Hoe acrylverf te mengen - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 12-06-2023
Carla Andrews

Leer hoe je acrylverf mengt: welke benodigdheden je nodig hebt en welke stappen je moet nemen om naadloze verlopen te maken.

Acrylverf rechtstreeks uit de tube droogt snel, wat het moeilijk maakt om te mengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om acrylverf langzamer te laten drogen, zodat je gemakkelijker mengingen en verlopen in je schilderijen kunt maken.

Overvloeien is een essentiële techniek bij het schilderen, vooral als u realisme wilt bereiken. Naast het creëren van vloeiende verlopen in luchten of achtergronden, wilt u verf mengen om zachte randen te creëren. Een zachte rand is een natuurlijke vervaging, waarbij het ene object overgaat in het andere. Gebruik overvloeiende randen om afstand en focus te creëren en objecten meer driedimensionaal te laten lijken. Een voorbeeld van waar u dit zou kunnen gebruikentechniek is als je een zeegezicht schildert, heel vaak waar de zee de lucht aan de horizon ontmoet, de randen enigszins in elkaar overlopen.

Acrylverf kan veelzijdig zijn en gebruikt worden met technieken zoals mengen, als je maar de materialen hebt om dat te doen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Benodigdheden om acrylverf te mengen

Langzaam drogende acrylverf

Dit is een optie die u kunt overwegen. Het is niet de goedkoopste optie, omdat u nieuwe acrylverf moet kopen in plaats van een medium om te mengen met verf die u al hebt.

Golden's Open Acrylics de open verwerkingstijd van acrylverf te verlengen zodat deze vergelijkbaar is met olieverf. Dit betekent dat het enkele uren tot enkele dagen kan duren voordat de verf droog is, afhankelijk van hoe dik deze is opgebracht.

Deze verven zijn van kunstenaarskwaliteit, met een hoog pigmentgehalte en een dikke consistentie.

Open Acrylverf is de langzaamst drogende acrylverf, daarom is het perfect voor gebruik met de nat-in-nat mengtechniek die ik verderop in deze gids zal beschrijven.

Langzaam drogende middelen

Als u Golden's Open acrylverf gebruikt, hoeft u niet ook nog een langzaam drogend medium aan de mix toe te voegen. U kunt kiezen tussen het een of het ander.

Als je al een grote set acrylverfkleuren hebt, is het voordeliger om een medium te kopen en dat door je verf te mengen dan een hele set Open Acrylverf te kopen. Mediums zijn relatief goedkoop en gaan lang mee.

Een tip bij het gebruik van langzaam drogende mediums is om geen sneldrogende verflagen aan te brengen bovenop langzaam drogende lagen die niet volledig handdroog zijn. Een verflaag hecht beter wanneer trager drogende verfmengsels bovenop sneller drogende verflagen worden aangebracht.

Er zijn drie verschillende soorten langzaam drogende mediums voor verschillende behoeften...

Vloeistofvertrager Medium

Vloeistofvertrager vertraagt de droogtijd met 50% en is zeer geschikt voor de nat-in-nat mengmethode. Dit medium verhoogt de open werktijd niet zo veel als Golden's Open medium, maar het zou werken als u de droogtijd een beetje wilt vertragen, of als u op kleinere stukken werkt. Er mag niet meer dan 25% van de vloeistofvertrager door de verf worden gemengd.

Open Medium

Om de droogtijd nog meer te vertragen, kunt u overwegen Golden's Open Medium De open werktijd van acryl kan met ongeveer 3 uur worden verlengd. De verflaag kan echter nog 12 uur worden heropend (met toepassing van water) en de film wordt pas na 24 uur aanrakingsdroog.

U kunt kiezen uit verschillende open mediums, waaronder matte pasta en glans. Elk geeft uw verf verschillende eigenschappen. Kies er een op basis van het effect dat u met uw schilderij wilt bereiken.

Glansmiddel

Glansmiddel is perfect om transparantie te creëren, wat essentieel is als u de glaceermethode gebruikt om een gemengd beeld in uw schilderij te creëren. Een glaceermedium maakt de verf ook vloeibaarder en trager drogend.

Zie ook: Een olieverfschilderij vernissen

Mengborstel

Een borstel als de Da Vinci Casaneo in de platte vorm, is synthetisch en zacht, perfect om te mengen.

Als je een penseel koopt om te mengen, bedenk dan hoe groot je graag werkt. Als je op grote doeken schildert, neem dan een groot penseel. Als je op een kleiner oppervlak werkt, hoeft de penseelpunt niet zo groot te zijn voor het mengen van kleine gebieden.

Kwasten voor het mengen moeten zacht zijn. Aangezien synthetische vezels duurzamer zijn en beter bestand tegen de chemicaliën in acrylverf, is een zachte synthetische kwast het meest geschikt voor dit werk.

Grote platte, filbert- of mopvormige penselen zijn het beste voor het mengen, omdat zij brede haren hebben die meer verf kunnen verplaatsen.

Palet

Een palet dat meerdere kleuren langer nat kan houden is handig bij deze techniek. Overweeg een stay wet palet die een nat membraan op de bodem heeft en afdicht. Bij gebruik in combinatie met traag drogende acrylverf kunnen kleuren dagenlang nat blijven.

Andere benodigdheden die je nodig hebt

A oppervlak om op te schilderen een pot met water om borstels uit te spoelen, papieren handdoeken om schoon te maken, paletmessen om te mengen, een paar extra penselen en afplaktape als je schone lijnen rond je verloop wilt maken.

Hoe acrylverf mengen, methode 1: het oppervlak besproeien

Dit is de goedkoopste methode, aangezien u alleen een spuitfles en water nodig hebt (samen met de acrylverfbenodigdheden die u al hebt). Er zijn echter enkele nadelen aan deze methode.

Vul een spuitfles met water en spuit wat op het oppervlak waar u de natte verf hebt aangebracht die u wilt mengen. Meng vervolgens terwijl de verf nat is. Houd er rekening mee dat de verf verdund wordt als u het oppervlak met water besproeit. Bovendien moet u snel werken, want acryl is niet oplosbaar als het droog is. De verf moet dus nat zijn voordat u het met water besproeit. Door water te sproeien wordt de opentijd, maar niet veel.

Methode 2: Nat op nat mengen

Voor deze techniek moet u uw langzaam drogende verf of mix vloeistofvertrager of Open Medium in je acrylverf.

Een goede tip bij het mengen met acrylverf is het mengen van overgangskleuren, d.w.z. tinten tussen de kleuren die je wilt mengen. Wanneer je dus gaat mengen, zijn de kleuren niet te verschillend. Dit zorgt voor een gladder uiterlijk.

Meng de vloeistofvertrager in

meng overgangstinten

Om de overgangskleuren te mengen, hoef je alleen maar je twee verloopkleuren in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen, en vervolgens deze tinten te plaatsen tussen de kleuren die je op het doek wilt mengen.

Schilder je eerste kleur in een lijn op je doek. Maak je penseel schoon, schilder dan je volgende overgangskleur in een lijn zodat die de eerste kleur raakt.

twee tinten verven

Meng de bovenste twee tinten, schilder dan de volgende kleur en meng...

Om de natte verf te mengen, neem je de droge mengkwast en werk je de kleuren samen. Als je een groot kleurverloop maakt, zou ik twee overgangskleuren tegelijk schilderen en mengen terwijl je bezig bent. Er is geen vaste hoeveelheid overgangskleuren die je moet mengen, maar hoe meer je mengt om te beginnen, hoe vloeiender je kleurverloop zal zijn.

Door de lange open werktijd van uw verf heeft u de tijd om kleuren met elkaar te mengen, totdat de kleuren in elkaar versmelten. Er is minder druk om snel te werken.

Om het nog gladder te doen lijken, kun je een tweede laag aanbrengen als de eerste is opgedroogd, waarbij je de stappen van het aanbrengen van een kleur en het vervagen herhaalt.

Herhaal dit tot alle kleuren zijn gemengd.

Methode 3: Beglazing

Voor deze methode kunt u uw gewone acrylverf en het glaceermedium gebruiken.

Om met de glaceermethode een vloeiende overgang te maken, moet je nat in nat mengen, maar je gebruikt de transparantie van je glaceermedium om een vloeiendere overgang van de ene kleur naar de andere te maken.

Meng je twee verlopende kleuren. Je kunt een overgangskleur mengen als je op een groter oppervlak werkt. Als je een vloeibare vertrager hebt, meng dan een beetje daarvan door je kleuren.

Mix overgangstinten

verven en mengen van de kleuren van de basislaag

Maak je penseel nat en doop het in je eerste kleur. Schilder een rechte lijn aan de bovenkant van je verloop. Maak je penseel schoon en doop het in de volgende overgangskleur. Schilder snel een lijn naast de eerste kleur, zodat de randen elkaar raken.

Neem je droge kwast en meng de twee kleuren met elkaar.

Herhaal deze schilder- en mengstap voor elke kleur die je hebt gemengd.

mengen in glaceermiddel

glazuur over de droge kleuren

Wacht tot deze eerste laag verf droog is. Dit kan 20 minuten tot een uur duren.

Zodra de basislaag droog is, meng je de eerste kleur met wat glaceermedium totdat het mengsel transparant wordt.

Leg dit transparante mengsel op de lijn waar de twee kleuren samenkomen en borstel heen en weer om het over de top te mengen. Neem een schoon penseel en doop het in wat glaceermedium, borstel vervolgens met het medium om de geglazuurde kleur transparanter in de basislaag te verspreiden. Je kunt je droge blending brush nemen om dit meer te verspreiden, totdat je het gewenste blended effect hebt bereikt.

Glaceer elk gebied waar twee verschillende kleuren samenkomen met de overeenkomstige overgangskleur. U houdt een egaal mengsel over.

twee gemengde verlopen

Meng acrylverf: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Zie ook: Visuele hiërarchie in de kunst

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.