Kruisarceringen: tekentechniek voor beginners

Carla Andrews 17-05-2023
Carla Andrews

Kruisarceringen zijn een tekentechniek wordt gebruikt om een waardebereik te creëren en textuur toe te voegen aan een tekening. De techniek bestaat uit het tekenen van parallelle lijnen die elkaar kruisen om een gearceerd effect te creëren.

Het is een soort lijntekeningtechniek die kan worden gebruikt met een breed scala van tekenmedia waaronder inkt potlood, etsmateriaal en meer.

Met kruisarceringen kunnen verschillende effecten worden bereikt, afhankelijk van de richting van de lijnen en de afstand tussen de lijnen. Dicht bij elkaar liggende lijnen zorgen bijvoorbeeld voor een donkerder tint, terwijl breder liggende lijnen een lichtere tint creëren. Lijnen die in verschillende richtingen zijn getekend, kunnen ook interessante effecten creëren. Diagonale lijnen bijvoorbeeld creëren een gevoel van beweging terwijl verticale en horizontale lijnen een meer statisch effect creëren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van kruisarceringen

Kruisarceringen zijn een soort schaduw techniek, waarbij kunstenaars onder twee hoeken parallelle lijnen trekken die elkaar kruisen om de indruk van licht en schaduw te wekken. Hierdoor ontstaat een "hatched" effect".

Het doel van de kruisarceringen is het creëren van een waardebereik Met deze techniek kan de kunstenaar de lichtste en donkerste waarden creëren, om zo een complete tekening te maken.

Tekenen met deze techniek is een geweldige manier om de illusie van driedimensionaliteit te creëren op een tweedimensionaal oppervlak. Hoe dichter de gearceerde lijnen bij elkaar staan, hoe donkerder het gebied zal lijken, en hoe meer ruimte er is tussen de gearceerde lijnen, hoe lichter het gebied zal lijken.

Voordelen van de cross hatching techniek

subtiele kruisarceringen met zacht potlood

Kruisarcering is een ongelooflijk veelzijdige techniek waarmee je een reeks verschillende effecten kunt creëren. Door de afstand, richting en dichtheid van de lijnen te variëren, kun je de indruk wekken van vorm, volume, licht en schaduw.

Het belangrijkste voordeel van de arceertechniek is dat kunstenaars geen tonale arcering hoeven te gebruiken om licht en schaduw weer te geven. Tonale arcering vereist een medium als houtskool of grafiet waarbij afhankelijk van de uitgeoefende druk het teken donkerder of lichter wordt. Kunstenaars kunnen dus tekengereedschappen gebruiken zoals vulpennen , inktlinten of etsgereedschap om de afdruk van het onderwerp te maken.

Hoe beginnen met kruisarceringen

Om te beginnen heb je alleen een tekengereedschap en wat papier nodig. Begin met het tekenen van eenvoudige vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met verschillende tekenmethoden met behulp van de arceertechniek.

Rembrandt gebruikte een mengsel van arceringen en kruisarceringen in deze ets.

Je bent niet beperkt tot het maken van perfect rechte parallelle lijnen, je kunt gebogen lijnen tekenen die passen bij de contouren van de vorm die je probeert weer te geven. Combineer de cross hatching techniek met andere tekentechnieken, zoals stippling , uitbroeden of tonale schaduw De enige limiet om de indruk van licht en schaduw in je tekening te creëren, is je verbeelding.

Als je eenmaal het arceren van eenvoudige vormen met de cross hatching techniek onder de knie hebt, oefen dan met het arceren van eenvoudige onderwerpen, zoals fruit. Probeer je eigen stilleven arrangement op te zetten om naar het leven te tekenen. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden als waarnemer te verbeteren en licht en schaduw van het leven nauwkeurig weer te geven.

Kruiskleur techniek: Tips

  • Licht, schaduw en vorm in een tekening weergeven door de dikte en dichtheid van de lijnen te variëren.
  • Bepaal de richting van je arceringen. Horizontale lijnen geven een plat effect, terwijl verticale lijnen een indruk van hoogte geven. Diagonale lijnen geven dynamiek aan de tekening.
  • Lijnen hoeven niet recht te zijn, sommige lijnen zijn gebogen om de contouren van het onderwerp te volgen.
  • Varieer het uiterlijk van de tekens, vooral als u landschappen tekent met rotsen, bladeren en bomen, want door meer gekartelde tekens, krabbels en gebogen tekens te maken, zal uw onderwerp er organischer en realistischer uitzien.
  • Combineer de techniek van arceren en kruisarceringen. Zo ontstaat een interessantere tekening met meer structuur.
  • Als je een gebied donkerder wilt maken, wees dan niet bang om meerdere keren over dezelfde lijnen te gaan.
  • Als u potlood gebruikt, gebruik dan een zachter potlood en oefen druk uit om donkere lijnen te maken voor schaduwgebieden.
  • Gebruik kortere lijnen met meer dichtheid om de vorm van het onderwerp weer te geven. Een groter aantal kortere streken geeft de tekening meer textuur.

Hoe maak je een kruisproef: stap voor stap

Schets uw onderwerp

Maak een eenvoudige contourtekening van je onderwerp. Leg de essentie van het onderwerp vast met een basis schets.

Teken de contouren en details van je onderwerp

Wanneer u meer complexe onderwerpen kruist, moet u enkele van de belangrijkste details schetsen.

Identificeer de donkerste gebieden

Identificeer de lichtbron in je onderwerp, want dat zal je helpen bepalen welke gebieden in de schaduw liggen. De donkerste gebieden van de tekening zullen die zijn die het verst van de lichtbron verwijderd zijn. De lichtste gebieden van de tekening kun je wit laten en vrij van arceringen, als je wit papier gebruikt.

Begin met het uitbroeden van de schaduwgebieden

Nu kun je de schaduwgebieden van je tekening kruislings arceren, met een verscheidenheid aan streken. Begin met lichte druk en bouw de dichtheid van de lijnen gaandeweg op. Werk rond de tekening, voeg meer lijnen toe en bouw de intensiteit van de arcering op.

Kies hoe dicht u uw lijnen bij elkaar wilt hebben. Dichtere lijnen zullen resulteren in donkere gebieden, terwijl bredere ruimtes lichtere gebieden zullen creëren. Als u met potlood tekent, oefent u meer druk uit op de gebieden die u het donkerst wilt hebben.

Terwijl je de lijnen kruist, begin je de ruimte tussen je lijnen op te vullen. Dit zal resulteren in een donkerder gebied. Wil je een lichter gebied, laat dan meer ruimte tussen je streken.

Luik de middentonen

Zodra je klaar bent met het kruisen van de schaduwgebieden, kun je beginnen met het toevoegen van lijnen aan de middentoongebieden. Deze gebieden moeten worden gearceerd met lichtere druk als je potlood gebruikt, met minder en kortere streken.

Eindig met het arceren van de lichtste gebieden

De lichtste delen van je tekening kun je vrijlaten van arceertekens, of je kunt een paar lichte lijnen toevoegen om een gevoel van textuur te creëren.

Textuur toevoegen

Meng het en voeg wat textuur toe aan je tekening. Te veel ongelijksoortige lijnen kunnen onevenwichtig en rommelig overkomen, maar door te tekenen met grotendeels consistente tekens en dan aan het eind te mengen met wat krabbelpatronen om bijvoorbeeld bladtextuur weer te geven, kun je variatie toevoegen aan je kunstwerk.

Voorbeelden van arceringen

Rembrandt: Zelfportret met krullend haar

Rembrandt maakte een reeks etsen, waarbij hij de techniek van het kruisarceren gebruikte om een groot waardebereik te creëren. Hij tekende een reeks onderwerpen, van zelfportretten tot landschappen. In dit zelfportret, 'Zelfportret met krullend haar', zijn de highlights in het haar weergegeven door lichtere lijnen die verder uit elkaar staan. Dit geeft een verlicht en luchtig gevoel aan de tekening.

Rembrandt: slapende puppy

In deze tekening van Rembrandt worden arceertekens gebruikt om de illusie van vacht te creëren. De langere tekens op de staart buigen naar de contouren van de vorm en stellen de langere staartharen voor.

Zie ook: Sneller schilderen: 15 tips - Fine Art Tutorials

Leonardo da Vinci: Studie van het paard

Deze zilverpunttekening van Leonardo da Vinci maakt gebruik van arceringen om zachte schaduwen en lijnen rond de vorm van het paard te creëren.

Soorten kruisarceringen

Contour arceringen

Contour arceren, ook wel gebogen arceren genoemd, is een soort kruisarceringen, waarbij de kunstenaar met gebogen lijnen het volume van de vorm weergeeft met licht en schaduw.

Lineaire arcering

Lineaire arceringen worden gemaakt met parallelle lijnen, die dicht bij elkaar kunnen liggen of verder uit elkaar. Deze techniek wordt ook gewoon arceren genoemd.

Kruisarceringen

Regelmatige arcering is een type arcering waarbij kruisende lijnen worden gebruikt, haaks of diagonaal op elkaar.

Tekengereedschap voor kruisarceringen

Pennen of potloden met een fijne punt werken het beste voor deze techniek. Potloden Met stiften kun je de druk op het papier variëren, waardoor je lichtere of donkerdere gebieden krijgt. Stiften geven een consistente lijndikte. Markers kunnen ook worden gebruikt voor cross hatching, maar ze kunnen door dunner papier heen lopen.

Tekenoefeningen met kruisarceringen

Tekenoefeningen geeft je de mogelijkheid om een aantal tekenvaardigheden te oefenen, die je kunt overdragen naar andere gebieden van de kunst.

Teken een reeks rechte lijnen

Dit klinkt misschien heel eenvoudig, maar het is belangrijk dat je bij deze techniek nauwkeurig rechte basislijnen maakt. Begin eerst met het tekenen van een reeks korte rechte lijnen relatief dicht bij elkaar, streef ernaar voor elke lijn dezelfde lijndikte en afstand te gebruiken. Laat de lijnen dan geleidelijk dichter bij elkaar komen.

Oefen het tekenen van lange lijnen

Het tekenen van lange rechte lijnen kan uw vaardigheid in precisie en drukcontrole oefenen. In plaats van te tekenen door uw pols te bewegen, houdt u uw pols stil en beweegt u uw arm met het potlood in lange vegen door uw schouder te bewegen. Op deze manier kunt u langere nauwkeurige lijnen maken.

Zie ook: Oliepastels vs. zachte pastels: wat zijn de verschillen?

Snelheidstest

Als je vertrouwd bent met de basislijnen, kun je proberen je snelheid op te voeren. Teken een reeks gearceerde lijnen, dan loodrechte lijnen die de eerste reeks kruisen. Geef jezelf dertig seconden de tijd en kijk hoeveel tekens je klaar krijgt.

Arcering van een bol

Begin met het tekenen van een lichte cirkel met een potlood. Begin dan met het toevoegen van contour arceringen die rond de vorm lopen. Naarmate je verder van de lichtbron komt, maak je de lijnen donkerder. Werk tot het toevoegen van kruisarceringen aan de schaduwgebieden.

Luik een reeks tonen

Maak een reeks toonstroken door een lijn over een pagina te trekken en dan arceringstekens toe te voegen die dichter bij elkaar komen naarmate ze verder op de pagina komen. Oefen het maken van een reeks tonen, van licht naar donker.

Vul een vorm met kruisarceringen

Begin met het tekenen van een organische vorm met potlood op papier. Dat kan een blad zijn, of een eenvoudige bloemvorm. Zodra je de omtrek hebt, begin je met het toevoegen van arceerlijnen binnen de vorm, waarbij je de druk die je uitoefent en de afstand tussen de lijnen varieert om verschillende tinten te creëren.

Creëer een illusie van ruimte

Voor deze oefening heb je een referentiefoto of stilleven nodig. Begin met het tekenen van de omtrek van het object met potlood. Begin dan met het toevoegen van arceringen, waarbij je de lijnen dichter bij elkaar zet naarmate ze verder weg liggen. Dit geeft de illusie van diepte en ruimte in je tekening.

Het kunstwerk van een meester kopiëren

Zoek een tekening van een kunstenaar die je leuk vindt, het kan een werk zijn van Rembrandt, da Vinci, of iemand anders. Zorg ervoor dat de tekening kruisarceringen en arceringen in de schaduwgebieden bevat. Analyseer de tekening en kijk hoe de kunstenaar de illusie van ruimte, licht en vorm heeft gecreëerd. Kijk goed naar de gebruikte arceertechnieken, gebruikten ze een mix van kruisarceringen naast andere tekens? Probeer te kopiërenJe zult veel leren van het bestuderen van het werk van grote kunstenaars door hun benadering van populaire technieken en de subtiliteiten van hun markering in je op te nemen.

Hoe oefen en verbeter je kruisarceringen

Verbeteren van kruisarceringen en tekenen in het algemeen is het belangrijk om een regelmatig oefenen met tekenen . Koop een schetsboek en probeer 20 minuten per dag te tekenen. Of dat nu lijntekenen, arceren of arceren is, het zijn allemaal oefeningen die je vaardigheden mettertijd sterk zullen verbeteren.

Probeer de tekenoefeningen in deze gids en als je klaar bent om een groter werk af te maken, breek de tekening dan op in stappen en lagen, zodat je niet overweldigd raakt. Het oefenen van tekenvaardigheden voelt niet altijd gemakkelijk, maar met consistentie zul je de grootste verbeteringen zien.

Eindelijk

En dat is het! Je hebt nu geleerd hoe je kruisarceringen kunt maken en de illusie van licht en schaduw in je tekeningen kunt creëren. Experimenteer met verschillende lijndiktes, dichtheden en richtingen om te zien welke effecten je kunt creëren. En vergeet niet te oefenen, oefenen, oefenen!

Als je net begint met tekenen, hebben we een gratis ebook dat we weggeven aan al onze lezers. Om het jouwe te krijgen, word lid van onze Facebook Groep, navigeer naar de Gidsen sectie en download het boek. De groep is een ruimte voor gelijkgestemde kunstenaars om hun kunst, tips en technieken te delen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.