Het beste houtskooltekenpapier: een overzicht

Carla Andrews 08-06-2023
Carla Andrews

Het beste houtskooltekenpapier heeft een lichte textuur, zodat lagen houtskool zich kunnen hechten. Deze textuur of tand houdt zich vast aan de losse, stoffige houtskooldeeltjes en stelt kunstenaars in staat prachtige gelaagde tekeningen te maken.

Een ander kenmerk van een goed houtskoolpapier is de dikte. Met een dikker papier kunnen kunstenaars gestructureerde tekentechnieken uitvoeren. In deze recensie vindt u het beste houtskooltekenpapier voor uw praktijk. Bovendien vindt u enkele goede aanbevelingen voor schetsboeken en ontdekt u waar u op moet letten bij het kiezen van het perfecte papier.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Canson Mi-Teintes

Canson Mi-Teintes papier kopen

Eigenschappen: 60% katoen, 160gsm, 50 kleuren, zuurvrij

Canson Mi-Teintes papier is een pulp geverfd papier met een honingraat textuur. Het komt in vijf verschillende formaten, vellen, spiraal kussens, kussens, rollen en borden .

Het katoengehalte maakt dit papier uiterst duurzaam en geschikt voor gemengde mediatoepassingen, zoals gouachewassingen of zelfs aquarel.

De textuur is ruwer dan andere papiersoorten op deze lijst, dus als u ultrafijne details wilt creëren, kunt u beter een geschuurd papier zoals Pastelmat nemen. Het voordeel van niet-geschuurd papier is echter dat het de houtskool niet zo snel opeet en ook goedkoper is. De textuur van het papier zal in de eerste paar lagen zichtbaar zijn, maar kan worden bedekt door te mengen. Door te kiezen voordoor de textuur van het papier met de droge houtskool te verhogen, kunnen kunstenaars de illusie van detail creëren.

Canson Mi-Teintes Touch

Canson Mi-Teintes Touch kopen

Kenmerken: geschuurde textuur, 350gsm, 11 kleuren, zuurvrij

Canson Mi-Teintes Touch heeft een totaal andere textuur dan het Canson Mi-Teintes papier. De textuur is geschuurd en microschurend, waardoor houtskool zich vastzet op het oppervlak. Deze geschuurde textuur houdt houtskool vast, zodat kunstenaars meerdere gelaagde tekeningen kunnen maken.

Dit papier is geschikt voor gebruik met een reeks andere droge media, zoals pastel, pastelpotloden en sanguine. Het wordt geleverd in blad- en padformaat en in 11 verschillende tinten en kleuren.

Het papier is zuurvrij, waardoor het papier een lange levensduur heeft en geschikt is voor professioneel werk.

Op geschuurd papier kunnen kunstenaars fijnere details bereiken dan op papier met een meer uitgesproken textuur, bijvoorbeeld Canson Mi-Teintes, Ingres-papier of Daler Rowney Murano. Dus als u graag houtskoolpotloden gebruikt voor details, is dit papier of Pastelmat een goede optie. Door de schurende aard van het papier zal houtskool echter sneller slijten dan bij gebruik vanniet-geschuurde papieren.

Clairefontaine Pastelmat

Pastelmat kopen

Eigenschappen: geschuurd, 360gsm, 10 kleuren, zuurvrij, waterbestendig

Zie ook: Realisme Schilderen 101: Hoe kleur realistisch mengen

Pastelmat papier is een sterke favoriet onder pastelkunstenaars, maar het is de perfecte keuze voor gebruik met alle droge media, inclusief houtskool en potlood. Omdat het papier waterbestendig is, kunnen kunstenaars op het oppervlak schilderen met acryl of gouache.

Pastelmat is dik, zoals karton, dus perfect voor gebruik met meer gebaren. Het geschuurde oppervlak laat houtskool zo goed hechten dat er bijna geen fixatief meer nodig is. Meng meerdere lagen op het oppervlak, penseel houtskool in poedervorm en creëer fijne details met houtskoolpotlood, allemaal zonder je zorgen te maken dat de houtskool te stoffig of brokkelig wordt.

Dit papier heeft een geschuurde textuur, maar voelt zacht aan met een fluweelachtig gevoel. Dit betekent dat het zacht is voor houtskool en ander menggereedschap. Het is belangrijk op te merken dat op dit papier details ongelooflijk scherp en in focus lijken, op deze manier lijkt het op de eigenschappen van glad papier.

Hahnemühle Velours

Hahnemühle Velours kopen

Kenmerken: veloursstructuur, 10 kleuren, 260gsm, zuurvrij

Dit papier voelt heerlijk fluweelachtig aan. Het is vergelijkbaar met geschuurd papier in de manier waarop de houtskool zich aan het oppervlak hecht terwijl het lijkt alsof het minimale textuur heeft. De unieke eigenschap van dit papier is dat details zacht en onscherp lijken. Vergeleken met Pastelmat dat details scherp doet lijken, of Canson Mi-Teintes dat moeilijker is om details op weer te geven, geeft velour papier deHet is een geweldige optie voor portretten met zachte randen en onscherpe details.

Een andere opmerking over dit papier is dat het moeilijk is om houtskool op het papier te vegen, maar het houdt de houtskool goed vast en produceert veel minder stof dan andere papiersoorten. Je kunt vellen opplakken, of het papier in kartonformaat krijgen voor extra stabiliteit van het oppervlak tijdens het werken.

Strathmore Houtskool Tekenpapier

Koop Strathmore Houtskool Tekenpapier

Eigenschappen: gelegde afwerking, 8 kleuren, 95gsm, 100% katoen, zuurvrij

Het Strathmore Charcoal Drawing Paper heeft een traditionele gelegde afwerking die iets gladder is dan vellum. Subtiele lijnen die het oppervlak doorkruisen geven een unieke uitstraling aan houtskooltekeningen. Het papier is veel dunner dan de meeste andere op deze lijst, maar het biedt nog steeds voldoende dikte voor houtskooltekentechnieken.

Dit papier heeft weliswaar een lichte textuur, maar biedt kunstenaars toch een uitstekende controle over schaduw en waarde. Strathmore Charcoal Drawing Paper is er in twee verschillende soorten, 500 en 300. De 300-serie wordt geleverd in een natuurlijke witte kleur en in wirebound pads en rollen, terwijl de 500-serie wordt geleverd in een reeks tinten en tinten en in wirebound pads en bladformaten.

Stonehenge papier

Stonehenge papier kopen

Kenmerken: 250gsm, koud geperst papier, zuurvrij

Stonehenge papier is dik papier van hoge kwaliteit, artist grade, met een fijne gelijkmatige korrel. Het papier voelt glad aan om op te tekenen, maar heeft genoeg tanden om de lagen goed te laten hechten.

Dit is een geweldige optie voor gebaren en expressionistische tekeningen, maar u kunt er ook ingewikkelde, gedetailleerde elementen mee maken.

Dit papier is aan de dure kant, maar als je het budget ervoor hebt en als je graag verschillende kunstbenodigdheden uitprobeert, is het de moeite waard om de kwaliteit van dit papier te voelen. Het is Ph-neutraal, zuurvrij en van archiefkwaliteit. Het papier is eigenlijk ontworpen voor gebruik met aquarel, dus als je graag gemengde technieken gebruikt, of vloeibare houtskool naast gouache, aquarel of acryl, kan dit de perfecte oplossing zijn.optie.

Strathmore Bristol Board Vellum

Strathmore Bristol Board Vellum kopen

Kenmerken: perkamentstructuur, 270gsm, zuurvrij

Strahtmore Bristol Board is er in twee verschillende afwerkingen, glad en vellum. De gladde afwerking is niet geschikt voor gebruik met houtskool, terwijl de vellum variant voldoende textuur heeft. De vellum textuur bestaat uit kleine pieken en dalen die zich vastzetten op de houtskool, waardoor meer lagen en diepere arceringen mogelijk zijn.

Het vellumpapier is verkrijgbaar in vellen, rollen en kussens. Bristolkartonpapier is dik, zodat het een sterk en duurzaam oppervlak biedt om meerdere gebarentaaltechnieken op toe te passen.

Zie ook: Harmonie in de kunst: definitie en leidraad

Ampersand Pastelbord

Ampersand Pastelbord kopen

Kenmerken: geschuurde textuur, paneelformaat, 4 kleuren, zuurvrij, te gebruiken met natte en droge media

Ampersand Pastelbordpanelen zijn van museumkwaliteit, archiefwaardig en een schitterende optie voor kunstenaars die een duurzaam oppervlak willen voor meerlagige, gepolijste werkstukken.

Dankzij het formaat van het bord hoeft de kunstenaar geen papier op te hangen voordat hij aan de tekening begint. Het bord kan op een ezel worden geplaatst zonder extra ondersteuning van het oppervlak en kan worden gebruikt voor gebaren. Het bord is bestand tegen kromtrekken en scheurt niet, in tegenstelling tot dunner ingres papier dat brozer is.

Pastelbordpanelen zijn aan de prijzige kant, maar het kwalitatieve kartonformaat geeft een extra dimensie aan het werk. Deze panelen zijn waterbestendig, zodat u gemengde mediatechnieken kunt gebruiken, bijvoorbeeld met een aquarelwas om het bord te kleuren alvorens te tekenen.

De coating van Pastelbord is gemaakt van klei en gesso, met een afwerking van marmerstof. Dit zorgt voor een getand oppervlak, dat meer lagen houtskool vasthoudt dan papier.

Daler Rowney Murano

Daler Rowney Murano kopen

Eigenschappen: gerimpelde textuur, 45% katoen, 165gsm, 35 kleuren, zuurvrij

Dit papier heeft een kenmerkende bobbelige textuur en is verkrijgbaar in een regenboog van 35 heldere kleuren. Kies een neutrale bruine of grijze tint om gedempte portretten te maken, of ga voor een heldere rode of blauwe kleur om contrast en levendigheid in je werk te brengen. Hoewel dit papier dunner is dan sommige andere op de lijst, maken de katoenvezels het een duurzame optie.

Het beste schetsboek voor houtskooltekenen

Stillman & Birn Schetsboeken kopen

Schetsboeken voor gemengde media en aquarelpapier zijn zeer geschikt voor het tekenen met houtskool. Zorg ervoor dat u een fixeermiddel Stillman and Birn schetsboeken zijn er in verschillende formaten: met draad gebonden, softcover en hardcover. Dit merk geeft kunstenaars ook de keuze uit papiergewicht en textuur, maar alle schetsboeken hebben ongelooflijk duurzame bladzijden.

De Beta serie heeft 270gsm koudgeperste pagina's, geschikt voor aquarel en droge media. De Gamma serie is een andere goede keuze voor houtskool, met ivoorkleurige pagina's, een medium korrel textuur en 150gsm dikte.

Wat is het meest budgetvriendelijke papier voor houtskooltekenen?

Vellen gelaagd, ingres of ongestreken papier met honingraatstructuur zijn meestal het goedkoopst. Neem een groot vel en knip het zelf op maat. Bijvoorbeeld vellen van Canson Mi-Teintes papier kosten meestal rond de $2,29 per stuk. Strathmore Houtskoolpapier is ook heel goedkoop, ongeveer $1,84 voor een blad van 19"x25". Als u in bulk koopt bij leveranciers als Blick, kunt u een lagere prijs per stuk krijgen.

Geschuurd papier en karton zijn meestal duurder, dus zijn ze eerder geschikt voor definitieve werkstukken die u wilt houden of verkopen dan voor oefenwerk. Een schetsboek is een goede manier om de voortgang van het tekenen bij te houden en compositieschetsen te maken. De Stillman en Birn Gamma serie schetsboeken beginnen bij ongeveer $10,35 en bevatten elk 46 vellen premium papier.

Eindelijk

Als het tekenen met houtskool nieuw voor je is en je niet zeker weet welke benodigdheden je moet kopen, bekijk dan onze gidsen over de beste houtskool voor kunstenaars de volledige lijst van houtskool kunstbenodigdheden en de verschil tussen houtskool en grafiet Voor een volledige beginnersgids voor houtskooltekenen lees de blog.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.