Aquareltechnieken: een uitgebreide lijst

Carla Andrews 09-06-2023
Carla Andrews

Aquarel is een wonderbaarlijk veelzijdig medium - er zijn talloze aquareltechnieken die u kunt gebruiken om het uiterlijk van uw schilderij te veranderen. Om uw schildervaardigheden te verbeteren, is het essentieel om enkele aquareltechnieken onder de knie te krijgen en ze zelf uit te proberen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

11 aquareltechnieken

Platte was

Het is de meest elementaire van alle aquareltechnieken en waarschijnlijk de techniek die je het vaakst zult gebruiken.

Zie ook: Beste tafelezels: Beoordeling

De kleur moet verschijnen als een effen toon, met een vlak uiterlijk. Kunstenaars gebruiken dit in achtergronden, of als eerste laag voor bijvoorbeeld een luchtkleur. De wash kan in elke vorm worden gemaakt.

Zie ook: Textuur in de kunst: definitie, voorbeelden en ideeën

Ronde penselen zijn ideaal voor het maken van stevige wassingen op kleine delen van je papier, maar als je een grotere wassing wilt maken, ga dan voor een mop of plat penseel. Gebruik het grootst mogelijke penseel voor de ruimte waar je de wassing wilt maken, want je wilt dat er minder zichtbare streken zijn.

Om deze techniek toe te passen, zorgt u ervoor dat het penseel voldoende kleur bevat en oefent u lichte druk uit, waarbij u zo voorzichtig mogelijk bent om een gelijkmatig resultaat te verkrijgen.

Begin met verf op het papier aan te brengen en overlappende streken. Neem de samengevoegde kleur van de verfstreek op en sleep deze over het papier tot het er gelijkmatig uitziet. Als je afplaktape hebt gebruikt, heeft de verf de neiging zich rond de randen van de tape te concentreren. Egaliseer dit met een vochtig, schoon penseel.

Als je eerste laag er te transparant en ongelijkmatig uitziet, kun je wachten tot hij droog is en er dan nog een laag overheen schilderen om hem glad te strijken.

Gesorteerde was

Dit is vergelijkbaar met het maken van een vlakke wassing. Het effect bestaat uit het geleidelijk veranderen van de lichtheid en intensiteit van de verflaag in de ruimte. Begin met een sterk verzadigde wassing en doop je penseel halverwege in verdunde kleur. Door minder kleur te gebruiken kun je een vervaagde uitstraling creëren.

Je kunt ook een wash maken met een eerste kleur en dan je penseel in een nieuwe kleur dopen om een tweekleurig verloop te creëren.

Heffen

Bij deze aquareltechniek wordt de verf van het papier gehaald om de onderliggende lagen te onthullen. Gebruik iets absorberends om delen van de verf op te halen terwijl deze nog nat is.

Om kleine, gedetailleerde plekken te verwijderen, gebruikt u een droge borstel. U kunt ook creatief zijn en iets uit uw huis zoeken, zoals een watje of een spons. De tiltechniek werkt beter op warm geperst papier in vergelijking met koud geperst en ruw papier, omdat het minder absorberend is.

Als u verwacht dat tillen een centrale techniek wordt in uw aquarelverfpraktijk, kunt u overwegen om Yupo papier Yupo is volledig niet-absorberend en gemaakt van een soort plastic. Aquarelverf komt er zo vanaf. Met dit aquareloppervlak kun je heel bijzondere effecten bereiken. Als je ervoor kiest dit papier te gebruiken, is het essentieel een fixeermiddel wanneer u klaar bent of een fixeermedium tussen de lagen.

Gebruik een hefmedium om de kleur netjes van elk soort papier te verwijderen. Sommige aquarelpigmenten vlekken meer dan andere. Vlekkende pigmenten sijpelen door de papiervezels heen, waardoor het moeilijk wordt om deze kleuren netjes te verwijderen. Om dit te voorkomen, brengt u het medium aan op delen van het papier die u intact wilt houden. Laat het medium drogen op het papier. Breng vervolgens uw aquarelverf aan. Pak een schoon penseelen haal de kleur weg. Zelfs kleurpigmenten verkleuren het papier niet.

Verf op nat papier

Maak het papier vochtig voordat je verf toevoegt. Kijk hoe de kleur veert en over de pagina beweegt. Door grote delen nat te maken, kun je ongecontroleerde vormen creëren die in hun eigen richting over het papier bewegen. Creëer een meer gecontroleerde stroom van verf door eerst dunne lijnen water aan te brengen met een penseel en vervolgens de kleur in de watergangen te dompelen. De schoonheid van aquarel ligt in zijnonvoorspelbaarheid, gebruik deze techniek om het te beheersen.

Nat op nat verf

Nat op nat schilderen is gewoon verf aanbrengen op een laag die al nat is. Aquarel droogt snel, dus het is essentieel om snel te zijn als je deze techniek wilt bereiken in delen van je schilderij. Kleuren zullen in elkaar overlopen, waardoor een zachte uitstraling ontstaat.

Nat op droog verf (glazuur)

Door nat op droog te schilderen, kun je scherpe randen en glacislagen creëren. Omdat aquarel een transparant medium is, veranderen de bovenste kleurlagen de tonen van de lagen eronder. Je kunt glacis gebruiken om de kleuren te veranderen, gebieden donkerder te maken en fijne details te creëren.

Een medium dat helpt bij het nat op droog schilderen is dit aquarel fixeermiddel Voeg het toe aan de verf en het zal watervast drogen. U kunt dan afzonderlijke lagen verf aan uw schilderij toevoegen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat kleuren in elkaar overlopen. Zorg er bij het gebruik van dit medium voor dat u penselen en palet goed schoonmaakt voordat het droogt.

Maskeren

Maskeren voorkomt dat de kleur in contact komt met het papier. U heeft nodig maskeertape , maskeervloeistof of wasweerstand Om dit te bereiken heb ik geadviseerd maskeervloeistof of wax resist te gebruiken om te voorkomen dat aquarel aan gedetailleerde delen van het papier blijft kleven en maskeertape voor rond de randen van het papier.

Maskeervloeistof kan penselen ruïneren, dus breng het aan met het uiteinde van een verfkwast, of een oude borstel. Om maskeervloeistof van het papier te halen, gewoon wegtrekken.

Omdat maskeervloeistof gemaakt is van latex, droogt het snel en kan het plakkerig aanvoelen als je het op papier schildert. Door een maskeerpen kunt u nauwkeurige fijne lijnen maken. Met de pen kunt u een consistente lijndikte creëren met de vloeistof.

Het medium wax resist werkt uitstekend, maar denk eraan dat je het niet van het papier kunt afhalen zoals met maskeervloeistof.

Om maskeervloeistof op te nemen, kunt u overwegen dit instrument om hoogwaardige maskeervloeistof van verschillende oppervlakken te verwijderen.

Zout aquarel

Dit is een leuke techniek om uit te proberen. Neem wat steenzout en strooi dat over natte verf. Zout absorbeert vocht, zodat zich rond het zout plassen kleur verzamelen die interessante patronen en textuur achterlaten.

Breng zout aan op de laag verf die u wilt veranderen als deze nog nat is. Strooi de zoutkristallen op de plaats waar u de textuur wilt hebben. Wacht vervolgens tot de verf helemaal droog is. Borstel de zoutkristallen lichtjes weg.

Omdat de waterplassen zich ophopen rond de absorberende zoutkristallen, kan het langer duren voordat de laag droog is dan wanneer de waterverf gelijkmatiger over het papier is verdeeld.

Ga creatief om met zout - gebruik het voor onderwaterscènes, het zou een geweldige textuur geven in een melkwegscène, of experimenteer met wat abstracte stukken.

Verf uit de tube

Als u rechtstreeks uit de tube schildert, kunt u uw werk dikker en dekkend maken. Doordat u geen water aan de verf toevoegt, kunt u spelen met de donkerheid en zal de verzadiging van de kleur veel intenser zijn. U hebt wellicht een veerkrachtig penseel nodig, zoals een synthetische om de dikkere verf te verplaatsen.

Droge borstel

Een droog penseel heeft een andere vorm dan een met water verzadigd penseel. De haren gaan uit elkaar en zo kunnen verschillende soorten penseelwerk en textuureffecten worden bereikt. Er kunnen gebroken, organisch aandoende streken worden gemaakt, om de textuur van hout, rotsen of gras na te bootsen.

Voor deze techniek doop je je penseel in verf en veeg je overtollig water en verf op een papieren handdoek. Zorg ervoor dat je penseel pigment in de haren heeft, maar dat het niet vol zit met verf en water. Sleep het penseel vervolgens over het droge oppervlak.

Denk aan de vorm van het penseel dat je gebruikt. Als je met een waaiervormig penseel schildert, zullen de haren, als ze redelijk droog zijn, uit elkaar gaan staan. Zo kun je de illusie wekken van meerdere grassprieten of bladeren.

Scumbling

Scumbling is een nat op droog techniek die wordt gebruikt om donkere vlekken te maken op een lichter oppervlak. Deze techniek is vooral geschikt voor het schilderen van gebladerte, stenen en organische textuur.

Breng een vleugje kleur aan en laat het drogen. Zorg vervolgens dat je penseel niet te nat is, en dep de textuur waar je hem wilt hebben.

Leer uw voorraden kennen

Wanneer u zich vertrouwd voelt met uw aquarelbenodigdheden, zult u meer controle hebben over uw materialen om het soort effecten te bereiken dat u wilt.

Het soort papier, de soorten aquarelverf en de penselen die u kiest zijn van invloed op de manier waarop u aquareltechnieken gebruikt en op het uiterlijk van het voltooide kunstwerk.

Aquarelpapier

Warmgeperste aquarel Dit soort papier is glad en is het minst absorberend van de drie soorten papier op katoenbasis. Als u kiest voor warmgeperst papier, is het een goede gewoonte om lichtere kleurlagen te gebruiken.

Koud geperst papier is meer geschikt voor zware wassingen en kleurlagen. Papier met een ruwe textuur is de meest absorberende soort en kan zwaardere kleurspoelingen aan. Gebruik de textuur van het papier in uw voordeel - u kunt interessante effecten creëren, zoals de illusie van details in landschappen.

Als u verwacht dat u zware kleurspoelingen gaat gebruiken, span je aquarelpapier Het uitrekken is betrekkelijk eenvoudig en wellicht heeft u al enkele benodigdheden om het te doen. Het uitrekken van het papier bereidt het voor op wassingen en meerdere lagen verf.

Aquarelverf

Sommige aquarelpigmenten zijn grover dan andere. Wanneer ze op het papier worden uitgestreken, korrelen deze grove pigmenten, waardoor een textuur op het oppervlak ontstaat. Als u korrelige aquarelverf gebruikt in combinatie met papier met een grove textuur, kan de kleur zich op sommige plaatsen gaan verzamelen en kunt u de zichtbare gronden van het pigment zien.

Op de tube verf of op de website van de leverancier staat of een pigment al dan niet granuleert.

Sommige pigmenten zijn krachtiger en permanenter dan andere. Pigmenten met de aanduiding "St" op verftubes geven vlekken af. Deze kleuren kunnen niet met een natte kwast of spons volledig van het papier worden verwijderd. Als u weet welke kleuren vlekken geven en welke niet, weet u wanneer u een medium om de kleur netjes van het papier te halen.

Enkele goede aquarelmerken om te bekijken zijn Daniel Smith en M. Graham Als u meer wilt weten over de beste merken aquarelverf, lees dan onze merkbeoordeling .

Aquarel penselen

Borstels zijn er in allerlei vormen, maten en vezels. Synthetische vezels zijn veerkrachtiger dan natuurlijk haar, zodat ze een lichtere toets vereisen bij het aanbrengen van verf. Ronde marterpenselen lopen taps toe tot een scherpe punt. Marterborstels zijn zacht, maar ze hebben een "klik", wat betekent dat ze hun vorm behouden wanneer ze worden bewogen.

Platte en mopvormige penselen zijn briljant voor het maken van wassingen en het mengen. Ronde penselen zijn veelzijdig omdat je de druk kunt variëren om dikkere of dunnere penseelstreken te krijgen - dat maakt ze bijzonder geschikt om gedetailleerd te schilderen.

Om meer te lezen over de verschillende soorten en merken aquarelpenselen, lees onze gids .

Aquarel mediums

Met aquarelmediums kun je bepaalde technieken bereiken. Bijvoorbeeld door een fixeermiddel kun je verf vastzetten om een waterdichte laag te creëren.

Je kunt ook mediums krijgen die helpen met schoon op te heffen kleur van het papier. Dit werkt uitstekend voor het kleuren van pigmenten die anders niet gemakkelijk te verwijderen zijn. Lees meer over aquarel mediums hier .

Aquareltechnieken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.