Een complete lijst van olieverftechnieken - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 12-06-2023
Carla Andrews

Er staan er 12 op deze lijst, van gewone technieken tot minder bekende traditionele technieken van de oude meesters.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

12 olieverftechnieken

Er zijn 12 belangrijke olieverftechnieken, die elk de basis kunnen vormen van de olieverfpraktijk van een kunstenaar.

Gebruik meerdere olieverftechnieken in combinatie met elkaar om een bepaald effect te bereiken. Bijvoorbeeld, om verf realisme wilt u misschien een combinatie van glaceren en mengen gebruiken.

Alla prima en impasto werken uitstekend samen, om dikke, texturale "schilderachtig Lees verder voor meer details over elke techniek.

1. Beglazing

Benodigdheden voor de beglazing: transparant pigment , glazuurmiddel , zachte borstels

Een glacis in olieverf is het aanbrengen van een zeer dunne, transparante en olieachtige laag die meestal slechts één pigment bevat. Dit wordt over gedroogde delen van het schilderij verspreid om subtiele verschuivingen in tint te creëren. Kunstenaars kunnen warme of koele gebieden creëren, details versterken, schaduwen en kleurcontrasten verdiepen.

Glaceren creëert een ongelooflijk uniek effect in olieverfschilderijen. Wanneer het licht in aanraking komt met lagen gepigmenteerde olie die los van elkaar zitten, weerkaatst het tegen de eerste ondoorzichtige laag die het raakt. Vervolgens breekt het door opeenvolgende doorschijnende kleurlagen.

Dit betekent dat de kleur op het doek optisch wordt gemengd in plaats van fysiek. Door de meerdere lagen uitgeharde olie heeft het uiterlijk van het schilderij een ongelooflijke diepte en een intensiteit van kleur die een schilder niet zou kunnen bereiken door kleur op een palet te mengen en deze in één dekkende, licht gematteerde laag aan te brengen.

Glaceer olieverftechniek voorbeelden

Deze techniek wordt al eeuwen gebruikt, door o.a. Rembrandt en Vermeer. Kijk hoe dit schilderij lijkt te gloeien.

Johannes Vermeer: Meisje met de parel

Zie dit in vergelijking met een schilderij waar de kleuren rechtstreeks en dekkend op het doek worden aangebracht:

Lucian Freud: Reflectie (Zelfportret)

Kun je de verschillen zien? Vermeers Meisje met de parel heeft een zachtere, meer heldere uitstraling. Dit is een gevolg van het gebruik van fijne glazuren. De kleuren in Freuds schilderij lijken ondoorzichtiger, omdat hij de kleur direct aanbracht zonder glazuur. Het zijn allebei meesterlijke schilderijen, maar dit toont het contrast in het effect dat een schilderij op een kijker kan hebben wanneer verschillende technieken worden gebruikt.

Waarom de glazuurtechniek?

De luminositeit die kan worden bereikt door te schilderen met de glaceertechniek is wat kunstenaars aantrekt om op deze manier te schilderen. Ondanks de tijd die het kost om dit te doen.

De glaceermethode kan ook het maken van details vergemakkelijken die moeilijk te bereiken zouden zijn door dikke dekkende verf aan te brengen, zoals transparant ogende dunne plukjes haar.

Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van deze methode, afgezien van het feit dat elke laag moet drogen, is het moeilijk om de resulterende kleurenharmonie van het schilderij te voorspellen voordat elke laag pigment is aangebracht. Natuurlijk verandert elke laag de vorige, dus schilderijen kunnen heel snel donkerder worden als men niet oppast. Ook kunnen lagen glazuur het uiterlijk van details vervagen, dus moeten details worden aangebracht.na, of glazuur moet selectief worden aangebracht om het te versterken.

Als u deze techniek wilt proberen, zorg dan dat u transparant pigment kiest om mee te werken. Vervolgens moet u een kleine hoeveelheid transparant pigment mengen met een medium tot het vloeibaar is. Enkele glazuurrecepten en verdere details over de techniek vindt u in deze beglazingsgids .

Glazuur werkt goed over een monochrome tonale onderschildering, om de kleurlagen te creëren. Je hoeft de techniek echter niet gedurende het hele schilderij toe te passen, je kunt een of twee lagen glazuur aanbrengen in de laatste stadia om kleuren en contrasten te veranderen.

2. Alla prima (nat-in-nat)

Claude Monet: Waterlelies

Zie ook: Aquarelpapier opspannen: Handleiding voor de voorbereiding van het oppervlak

Benodigdheden voor deze techniek: olieverf , harde borstel

In tegenstelling tot de glaceertechniek is Alla Prima, Italiaans voor "alles tegelijk", een ongelooflijk spontane, snelle en directe methode van olieverfschilderen Lucian Freud zou deze techniek hebben gebruikt in zijn portret (hierboven afgebeeld).

Het doel van deze methode is om het hele schilderij af te maken voordat de verf begint te drogen. Aangezien olieverf ongeveer twee dagen nodig heeft om te drogen, zal een schilderij dat deze techniek gebruikt in zijn geheel ongelooflijk snel klaar zijn. Deze techniek leent zich daarom voor meer gebaren en dynamische penseelvoering, wat een gevoel van beweging kan oproepen, wat een handtekening is van impressionisten.

U kunt er ook voor kiezen één deel alla prima te schilderen, waarbij u de vorige lagen eerst laat drogen.

Het vereist grote vaardigheid om op deze manier snel verf op het doek aan te brengen, in de exacte kleur en vorm waarvoor het bedoeld is - een vaardigheid die jarenlange oefening vergt.

Nat op nat techniek: voorbeelden

Aan het werk van de impressionisten kun je zien dat levendigheid niet werd gecreëerd door de uitstraling van het licht, zoals bij kunstenaars die de glaceertechniek gebruiken, maar door contrasterende kleuren naast elkaar te gebruiken.

Kijk naar dit schilderij van Monet, paletten van complementaire kleuren worden gebruikt om de schijn van licht te wekken.

Claude Monet: Meules

Singer Sargent's toepassing van verf was zeer schoon en opzettelijk, met minimale menging creëerde hij werken die zacht lijken.

John Singer Sargent: De bergen van Moab

Deze techniek wordt al eeuwen gebruikt, maar werd beroemd in de 18e eeuw toen er meer levendige pigmenten beschikbaar waren. Kunstenaars als Monet namen hun doeken mee op locatie en schilderden nat-in-nat in een poging de scène vast te leggen voordat het licht veranderde, met dikke penseelstreken.

Sommige kunstenaars kiezen ervoor om te beginnen met een onderschildering, waarbij ze de sneller drogende transparante pigmenten (meestal donkere kleuren zoals de aardepigmenten) verdunnen om ze te gebruiken als schaduw, en dan geleidelijk aan dikkere, meer olierijke verfmengsels aanbrengen, eindigend met titaniumwit uit de tube, eventueel gemengd met een andere kleur om de tint te veranderen als hoogtepunten.

Voor een meer diepgaande kijk op de techniek, raadpleeg dit alla prima gids .

3. Mengen

Benodigdheden voor het mengen: zachte filbertische borstel of geitenmopborstel

Het mooie van olie is dat het dagenlang nat blijft. Dat betekent dat je de tijd kunt nemen om kleuren te mengen tot naadloze gradiënten en ongelooflijk subtiele kleur- en toonovergangen kunt creëren.

De effecten die je met olieverf kunt bereiken zijn anders dan bij andere media zoals aquarel en acryl In acrylverf heb je maar een klein venster om verf te mengen, meestal maar een half uur of zo voordat het volledig droogt. Dit betekent dat de kunstenaar ofwel heel snel moet werken, ofwel een schaal van kleuren moet creëren tussen de twee die hij probeert te mengen om een gemengd verloop na te bootsen.

Olieverf wordt gewoonlijk op een oppervlak aangebracht met een vrij stijf penseel, meestal gemaakt van varkenshaar of een synthetisch alternatief, maar dit hangt af van de de consistentie van de verf Gebruik voor het mengen echter een zacht penseel. Een penseel van geit, marter of een synthetisch alternatief werkt hier ongelooflijk goed voor.

Een filbertpenseel is ideaal voor mengwerk omdat het relatief stijf is en zijn vorm vasthoudt aan de huls (metalen klem op de verfkwast), maar een ronde, zachte punt heeft die perfect is voor het mengen. Met dit penseel kun je een meer gecontroleerde en precieze menging krijgen.

Gebruik de mengtechniek om realistische effecten te creëren

Train je oog om harde randen, zachte randen en verloren randen in een schilderij op te merken. Harde randen geven een scherpe overgang van het ene element naar het andere aan, een zachte rand is een vloeiende overgang en een verloren rand is zo vloeiend dat hij nauwelijks wordt opgemerkt. Je kunt met overvloeien de randen in je schilderij en daarmee de relaties tussen verschillende delen laten variëren. Zo kun je realistische effecten bereiken.

Denk aan de gebieden in je onderwerp waar de kleuren in elkaar lijken over te lopen, zoals subtiele verschuivingen van warme en koele tinten in de huid, of gradaties van donker en licht in wolken of waar de zee aan de horizon in de lucht lijkt over te gaan.

De techniek zelf is eenvoudig, breng verf aan op het oppervlak met je normale verfkwast. Zorg ervoor dat de kleuren die je wilt mengen allebei nat zijn. Neem dan een zachte, droge kwast en meng de twee kleuren met elkaar.

4. Struikelen

Benodigdheden die je nodig hebt voor scumbling: harde borstel , tube verf

Scumbling is de techniek waarbij op een droog gedeelte van het schilderij een dekkende, lichtere laag onverdunde verf wordt aangebracht. Omdat de verf rechtstreeks uit de tube komt, zal deze bij het aanbrengen vrij dik zijn. Het resultaat zijn gebroken penseelstreken. Gebruik bij deze techniek een stug penseel, want dat trekt een deel van de verf van het oppervlak, waardoor de onderliggende laag zichtbaar wordt.

J.M.W. Turner: Sneeuwstorm, Stoomboot voor de monding van een haven.

Met deze techniek kun je een zachte of lichte uitstraling in je schilderijen bereiken. Gebruik het om de randen van oriëntatiepunten in de verte te verzachten, of om wolken pluizig te laten lijken.

5. Impasto

Vincent Van Gogh: Irissen

Wat je nodig hebt om impasto te schilderen: een medium om verf in te dikken , paletmes , harde borstel

Maak een impasto schilderij door in dikke lagen verf op een oppervlak aan te brengen. Met deze techniek kan een schilder een ongelooflijke textuur in zijn werk bereiken. Een schilder kan een paletmes of stijve kwast om de verf aan te brengen en de penseel- of paletmesstreken blijven meestal zichtbaar.

Veel kunstenaars brengen hun impasto penseelstreken in snelle vegen aan, waarbij ze vaak kleuren mengen op het doek. Het totale effect is er een van expressiviteit en beweging door het gebruik van kleur en textuur.

Olieverf heeft van nature een dikke en stijve consistentie, dus de toevoeging van een medium is niet nodig. Vanwege de lange open werktijd van olieverf, vooral bij dikke toepassingen, voegen impastoschilders een medium toe om de droogtijd te versnellen en de verf meer body te geven.

Kies een medium voor impasto

Als het gaat om het kiezen van een medium voor impasto werk, zijn er vele.

Voor zijdezachte, dikke en sneldrogende eigenschappen, voeg toe Liquin Impasto medium Bedenk wel dat dit een Alkyd is, en geen oliemedium. Voor een maximale hechting van de verf op het oppervlak gebruikt u Alkyd in elke laag van het schilderij.

De toevoeging van was aan een medium kan een dikke matte uitstraling geven. Dit is niet te verwarren met encaustic (schilderen met hete was), een olieverfmedium, koude bijenwas wordt gebruikt.

Koude bijenwas droogt snel en is erg dik. Het blijft op de plaats waar je het aanbrengt, omdat het geen zelfnivellerende eigenschappen heeft en het kan 'korte' verf creëren, waarbij het in een piek van het doek afbreekt, in plaats van zich uit te strekken of te slepen. Je kunt er interessante effecten mee creëren.

Lees voor meer informatie over deze techniek de impasto gids .

6. Onderschilderen

Benodigdheden om een onderschildering te maken: aardpigment , oplosmiddel

Monochrome onderschilderingen kunnen worden gebruikt om waarden vast te stellen voordat kleur wordt aangebracht. De techniek wordt ook gebruikt om de structuur van het schilderij uit te tekenen en de compositie kan in dit stadium ook worden bepaald. Het wordt bijna uitsluitend gebruikt als een eerste stap in het schilderproces, soms een getinte grond wordt geschilderd vóór de onderschildering.

Rembrandt: Concord of the State

Deze techniek wordt gewoonlijk gebruikt in de indirecte schildermethode waarbij gekleurde glazuren worden aangebracht bovenop een ondoorzichtige laag van tinten en schaduwvlakken.

Gewoonlijk wordt voor deze eerste fase van het schilderproces met oplosmiddel verdund aardpigment gebruikt, omdat aardpigmenten sneller drogen dan alle andere pigmenten, vaak 's nachts als ze dun genoeg worden aangebracht.

Omdat aardpigmenten donker zijn, kun je, als je op een lichte ondergrond schildert, de kleur wegwrijven om de lichtere delen van je schilderij te laten zien. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om titaanwit te gebruiken voor hun hoogtepunten.

Onderschilderingen kunnen worden gebruikt om warme of koele ondertonen in een schilderij te creëren, of om wat levendigheid toe te voegen, afhankelijk van de gekozen kleur.

Welke pigmenten kun je gebruiken voor een onderschildering?

Welk pigment u ook kiest voor de klus, zorg ervoor dat het tonale variatie heeft, dat wil zeggen dat u er de donkere en lichtere gebieden mee kunt aantonen. Een kleur als geel zou niet werken, omdat die te licht is en alleen gemarkeerde gebieden echt kan laten zien.

Je hoeft voor je onderschildering geen aardpigment te gebruiken, een transparant pigment is het beste, een pigment dat een waardebereik van licht naar donker kan creëren.

Gebrande Sienna is een schitterend pigment om te gebruiken voor zeegezichten, omdat het een diep oranjebruin pigment is. Dit zorgt voor contrast met blauwe lagen die erop worden aangebracht. Omber gebrand is een populaire keuze, evenals Ruwe Omber, Magenta en Ultramarijn.

Aan sommige soorten onderschilderingen zijn eigen namen gegeven. Verdaccio is bijvoorbeeld een mengsel van zwart, wit en geel, wat resulteert in een zacht neutraal groen. Dit kan worden gebruikt om een volledige monochrome onderschildering te maken voordat er glazuur op wordt aangebracht.

U hebt misschien wel eens gehoord van grisaille, waarbij, net als bij verdaccio, zwart en wit worden gebruikt om een volledig monochroom beeld te vormen. Grisaille wordt ook gebruikt om beeldhouwwerk na te bootsen. Omdat zwart pigment, zoals Ivoorzwart, blauwe ondertonen heeft, is grisaille vooral effectief wanneer het wordt aangebracht bovenop een warme ondergrond, zoals Omber gebrand. Wanneer de verf dan slim wordt gelaagd om de ondergrond te laten zien, ontstaat eenreeks kleurtemperaturen kan worden bereikt.

7. Droge borstel

Benodigdheden: harde borstel , tube verf papieren handdoek

Deze techniek geeft een aparte look die textuur en beweging in je werk kan brengen.

De verf wordt aangebracht met een penseel dat relatief droog is, maar nog pigment bevat. Deze techniek werkt met verf die zeer stroperig en dik is, de penseel wordt afgeveegd op vloeipapier voordat de verf op het doek wordt aangebracht om vettige resten te verwijderen.

Een schilderij afgewerkt in monochroom met stijve varkenspenselen kan de aanblik geven van houtskool.

8. Blokkeren in

Benodigdheden: oplosmiddel , tube verf

Kunstenaars gebruiken deze techniek als een manier om een olieverfschilderij te beginnen. Door te blokken bedek je je doek volledig met verf, zodat er geen wit van je gesso grond te zien is.

Om deze techniek zelf te doen, bestudeer je de kleuren in je referentie. Je moet de basiskleuren van verschillende gebieden en vormen in je schilderij bepalen. Voor het grootste deel zal dit een enkele toon zijn om losse vormen van je onderwerp vast te stellen. Je hoeft je in dit stadium geen zorgen te maken over het schilderen van details, het idee is om een ruw beeld te krijgen, waarop je de highlights, tinten endetails zodra het gedroogd is.

Voor meer informatie over deze techniek, zie de gids voor blokkeren in .

9. Imprimatura

Benodigdheden: oplosmiddel , transparant pigment

Een andere term voor imprimatura is getinte grond. Het is een vlek van kleur die op een geprepareerde ondergrond wordt aangebracht. Dit is vaak de eerste fase van het proces voor olieverfschilders, maar veel kunstenaars laten deze fase achterwege.

Er zijn voordelen aan deze techniek. De eerste is dat het gemakkelijker is om lichte en donkere tinten vast te stellen als je werkt vanuit een doek met middentinten.

Een ander voordeel is dat, afhankelijk van uw schilderstijl, niet alle verflagen dekkend zullen zijn. Er kunnen transparante delen van uw schilderij zijn waar u de imprimatura kunt laten doorschijnen.

U kunt ook een imprimatura gebruiken om uw ondertekening te verzegelen, zodat deze later gemakkelijker kan worden overgetrokken.

Voor imprimatura, net als voor ondertekeningen, gebruiken kunstenaars gewoonlijk aardpigmenten omdat die snel drogen. Maar elk transparant pigment waarmee je een middentoon kunt bereiken, zou werken.

Als u in dit vroege stadium van het schilderproces lichttinten wilt vaststellen, kunt u verf wegvegen op plaatsen waar u verwacht dat de lichtbronnen vandaan zullen komen.

Lees onze gidsen over hoe u kies een kleur uit imprimatura en hoe je een getinte grond om meer te weten te komen.

10. Chiaroscuro

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Chiaroscuro is de methode om grote contrasten in je schilderij te creëren. Het is Italiaans voor 'licht-donker' en is een compositietechniek. Felle contrasten in gearceerde en geaccentueerde gebieden creëren drama en beïnvloeden de compositie van het werk.

Leonardo Da Vinci stond bekend om de ontwikkeling van deze techniek, Rembrandt en Vermeer gebruikten deze techniek in hun schilderijen. Kunstenaars gebruikten deze techniek gedurende de hele Renaissance en Barok kunststromingen .

11. Sgraffito

Rembrandt: Een zelfportret

Benodigdheden: Paletmes of borstelsteel

Sgraffito is een techniek waarbij decoratie wordt aangebracht op het oppervlak van natte verf door delen van de verflaag te verwijderen zodat de laag eronder zichtbaar wordt.

Gebruik het uiteinde van een penseel om het oppervlak weg te krabben, om zeer fijne details te bereiken. Rembrandt gebruikte deze techniek in sommige van zijn portretten voor zeer fijne highlights in de haren van zijn onderwerpen. Om grotere delen verf weg te krabben, gebruik je de zijkant van een paletmes.

De techniek zal anders werken als je werkt op een gestructureerd oppervlak, zoals een doek met een prominente weefstructuur. Dit komt doordat een deel van de verf zich in de weefstructuur zal nestelen, die je niet kunt verwijderen door te schrapen. Dit kan een meer ongelijkmatig of korrelig effect geven.

12. Sfumato

Benodigdheden: geitenmopborstel

Zie ook: De beste software voor digitale kunst: een overzicht

De letterlijke vertaling van Sfumato uit het Italiaans is "verzacht" of "zacht als rook". Deze techniek werd ontwikkeld door Leonardo Da Vinci; je kunt de techniek zien in de donkere gebieden van zijn schilderijen - kijk maar naar Virgin on the Rocks.

Leonardo da Vinci: Maagd op de rotsen

De sleutel tot deze techniek ligt in het creëren van geleidelijke kleur- en vormovergangen. Contouren lijken zacht en wazig en vormen lijken in elkaar over te lopen. Het doel is na te bootsen hoe de ogen onderwerpen waarnemen die onscherp zijn - de kunstenaar laat je op een bepaald gebied focussen door de details scherper in plaats van wazig te maken. Dit is vergelijkbaar met de overvloeitechniek, maar het wordt gebruikt voorstilistisch effect.

Olieverftechnieken: de basis

Als u een complete beginner bent, is het nuttig om enkele basisprincipes van olieverfschilderen te kennen voordat u de andere olieverftechnieken op deze lijst uitprobeert.

Verf vet over mager

Olieverf is een medium dat gewoonlijk in lagen op een oppervlak wordt aangebracht. Breng eerst magere verf aan (d.w.z. verf die is verdund met oplosmiddel). Breng vervolgens vette lagen aan over deze verdunde lagen. Vette lagen zijn die welke meer olie bevatten. U kunt bijvoorbeeld een schilderij beginnen door uw kleuren te verdunnen met een beetje oplosmiddel, en vervolgens verf rechtstreeks uit de tube over deze laag aanbrengen. U kunt ookzou u verf kunnen aanbrengen met dezelfde verhouding olie in elke laag, maar zorg ervoor dat u geen verdunde verf over olierijke verf aanbrengt.

Deze toepassingstechniek heet 'vet over mager'. het is een richtlijn die olieverfschilders volgen om structureel gezonde schilderijen van archiefkwaliteit te maken. Als u met oplosmiddel verdunde verf over een olierijke laag aanbrengt, ziet de verflaag er krijtachtig en droog uit en kan hij barsten. Lees meer over de vet over mager olieverftechniek in deze tutorial .

De eigenschappen van olieverf begrijpen

Olieverf is een langzaam drogend medium. Maar verschillende pigmenten kunnen met verschillende snelheden drogen. Bijvoorbeeld, omber gebrand is sneldrogend en titaanwit is langzaam drogend. Als je eerst sneller drogende aardpigmenten aanbrengt, zullen de eerste lagen van je schilderij sneller drogen. Daarna kun je denken aan het toevoegen van langzamere details en highlights als laatste.

Het is mogelijk om de droogtijden van olieverf af te vlakken met een medium Olieverfmediums veranderen de eigenschappen van verf, waardoor kenmerken als transparantie, droogtijd, viscositeit en afwerking (glanzend of mat) veranderen. Lijnolie bijvoorbeeld verhoogt de droogtijd, verlaagt de viscositeit en maakt kleuren transparanter en glanzender. Koude was verhoogt de dikte van de verf, maakt hem sneller droog en maakt hem mat.

Overweeg om kwaliteitsolieverf als u hebt besloten dat u olieverfschilderen leuk vindt en erin wilt investeren als hobby. Ook als u verder wilt gaan en wilt proberen uw werken verkoopbaar te maken. Merken als Gamblin , Michael Harding , Blockx , Schmincke , M. Graham zijn allemaal van professionele kwaliteit. Hun verven zijn hoog gepigmenteerd, perfect lichtecht en gebruiken kwaliteitsbindmiddelen. Winsor & Newton's Artists oliën zijn ook een goede keuze. Ze zijn iets goedkoper, maar hebben een hoog pigmentgehalte.

Olieverftechnieken en -materialen

Zoek de beste benodigdheden voor elke olieverftechniek, begrijp wat ze zijn en wat ze doen.

Glaceer olieverftechniek benodigdheden

 1. Een glansmiddel: Dit ' Vet Medium ' van Chelsea Classical Studio is gemaakt met Lijnolie en Damarhars. Het geeft de verf een prachtige satijnen afwerking. Of gebruik Lijnolie om de transparantie te verhogen en de viscositeit te verminderen. Ontdek meer glazuur recepten hier .
 2. Zachte borstel: Sabelpenselen van Da Vinci of synthetische sabel geven de mogelijkheid om gelijkmatige lagen en precieze details weer te geven.
 3. Transparant pigment: Kijk naar de tube van je merk olieverf Transparante of semi-transparante pigmenten werken als glazuur.
 4. Glad oppervlak: Op oppervlakken met minder textuur zoals gladde geprimerde houten panelen kunstenaars details en fijne glazuren kunnen weergeven.

Benodigdheden voor de nat-in-nat olieverftechniek

 1. Olieverf: Merken verf die stugger zijn zoals Old Holland zijn handig voor de laatste dikkere lagen van het schilderij. Kies voor een langzaam drogende verf zoals Blockx of M. Graham om de open werktijd te verlengen.
 2. Oplosmiddel: Dit is optioneel. Verdun de verf met olie van lavendel of terpentijn in de eerste laag om het droogproces te versnellen. Maak kleuren vloeibaar bij het inblokken van basisvormen
 3. Stijve borstel: Varkenshaar of synthetisch varkenshaar penselen zijn het beste voor het aanbrengen van dikkere verf. Neem een plat penseel voor een meer schilderachtige stijl.

Benodigdheden voor de mengtechniek

 1. Geitenmoppenborstel : Het zachtste penseel voor het naadloos mengen van vloeibare verf
 2. Filbert borstel : Gebruik dit penseel om dikkere verf te mengen

Scumbling techniek benodigdheden

 1. Stijve borstel: Varken of synthetische borstel om gebroken penseelstreken te maken
 2. Olieverf: Olieverf van de buis

Impasto techniek benodigdheden

 1. Stijve kwast: Dikkere verf moet worden aangebracht met een stijve kwast, zoals varken of synthetisch varken .
 2. Olieverf: Old Holland de verf heeft een dikke consistentie in vergelijking met andere merken
 3. Paletmes : Breng dikke verf aan met een mes voor textuur en body.
 4. Medium: Voeg een medium toe om de verf te verdikken en de droogtijd te versnellen. Liquine impasto of koude was werken hier perfect voor.

Benodigdheden voor de onderschildertechniek

 1. Olieverf: sneldrogende aardkleuren zijn geschikt voor de onderschildertechniek: omber gebrand en verbrande sienna zijn geweldige opties
 2. Oplosmiddel: Verdun de verf om deze sneller te laten drogen en de viscositeit te verminderen. Gebruik ofwel terpentijn , reukloze minerale spiritus of olie van lavendel Je kunt ook Chelsea Classical Studio's Lean Medium .

Benodigdheden voor droge penseeltechniek

 1. Olieverf : Verf rechtstreeks uit de tube
 2. Stijve borstel: Gemaakt van varken of synthetisch varken
 3. Papieren handdoek: om verfresten af te vegen

Blokkering in de techniek

 1. Olieverf
 2. Grote borstel U hoeft zich in dit stadium geen zorgen te maken over het weergeven van details, dus neem een penseel om grotere delen van het oppervlak te bedekken.
 3. Medium: een snel drogend medium zoals een oplosmiddel of Liquin kunt u vormen snel inblokken, zodat u aan uw detaillagen kunt beginnen.
 4. Olieverfsticks : In de vorm van grote pastels zijn olieverfsticks zeer geschikt voor kunstenaars die graag op het doek tekenen.

Imprimatura techniek benodigdheden

 1. Olieverf: Kies een transparant, sneldrogend pigment. Aardkleuren zoals omber gebrand , verbrande sienna of mars bruin passen het best bij deze techniek.
 2. Solvent: versnelt het droogproces en verdunt uw kleuren met oplosmiddel .

Chiaroscuro techniek benodigdheden

 1. Olieverf: contrastrijke kleuren. Verf donkerder maken met omber gebrand, lichter maken met titaanwit. Om zwart te maken, omber gebrand en ultramarijn mengen.

Sgraffito techniek benodigdheden

 1. Paletmes om in natte verf te etsen

Sfumato techniek levert

 1. Olieverf: Verf met een lagere viscositeit en een langzame droogtijd werkt goed bij deze techniek, zodat u langer kunt werken met naadloze mengingen en verlopen. Kijk naar merken als Blockx en Schmincke .
 2. Medium: Lijnzaadolie vermindert de viscositeit en vertraagt het drogen.
 3. Mopborstel: Geitenmop penselen zijn perfect voor het mengen, met zachte vezels en een ronde of ovale vorm.

Boeken over olieverftechnieken

Technieken en materialen voor olieverfschilderijen Dit boek van Harold Speed analyseert de technieken van de oude meesters, zoals Hals en Rembrandt. Hij behandelt uitgebreid onderwerpen die met olieverfschilderen te maken hebben, zoals materialen en tekenen naar het leven. Dit boek is geschikt voor gevorderde kunstenaars, die meer willen weten over technieken, kleurtheorie, tonen en waarden.

Portretschilder Atelier: Oude Meester technieken en hedendaagse toepassingen Voor wie geïnteresseerd is in portretschilderen geeft dit boek instructies over de techniek van de oude meesters om glazuren op een getinte ondergrond aan te brengen.

De encyclopedie van olieverftechnieken: Een uniek visueel overzicht van olieverftechnieken, met aanwijzingen voor het gebruik ervan. : Een praktische en visuele gids van verschillende olieverftechnieken, perfect voor beginners.

Olieverftechnieken voor beginners

Als je een beginner bent, bedenk dan welke kunststijlen je het meest aanspreken en experimenteer met een paar verschillende technieken.

Olieverftechnieken die het meest intuïtief aanvoelen en daarom gemakkelijk op te pakken zijn: mengen, blokkeren, sgraffito.

Technieken als impasto zijn leuk omdat ze spontaan penseelwerk en dikke lagen verf vereisen. De andere olieverftechnieken op de lijst vergen misschien wat meer oefening om onder de knie te krijgen.

Geavanceerde olieverftechnieken

Sommige van de technieken op deze lijst vereisen meer denkwerk, planning en vaardigheid om ze onder de knie te krijgen.

Als u gedurende het hele schilderproces glazuren aanbrengt, moet u bedenken hoe elke kleurlaag de vorige zal veranderen.

Om de kleurprofielen goed te krijgen is oefening nodig. Als u nieuw bent in de glaceertechniek, probeer dan eerst lagen glazuur aan te brengen om de kleurprofielen in kleinere delen te veranderen. Gebruik glazuur in slechts één of twee lagen van het schilderij als u begint. Werk dan naarmate u meer vertrouwen krijgt naar meer glaceerlagen toe.

Alla prima is een andere meer geavanceerde olieverftechniek. Dat komt weer omdat het nadenken, vooraf plannen en nauwkeurig kleuren mengen vereist. Het is een directe methode van kleur aanbrengen. Het werkt dus het beste als de kunstenaar er zeker van is dat hij de juiste toon heeft gemengd en op de juiste plek op het kunstwerk heeft geplaatst. Natte verf op het doek kan er al snel modderig uitzien als er te veel wordt gemengd.

Voor beginners die de nat-in-nat techniek willen proberen, raad ik aan eerst op kleine schaal te werken. Of te beginnen met nat-in-nat te schilderen en de verf te laten drogen als je het gevoel hebt dat de kleuren er troebel uitzien. Onthoud dat olieverf een vergevingsgezind medium is, je kunt eerdere lagen dekken met dekkende kleuren. Als de verf nat is, schraap of veeg je fouten weg.

Feature image: een olieverfschilderij genaamd 'Tropical Waters' geschilderd door mij! Als je geïnteresseerd bent in het bekijken van een aantal van mijn olieverfschilderijen, ik verkoop ze rechtstreeks via mijn winkel .

Olieverf technieken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.