Aquarelpapier opspannen: Handleiding voor de voorbereiding van het oppervlak

Carla Andrews 11-10-2023
Carla Andrews

Hoe aquarelpapier op te spannen om kromtrekken en knikken te voorkomen.

Als je het aquarelpapier niet voorbereidt voordat je gaat schilderen, kan het kromtrekken en rimpelen door het vocht van herhaalde wasbeurten.

Wanneer papier nat wordt, nemen de vezels het water op en zetten uit, waardoor sommige delen omhoog komen te staan. Als het vel vervolgens droogt, krimpt het, waardoor er richels over het papier ontstaan (dit wordt cockling genoemd).

Zie ook: Beste reis aquarelpenseel

Dit komt meestal voor bij licht en middelzwaar papier, maar zelfs zwaar papier dat stabiel blijft bij een lichte waterwasbeurt kan gaan bobbelen als er meer water wordt aangebracht.

Gelukkig is het opspannen van je aquareloppervlak vrij eenvoudig en het is absoluut noodzakelijk om deze stap uit te voeren als je je papier vlak wilt houden tijdens je schildersessie.

U hoeft uw oppervlak niet op deze manier voor te bereiden als u gebruik maakt van Yupo papier of Aquabord Maar als je gewoon aquarelpapier en wassingen gebruikt, moet je deze extra voorbereidende stap nemen voor het beste resultaat.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Benodigdheden om aquarelpapier op te spannen

  1. Aquarelpapier : Ik raad kouddruk, warmdruk of ruw papier aan. Zorg ervoor dat het papier van katoen of een katoenmengsel is. Zwaarder papier (260gsm+) verdient de voorkeur.
  2. Een teil groot genoeg om je papierblad in te laten weken.
  3. Tekenbord De plank moet groter zijn dan het formaat van het papier dat je opspant.
  4. Gac 100 om je tekentafel te verzegelen.
  5. Platte borstel om de kit op de tekentafel aan te brengen.
  6. Schuurpapier met fijne tanden om de plank te schuren en een masker om je tegen het stof te beschermen.
  7. Bruin papieren plakband om je papier aan het bord te bevestigen.
  8. Een spons om nat papier mee af te vegen.

Aquarelpapier opspannen: in 6 stappen

Stap 1: Verzegel je tekentafel

Tekenborden zijn meestal gemaakt van MDF of multiplex, zodat ze wat extra voorbereiding nodig hebben om ze waterdicht te maken voordat je het papier opspant.

Verzegel de plank door twee lagen Gac 100 Schuur het tekenbord lichtjes (zorg ervoor dat u een masker draagt). Veeg het schuurstof weg, gebruik dan uw platte penseel om een dunne laag Gac 100 over het oppervlak van het bord te verdelen.

Zie ook: Technieken met kleurpotlood: Handleiding voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Ik raad aan je penseel tussen elke toepassing van Gac schoon te maken, want het droogt snel en is moeilijk van de haren te verwijderen.

Wacht ongeveer 20 minuten tot de eerste laag droog is, schuur opnieuw lichtjes en breng dan nog een laag aan. Zorg ervoor dat je ook de zijkanten met de kit schildert.

Herhaal dit proces voor de achterkant van de plank. Wacht een dag tot de plank volledig droog en uitgehard is, dan is hij klaar voor gebruik om op te spannen.

Stap 2: Week het papier

Dompel het vel aquarelpapier in een bak koud water.

Zwaar papier (300 g/m²) moet ongeveer 20 minuten weken, lichter papier (200 g/m²) slechts 5 minuten.

Zorg ervoor dat het papier volledig is ondergedompeld en dat alle delen van het papier gelijkmatig doordrenkt zijn. Duw het onder het oppervlak, maar kreukel het papier niet.

Wanneer u het papier uit de kuip haalt, laat u het drogen.

Misschien moet je het aan een rek boven het bad hangen zodat al het overtollige water eraf druipt. Zorg er wel voor dat je het papier plat houdt.

Stap 3: Leg het papier op het bord

Zorg ervoor dat het bord schoon is. Stof of vuil op het oppervlak kan leiden tot oneffenheden, inkepingen of overslaan op uw voltooide kunstwerk.

Leg het natte (maar niet druipnatte) papier plat en recht op een tekenbord.

Pak een spons en dep het natte papier op de tekentafel, zodat het al het overtollige water absorbeert. Je wilt niet dat het papier druipend nat is, alleen een beetje vochtig.

Stap 4: Zet het papier vast op het bord

Met behulp van gegomd kraftpapier tape De tape wordt door water geactiveerd, dus knijp overtollig water uit de spons en dep een klein beetje van het overgebleven water van de spons op de tape, zodat het aan het bord blijft plakken.

Leg de tape over de randen van het papier aan alle vier de kanten. Maak een rand waar de tape het papier overlapt. Kies de grootte van je rand, maar probeer deze consistent te houden zodat het er netjes uitziet.

Let er bij het vastplakken op dat zich geen luchtbellen vormen. Om luchtbellen te voorkomen, strijkt u het papier glad met een spons voordat alle vier de kanten op het bord zijn geplakt.

Stap 5: Wacht tot het papier droog is

Wacht tot het papier droog is. Het bord moet plat drogen, niet rechtop, zodat het water gelijkmatig verdeeld blijft.

Zodra het papier helemaal droog is, kun je beginnen met schilderen!

Stap 6: Verwijder de tape

Als je aquarel schilderij klaar en droog is, zijn er twee verschillende manieren om de tape te verwijderen. De eerste manier is om het papier langs de randen van de tape te snijden met een scherp hobbymes - zo snij je alle tape netjes weg.

Als alternatief kun je de gegomde tape van het papier afhalen. Om ervoor te zorgen dat er geen kleine vlekken op het kunstwerk komen, gebruik je een haardroger op een lage stand om de tape tijdens het afhalen op te warmen; dat maakt het afhalen veel gemakkelijker en je tape zal minder snel het papier scheuren.

Rekbaar aquarelpapier: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.