Beste kleurpotloden voor kunstenaars: Merkenoverzicht

Carla Andrews 07-06-2023
Carla Andrews

De beste kleurpotloden voor kunstenaars zijn sterk gepigmenteerd, met heldere kleuren en een hoge dekkingsgraad. Ze kunnen ook goed in lagen worden aangebracht en gemengd.

Eerst een overzicht van de beste soorten potloden, dan ontdekken wat een goed kwaliteitspotlood is, en dan de merkbespreking.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Beste kleurpotloden: Merkenbeoordeling

De beoordeling is losjes gerangschikt van de duurdere topmerken tot de goedkopere beginners- en budgetvriendelijke merken.

Faber-Castell Polychromos kleurpotloden

Hier kopen

Eigenschappen: op oliebasis, uitzonderlijke kwaliteit, grote keuze aan kleuren, bestand tegen breken, behoudt langer een scherpe punt, duur

Faber-Castell Polychromos is een soort oliepotlood. Ze zijn briljant voor het maken van lagen en levendige kunstwerken. Omdat ze van olie zijn gemaakt, kunnen ze worden verdund met oplosmiddel, net als gewone olie.

Dit type potlood is behoorlijk veelzijdig. Door meerdere kleurlagen aan te brengen kan de voltooide tekening zelfs een schilderij evenaren, door de rijkdom van de kleuren.

Polychromos zijn iets moeilijker uit te gommen dan pure waspotloden. Het is nog steeds mogelijk om Polychromos met gemak uit te gummen, teken gewoon met lichte druk om het gummen te vergemakkelijken. Of koop een Tombow zandgum -deze gum is hard en bevat silica waardoor hij een textuur heeft die lijkt op die van schuurpapier, hij verwijdert zelfs inkt en verf van een oppervlak.

Deze potloden hebben een medium-zachte hardheid, wat voor oliepotloden zachter is dan gemiddeld. Dit is perfect voor een verscheidenheid aan technieken, zoals blenden en burnishing, maar ze bieden ook briljante controle en de mogelijkheid om schone, fijne details te creëren. De punten zijn harder en beter bestand tegen breken.

Ze zijn een van de duurste type potloden op de lijst, maar ze zijn een premium product en worden veel gebruikt door professionele kunstenaars. De potloden vlekken niet bij het aanbrengen, en ze voelen gewoon heerlijk luxe aan om te gebruiken.

De kleuren zijn gelabeld op het potlood zelf, zodat je weet welk pigment je gebruikt. Als je enige ervaring hebt met schilderen dan ken je de kleurnamen wel.

Het Polychromos kleurengamma is fantastisch - ze maken 120 kleuren met verschillende tinten en kleurschakeringen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je misschien tinten mist. Deze potloden zijn ongebruikelijk, want het is zeldzaam om potloden te vinden die voornamelijk op oliebasis zijn.

Sanford Prismacolor Premier Soft Core kleurpotloden

Hier kopen

Kenmerken: op wasbasis, populair merk, premium kwaliteit, zacht lood

Dit zijn misschien wel de populairste potloden die door professionele kunstenaars worden gebruikt. De potloden voelen boterzacht aan en glijden over het papier. Prismacolor-potloden zijn op wasbasis en zijn iets zachter dan Polychromos-oliepotloden, wat betekent dat ze fantastisch zijn voor technieken als mengen, maar vaker geslepen moeten worden. Ze zijn ook zeer gepigmenteerd, zodat het afgewerkte kunstwerk er levendig uitziet metschone kleurmengsels.

Om een pastelachtig effect te bereiken, neem je wat pastel papier voor dikkere toepassingen van kleur.

Caran d'Ache Luminance

Hier kopen

Eigenschappen: op oliebasis, archiefkwaliteit, professionele potloden, heldere kleuren, duur, klein kleurengamma

Deze potloden op olie- en wasbasis hebben een zijdezachte textuur, met intens levendige kleuren die lichtecht zijn. De inhoud van het bindmiddel bestaat voornamelijk uit olie, met een kleine hoeveelheid was die bestand is tegen bloei.

De potloden zijn ontworpen voor gebruik door professionals die kunstwerken van archiefkwaliteit willen maken om te verkopen of naar galeries te sturen.

Deze potloden zijn net als Prismacolor en Polychromos van topkwaliteit. De kleuren zijn intens, maar er zijn minder aardetinten om uit te kiezen dan bij Prismacolor en Polychromos. Er zijn slechts 76 kleuren in dit assortiment, tegenover 150 van Prismacolor.

Het mooie van deze potloden is dat ze beter bestand zijn tegen wasbloei dan andere potloden. Ze zijn gemaakt met een cederhouten omhulsel. Cederhout wordt beschouwd als de beste houtsoort voor het slijpen van potloden.

De Luminance potloden hebben een gemiddelde zachtheid en zijn goed te mengen. Door de hoge pigmentatie en sterke kleurafgifte kunnen hun kleuren meer dekking bieden dan andere assortimenten. Dit is vooral handig voor het creëren van highlights met een wit of lichtgekleurd potlood.

De kleuren mengen vlot, maar breken niet zo gemakkelijk als Prismacolors.

Caran d'Ache Pastelpotloden

Hier kopen

Eigenschappen: op wasbasis, zacht, grote kern, geeft pasteleffecten, luxe verpakking, niet zo goed voor kleinere details

Deze potloden op wasbasis geven fantastische kleuren en gedragen zich als droge pastels.

Als u meer pastelachtige effecten wilt bereiken, zijn deze geweldig omdat ze een grote kern hebben. Ze zijn veel minder rommelig dan gewone pastels omdat ze in hout zijn gevat. Gebruik met pastelmat voor dikke, schilderachtige effecten.

Door de grote kern kunt u snel grote hoeveelheden kleur op het papier aanbrengen. Deze zijn zeer geschikt om op grotere schaal te tekenen, maar kunnen tekortschieten wanneer u kleinere details probeert weer te geven. Als u de grote stift wilt slijpen, kunt u overwegen deze over een schuurblokje te halen om een fijne punt te bereiken.

Zoals alle producten van Caran d'Ache zijn deze potloden van topkwaliteit en hebben ze een hogere prijs. Alles aan deze potloden voelt prettig aan - zelfs het doosje waarin ze verpakt zijn.

Faber Castell PITT Pastelpotlood

Hier kopen

Eigenschappen: op wasbasis, minder gevoelig voor breuk, goede verscheidenheid aan aardetinten.

Faber Castell staat bekend om hun Polychromos serie op oliebasis, dus hun PITT potloden zijn hun antwoord op pastelpotloden op wasbasis.

Ze zijn volledig olievrij en bieden enkele van de beste eigenschappen van zowel pastel als potlood. De stiften zijn compact, dus niet gevoelig voor breuk en zeer gepigmenteerd.

Net als de Faber-Castell Polychromos serie hebben ze een schitterende variëteit aan aardse en gedempte kleuren. Er zijn 61 kleuren PITT Pastelpotloden beschikbaar, maar ze bieden wel een goed scala aan tinten en tonen.

Derwent Lightfast Potloden

Hier kopen

Eigenschappen: op oliebasis, lichtecht, medium zachtheid, rijk chroma, duur

Het duurste potlood in het Derwent assortiment, deze olieverfpotloden zijn ontworpen om 100% lichtecht te zijn, zodat ze 100 jaar lang niet vervagen wanneer ze worden bewaard in museumomstandigheden en bij gebruik van papier van archiefkwaliteit.

Er zijn 100 kleuren in het assortiment met een goede keuze en ze kosten £3,20/$3,35 per stuk, dus ze zitten aan de bovenkant van het kleurpotloodspectrum.

De kleuren zijn dekkend en levendig, met een schitterende dekking. Hoewel ze voornamelijk oliebindmiddel bevatten, zijn ze gemaakt met een kleine hoeveelheid was. Gebruik dit potlood met olie- en potloodmediums om interessante effecten te creëren.

Caran d'Ache Pablo Kleurpotloden

Hier kopen

Eigenschappen: op wasbasis, middelhard, groot kleurengamma

Met 120 kleuren beschikbaar als singles en sets is dit een van de breedste kleurengamma's beschikbaar voor potloodkunstenaars. De kleurtinten en schakeringen zijn verfijnd en kunnen worden gebruikt om elegante, gedempte stukken te creëren. Dit gamma biedt de beste eigenschappen van olie- en waspotloden. Ze zijn veel goedkoper dan hun Luminance potloden (ongeveer tweederde van de prijs).

Ze hebben een goede duurzaamheid en zijn een uitstekende keuze voor realistische kunstenaars vanwege de mogelijkheid tot gelaagdheid. De dekkracht is goed en de textuur is fluweelachtig.

Waar het Luminance-potlood een hoger oliegehalte heeft, bevat de Pablo meer was. De reden voor de hardheid van dit waspotlood is dat het andere bindmiddelen en poeders bevat, zoals gom en klei.

Net als het Luminance-potlood is het ook bij de Pablo onwaarschijnlijk dat er een wasbloem ontstaat door de andere poeders en bindmiddelen die in de mix worden gebruikt.

Koh-i-Noor Polycolor Potloden

Hier kopen

Eigenschappen: voor beginners of mensen met een budget, zeer gepigmenteerd, hoge duurzaamheid, meer kans op breuk, minder kleurkeuze.

Deze potloden zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere merken. Een set van 24 potloden kost ongeveer £28, vergeleken met Polychromos die bijna het dubbele kosten.

De potloden zijn op olie- en wasbasis en kunnen worden vergeleken met het Prismacolor assortiment. De stiften bevatten een mengsel van bindmiddelen en additieven om de heldere kleuren van de pigmenten naar voren te brengen. De punten meten 3,8 mm, hetzelfde als Polychromos potloden.

De pigmenten zijn sterk en levendig, dus zware druk is niet nodig om lagen kleur op te bouwen. Het is belangrijk op te merken dat zware druk niet wordt aangeraden, omdat de potloden aan de kwetsbare kant zijn en vatbaarder voor breuk dan andere merken. Als je op zoek bent naar een potlood met een sterke punt die technieken als burnishing mogelijk maakt, ga dan voor de Polychromos.

De dekkracht is niet zo sterk als die van potloden uit het topsegment, zoals Caran D'ache Luminance of Prismacolors.

Zie ook: De beste gommen voor kunstenaars

Voor beginners of mensen met een budget is dit een goed assortiment om mee te beginnen, want hun set van twaalf potloden kost net geen 15 pond. Vergeleken met andere potlodenreeksen is het niet veel geld om een goede introductie te krijgen in het medium kleurpotlood.

De lichtechtheid van de potloden varieert van uitstekend tot zeer goed, dus dit merk hecht waarde aan de lange levensduur van het werk van kunstenaars. Als duurzaamheid echter iets is waar u zich zorgen over maakt, zouden Caran D'ache en Polychromos de Koh-i-Noor Polycolors overtreffen.

De grootste set die u kunt kopen is een 72 set, dus niet zo groot als de duurdere assortimenten, maar ze produceren meer kleuren dan 72 wanneer ze afzonderlijk worden gekocht.

Lyra Rembrandt Polycolor Potloden

Hier kopen

Eigenschappen: dikke kern, op oliebasis, medium hard, minder duur dan andere oliepotloden

Deze potloden zijn aan de hardere kant van het spectrum, maar ze zijn veel betaalbaarder dan andere oliepotloden.

Lyra Rembrandt Polycolor potloden zijn een schitterend kleurenpalet, geschikt voor zowat elk onderwerp, of het nu landschap of portret is. De grootste set die ze maken is 105 stuks met een goede variëteit aan tinten en twee mengpotloden.

Hun punten breken sneller dan de Polychromos potloden en ze zijn ook veel harder. Ze voelen soepel aan om mee te tekenen, alleen niet zo romig als Polychromos. Voor technieken als arceren, stippelen en detailwerk zouden deze een goede keuze zijn.

De kernen van deze potloden zijn dikker dan gemiddeld, namelijk 4 mm. Maar het potlood zelf is slank, waardoor optimale controle mogelijk is.

Bruynzeel Design Kleurpotloden

Hier kopen

Eigenschappen: op wasbasis, zacht, budgetvriendelijk, mooi verpakt

Deze potloden hebben een gladde stift en bieden geconcentreerde toepassingen van kleur. Ze zijn gevat in cederhout, zoals Caran d'Ache-potloden, waardoor ze gemakkelijk te slijpen zijn.

De potloden hebben een uitstekende lichtechtheid, maar ze hebben een vrij klein kleurengamma. De stiften zijn gemiddeld groot, 3,7 mm. Ze zijn dus zeer geschikt om details te tekenen.

De potloden zelf zijn niet gelabeld met kleurnamen, maar de sets worden geleverd met kleurenkaarten, zodat je zeker weet dat de kleur die je kiest de juiste is.

Net als bij andere waspotloden hoef je niet veel druk uit te oefenen om de kleur los te laten. Het kleurengamma is beperkt, want de grootste set die je kunt krijgen is een set van 24 stuks. Maar ze zouden een goede optie zijn voor beginners vanwege de goedkopere prijs. Met slechts £1.50 per potlood zijn ze misschien wel de goedkoopste potloden van kunstenaarskwaliteit op de lijst.

Derwent Artists kleurpotloden

Hier kopen

Eigenschappen: op basis van was, zacht, niet zo lichtecht als andere merken

De kleuren zijn vluchtiger in vergelijking met andere merken en in vergelijking met hun eigen Lightfast assortiment. Als u uw werk wilt verkopen of u wilt niet dat de kleuren na verloop van tijd vervagen, kijk dan naar een andere set.

Ze kunnen worden gemengd met oplosmiddel of Potloodmenger, maar gebruik oplosmiddel spaarzaam voor het beste resultaat.

Er zijn 120 kleuren beschikbaar, wat in vergelijking met andere merken potloden een vrij groot assortiment is. Omdat ze briljant zijn voor gelaagdheid en mengen, kun je een verscheidenheid aan tonale verschuivingen in je tekeningen verwachten.

De kwaliteit is over het algemeen goed, maar omdat de lichtechtheid laag is, zou ik niet aanraden ze te gebruiken voor veel meer dan oefening en persoonlijk werk. Een set van 12 potloden kost minder dan £25, dus ze zijn ook niet de goedkoopste op de lijst.

Beste kleurpotloden: samenvatting

Beste kleurpotloden voor professionele kunstenaars

Faber-Castell Polychromos: Hier kopen

Onze top professionele kunstenaars keuze is de Faber-Castell Polychromos.

Deze potloden hebben breukvaste punten en een romige consistentie die geschikt is voor diverse technieken zoals mengen en branden.

Het assortiment kleuren is uitgebreid, plus ze hebben een uitstekende lichtechtheid die gunstig is voor professionele kunstenaars omdat dit voorkomt dat kunstwerken na verloop van tijd vervagen.

Beste kleurpotloden voor mengtechniek

Prismacolor Premier Soft Core: Hier kopen

De Prismacolor Premier Soft Core potloden zijn misschien wel de populairste op de lijst. Ze zijn zacht en op wasbasis, wat betekent dat de kleur zich snel op het papier vermengt. Alle potloden op deze lijst zijn echter geweldig om mee te vermengen.

Beste kleurpotloden voor beginners

Bruynzeel Design Kleurpotloden: hier kopen

Voor beginners zijn de Bruynzeel Design Kleurpotloden het meest betaalbare potlood van goede kwaliteit. Ze worden in Nederland gemaakt en zijn eigendom van moederbedrijf Royal Talens.

Ze zijn de helft van de prijs (of meer) dan sommige premium assortimenten. De potloden zijn op wasbasis, prachtig zacht, zeer gepigmenteerd en lenen zich voor diverse technieken. Het enige nadeel is het beperkte kleurengamma. Maar je kunt natuurlijk kleuren van andere merken kopen en die samen gebruiken om eventuele leemtes op te vullen. Het kopen van een set met beperkte kleuren kan echter gunstig zijn voor beginners, omdathet dwingt hen te leren hoe ze kleuren op het papier moeten mengen, door lagen en menging. Bijvoorbeeld, blauw over geel leggen om groen te maken, in plaats van een specifieke voorgemengde (meerdere pigmenten) groene kleur te gebruiken.

Potloden op wasbasis zijn ook geschikter voor totale beginners, omdat ze gemakkelijker uit te gommen en te mengen zijn.

Beste betaalbare kleurpotloden

Bruynzeel Design Kleurpotloden: hier kopen

Ook hier zijn de Bruynzeel Design Colour potloden de winnaar. Het zijn de meest betaalbare potloden op deze lijst, terwijl ze hun artist grade status behouden door het gebruik van lichtechte kwaliteitspigmenten en een gladde textuur.

Beste kleurpotlodenset

Prismacolor Premier Softcore Set van 150: Koop het hier

De beste set die de grootste verscheidenheid aan kleuren biedt, is de Prismacolor 150 doos. Sanford produceert het grootste assortiment kleurpotloden van alle series. De kleuren zijn rijk en zeer verzadigd en de potloden hebben een boterachtige textuur.

Beste kleurpotlood op oliebasis

Faber-Castell Polychromos: Hier kopen

Het beste kleurpotlood met oliebindmiddel is het Polychromos potlood. Gemaakt van hoogwaardig oliebindmiddel en lichtechte pigmenten, biedt Faber-Castell een groot scala aan kleuren om uit te kiezen. De potloden zijn stevig, gaan lang mee en voelen heerlijk aan.

Beste kleurpotlood op wasbasis

Prismacolor Premier Softcore Set van 150: Koop het hier

Het beste kleurpotlood gemaakt met een wasbinder is de Prismacolor Premier Soft Core potloden. Deze potloden hebben een dikke kern perfect voor layering en een keuze uit 150 kleuren.

Beste kleurpotloden voor realistisch tekenen

Faber-Castell Polychromos: Hier kopen

Voor realisme kiest u een potlood met een kleine en stevige punt die langer zijn scherpe punt behoudt, zodat u scherpe, duidelijke details kunt weergeven zonder al te vaak te hoeven slijpen. Het beste potlood voor detailwerk is waarschijnlijk de Faber-Castell Polychromos, al zou dat dicht in de buurt komen.

Alle potloden op deze lijst zijn geweldig voor realistisch tekenen. De zachtheid en hoge pigmentatie van de artist grade potloden maken het mogelijk om kleurlagen op te bouwen en realistische gradiënten te mengen. Maar de soorten potloden die ik zou vermijden zijn die met de dikkere punten zoals de Caran d'Ache Pastelpotloden.

Wat zijn artist grade kleurpotloden?

De beste kleurpotloden voor kunstenaars hebben een hoog pigmentgehalte. Kleurpotloden voor kunstenaars zijn gewoon pigment in een bindmiddel, dat meestal was en soms olie bevat, en dan omhuld door hout. Hoe hoger het pigmentgehalte, hoe helderder en verzadigder de kleuren zullen zijn.

Een hoge mate van duurzaamheid is een belangrijk kenmerk, vluchtige pigmenten zullen na verloop van tijd vervagen. Kwaliteitsproducenten zullen alleen lichtechte pigmenten selecteren die van archiefkwaliteit zijn. Dit betekent dat u uw kleurpotloodtekeningen kunt inlijsten en ophangen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat de kleuren in de loop der jaren veranderen. De lichtechte eigenschappen van kunstmaterialen is iets om rekening mee te houden als u van plan bent omom je werk te verkopen.

Zie ook: De beste gratis software voor digitale kunst: beoordeeld

Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit kunnen variëren in zachtheid. Zachte kleuren glijden over het papier, waardoor dikkere lagen ontstaan die er schilderachtiger uitzien en zelfs de eigenschappen van pastel nabootsen.

Artists kleurpotloden zijn zeer geschikt voor diverse technieken, zoals mengen en branden. De ultrazachte potloden moeten regelmatiger worden geslepen en slijten sneller, waardoor u ze vaker zult moeten kopen. Harde en halfzachte potloden behouden langer hun scherpe punt, waardoor u scherpe lijnen krijgt. Stuggere potloden zijn zeer geschikt voor technieken als arceren enstippelen.

Wat is het verschil tussen kleurpotloden op wasbasis en op oliebasis?

Deze merkreview gaat over potloden op basis van was en olie, ik laat aquarelpotloden staan voor een aparte review, dus houd je ogen daarvoor open.

Het is belangrijk op te merken dat was- en oliepotloden veel overeenkomsten vertonen en zich op vrijwel dezelfde manier gedragen. De verschillen tussen de twee soorten zijn niet al te dramatisch, maar er zijn enkele opmerkelijke verschillen die het vermelden waard zijn. Gebruik dezelfde technieken met was- en oliepotloden. Deze twee soorten potloden kunnen ook samen worden gebruikt in dezelfde kunstwerken.

Bekijk de verschillende kenmerken van olie- en waspotloden en bekijk vervolgens de verschillende merken en kleuren die verkrijgbaar zijn om te zien welke uw voorkeur heeft.

Waspotloden: kenmerken

 • Gebruik was als belangrijkste bindmiddel in de potloodstift.
 • Meer verkrijgbaar, meer merken produceren kleurpotloden op wasbasis
 • Dezelfde mate van pigmentatie als olie, hoewel dit per merk kan verschillen.
 • Gemiddeld zachter, wat betekent dat kleuren zich sneller mengen, dat burnishing technieken sneller kunnen worden toegepast, dat potloden sneller slijten en regelmatiger moeten worden geslepen en vervangen.
 • Wanneer ze dik op papier worden aangebracht, kunnen ze eruitzien als pastel
 • Iets minder controle over het tekenen van kleurlagen in vergelijking met olie
 • Gemiddeld goedkoper
 • Boterachtige' textuur
 • Kan rommeliger zijn
 • Meer vatbaar voor breuk - minder druk uitoefenen
 • Behoud geen scherpe punten evenals oliepotloden
 • Gemakkelijker te wissen
 • Beter voor beginners vanwege de prijs
 • Gevoelig voor "wax bloom" waarbij tekeningen te wasachtig en troebel worden. Dit kan gemakkelijk worden verwijderd met een vochtige doek.

Oliepotloden: kenmerken

 • Olie is het belangrijkste bindmiddel van oliepotloden, maar sommige merken kunnen ook was en andere additieven bevatten.
 • Minder verkrijgbaar, minder merken produceren ze
 • Wordt beschouwd als een premium product voor professionals (maar dat mag beginners niet afschrikken!).
 • De prijzen zijn gemiddeld hoger
 • De draden zijn iets harder dan waspotloden, waardoor een superieure kleurcontrole ontstaat; het duurt langer om kleuren te mengen.
 • Omdat de penpunten breukvast zijn, kunt u meer druk uitoefenen en gemakkelijk burnishing-technieken creëren.
 • Loodjes behouden langer hun scherpe punt, zodat de kunstenaar scherpe, zuivere details kan creëren.
 • Geweldig vermogen om lagen aan te brengen en veelzijdig - gebruik een reeks technieken en media met oliepotloden
 • Bloei kan nog steeds voorkomen bij potloden op oliebasis, vooral in vochtige omgevingen, hoewel de kans daarop kleiner is. Veeg het weg met een vochtige doek als dit gebeurt.
 • Een oliepotlood gaat langer mee dan een waspotlood.
 • Gebruik met oplosmiddel of potloodmenger, fixeermiddel en meerdere lagen om het uiterlijk van olieverf na te bootsen.
 • Prachtig lichtecht en transparant

Beste kleurpotloden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.