De beste gommen voor kunstenaars

Carla Andrews 16-06-2023
Carla Andrews

Gummen zijn een essentieel hulpmiddel voor kunstenaars. Het juiste type gum voor uw tekenmedium kan het verschil maken voor uw kunstproces. Er zijn veel opties als het gaat om het kiezen van een gum. Dus, welke zijn de beste?

Dat hangt af van het soort kunst dat u maakt. Als u met potloden, houtskool of grafiet werkt, hebt u een andere gum nodig dan wanneer u inkt, pen of pastel gebruikt. Kunstenaars gebruiken gummen ook als tekengereedschap, om highlights uit houtskoolstukken te halen en randen te verfijnen. Het is dus belangrijk om de juiste gum te kiezen voor het medium dat u gebruikt en de taak die u uitvoert.

In dit artikel zullen we de beste gommen voor kunstenaars uitsplitsen op basis van het soort kunstmedium dat u gebruikt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Prismacolor gekneed gummetje

Gekneed gummen zijn zacht, buigzaam en laten geen stof of resten achter op het papier. Vorm de gekneedde gum in een willekeurige vorm voor het wissen van sporen op het papier.

Dit type gum presteert redelijk goed voor gedetailleerd werk, omdat de gum taps toeloopt tot een fijne punt. De gum biedt echter niet de precisie van sommige van de hardere gummen. Kunstenaars kunnen de gum ook platter maken om hem een groter oppervlak te geven, en hem dan over het papier rollen om grote stukken potlood uit te gummen.

Gebruik gekneed gummen Met houtskool, grafiet, kleurpotlood en pastel. Omdat ze niet schuren, beschadigen gekneedde gommen het papieroppervlak niet, maar halen ze potloodstrepen zachtjes weg. Dit betekent dat kunstenaars de flexibiliteit hebben om potloodstrepen subtiel op te halen om hoogtepunten in een tekening te onthullen, in plaats van ze volledig uit te wissen als ze een lichte aanraking gebruiken.

Gekneedde gommen zullen minder snel vlekken maken op potlood en houtskool dan gewone gommen, omdat ze de kleur opheffen in plaats van het potlood over het papier te bewegen. Ze gaan langer mee, omdat ze grafiet absorberen in plaats van stofdeeltjes van het rubber te verwijderen.

Prismacolor maakt een geweldige gekneedde rubberen gum die lang meegaat en gemakkelijk te gebruiken is.

Faber-Castell vinyl gum

Vinyl gummen zijn stevig maar flexibel, waardoor ze ideaal zijn voor gedetailleerd werk. Ze laten geen resten, stof of vlekken achter en gummen zonder sporen na.

Dit type gum is perfect voor gebruik met grafiet en kleurpotloden. Het is ook geschikt voor gebruik met houtskool, maar omdat het wat steviger is dan een gekneed gummetje, kan het zachter of gecoat papier beschadigen.

Cretacolor Caramel Fine Art Gum Gum

Deze gom is fantastisch om grafietpotlood en houtskool uit te gommen. Hij is zachter en flexibeler dan vinyl en plastic gommen, maar veel steviger dan kneedbare gommen. Als u een gom wilt die meer controle biedt dan een kneedbare gom, is dit een geweldige gom. U hoeft slechts lichte druk op het papier uit te oefenen om potloodlijnen te verwijderen. Hij is ook geweldig voor het verwijderen van lijnenonder aquarel.

Staedtler Mars plastic gum

Kunststof gommen zijn veelzijdig, stijf en zijn de perfecte keuze voor het zuiver verwijderen van potloodstrepen en zelfs inkt. Ze zijn harder dan gomgommen, dus wees voorzichtig bij gebruik op dun of gecoat papier. Deze gom verwijdert inktstrepen van papier, vellum en mat tekenpapier.

Ze werken uitstekend voor het wissen van fijne details, vanwege hun harde aard. Bovendien gaan ze lang mee, meestal jaren, zonder te hoeven worden vervangen. Ze laten echter wel rubberen stofdeeltjes achter op het papier.

General's Factis Mechanische Gum

Deze gum is uniek, omdat het een mechanische gum is met een behuizing die de kern vasthoudt. Dit betekent dat kunstenaars de gum niet hoeven aan te raken wanneer ze hem gebruiken. De Factis gum wordt ook geleverd met een vervangbare kern, zodat u hem kunt blijven gebruiken, zelfs wanneer de oorspronkelijke gum is versleten.

Hij is gemaakt van artistiek plastic, is bestand tegen afbrokkelen en barsten en gumt scherpe, ultrafijne lijnen. De intrekbare gum is handig om in een etui te bewaren, omdat de behuizing van de gum de kern beschermt tegen vuil worden.

Gebruik deze gum met houtskool, grafiet, kleurpotlood en pastel. Als u kleine highlights en precieze lijnen uit een tekening wilt gummen, is dit een geweldige optie.

Faber-Castell Perfection Eraser Pencil

De Faber-Castell Perfection Eraser, gemaakt om fijne, precieze lijnen uit te gommen, wordt geleverd in potloodformaat met een borsteltje aan één uiteinde om resten te verwijderen. De potloden kunnen worden geslepen als ze zijn afgesleten.

Cretacolor Monolith Gum

Dit is een grote gum die perfect is om snel grote oppervlakken te bedekken. Hij is gemaakt van fijn kwaliteitsrubber, dat gemiddeld zacht is en niet snel afbrokkelt. De gum kan op zijn kant worden gebruikt om brede streken te maken.

Zie ook: De beste aquarelmarkers: een overzicht voor kunstenaars

Het is perfect voor gebruik met houtskool, grafiet, kleurpotlood en pastel.

Pentel Hi-Polymer Blokgum

Deze gum is vergelijkbaar met de Cretacolor Monolith Eraser, in die zin dat het een grote blokgum is die kan worden gebruikt om zowel kleine als grote oppervlakken uit te wissen. De Pentel Hi-Polymer Block Eraser is gemaakt van niet-giftig, zacht vinyl dat latexvrij is en veilig voor gebruik door kinderen.

Dit verwijdert grafiet en kleurpotlood netjes van het papier.

Tombow Mono Zero Gum

De Tombow Mono Zero Eraser is een precisiegum dat wordt geleverd in een mechanisch, intrekbaar formaat. Het heeft een fijne, scherpe punt die perfect is voor gedetailleerd werk en het verwijderen van kleine hoogtepunten. Dit is een populaire gum die in elke kunstenaar potloodtas zou moeten zitten!

Dit type gum is perfect voor gebruik met grafiet, kleurpotlood en pastel. De fijne, scherpe punt maakt het gemakkelijk om kleine hoogtepunten en precieze lijnen uit te gommen. Het kan worden gebruikt als tekengereedschap bij het maken van houtskoolkunstwerken om in grote delen van middentonen te tekenen en het wit van het papier eronder te onthullen.

Tombow zandgum

De Tombow Sand gum is volledig uniek omdat hij gemaakt is van rubberlatex en silica grit. Dit betekent dat hij de papiervezels afslijt en hardnekkige mediums, zoals pen, inkt en kleurpotlood verwijdert zonder te smeren. Hij werkt ook goed op geschuurd en gecoat papier. Gebruik hem voor het corrigeren van fouten, of om gemarkeerde gebieden te onthullen. Geschuurde gummen zijn behoorlijk hard voor papiervezels, dus maakgebruik ze op duurzaam papier dat bestand is tegen schuren.

Hoe kies je een gum?

De beste gum voor kunstenaars hangt af van het soort medium dat je gebruikt en de precisie die je nodig hebt. Voor gedetailleerd werk is een vinyl of plastic gum een goede keuze. Als je met houtskool of pastel werkt, is een gekneed rubber gum een goede optie. En voor grote oppervlakken is een gum perfect.

Voor werk op dun of gecoat papier zijn zachtere gommen geschikter. En voor het uitgummen van kleine highlights en precieze lijnen is een mechanische of potloodgum ideaal.

Gumvorm

De vorm van de gum is ook belangrijk om te overwegen. Sommige gummen zijn rechthoekig, andere zijn rond. En sommige hebben de vorm van een potlood of een pen. Welke vorm u kiest, hangt af van uw voorkeur, de gewenste precisie en het soort werk dat u doet. Als u kleine oppervlakken moet wissen, is een potlood- of pengum een goede keuze. Voor grotere oppervlakken is een rechthoekige of gumgum ideaal.

Uitwisbaarheid

Sommige gummen zijn effectiever in het gummen dan andere. Zorg voor een gum van goede kwaliteit, om grafiet- en potloodstrepen netjes te verwijderen. En als je werkt met houtskool, pastel of andere soortgelijke mediums, is een gekneed rubberen gum een goede keuze. Gekneed gummen hebben namelijk het vermogen om subtiel highlights te verwijderen zonder te vegen.

Papiersoort

Sommige papiersoorten, zoals geschuurd en gecoat pastelpapier moet niet worden gebruikt met hardere gommen, zoals plastic of vinyl. Gebruik in plaats daarvan een zacht gekneed gummetje op gecoat pastelpapier. Ander dunner papier, zoals ingres papier, is niet bestand tegen een harde gum zoals een gekneed gummetje. Dik, duurzaam papier zoals Bristol bestuur zijn geschikt om te wissen met harde gommen.

Stoffigheid

Sommige gommen veroorzaken meer stof en residu dan andere. Als u werkt op delicaat papier of geen vlekken wilt, koop dan een gekneed gummetje om ongewenste residu's te voorkomen. Gumgummen zijn het stoffigst.

Gum materialen

Gommen zijn gemaakt van verschillende materialen die de werking van het product kunnen beïnvloeden.

Vinyl of plastic gommen

Gommen van vinyl of plastic zijn harder en preciezer. Ze zijn ideaal voor gedetailleerd werk, maar kunnen pillen veroorzaken op delicaat papier.

Gekneed gummetje

Een gekneed gummetje is een kneedbaar, buigzaam gummetje dat in elke vorm kan worden gerold, uitgerekt en geperst.

Gekneed gommen zijn gemaakt van ongevulkaniseerd rubber, waardoor ze hun zachte, stopverfachtige textuur krijgen. Gekneed gommen zijn zachter en buigzamer. Ze veroorzaken minder stof, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op delicate papieren. Deze gommen zijn meestal latexvrij, maar controleer de productbeschrijving van de leverancier.

Kauwgum

Dit zijn de meest verkochte gommen in kantoorboekhandels en je vindt ze vaak in klaslokalen. Ze zijn middelzacht, minder precies dan vinyl en plastic gommen, maar steviger dan kneedbare gommen. Gomgommen zijn brokkeliger en stoffiger dan vinyl en kneedbare gommen, dus als je residu's wilt vermijden, kies dan een andere gom. Deze zijn echter geweldig voor het gommen van grote oppervlakken enze zijn echt effectief in het wissen van potloodstrepen.

De beste gommen voor grafiettekenen

De beste gommen voor grafiettekenen zijn vinyl of plastic gommen, gekneed rubber gommen, en gom gommen. Elk type gom heeft zijn eigen voor- en nadelen die moeten worden overwogen bij het kiezen van de beste gom voor uw behoeften.

Zie ook: Alla Prima (Wet on Wet) Handleiding - Fine Art Tutorials

De beste gommen voor houtskooltekenen

Zachte gommen, zoals gekneed gummen De houtskool blijft aan het gummetje plakken en u kunt het vormen om op kleine plaatsen te komen.

Maak gummen zoals kneedbare en vinylgummen schoon na gebruik met houtskool of pastel, want de stoffige resten op de gum kunnen op de pagina gaan vlekken. Maak een kneedbare gum schoon door hem opnieuw te kneden. Een vinylgum kan worden schoongemaakt door hem over een schoon vel papier te wrijven om de resten te verwijderen.

De beste gommen voor pasteltekenen

Gekneed rubberen gummen zijn het beste type gum om te gebruiken voor pastel, omdat ze niet zoveel stof creëren. U kunt ook een gum gebruiken, maar pas op dat u niet te hard drukt, anders kunt u het papier beschadigen.

Gommen voor pentekening

Vinyl en plastic gommen zijn de beste gommen om pen en inkt te verwijderen. Bijvoorbeeld, de Staedtler Mars Plastic gum verwijdert met gemak inktvlekken van papier. De Tombow zandgum is ook een goede keuze voor het verwijderen van penstrepen, maar het zal ook een deel van het papieroppervlak verwijderen, dus gebruik het met voorzichtigheid.

De beste gommen voor detailwerk

Mechanisch of potloodvormige gommen Gummen van vinyl of kunststof zijn zeer geschikt voor detailwerk, omdat ze een dunne punt hebben.

Voor detailwerk is een goede tip om een stukje van je gum af te breken. Dit geeft je meer precisie bij het gebruik van het gereedschap. Als je een kneedgum gebruikt, kun je het stukje dat je hebt afgebroken weer in de gum gieten.

Wat maakt een goede gum?

Als je een gum zoekt, moet je een paar dingen in gedachten houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het het juiste type is voor je medium. Als je potloden gebruikt, zoek dan een gum die zacht is en het papier niet beschadigt.

Werkt u echter met inkt of verf, dan hebt u een hardere gum nodig die deze materialen kan verwijderen zonder het papier te beschadigen.

U moet ook rekening houden met de grootte van de gum. Als u op kleine schaal werkt, wilt u een kleinere gum, zodat u precies kunt werken. Als u grotere werken maakt, wilt u misschien liever een grotere gum die meer oppervlakte bedekt.

Denk ten slotte aan de vorm van de gum. Sommige gummen zijn er in standaard rechthoekige vormen, terwijl andere de vorm hebben van een pen of potlood. Er zijn zelfs gummen in leuke nieuwe vormen! Kies de vorm die voor u het prettigst is om te gebruiken.

Eindelijk

Houd in gedachten dat geen enkele gum perfect is. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, dus het is aan u om te beslissen welke de beste is voor uw behoeften. Experimenteer met verschillende soorten gommen Alle gommen op deze lijst bieden waar voor hun geld, dus u kunt er een paar kopen, afhankelijk van de taak waarvoor u ze nodig hebt.

Als u op zoek bent naar andere tekenbenodigdheden, bekijk dan onze gids over de beste potloden om te tekenen de beste schetsboeken en de beste puntenslijpers .

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.