De regel vet over mager in olieverf: uitgelegd

Carla Andrews 09-06-2023
Carla Andrews

Vet over mager' is een van de eerste regels die je tegenkomt als je leert olieverven.

Het is een techniek die het structurele proces van olieverfschilderen beschrijft. Onder 'vettere' verf wordt 'magere' verf aangebracht. Wanneer dit wordt gevolgd, creëren kunstenaars een degelijke constructie om ervoor te zorgen dat de verf goed aan het oppervlak hecht.

Er is geen echte 'how to' als het gaat om olieverfschilderen. Zodra u vertrouwd bent met de basisprincipes, kunt u een manier van schilderen vinden die bij u past. De regel 'vet over mager' is een algemene richtlijn die wordt gevolgd om onvoorspelbare resultaten te verminderen.

Ik zal beschrijven wat de verschillende termen betekenen, waarom de regel van toepassing is op olieverfschilderijen en verschillende maatregelen die je zou kunnen nemen om de regel te volgen, zodat je het beste resultaat uit je schilderij haalt.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zie ook: Tekenen met kleurpotloden - Tips voor fijne kunsten

Vet over mager: wat is magere verf?

Wat is "magere verf"?

Magere verf is verf die is gemengd met een verfverdunner zoals terpentijn of olie van lavendel .

Rechtstreeks uit de fles is verf gewoon kleine pigmentdeeltjes gedispergeerd in een bindmiddel. Bindmiddel is meestal lijnolie, saffloer-, maanzaad- of walnootolie. Sommige fabrikanten voegen additieven toe zoals vulstoffen en droogmiddelen om de verf te verlengen en meer volume te geven.

Vermengd met een verfverdunner, of oplosmiddel zoals het anders wordt genoemd, verdunt het de verf en maakt het deze veel natter, vloeibaarder en gemakkelijker te hanteren. Het maakt de verf ook slanker .

Oplosmiddel droogt door verdamping. Hierdoor blijven het pigment en het oliebindmiddel schaarser over het doek verspreid om met de atmosfeer te oxideren. Daarom ziet de verf er bij een touch dry veel doffer uit. De verf is verdund, is droger en heeft een zwakkere film. Dit komt doordat de fysische eigenschappen van de oliemoleculen (polymeren), zoals de binding en verlijmingeigenschappen zijn minder geconcentreerd, omdat ze dunner over het verfoppervlak zijn verspreid.

Het droogt veel sneller dan verf uit de tube, en zelfs sneller dan verf die is gemengd met een medium op oliebasis....

Vet over mager: wat is vetverf ?

Wat is 'vetverf'?

Vette verf is verf met een hoog oliegehalte. Dit betekent dat het kan zijn gemodificeerd door toevoeging van een olieachtig medium zoals lijnzaadolie Extra olie toevoegen is net zoiets als de hoeveelheid bindmiddel in je verf vergroten.

Het gebruik van olie als medium zal, wat de verwerkingseigenschappen betreft, de vloeibaarheid van de verf verhogen, waardoor deze gemakkelijker te verspreiden is. Het zal de droogtijd, flexibiliteit en glans van de verflaag verhogen, waardoor deze veel duurzamer wordt.

Hoewel er minder pigment in uw verfmengsel zit wanneer u extra oliemedium toevoegt omdat het meer verspreid is, zal uw droge verflaag waarschijnlijk veel meer verzadigd lijken of kwaliteiten van diepte hebben in vergelijking met verf rechtstreeks uit de fles of verf gemengd met oplosmiddel. Dit komt doordat de glans van het oppervlak de kracht van de kleuren vergroot.

Verschillende oliehoudende media hebben verschillende eigenschappen, want niet alle creëren wat veel kunstenaars zouden omschrijven als een 'sterke' verffilm. Voor meer informatie hierover, raadpleeg dit bericht over verschillende olieverfschilderijen .

Waarom de regel vet over mager?

Wanneer u olie als medium gebruikt, wilt u dat de vorige laag sneller droogt dan de laag die u erop aanbrengt.

Olieverf kan tot een week nodig hebben om "handdroog" te worden, afhankelijk van hoe dik en olierijk de verflaag is. Het kan echter maanden, zelfs jaren duren om volledig uit te harden en het oxidatieproces te ondergaan.

Wanneer de verf polymeriseert en in wezen met moleculen versmelt tot een vaste verffilm, zal deze uitzetten en vervolgens inkrimpen doordat de onverzadigde vetzuren zich met elkaar verbinden om zuurstof te absorberen. U wilt ervoor zorgen dat de basislagen van uw schilderij de bovenste lagen niet belasten door dimensionaal te veranderen onder verf die al droog is.

Op die manier kunnen we denken dat elke nieuwe laag flexibeler is dan de vorige.

Hoe maak je laagjes in je schilderij met de regel vet over mager?

Om ervoor te zorgen dat uw schilderij droogt vanaf de onderste laag, verhoogt u langzaam het oliegehalte in uw verfmengsel in elke opeenvolgende laag verf.

Houd uw onderste lagen dunner (gemengd met oplosmiddel) en breng alleen dikkere, meer vette verf aan in de bovenste lagen.

Er is geen goede of verkeerde manier om dit te doen, zolang je maar de algemene richtlijn volgt. Verschillende kunstenaars hebben hun eigen methoden om verf op te brengen en als je oefent, zul je er een vinden die je bevalt.

De manier waarop u uw proces vormgeeft is persoonlijk en hangt af van uw gewenste resultaten en persoonlijke voorkeuren.

Ik zal je wat methodes laten zien om vet over mager te verdelen.

Verschillende manieren om vet over mager te verdelen

In grote lijnen schildert u met terpentine verdunde verf, dan nette tubeverf, dan medium of olieverrijkte verf. Of u kiest ervoor om in elke laag rechtstreeks uit de tube te schilderen.

Het kan zijn dat u voor uw eerste laag alleen pigment en oplosmiddel gebruikt om de basisvormen in uw schilderij te blokkeren. Dit heet imprimatura schilderen. Vervolgens zou u in uw tweede laag uw verf kunnen verdunnen met terpentijn. Vervolgens voegt u een verhouding van 2:1 terpentijn tot lijnolie aan uw verf toe en daarbovenop een mengsel van 1:1, enzovoort.

Zie ook: Beste schildersezels: een overzicht

U zou ook elke laag kunnen laten drogen voordat u de volgende aanbrengt. Dit betekent dat u minstens een week moet wachten voordat u de volgende laag schildert. Dit is een extra maatregel die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat de verf voldoende tijd heeft gehad om het uithardingsproces op gang te brengen. Het is echter niet zo praktisch als u met deadlines werkt.

U kunt extra maatregelen nemen om de droogtijd voor vette lagen te versnellen als u met een krappe deadline werkt. Eén mogelijkheid is om kobaltnaftenaat toe te voegen als versneller. U kunt het beste slechts een zeer kleine hoeveelheid kobalt toevoegen aan het medium waarin u het mengt - maximaal 50 druppels kobalt voor 1 pint medium.

Sommige kunstenaars schilderen helemaal niet in lagen, maar alla prima (nat-in-nat) in één keer.

Er zijn artiesten die ervoor kiezen om verf oplosmiddelvrij en beginnen met verf rechtstreeks uit de tube, en verhogen dan het oliegehalte in de bovenste lagen van hun schilderij.

Vet over mager medium

Zoals u ziet, is het olieverfproces flexibel en zijn er vele schildermethoden die zich aan deze regel houden. Zorg er alleen voor dat u niet met oplosmiddel over een olielaag heen schildert, dan moet het goed komen!

De Vet en Lean mediums van Chelsea Classical Studio zijn speciaal gemaakt voor kunstenaars die deze techniek willen gebruiken. Ze zijn gemaakt van lavendelolie, damarhars en lijnzaadolie. De unieke combinatie voorkomt dat de verflaag gaat rimpelen en geeft een prachtige satijnen afwerking. Dit zijn fine art mediums en voelen luxueus aan. Ze zijn atelierveilig en hebben geen kankerverwekkende dampen die geassocieerd worden metoplosmiddelen zoals terpentijn. Om de Chelsea Classical Studio mediums te gebruiken, begin je je schilderij met het toevoegen van een paar druppels van het Lean Medium, en verhoog dan de hoeveelheid Fat Medium met elke laag. Ik raad deze mediums vooral aan voor kunstenaars die graag de glazuurtechniek en gebruik zachtere borstels om realistische effecten te bereiken.

Denk aan de regel in relatie tot de merken verf die u gebruikt...

Niet alle verven hebben hetzelfde oliegehalte; sommige fabrikanten zoals Michael Harding en Schmincke gebruiken weinig tot geen vulstoffen in hun verf. Dit betekent dat ze een hoog pigment- en oliegehalte hebben. Als je deze merken gebruikt om rechtstreeks uit de tube te schilderen in de eerste lagen van je schilderij, zullen ze langzaam drogen. Als je een mengsel hebt van studenten- en professionele merken, kun je ze natuurlijk prima mengen. Het is wel verstandig om de professionele verven te gebruiken in de laatste lagen vanhet schilderij, omdat ze meer gepigmenteerd en olierijk zijn.

Wat gebeurt er als je de vet over mager regel niet volgt?

Als u een vette laag overschildert met magere, niet-flexibele verf, vergroot u de kans op structurele problemen met uw schilderij. Dat heeft gevolgen voor het uiterlijk en de duurzaamheid van uw werk.

Zodra het droog wordt, zal een magere laag over een vette laag krijtachtig lijken. De glanzende en goed verzadigde lagen daaronder zullen een matte film lijken te hebben die over de bovenkant is gespannen.

Aangezien de magere verf het einde van zijn uithardingsproces heeft bereikt vóór de olieachtige lagen eronder, zal hij verschuiven en barsten omdat hij stevig vastzit aan een bewegend oppervlak. Delen van de verf zullen op sommige plaatsen van het oppervlak loskomen.

Als u zich bewust bent van de hiërarchie van droogsnelheden en hoe oplosmiddel versus olie dit beïnvloedt, zult u geen van deze problemen tegenkomen.

Hoe zit het met andere mediums gemengd met olie?

Alkyds

De regel verschilt enigszins als u met alkydverf schildert. Alkydverf zoals Liquin zijn harsen die zijn afgeleid van zuren, alcoholen of oliën, en hebben dus een andere chemische structuur en polymeriseren daarom anders dan oliën.

Als je alkyd aan olie toevoegt, droogt het sneller. Het maakt de laag ook flexibeler.

De flexibel We moeten niet denken aan trager drogen boven sneller drogen, maar aan flexibeler boven minder flexibel.

Dus de regel met alkyds is om de hoeveelheid alkyd te verhogen voor elke opeenvolgende laag.

Als u alkydverf in uw schilderij gebruikt, moet u die in elke laag gebruiken. Anders kan uw schilderij het fenomeen krijgen dat de lagen van elkaar afglijden en niet goed hechten.

Koude was

Bij gebruik van koude was als medium om olieverf te verdikken, hoeft u zich geen zorgen te maken over de regel vet over mager. U verdunt uw verf niet met oplosmiddel, maar voegt alleen was toe om getextureerde impasto-effecten te creëren.

Voeg voor elke laag dezelfde verhouding was/verf toe en u zou geen problemen moeten hebben.

Vet over mager: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.