Alla Prima (Wet on Wet) Handleiding - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 06-08-2023
Carla Andrews

Leer alles over de alla prima techniek. Ontdek wat het is, welke kunstenaars het beroemd hebben gemaakt en hoe je het zelf kunt proberen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is de 'alla prima' techniek?

Bij alla prima schilderen wordt natte verf op het oppervlak aangebracht en wordt het werkstuk afgewerkt voordat de eerste verflaag is opgedroogd.

De uitdrukking "alla prima" betekent letterlijk "alles tegelijk" in het Italiaans.

Deze aanpak bestaat eigenlijk al eeuwen. Hij is niet zo oud als de Vlaamse techniek - de traditionele gelaagde aanpak - maar hij dateert uit de 16e eeuw. De vroegste vermelding van deze techniek was in Jan Van Eyck's 'Arnolfini Portret'. Hoewel het duidelijk is dat hij deze techniek niet gedurende het hele schilderproces gebruikte. De Barok schilder Frans Hals was beroemd om het gebruik van deze techniek in veel van zijn werken.

Frans Hals: Zelfportret

Hals had een losse, schilderachtige stijl die lijkt af te wijken van de zorgvuldige aanpak die andere schilders in die tijd gebruikten.

Alla prima is een direct schildermethode, wat betekent dat de kleur op het doek wordt aangebracht zoals deze wordt waargenomen vanuit het onderwerp of de scène. Het moedigt de kunstenaar aan om besluitvaardig te zijn bij het plaatsen van de verf, om snel kleurvlekken in de juiste tint, waarde en vorm neer te zetten. Het vergt vaardigheid en oefening om het goed uit te voeren.

Deze techniek leent zich voor plein air schilderen in korte sessies, om de essentie van het landschap vast te leggen voordat het licht of het weer verandert. Het is ook zinvol om nat-in-nat te schilderen op een kleiner doek, omdat het sneller kan worden voltooid. Veel kunstenaars geven de voorkeur aan de directheid van deze schildermethode. Dit komt omdat het de kunstenaar inspireert om spontaan te zijn met hun penseelstreken, in plaats vanzich druk maken over kleine details.

Welke mediums passen bij schilderen alla prima?

Deze techniek is het meest geschikt voor olieverfschilderij maar kan ook worden gebruikt in aquarel .

Zie ook: De beste aquarelverfmerken: een uitgebreid overzicht

Het is mogelijk om deze techniek ook met acryl te gebruiken, maar acryl droogt snel. Dus een acrylschilder zou ofwel een medium om de droogtijd te vertragen, gebruik langzaam drogende acrylverf die dagen kan duren om te drogen, schildert u in ongelooflijk dikke lagen of werkt u snel. Als alternatief kunt u het oppervlak besproeien met water om het nat te houden. Houd er wel rekening mee dat dit de verf verdunt.

Olieverf heeft in vergelijking met andere mediums veel tijd nodig om te drogen. Daarom leent het medium zich zo goed voor deze techniek. De droogtijd van olieverf ligt tussen twee dagen en een week, afhankelijk van de mediums toegevoegd en hoe dik de verf is aangebracht.

Dit betekent dat je een alla prima schilderij in de loop van twee dagen in olieverf zou kunnen voltooien. Daarna kan de verf plakkeriger en minder kneedbaar worden.

Als je deze techniek gebruikt, hoef je niet te versnellen of je te concentreren op hoe lang het schilderen duurt. Het is het beste om te schilderen op een snelheid die natuurlijk aanvoelt, en vooral om er plezier in te hebben.

Welke benodigdheden heb je nodig om alla prima te schilderen?

Als je deze techniek met olie gebruikt, heb je het volgende nodig:

  • Een stijve borstel, varkens of synthetisch. Ik raad aan deze synthetische borstels Neem er een in de plat vorm - Dit geeft u de ultieme controle over de verf en voorkomt dat u over details nadenkt. Als u liever stuggere penselen heeft voor het werken met dikkere verf, de Princeton Katalysator borstels zijn qua stijfheid vergelijkbaar met varkensborstels.
  • Paletmes en palet .
  • Kleinere ronde borstels voor details.
  • A voorgestreken oppervlak Kleinere doeken en panelen werken beter voor alla prima schilderijen.
  • Olieverf en optioneel een oplosmiddel of medium .

Hoe maak je een alla prima schilderij

Stap 1: schilder uw indruk van de scène als geheel

Claude Monet: San Giorgio Maggiore bij zonsondergang

In dit stadium wilt u zich concentreren op het bedekken van het gehele oppervlak. Begin met donkere tot middentonen en neutrale kleuren. Maak gebruik van de eigenschappen van uw verf. Als u pigmenten hebt die donkerder zijn, snel drogen of transparant zijn, zoals aardpigmenten, is het zinvol die eerst aan te brengen.

Let op de brede en algemene vormen van je onderwerp en krijg een idee van hoe het onderwerp op je doek zal passen. Als je een aardpigment verdunt met oplosmiddel, kun je de vormen eerst uittekenen om de structuur en compositie van je werkstuk vast te stellen.

Je probeert de losse vormen van je referentie na te bootsen en na te denken over het algemene effect dat je met je verf aanbrengt. Je kunt in dit stadium vrij losjes en gebarend te werk gaan met je penseelstreken.

Probeer niet elk detail van je onderwerp na te maken, zoals de takken van de bomen of de ramen van een gebouw. Je kunt je later met deze details bezighouden. Het belangrijkste doel van deze fase is om aan te geven waar de lichte en donkere gebieden zullen zijn en de kleuren vast te leggen die de grootste gebieden van je werkstuk vormen. Als je naar je onderwerp kijkt, zul je merken dat deze kleuren meestal neutrale tinten van detint.

Mix neutraal Het is veel gemakkelijker om de verzadiging van een schilderij gaandeweg te verhogen dan te proberen het af te zwakken. Je kunt langzaam levendige accenten toevoegen aan je onderwerp om het in een later stadium te laten knallen.

Zie ook: De beste digitale kunstboeken

De olieverf kan in dit stadium eventueel worden verdund, dus breng een beetje oplosmiddel zoals terpentijn of olie van lavendel aan je verf.

U hoeft de verf niet dik aan te brengen, want u werkt nog niet aan details. Als u verdunde verf over dikkere verf aanbrengt, veegt u per ongeluk de reeds aangebrachte verf recht van het doek af. Volg altijd de vet over mager regel zelfs als je niet wacht tot de lagen tussendoor drogen.

Stap 2: voeg levendige kleuren en highlights toe

Nadat je het hele doek hebt bedekt met de grote vormen waaruit je onderwerp bestaat in middentoonwaarden, wil je je concentreren op het aanbrengen van details en hooglichten.

Ondoorzichtige pigmenten zoals titaanwit hebben natuurlijk een hoge dekkingsgraad. Een algemene vuistregel is om ondoorzichtige mengsels over transparante pigmenten te leggen om modderige schilderijen te voorkomen. U kunt de doorzichtigheid van een kleur controleren door de informatie op de tube te lezen.

Kleuren zullen zich op het doek vermengen en kleurwaarden zullen in elkaar overgaan. Je moet daar rekening mee houden als je de eerste laag verf aanbrengt. Als je kleuren op elkaar legt en je wilt niet dat ze te veel vermengen, moet je je penseel of paletmes met veel verf laden om het op te bouwen.

Monet staat erom bekend dat hij zijn kleuren rechtstreeks op het doek mengde en soms helemaal niet mengde. Dit kan een levendig maar harmonieus effect opleveren. U kunt uw kleuren echter kant-en-klaar op het doek mengen op uw palet als u er niet zeker van bent dat u ze rechtstreeks op het doek kunt mengen.

Vergeet niet uw penseelstreken Verdun de verf niet voor deze latere fase van het proces, het is het beste om hem dik en rechtstreeks uit de tube aan te brengen.

Als u een fout maakt, schraapt u de natte verf er gewoon af. Prominente kunstenaars staan erom bekend de schraaptechniek te gebruiken als onderdeel van hun schilderproces om contrast te creëren tussen de dikkere, meer gestructureerde delen van het doek en de verf die is verwijderd om details eronder bloot te leggen.

Het beste aan schilderen alla prima?

Ongelooflijk levendige en gestructureerde werken die een gevoel van beweging lijken weer te geven, ontstaan vaak door het gebruik van deze techniek. De resultaten zullen niet altijd voorspelbaar zijn bij het schilderen met deze methode, maar dat is de helft van het plezier ervan.

Hoofdbeeld: "Een rivier in Noorwegen" door John Singer Sargent

Alla prima (nat op nat) tutorial: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.