gebruikt, of in een goed geventileerde ruimte, afhankelijk van de instructies van de fabrikant. Met de meeste fixeersprays zouden drie lagen genoeg moeten zijn om de tekening te beschermen tegen vlekken. Sommige fixeermiddelen kunnen er echter voor zorgen dat de waarden in een tekening veranderen. Bekijk onze recensie van houtskool fixatieven voor meer informatie.

Hoe een houtskooltekening beginnen: 3 manieren

De eerste manier is om te beginnen met brede vormen en tonale massa's, en vervolgens de schaduwen te verdiepen en de hoogtepunten op te heffen.

U kunt ook beginnen met een losse contourschets, om in kaart te brengen waar de belangrijkste gebieden en details van de tekening komen te liggen. Dit kan de meest intuïtieve manier zijn om uw houtskooltekening te beginnen als u gewend bent om met grafiet te tekenen.

Een andere manier om een houtskooltekening te beginnen is door gebieden te blokkeren met houtskoolpoeder Dit is een meer directe benadering en kan worden gebruikt om snel diepe donkere tinten te creëren. Het kan echter moeilijker zijn om houtskoolpoeder onder controle te houden en subtiliteit te bereiken. Het is dus het beste om deze methode spaarzaam te gebruiken en de lagen geleidelijk op te bouwen. Een goede manier om houtskoolpoeder te gebruiken, is om lichtjes te borstelen over de plek waar je de middentonen wilt hebben, zodat je niet met een egaal wit papier werkt.

Essentiële tips voor houtskooltekenen: beginnersfouten vermijden

Nu je de basis kent van het tekenen met houtskool, volgen hier enkele essentiële tips om veelgemaakte beginnersfouten te vermijden.

Begin niet met donkere schaduwen

Als je aan een houtskooltekening begint, is het verleidelijk om meteen met de donkerste tinten te beginnen. Het is echter het beste om met middentonen te beginnen en naar de schaduwen toe te werken. Zo heb je meer controle over de houtskool en kun je een reeks tinten creëren.

Zie ook: Beste kleurpotloden voor kunstenaars: Merkenoverzicht

Gebruik zachte druk bij het tekenen met houtskool

Een van de leuke dingen van houtskool is dat je een reeks tinten kunt creëren door de druk die je uitoefent bij het tekenen te variëren. Gebruik bijvoorbeeld lichte druk voor middentonen en iets meer druk voor schaduwen.

Gebruik echter niet te veel druk, want dan wordt de houtskool moeilijker te controleren; sommige soorten houtskool zijn delicaat en kunnen gemakkelijk breken. De sleutel tot succesvol tekenen met houtskool is een lichte toets.

Concentreer je niet op één plek

Als u zich concentreert op één klein onderdeel van een tekening, kunt u zich gaan bezighouden met details. Hierdoor kunt u niet nadenken over hoe elementen op elkaar inwerken en over het algemene effect van de compositie als geheel. Neem regelmatig een stap terug van uw tekening en beweeg voortdurend rond de tekening terwijl u werkt. Concentreer u bijvoorbeeld op het schaduwen van middentonen van een vergelijkbare waarde in deHet doel is een gevoel van samenhang te creëren, de compositie als een geheel te zien en de aandacht te richten op de relatieve waarden van de verschillende elementen.

Houtskool tekenen ideeën

Als je je klaar voelt om zelf aan de slag te gaan met houtskooltekenen, zijn hier enkele ideeën voor houtskooltekeningen om je op weg te helpen.

Teken een stilleven: Een goede manier om het tekenen met houtskool te oefenen is door een stilleven op te zetten en het vanuit verschillende hoeken te tekenen. Dit helpt je te wennen aan het werken met houtskool en het experimenteren met tonen. Bovendien kun je oefenen met het meten en zien van je referentie, in plaats van te werken vanaf een foto.

Teken een portret: Portretten zijn een geweldige manier om oefenen met houtskool tekenen U kunt bijvoorbeeld houtskoolpoeder gebruiken voor een gladde menging of houtskool smudgen voor een zachter effect.

Tekenen uit de natuur: Tekenen uit de natuur is een geweldige manier om naar buiten te gaan en je omgeving te verkennen. Het is ook een goede manier om het tekenen met houtskool te oefenen, omdat je kunt experimenteren met verschillende texturen. Je kunt bijvoorbeeld houtskool gebruiken om de ruwe textuur van schors of de gladheid van water vast te leggen.

Voor meer tekenideeën met kleurpotlood en grafiet, bekijk onze gids.

Algemene tekentips die u kunnen helpen het medium houtskool onder de knie te krijgen

Behalve dat je specifiek over het medium houtskool moet leren, moet je ook vaardigheden leren die je een betere kunstenaar maken, ongeacht je medium.

Focus op het nauwkeurig weergeven van waarden

Waarden in een tekening zijn eenvoudigweg hoe licht of donker een toon is. Het is de verhouding tussen deze waarden in een tekening die deze er realistisch kan doen uitzien. De beste manier om waarden nauwkeurig weer te geven is te beginnen met middentonen of tonale massa's en het contrast geleidelijk te verhogen. Meestal is subtiliteit de sleutel.

Het kan helpen om bij het werken vanaf een foto een grijswaardenfilter op je referentie te zetten. Zorg er echter voor dat het filter niet ook het contrast uitschakelt. Op die manier kun je de waardeverhoudingen nauwkeurig zien, zonder dat de kleuren het beeld verwarren.

Een andere manier om kunstenaars te helpen met nauwkeurige waarden is te tekenen op getint papier Door uit te gaan van een middentoon, kunt u gemakkelijk onderscheid maken tussen waardeverhoudingen. Natuurlijk kunt u een wit potlood bij de hand voor die helderste highlights.

Let op de randen

In een kunstwerk zijn randen waar de ene toon de andere ontmoet. Ze kunnen hard of zacht zijn, afhankelijk van het licht, het tijdstip van de dag of het atmosferisch perspectief in de referentie. Zachte randen vloeien in elkaar over, harde randen bestaan uit plotselinge verschuivingen tussen waarden. Elementen op de voorgrond zullen waarschijnlijk hardere randen hebben dan die in de verte bijvoorbeeld. Gebruik randen in een tekening om eengevoel voor realisme en scherptediepte.

Wat zijn de voordelen van het werken met houtskool?

Houtskool biedt enkele voordelen. Zo is houtskool gemakkelijker te vegen en te mengen dan grafiet, zodat je zachtere randen en verlopen kunt maken.

Wanneer je schaduw met grafietpotloden en druk uitoefent, kan een ongewenst neveneffect optreden. De potloodstrepen beginnen er glanzend en reflecterend uit te zien. Dit is een veel voorkomend probleem bij grafiettekeningen dat het fotograferen van kunstwerken lastig maakt. Gelukkig heb je dit probleem niet met houtskool. Markeringen gemaakt met houtskool zien er rijk, mat en diepzwart uit. Oefen zoveel druk uit als je wilt om je schaduwen te creëren zonder dat de tekeningdie er reflectief uitziet.

Moet je op een ezel werken met houtskool?

Houtskool is van nature een stoffig en brokkelig medium, dat verticaal werkt bij een ezel Werken onder een verticale hoek kan helpen bij precisie en bijzondere tekentechnieken. Bevestig of plak uw houtskoolpapier op een plank, zoals een MDF-plaat, om stabiliteit te bieden tijdens het werken. Bovendien kan tekenen met een houtskoolhouder het houtskoolstokje verlengen en het gemakkelijker vasthouden.

Houtskool slijpen

Slijp houtskool met een schuurblok, zoals deze van Nitram Dit zorgt voor een fijne punt en helpt bij het weergeven van details. Zorg voor een duurzame houtskool zoals Nitram houtskool dat bestand is tegen breken, zodat uw stukken houtskool langer meegaan. Om te slijpen houdt u de houtskool in de ene hand en gebruikt u de andere hand om het schuurblok vast te houden. Draai de houtskool zachtjes tegen het blok totdat het op de gewenste punt is geslepen.

Gebruik voor het slijpen van een houtskoolpotlood een hobbymesje. Duw naar beneden op het potloodomhulsel om een lange taps toelopende punt te maken.

Kun je houtskool met andere media gebruiken?

Houtskool kan worden gebruikt in combinatie met andere media. U kunt houtskool bijvoorbeeld gebruiken om een ondertekening te maken voor een olieverfschilderij. Houtskool is ook een populair medium voor het maken van voorlopige schetsen voor andere soorten kunstwerken. Het kan worden gebruikt met andere tekenmedia, zoals grafiet en naast zachte pastel. Vermijd het gebruik over oliepastels, oliepotloden of olieverf, omdat het danproblemen om zich aan het oppervlak te hechten.

Eindelijk

Als je aan een houtskooltekening begint, is het belangrijkste om te experimenteren en een tekenmethode te vinden die voor jou het beste werkt. Houtskool is een veelzijdig medium, dus veel plezier met het verkennen van alle verschillende manieren waarop je het kunt gebruiken.

We hopen dat je genoten hebt van deze tutorial over houtskooltekenen voor beginners. Ga er nu op uit en begin te oefenen!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Tekenen op ton-sur-ton papier

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.