Landschap Schilderen Ideeën

Carla Andrews 08-06-2023
Carla Andrews

Of het nu gaat om een serene bosgezicht of een majestueus berggezicht, landschappen kunnen ons meevoeren naar een andere plaats en tijd. Als u op zoek bent naar enkele ideeën voor het schilderen van landschappen, hebben we 20 verschillende ideeën voor verschillende vaardigheden en mediums op een rijtje gezet.

Dus als u op zoek bent naar inspiratie voor het schilderen van landschappen, lees dan verder voor enkele ideeën om u op weg te helpen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Schilder een serene bos scène

Er is iets magisch aan bossen. De hoge bomen, het gedempte licht en de rust en stilte creëren samen een onvergetelijke sfeer. Probeer iets van die magie te vangen als je een bos schildert. Let op de kleuren en texturen van de bomen en bladeren en probeer een gevoel van rust over te brengen in je schilderij. AWE art schildert dit landschap in lagen, te beginnen methet licht dat door de bomen op de achtergrond valt. De grastexturen zijn gemaakt met een harde borstel met behulp van de droge borsteltechniek om het uiterlijk van grassprieten te bereiken.

Of maak een eenvoudig bosgezicht met waterverf en acryl, in deze Skillshare-les gegeven door Kate Jerry. In de les leer je hoe je mist creëert en verschillende boomtinten mengt tot een opvallend eindwerk.

Schilder een prachtig berggezicht

Berglandschappen behoren tot de meest populaire onderwerpen voor schilderijen, en het is gemakkelijk te zien waarom. De grootsheid en schaal van bergen is adembenemend, en hun ruige schoonheid is ongekend. Wanneer u een berglandschap schildert, zorg er dan voor dat u de grootte en majesteit van de bergen vastlegt. Gebruik krachtige penseelstreken en schril contrast om hun kracht over te brengen, en wees niet bang om groots uit te pakken!

Krijg een grote borstel om de lucht en grote bergtoppen te schilderen. Je hebt niet al te veel kleuren nodig voor schilderijen van berglandschappen, een paar verschillende blauwen, zwart en titaniumwit zullen mengen om een verscheidenheid aan waarden te maken. Als je een voorraad acrylschilderbenodigdheden wilt inslaan voordat je begint, bekijk dan onze recensie van de beste acrylbenodigdheden !

In deze berg schilderen Skillshare klas leer hoe je mistige besneeuwde toppen kunt creëren met enkele gemakkelijk te leren technieken.

Schilder een rustgevend zeegezicht

Een zeegezicht schilderen is ontspannend en het proces kan eenvoudig aanvoelen als je het opdeelt. Leg deze tropische brekende golf vast met olieverf. Je kunt deze tutorial ook volgen als je acryl gebruikt, maar zorg ervoor dat je een medium hebt om de droogtijd vertragen zodat je de verf kunt mengen. Maak een blauw hemelverloop door overgangstinten te mengen en ze met een zacht penseel te mengen.

Probeer bij het schilderen van een zeegezicht dat gevoel van rust vast te leggen. Gebruik zachte, zachte penseelstreken en rustgevende kleuren.

Als je een acrylschilder bent, oefen dan het schilderen van deze eenvoudige acrylgolven met deze Skillshare-les Leer over de materialen, kleuren mengen en hoe je een glinsterende oceaan schildert van begin tot eind.

Schilder een stormachtige zee

Schilder verpletterende golven en creëer een gevoel van drama om een uniek en spannend stormachtig oceaanschilderij aan je portfolio toe te voegen. Gebruik bij het schilderen van een stormachtige zee expressieve penseelstreken en donkere kleuren om de kracht van de golven over te brengen. En voeg zeker wat witte schuimkoppen toe voor een extra gevoel van spanning!

Zie ook: Vorm in de kunst: definitie en beroemde voorbeelden

Schilder een rustig meertafereel

Scènes aan het meer kunnen eenvoudig en gemakkelijk te schilderen zijn, probeer deze tutorial met acrylverf of gouache. Gebruik lichte pastelkleuren om de rust van het water vast te leggen. En vergeet niet wat reflecties en weelderig groen toe te voegen voor een vleugje kleur!

In deze schilderles leer je hoe je stap voor stap een prachtig bergmeer kunt schilderen. Je begint met de lucht en werkt dan naar beneden naar de bergen in de verte. Zorg ervoor dat je schilderstape gebruikt om de omtrek van het meer te maskeren voor een strakke lijn. Gebruik een paletmes om snel de lichtste reflecties op het water te deppen

Schilder een ruig woestijnlandschap

Schilder uitgestrekte zandvlakten en torenhoge duinen. Goede roodachtige pigmenten om te gebruiken voor zandkleuren zijn rode oker en marsrood. Meng met gele oker en gebrande omber om aardse rode tinten te krijgen. Vergeet niet wat cactussen en andere woestijnplanten toe te voegen!

Schilder een idyllisch landschap

Een klassiek idee om een landschap te schilderen is een charmant en schilderachtig landschap. Schilder glooiende heuvels, rustieke gebouwen en boerderijdieren. Deze handleiding laat zien hoe u de glooiende heuvels van het Engelse platteland, een huisje met rieten dak, een brug en een kabbelend beekje kunt schilderen.

Schilder een wolkenlandschap

Een wolkenlandschap is een van de mooiste en interessantste ideeën om landschappen te schilderen. Dat komt omdat ze, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het type wolk, zulke verschillende verschijningsvormen en sferen kunnen aannemen. In deze tutorial leert u pluizige cumuluswolken te schilderen bij zonsondergang, met prachtige oranje en paarse tinten. Deze oefening kan een geweldige basis vormen voor toekomstige landschapsstudies. Kies omschilder de wolken alleen, of verdeel het doek zo dat de lucht tweederde van de compositie in beslag neemt en schilder er een landschap onder.

Nocturne landschap schilderij ideeën

Nachtscènes kunnen een extra dimensie aan een schilderij geven en een gevoel van mysterie en intrige creëren. De schaduwen, het gebrek aan kleur en het gevoel van stilte zorgen samen voor een uniek schilderij. Gebruik bij het schilderen van een nocturne landschap gedempte kleuren en zachte penseelstreken. En voeg zeker wat sterren toe voor een extra vleugje magie!

Maak deze prachtige nocturne met een diepblauwe lucht en een vleugje licht en kleur met een kampvuur, in deze tutorial van Jessica Henry.

Enkele goede ideeën voor nocturne landschapschilderijen zijn: silhouetten van bomen tegen een nachtelijke sterrenhemel, een opkomende maan boven de oceaan, een auto op een kronkelige weg door een bos. Gebruik deze aanwijzingen en geef er je eigen draai aan om een uniek werk te maken.

Zonsondergang landschap schilderij ideeën

Zonsondergangen zijn leuk om te schilderen, met heldere, warme kleuren Het gouden uur kan het landschap volledig veranderen. Ryan O'Rourke laat de kijkers zien hoe je een zonsondergang in de oceaan schildert en hoe je kleuren kunt mengen.

Enkele andere goede ideeën voor het schilderen van zonsondergangen zijn: een zon die ondergaat boven een bergketen, een bloemenveld met de zon op de achtergrond, of zelfs een stadsgezicht met de zon die door de gebouwen schijnt.

Schilder wat je wilt, maar gebruik warme kleuren om het gevoel van het zachte licht en de gloed van de horizon te vangen.

Bekijk mijn tutorial over hoe schilder je een zonsondergang Ik meng pastel oranje en geel met... Cranfield Artists' olieverf Gebruik vervolgens een mengpenseel om zachte randen te maken in de rimpelingen van het water en de wolken in de lucht.

Schilderen en plein air

Een van de beste manieren om de schoonheid van de natuur vast te leggen is door buiten in de frisse lucht te schilderen. Dit proces heet plein air schilderen en het is een geweldige manier om in contact te komen met je omgeving. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden meeneemt, inclusief een draagbare ezel Neem de tijd om je omgeving in je op te nemen. Let op de kleuren, het licht en de texturen. En begin dan te schilderen!

Als je veel natuur in de buurt hebt, kun je proberen te wandelen naar een lokale schoonheidsplek, of je ezel meenemen als je de volgende keer de gelegenheid hebt om op reis te gaan. Kunstenaars worden vaak geïnspireerd door de landschappen die hen omringen, dus schilderen op verschillende locaties kan een geweldige manier zijn om je horizon te verbreden.

In deze schildercursus laat James Gurney zien hoe je landschapsschilderingen op het veld met gouache aanpakt. Van het inblokken tot de laatste details leer hoe je efficiënt kunt schilderen voordat het licht van de scène verandert.

Schilder een landschapstweeluik

Een diptiek is een schilderij dat bestaat uit twee panelen, terwijl een triptiek uit drie panelen bestaat. Dit is een leuke manier om te experimenteren met compositie en een interessanter werk te maken. Je zou twee of drie verschillende aanzichten van dezelfde scène kunnen schilderen, of je zou elk paneel kunnen gebruiken om een ander tijdstip van de dag af te beelden.

Figuren in een landschap schilderen

Een van de beste dingen van het schilderen van landschappen is dat u mensen of dieren in de scène kunt opnemen om een interessantere compositie te creëren. Dit kan een gevoel van schaal toevoegen, en een focuspunt voor de kijker vormen. Wanneer u figuren in een landschap schildert, zorg er dan voor dat ze klein genoeg zijn zodat ze de scène niet domineren. U kunt een groep mensen op de voorgrond schilderen, of een enkelepersoon in de verte.

Als je dieren schildert, kun je ze laten grazen in een veld. Zorg er wel voor dat ze er natuurlijk uitzien in de omgeving!

Zie ook: Koele kleuren in de kunst

Schilder een landschap met heldere kleuren

Experimenteren met kleur is ontzettend leuk, als je eenmaal hebt geoefend in het mengen van kleuren. Bekijk het proces van Bojidar Art, om inspiratie op te doen over hoe je verzadigde kleuren in je eigen werk kunt verwerken. Zonsondergangen of zonsopgangen zijn een briljante plek om te beginnen, of schilder een weide met wilde bloemen!

En vergeet niet dat je altijd kunt experimenteren met verschillende kleurencombinaties tot je iets vindt wat je mooi vindt. Er zijn geen regels als het om schilderen gaat, dus veel plezier en kijk wat je kunt creëren!

Schilder een landschap met gedurfde penseelstreken

Wanneer je een landschap schildert, kun je echt experimenteren met verschillende penseelstreken en technieken. Je zou kunnen schilderen met gedurfde, brede streken, en textuur toevoegen aan je schilderij met een grote borstel of paletmes .

Een geweldige manier om gedurfde penseelstreken aan een schilderij toe te voegen is door gebruik te maken van de impasto techniek Dit is een manier om textuur te creëren, met dikke verf die zijn vorm op het doek vasthoudt. Als je acrylverf gebruikt, zorg er dan voor dat je zware bodypaint en voeg een gel medium om het te verdikken. Een geweldig medium om met olieverf te gebruiken is koude was Krijg een grote stijve borstel of een paletmes om je schilderachtige, expressieve tekens te maken.

Schilder een landschap met een interessant perspectief

Een van de beste dingen van landschapschilderen is dat je kunt experimenteren met verschillende perspectieven Je zou een scène van bovenaf kunnen schilderen, of vanuit het perspectief van laag op de grond. Denk aan de samenstelling van het stuk voordat je begint en maak een paar compositieschetsen zodat u kunt beslissen hoe u de elementen rangschikt om tot nauwkeurige verhoudingen te komen.

Probeer een nieuw medium

Houdt u zich gewoonlijk aan één kunstmedium, of hebt u ooit het gevoel gehad dat u verder wilde gaan en met meer dingen wilde experimenteren? Als u gewoonlijk voor landschappen kiest, waarom zou u het dan niet eens mengen en een soortgelijk onderwerp schilderen, maar met een nieuw medium? Olieverf is bijvoorbeeld een prachtig medium voor zeegezichten schilderen en wolken. Omdat ze zo langzaam drogen, kun je de verf urenlang mengen. Bekijk onze ideeën voor olieverfschilderijen die veel ideeën voor landschapschilderijen bevat! Of kijk naar onze aquarelverf ideeën blog voor meer inspiratie.

Schilder een landschap met gedempte tinten

Als u een rustgevender effect wilt creëren, probeer dan een landschap te schilderen met gedempte tinten. U kunt een beperkt palet van slechts twee of drie kleuren gebruiken, of verschillende tinten van dezelfde kleur mengen om een subtieler effect te creëren. Schilderen met gedempte tinten komt vaak realistischer en eleganter over, het is ook veel moeilijker om kleuren te neutraliseren dan om te schilderen met een hoge verzadiging. Om kleuren gedempt te laten lijken, meng je een kleine hoeveelheid van de complementaire kleur, of meng je wat omber gebrand.

Maak een kleurenschema

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het schilderen van een landschap is het kleurenpalet. De natuur voorziet ons van een eindeloze voorraad prachtige kleuren, dus maak daar gebruik van! Denk aan het tijdstip van de dag en het seizoen bij het kiezen van uw kleuren. Zo zijn warme sinaasappels en gelen perfect voor een schilderij bij zonsondergang, terwijl koele blauwen en groenen misschien meer geschikt zijn voor een winters tafereel.

Maak een kleurenschema met behulp van een beperkt palet Kies drie kleuren op de kleurencirkel die je wilt gebruiken en kies tubes verf die ongeveer overeenkomen met die kleuren. Door kleuren te kiezen die versies zijn van de primaire kleuren, d.w.z. rood, blauw en geel, kun je een groot chromatisch bereik bereiken in de tonen die je uit deze kleuren mengt. Je kunt jezelf echter nog verder beperken door te kiezen voor kleuren die dichter liggen bijelkaar op het kleurenwiel, zoals een analoog kleurenschema. Om meer te weten te komen over verschillende kleurenschema's in schilderijen en de effecten die ze kunnen hebben op de kijker, bekijk onze gids!

Gouache landschap schilderij ideeën

Gouache is een prachtig schildermedium voor landschapschilderijen, het is dekkend, maar gedraagt zich als aquarel. Dat betekent dat het gemakkelijk te vervoeren en op te ruimen is, snel droogt en perfect is om mee te nemen op plein air schildertochten. Het is ook relatief goedkoop om met plakkaatverf te beginnen.

Probeer een bergmeer te schilderen, beginnend met kleurspoelingen, bouw dan langzaam de lagen op, vergroot de schaduwen en voeg tenslotte highlights toe. Een tip voor het schilderen van bergreflecties is om de donkerte van de schaduwreflecties te vergroten, omdat ze vaak donkerder lijken als ze in water worden weerspiegeld.

Tips voor het schilderen van landschappen

Er zijn geen regels voor het schilderen van landschappen, dus experimenteer gerust! Hier zijn echter een paar tips die u kunnen helpen bij het maken van een mooi landschapschilderij:

  1. Gebruik een zoeker Het kan nuttig zijn om referentiefoto's te maken, maar laat je niet verleiden om ze exact te kopiëren, gebruik ze als uitgangspunt voor je schilderij.
  2. Denk na over het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden wanneer u gaat schilderen. Het licht kan een grote invloed hebben op de stemming van een landschapschilderij, dus bedenk of u een zonnig tafereel wilt schilderen of een meer sfeervol tafereel.
  3. Gebruik een beperkt kleurenpalet om eenheid in je schilderij te creëren. Dit betekent niet dat je maar drie kleuren kunt gebruiken, maar probeer het aantal verschillende kleuren dat je gebruikt te beperken.
  4. Begin met een lichte kleurspoeling en bouw de lagen geleidelijk op. Zo krijg je meer realistische schaduwen en highlights.
  5. Maak atmosferisch perspectief Kunstenaars laten voorwerpen lijken terugtrekken in de verte door ze minder verzadigd te maken en meer te laten lijken op de kleur van de lucht. Zo zal een heuvel in de verte op de middag lichter en blauwer lijken dan heuvels op de voorgrond.

Eindelijk

Als u geïnspireerd bent om een van deze ideeën voor landschapschilderen zelf uit te proberen, deel dan uw resultaten in onze Facebook groep Onze Facebook groep is een ruimte voor kunstliefhebbers om hun werk, tips en technieken te delen. Bovendien krijg je een gratis Tekenen voor beginners ebook als je lid wordt, navigeer naar de gidsen sectie van de groep om je exemplaar te krijgen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.