Tekenen met kleurpotloden - Tips voor fijne kunsten

Carla Andrews 11-06-2023
Carla Andrews

Hoe tekenen met kleurpotloden voor fijne kunstenaars.

Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit zijn een steeds populairder medium. Door hun hoge pigmentgehalte en archivistische kwaliteiten kunnen kunstenaars professionele werken maken die de effecten van pastel en zelfs olieverf kunnen evenaren.

Het voordeel van kleurpotlood is dat kunstenaars profiteren van dezelfde mate van controle en directheid als bij andere tekenmedia. Iedereen die ervaring heeft met het tekenen met grafiet, zal kunnen tekenen met kleurpotloden. Kleurpotloden zijn licht, draagbaar en knoeien niet. Kunstenaars kunnen ze meenemen in een etui om overal mee naartoe te nemen, om te beginnen met tekenen wanneerslaat de inspiratie toe.

Gebruik deze gids voor de essentiële tekentechnieken, enkele tips voor beginners, om materialen beter te begrijpen en om te leren hoe je snel beter kunt tekenen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tekenen met kleurpotloden: doe inspiratie op

Misschien weet je al tot welke kunststijlen je je aangetrokken voelt, misschien heb je al een eigen kunststijl. Voor veel kunstenaars is het vinden van hun stijl een enorm keerpunt in hun kunstreis, en dat kan enige tijd duren!

Een populaire stijl voor veel kleurpotloodkunstenaars is realisme, omdat kleurpotlood de kunstenaar optimale controle geeft, om precieze en gedetailleerde tekens op het papier te maken. De zachtheid van kleurpotloden stelt kunstenaars in staat kleur in lagen aan te brengen, waardoor prachtige verlopen en subtiele toonovergangen ontstaan.

Zoals u kunt zien, bereikt deze kunstenaar met meerdere lagen kleurpotlood hyperrealistische effecten. Dit toont echt het ware potentieel van het medium kleurpotlood.

Zie ook: Herhaling in de kunst: definitie en voorbeelden

Potloodbenodigdheden

Een deel van het leren tekenen met kleurpotloden, is begrijpen hoe kies je benodigdheden en hoe ze effectief te gebruiken.

Elk soort materiaal heeft zijn eigen speciale gebruik en sommige benodigdheden zijn essentiëler dan andere. Misschien vindt u iets dat uw tekenproces kan verbeteren, neem een kijkje.

Beste kleurpotloden

Een kwaliteit kleurpotlood van artistiek niveau heeft een zachte kern die bestand is tegen breuk. Potloden zijn sterk gepigmenteerd en de pigmenten moeten lichtecht zijn. Professionele kleurpotloden zijn op basis van was of olie. Informatie over verschillende kleurpotloden kunt u krijgen bij onze kleurpotlood merk beoordeling Hier zijn onze top drie producten:

Faber-Castell Polychromos potloden : Deze hoogwaardige, populaire potloden zijn zeer gepigmenteerd, gemaakt van een oliebinder en hebben een medium zachte kern die bestand is tegen breuk.

Sanford Prismacolor potloden zijn op wasbasis, zachter dan Polychromos en zijn ook sterk gepigmenteerd. Door de zachtere kern is minder druk nodig voor technieken als blenden en burnishing. De punten zijn minder bestand tegen breken.

Bruynzeel Design Kleurpotloden zijn geweldig voor beginners omdat ze goedkoop zijn en op wasbasis, maar ze bieden alle briljante eigenschappen van een kunstenaarspotlood, zoals hoge pigmentatie en lichtechtheid. Het enige nadeel is dat deze potloden een klein kleurengamma hebben. U kunt echter enkele potloden van andere merken kopen om kleurleemtes op te vullen, omdat deze met elk potlood op was- of oliebasis kunnen worden gebruikt.

Beste papier voor kleurpotloden

Zoek papier dat zuurvrij is, want dat betekent dat het van archiefkwaliteit is. Dikker papier is beter en scheurt niet bij het gummen. De dikte van papier wordt gemeten in gsm, elk papier van meer dan 300 gsm is dik en geschikt voor allerlei toepassingen. Een ander kenmerk van papier van goede kwaliteit is de tand of oppervlaktestructuur. Een lichte tand houdt potloodpigment vast, waardoorhet gemakkelijker is om kleuren in lagen aan te brengen en te mengen, en kleuren helderder lijken op het oppervlak.

Pastelmat is een dik, zwaar papier in een reeks kleuren. Pigment komt soepel uit het papier op het oppervlak, omdat het papier precies de juiste hoeveelheid tand heeft, waardoor het potloodbindmiddel beter hecht. Breng meerdere lagen kleur aan zonder dat er een fixeermiddel tussen de lagen nodig is.

Andere benodigdheden voor kleurpotloden

Het mooie van kleurpotlood tekenen is dat je niet veel benodigdheden nodig hebt om te beginnen.

Het is handig om een goede gum te hebben. Als je op papier werkt zoals Pastelmat wil je een gum die kleur kan verwijderen zonder de tand van het papier te beschadigen. Om lichte potloodstrepen te verwijderen, neem je een gekneed gummetje Het mooie van een gekneed gummetje is dat het kneedbaar is - vorm het tot een punt om fijnere details te verwijderen.

Om meer onuitwisbare sporen uit te wissen, neem een Tombow zandgum Deze gommen zijn ontworpen om dikkere gekleurde potloodstrepen te verwijderen.

Een goede slijper is een ander essentieel gereedschap dat het verschil kan maken. Een slijper als deze Zwaardvis Potloodslijper slijpt potloden tot een ultrafijne punt en voorkomt potloodverspilling. Potloden gaan langer mee met deze slijper.

Zie ook: Hoe lang duurt het voordat olieverf droogt - Fine Art Tutorials

Voor meer kleurpotloodbenodigdheden, waaronder oplosmiddelen, mediums, fixeermiddelen en extra accessoires, zie onze gids .

Tekenen met kleurpotloden: essentiële tips

Begin met een overzichtstekening

Als je nauwkeurige, gedetailleerde en realistische stukken wilt maken, begin dan met een schets.

Door in de eerste stap van je tekenproces je compositie en structuur vast te stellen, kun je je in latere stadia meer richten op het aanbrengen en mengen van kleur.

Ik heb een nauwkeurige en symmetrische vlindertekening in deze YouTube tutorial door eerst hulplijnen te tekenen. Deze hulplijnen dienen als referentiepunten om vleugels met dezelfde vorm en grootte te maken.

Om een nauwkeurige tekening te maken, bekijk onze handleiding die twee verschillende methoden omvat.

Kleur van de laag

Kleurpotloden van kunstenaarskwaliteit kunnen worden gelaagd. De mogelijkheid om kleuren te lagen geeft kleurpotloodkunstenaars de mogelijkheid om realistische effecten en vloeiende overgangen te creëren.

Lagen kleur om de tinten en tonen van de kleuren eronder te veranderen. Potlood is half transparant, dus kleuren die in eerdere lagen zijn aangebracht, komen er doorheen.

Details als laatste aanmaken

Details en de lichtste highlights maak je als laatste. Als je je te vroeg richt op ingewikkelde details, kunnen ze verloren gaan voor andere elementen en moet je ze misschien opnieuw aanbrengen.

Begin met het tekenen van licht naar donker

Kleurpotloodbinder heeft een bepaalde dekkingsgraad, maar als je met een lichte kleur over een donkere kleur tekent, krijg je geen volledige dekking. Begin daarom met je lichte kleuren en breng langzaam de donkere kleuren aan.

Donkere potloodstrepen zijn moeilijker te verwijderen van het papier en de omslag, daarom bouwen kunstenaars geleidelijk schaduwen op aan het begin van de tekening en vergroten zij later de contrasten.

Van licht naar donker tekenen is een algemene parameter en een indicatie van hoe de tekening moet beginnen. Kunstenaars brengen echter meestal de allerlichtste highlights aan als laatste stap, samen met fijne details en andere afwerkingen.

Laat deze helder gemarkeerde gebieden weg zodat de lichtheid van het papier zichtbaar wordt, en druk vervolgens met het lichtgekleurde potlood op het einde om ze te benadrukken. Een handige tip, wanneer je in de omtrekfase van je tekening bent, is om rond de plek te tekenen waar de helderste highlights komen, zodat je er niet per ongeluk al vroeg met een donkere kleur overheen kleurt.

Om het kleurprofiel van een gebied op de tekening lichter te maken, legt u een zwaardere druk met wit of een licht pigment over de gebieden die u lichter wilt laten lijken. Om de donkerheid en schaduwen van een gebied te vergroten, legt u een donkerdere kleur over het gebied dat u wilt verdiepen. Het effect van het leggen van een donkerdere kleur zal dramatischer zijn dan het leggen van een lichtere kleur. Waarden kunnen op deze manier worden omgeschakeld in een heletekening, zodra de algemene samenstelling is vastgesteld.

Begin met een lichte aanraking en bouw de druk op

Je potloodtekeningen zullen er in de eerste laag niet glad uitzien. Vaak beginnen potloodtekenaars die realistisch tekenen met lichte kleurlagen en bouwen die uit.

Oefen in de laatste lagen zware druk uit op het papier, de kleuren zullen zich vermengen en in elkaar overlopen. Oefen in de laatste lagen van een tekening zware druk uit op het potlood om een gladde uitstraling te krijgen.

De kleuren mengen zich op het papier

Begrijpen hoe je kleur moet gebruiken is een cruciale stap om je vaardigheden van beginner naar gemiddeld niveau en verder te brengen.

Goed zijn in kleurpotlood tekenen is niet alleen het nauwkeurig kunnen weergeven van lijnen om een onderwerp na te bootsen. Door kleuren elegant te mengen en te combineren kunnen briljant esthetische kunstwerken worden gecreëerd.

Lees over kleurenleer -de handleiding is vrij diepgaand en gericht op iedereen die pigmenten en hun combinatie en interactie verder wil begrijpen. Met een basiskennis van de kleurtheorie kunt u zelfverzekerd en nauwkeurig kleurlagen aanbrengen om uw beoogde resultaat te bereiken. De handleiding is geschreven met schilders in het achterhoofd, maar u kunt er kleurjargon (tinten, tonen, enz.) uit leren, hoe u moet observeren ennauwkeurig kleur lezen vanaf een referentie en dit vertalen naar een kunstwerk.

Als je bedenkt hoe de kleuren zich op het papier zullen vermengen, let dan op tonale overgangen in je referentie. Kies vervolgens de juiste kleurpotloden en plan hoe je ze in lagen gaat aanbrengen om het beoogde resultaat te bereiken.

Kleurpotlood is een vrij flexibel medium. Je kunt de tinten en verzadiging van kleuren veranderen door lagen aan te brengen. Als je bijvoorbeeld een rode roos tekent en je ziet dat de kleur op een van de bloemblaadjes roze ondertonen heeft, kun je beginnen met een rode kleur en er vervolgens magenta overheen leggen om het kleurprofiel te veranderen.

Hoe voorkom je het uitlopen van kleurpotlood

De meeste kleurpotloden vegen niet gemakkelijk uit. De was- en oliebindmiddelen zijn vrij stabiel en zullen niet veel bewegen als ze op papier worden aangebracht, vooral als je een tandpapier Olie op uw handen kan echter de pigmenten bevlekken als ze op de tekening rusten.

Leg gewoon een stuk papier tussen uw hand en de tekening om vlekken te voorkomen wanneer u op het papier rust. U kunt ook een veegbescherming handschoen voor dit doel.

Het kan enige tijd duren om een tekening te maken

We hebben veel gesproken over het aanbrengen van lagen kleurpotlood en dat kost tijd! Natuurlijk kies je zelf hoe lang je aan een tekening besteedt en de hoeveelheid tijd die het kost hangt ook af van de grootte van de tekening en de hoeveelheid detail die je gebruikt. Maar als je een gladde, gemêleerde, realistische look wilt bereiken, verwacht dan dat het meerdere lagen en meerdere uren kost.

Kleurpotloodtechnieken

Er zijn verschillende kleurpotloodtechnieken die centraal staan bij het creëren van prachtige rijke resultaten en een ongelooflijk scala aan effecten.

Voor een grondigere kijk op elke kleurpotloodtechniek, bekijk onze technieken handleiding .

Ik heb de twee meest essentiële technieken om te oefenen om je tekenvaardigheid te verbeteren samengevat.

Mengtechniek

Kleuren worden gemengd met behulp van de lagenbenadering. Begin met lichte kleuren en lichte druk. Als u de druk opbouwt, zullen de pigmenten samenpersen en zich vermengen met de papiertand, wat zorgt voor soepele mengingen en kleurverlopen.

Om te voorkomen dat kleuren zich in eerdere lagen vermengen, gebruikt u een fixeermiddel .

Een andere mogelijkheid is een kleine hoeveelheid oplosmiddel over de kleuren die u wilt mengen. reukloze minerale spiritus om het bindmiddel te verdunnen. Met oplosmiddel verdunde kleuren lijken transparanter en lijken op dunne lagen olieverf.

Brandtechniek

Burnishing vindt plaats wanneer de kunstenaar zware druk uitoefent op het potlood. Met deze techniek kunnen vloeiende kleurmengingen en gradiënten worden bereikt.

Als u met toenemende druk lagen opbouwt op het papier, kunt u merken dat u in de laatste lagen gaat branden.

De techniek werkt het best op papier met tandjes, zoals Pastelmat Houd het potlood onder een lichte hoek en oefen druk uit. Het pigment en het bindmiddel laten soepel en gelijkmatig los op het papier, voor een maximale dekking.

Brandt verschillende pigmenten over de bovenkant van kleurlagen om verschillende effecten te creëren. Door wit te branden over een bepaald gebied, kunt u het kleurprofiel lichter maken. Kies een warme toon voor het branden om de warmte van de tekening te vergroten. Voor een meer diepgaande blik op methoden van deze techniek, kijk op onze handleiding voor het polijsten .

Hoe maak je een kleurpotloodtekening af?

Kleurpotloodtekeningen kunnen worden bespoten met een textuurfixatiemiddel om te voorkomen dat de lagen in elkaar overlopen.

Aan het eind is het essentieel om de tekening te bespuiten met een definitief fixeermiddel om de tekening te beschermen tegen de elementen. De uiteindelijke fixeerspray kan binnenshuis worden gebruikt, is zuurvrij en van archiefkwaliteit. Het behoudt de lagen in een potloodtekening en voorkomt vlekken.

Hoe bewaar en toon je een kleurpotloodtekening

Bewaar tekeningen plat in een doos of map met zuurvrije glasplaten om ze te scheiden.

Kleurpotloodkunst moet worden gepresenteerd onder glazen frames om kleuren te beschermen tegen UV, vuil en vervuiling.

Hoe tekenen met kleurpotloden: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.