Soorten schildersezels: een schildersezel kiezen

Carla Andrews 09-06-2023
Carla Andrews

Het kiezen van de juiste ezel voor uw schilderpraktijk is een belangrijke beslissing voor alle kunstenaars. Afhankelijk van uw individuele behoeften kunnen verschillende soorten ezels verschillende niveaus van stevigheid en gebruiksgemak bieden. In deze blogpost schetsen we enkele van de belangrijkste soorten ezels die op de markt verkrijgbaar zijn, zoals H-frame en radiale ezels. We behandelen ook hun voordelen, nadelen en overwegingen.voor verschillende soorten artiesten. Lees verder om erachter te komen welke het beste bij jou past!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tafelezel

Tafelezels zijn ezels die een extra steunvlak, zoals een tafel, nodig hebben om op ooghoogte te komen. Ze zijn ideaal als u op kleinere schaal werkt, want de meeste tafelezels kunnen geen extra grote oppervlakken aan.

Zie ook: Kruisarceringen: tekentechniek voor beginners

Als je in de ruimte waar je schildert niet genoeg ruimte hebt voor een vrijstaande ezel, maar je hebt wel een tafel of bureau waaraan je zou kunnen schilderen, dan zijn tafelezels een gunstige keuze. Ze zijn ook een goede optie voor mensen die graag zittend werken.

Ze kunnen het goedkoopste type ezel zijn om te kopen, omdat ze het kleinst zijn. Het is dus een goede keuze als u een beginner bent en geen dure materialen wilt aanschaffen.

Bekijk de productkeuzes om een tafelezel te vinden die past bij uw manier van werken en uw budget.

Producten :

 • Mabef tafelezel : dit is de middenklasse optie. Gemaakt in Italië van hoogwaardig beukenhout, kan deze ezel middelgrote doeken van ongeveer 22 inch dragen.
 • Richeson tafelezel : dit is de hoogwaardig Het is gemaakt van massief hardhout en kan doeken dragen van maximaal 36" hoog. U kunt de hoek van deze ezel gemakkelijk aanpassen van 0° tot 85°.
 • Richeson Pochade Box Schildersezel Zonder het statief kunt u een pochadedoos gebruiken als tafelezel. U kunt het statief apart kopen om er een vrijstaande ezel van te maken die perfect is om binnen of buiten te werken. Zonder het statief kunt u hem neerzetten waar u maar wilt, op een tafel of zelfs op uw schoot. Hij is ideaal voor op reis omdat hij kan worden opgeborgen in zijn eigen doos, waarin u ook een palet kunt bewaren,verf en alles wat je nodig hebt. De doos is geschikt voor doeken tot 15".

Een kader

A-frame ezels zijn de gemakkelijkste studio-ezel om in te klappen, op te bergen en te verplaatsen. Ze zijn geschikt voor middelgrote tot grote werken. Dit type ezel heeft minder flexibiliteit als het gaat om het instellen van de oppervlaktehoek dan andere. Veel goedkopere A-frames kunnen alleen diagonaal worden ingesteld, niet verticaal of horizontaal.

Product kiezen :

 • Mabef A frame studio ezel : Dit model is vrij goedkoop voor een studio-ezel en kan doeken ondersteunen tot 47". Het heeft een anti-vibratieveer en de doekhouder kan worden aangepast met de ratelcontrole. Mabef ezels zijn gemaakt van Italiaans beukenhout van hoge kwaliteit.

Radiaal

Radiale ezels zijn geschikt voor een breed scala aan doekformaten. Ze kunnen onder verschillende hoeken worden ingesteld om aan uw werkstijl te voldoen. Veel radiale ezels buigen door middel van scharnieren om oppervlakken onder een hoek van 180° te ondersteunen, wat handig is voor aquarellisten. Radiale frames zijn ook vrij minimaal en niet belemmerend, waardoor ze geschikt zijn voor stillevens of levenstekenen.

Product kiezen :

 • Aluminium Schildersezel : Deze universele lichtgewicht aluminium ezel is gemakkelijk op te bergen en is geschikt voor doeken tot 34″.

H frame

H-frame schildersezels worden beschouwd als het meest ondersteunend en geschikt voor grotere schilderoppervlakken, maar zijn moeilijker op te bergen en te verplaatsen. Ze zijn vaak voorzien van meer functies en hebben een hogere prijs.

H-frame ezels zijn vaak de favoriete ezel van professionele kunstenaars, vanwege de stabiliteit van de constructie. Ze zijn ideaal voor kunstenaars die wat meer ruimte in huis of atelier hebben om een ezel te plaatsen.

Producten :

 • Mabef H Frame : Deze mid-range optie is gemaakt van Italiaans beukenhout, en ondersteunt doeken tot 84½ inch hoog. Het heeft een verstelbare werkhoek en een plateau om verf en kwasten op te zetten.
 • Richeson Classic H Frame: Als u op grote schaal werkt en een ezel wilt waarop u kunt vertrouwen om zware oppervlakken te houden zonder instabiel te worden, is de Santa Fe II de beste optie. Hij kan doeken tot 106" houden die tot 135kg wegen. Het H-frame heeft een dubbele mast waardoor hij extra steun biedt. Hij is gemaakt van massief eikenhout en beschikt over een mengvlak met twee bussen. Natuurlijk zijn de extra functies en steun duurder.prijs.

Wandmontage ezel

Ezels voor wandmontage zijn ideaal voor studioruimten waar de muurruimte beperkt is. Dit type ezel kan gemakkelijk op elke muur worden gemonteerd, waardoor het een geweldige optie is voor wie geen ruimte heeft voor een grote, vrijstaande ezel.

Zie ook: Een complete gids voor perspectief in de kunst

Product kiezen :

Beste wand-ezel : Dit is een zware ezel voor de serieuze kunstenaar die weinig ruimte heeft en liever met het doek tegen de muur werkt. De ezel is geschikt voor doeken tot 88″ hoog en kantelt naar voren tot 80° voor pastelkunstenaars.

Veldezel

Met veldezels kunt u uw materialen in een compacte container verpakken, zodat u gemakkelijk kunt reizen om plein air te schilderen. Ze zijn klein en licht in vergelijking met studio-ezels, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn.

Franse ezels zijn een ideale keuze voor iedereen die zijn schilderpraktijk graag onderweg meeneemt. Dit soort ezels zijn licht van gewicht, draagbaar en kunnen gemakkelijk overal worden opgezet!

Franse dozen verschillen van pochadedozen doordat ze ontworpen zijn om als schilderstation te worden gebruikt en meer ruimte bieden voor extra benodigdheden.

Producten :

 • Aluminium veldezel: Deze stevige veldezel is ongelooflijk licht en kan worden opgevouwen en verpakt in zijn eigen tas. De ezel is geschikt voor tekenen, pastel, acryl of olie.
 • Franse doos French box ezels zijn zwaarder dan de eenvoudige veldezels, maar ze kunnen worden opgeborgen in een doos. Ze zijn een compacte optie voor degenen die graag reizen en schilderen. U kunt essentiële verf en andere materialen in de doos bewaren tijdens het vervoer en tijdens het schilderen. Deze klassieke French Box van Jullian kan oppervlakken tot 72″ dragen en wordt geleverd met zijn eigen inpaktas.
 • Mabef Pochade Box Deze doos van Mabef is ideaal voor kleine plein air werken en kan panelen tot 11¾ x 9½" bevatten.
 • Richeson Pochade doos : Deze prachtige pochadedoos is geschikt voor grotere oppervlakken-canvassen tot 15". Hij wordt ook geleverd met een ingebouwd glazen palet van 12 x 10", waardoor u veel ruimte hebt om te mengen. Deze is het statief dat bij de doos hoort.

Accessoires voor veldwerk

 • Schilderij paraplu : Dit gadget klemt op uw ezel om u en uw werk te beschermen tegen de elementen.
 • Schilderstoel : een opvouwbaar schilderskrukje dat je gemakkelijk kunt dragen en meenemen op locatie.

Als je geïnteresseerd bent om buiten te gaan schilderen, lees dan onze tips voor plein air schilderen .

De beste ezels voor beginners

Voor beginners die een ezel zoeken die betaalbaarheid combineert met functionaliteit, tafelezels Sommige kleinere tafelezels beginnen bij minder dan 30 dollar en zijn geschikt voor middelgrote doeken. Ze zijn een prima optie als u liever op kleine tot middelgrote schaal schildert. Ook als u later besluit een grotere ezel te kopen, hebben tafelezels hun eigen functie, voor als u aan een tafel of bureau wilt zitten om een klein werkstuk te schilderen.

De beste schildersezels voor professionele schilders

De beste ezels voor professionele schilders en voor atelierwerk is een H frame ezel Deze ezels zijn de stevigste en houden de grootste doeken. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en zijn verstelbaar zodat ze doeken van verschillende grootte kunnen houden.

Schildersezels voor verschillende media

Ezels die kunnen worden aangepast aan diagonale of verticale hoeken, zoals het H-frame of het A-frame, zijn ideaal voor gebruik met mediums zoals acryl , olie en pastel. De kleverige verf zal niet zoveel stof verzamelen als je doek verticaal staat. Bovendien kun je je hele schilderij van voren zien, in plaats van dat je je nek over een vlakke tafel moet rekken om te zien wat je doet. Deze ezels werken niet goed met waterverf of inkt, omdat deze mediums een zeer lage viscositeit hebben, en de vloeistof kan uitlopen voordat het droogt. Je kunt ezels vinden diekan ook worden aangepast om horizontaal te liggen, perfect voor tekenen of aquarelleren. Ik geef hieronder enkele voorbeelden.

Soorten ezels: wat u zoekt

Als u overweegt een nieuwe ezel aan te schaffen, bepaal dan eerst precies wat Bovendien moet u rekening houden met de vereisten van uw individuele praktijk.

Denk met name aan de grootte van de oppervlakken waarop u graag schildert en welk soort ezel daarvoor geschikt is. Een andere belangrijke overweging is de locatie Als u veel reist en buiten schildert, hebt u een ezel nodig die gemakkelijk te vervoeren is en blijft staan als u hem op verschillende soorten ondergrond plaatst.

Eindelijk

Verschillende soorten schildersezels kunnen vele voordelen bieden, afhankelijk van uw specifieke behoeften. Houd rekening met het soort werk dat u wilt maken en de beschikbare ruimte in uw atelier voordat u een beslissing neemt.

Afhankelijk van uw individuele ruimtebehoeften en schildertechnieken kunt u een ezel vinden die het beste bij uw behoeften past. Met de juiste ezel kunt u zich als nooit tevoren creatief uitleven!

Soorten ezels: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.