Tekenstijlen: een volledige lijst & voorbeelden

Carla Andrews 13-06-2023
Carla Andrews

Elke kunstenaar heeft zijn eigen unieke tekenstijl. Sommigen geven de voorkeur aan een meer realistische benadering, terwijl anderen voor een meer cartooneske stijl gaan. Er is geen goede of verkeerde manier van tekenen, het komt allemaal neer op wat de kunstenaar probeert over te brengen en waar hij of zij zich goed bij voelt.

Een kunststijl kan tijd nodig hebben om te ontwikkelen Dat komt omdat de kenmerkende stijl van een kunstenaar afhangt van het specifieke tekenmedium dat hij gebruikt, zijn reeks technieken, zijn onderwerp en waar hij zich door laat inspireren.

In deze blogpost bespreken we populaire tekenstijlen. We geven een complete lijst met voorbeelden, zodat je een idee krijgt van de verschillende stijlen die er bestaan. We hopen dat deze post degenen die meer willen leren over tekenen en degenen die een eigen stijl aan het ontwikkelen zijn, zal helpen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Academische tekenstijlen

Academische tekenstijlen hebben vaak betrekking op beheersing van technische kunstvaardigheden en scherpe observatie van het leven en de fysieke eigenschappen van de materiële wereld. Deze kunststijl houdt verband met de manier waarop tekenen werd onderwezen in 19e-eeuwse Franse academies, die kunstenaars wereldwijd heeft geïnspireerd. Studenten tekenden modellen en kopieën van gipsafgietsels. Jean Auguste Dominique Ingres was een sterke leider van deze kunststroming die pen, inkt en potlood gebruikte om studies te maken voordat hij olieverfschilderijen ging maken.

Nog steeds maken kunstenaars tekeningen in academische stijl en leren ze van academies en ateliers. Een populaire methode, die echt prachtige resultaten oplevert, is tekenen op getint papier, waarbij een wit potlood wordt gebruikt voor de hoogtepunten. Dit helpt kunstenaars een realistisch waardebereik te creëren en de hoogtepunten knallen uit het oppervlak!

Klassieke tekenstijlen

Leonardo da Vinci: Hoofd van een meisje

Klassieke tekenstijlen zijn vaak gericht op het uitbeelden van de vorm en scènes op een geïdealiseerde manier, met behoud van gevoel voor verhoudingen en nauwkeurigheid. Dit is te zien in het werk van vele grote meesters zoals Leonardo da Vinci en Rembrandt. Kunstenaars plannen de compositie zorgvuldig en creëren vervolgens focuspunten door het gebruik van licht en positionering.

Oude meesters gebruikten een verscheidenheid aan tekengereedschappen zoals etsen of zilverpunt om hun kunstwerken te maken. Dit maakte plaats voor tekentechnieken zoals arceringen en kruisarceringen zijn uitgevonden, zoals bij een graveergereedschap, kun je geen toonbereik creëren door verschillende druk op het gereedschap uit te oefenen.

Lijn Art

Een van de meest elementaire tekenstijlen is lijnkunst Hierbij bestaat de afbeelding alleen uit lijnen, zonder schaduw of kleur. Kunstenaars gebruiken lijntekeningen om eenvoudige of complexe afbeeldingen te maken, afhankelijk van het niveau van de kunstenaar.

Er zijn een aantal verschillende soorten lijntekeningen die verschillende technieken vereisen. Bijvoorbeeld een contourtekening is een eenvoudige lijntekening, waarbij de kunstenaar de contouren van een onderwerp schetst, zonder al te veel details weer te geven.

Doorlopende lijntekening wordt gecreëerd door de lijnen van een voorwerp te tekenen zonder je potlood van het papier te halen. Dit resulteert in een continue lijntekening die vrij moeilijk te bereiken kan zijn.

Zie ook: Acrylschilderen voor beginners: Leer hoe je acrylverf moet schilderen

Lijntekening is een perfecte kunststijl om te gebruiken met pen en inkt Als u meer gedetailleerde lijntekeningen wilt maken, kunt u ze arceren met de arceringen of kruisarceringen Voor deze technieken zijn alleen lijnen nodig om licht en schaduw te laten lijken.

Schetsen

Schetsen is een tekenstijl die meestal snel wordt uitgevoerd, met losse lijnen. Het wordt vaak gebruikt als een voorbereidende stap voor een meer afgewerkt kunstwerk.

Je kunt elk medium gebruiken om te schetsen, maar potloden Schetsen met een pen kan ook leuk zijn, omdat het je dwingt je te binden aan je lijnen en je schetsen spontaner maakt.

Probeer bij het schetsen niet te veel na te denken over het eindproduct, maar laat je potlood over het papier stromen en kijk wat er gebeurt!

Als je nieuw bent met tekenen, bekijk dan onze potlood tekenen voor beginners gids voor tips om je schetsen naar een hoger niveau te tillen.

Fotorealisme/ Hyperrealisme

Een andere populaire stijl is fotorealisme. Zoals de naam al zegt, probeert deze stijl een foto zo goed mogelijk na te bootsen. Fotorealistische tekeningen zijn vaak zeer gedetailleerd en kunnen veel tijd in beslag nemen. Het eindresultaat is een kunstwerk dat lijkt op een realistische foto, maar in werkelijkheid met de hand is getekend. Het kan jaren duren om deze tekenstijl onder de knie te krijgen en de tekeningen nemen vaak honderden uren in beslag.om te voltooien.

Als je geïnteresseerd bent in deze tekenstijl, gebruik dan de juiste tekengereedschappen om zachte randen en realistische verlopen te creëren. Bijvoorbeeld een grafietpotlood in 8B zullen donkere waarden kunnen bereiken en tortillions zijn uitstekend voor het mengen en vervagen van randen. Tombow Mono Zero gommen zijn een fantastisch hulpmiddel om kleine details uit te wissen en highlights op te lichten.

Als je wilt leren hoe teken je een realistisch oog Bekijk onze stap voor stap gids. Hierin laten we je zien hoe je het oog opmeet om de juiste verhoudingen te krijgen, hoe je de iris schaduwt, een realistisch waardebereik creëert en de overvloeitechniek gebruikt.

Een tekenmedium dat populair is bij fotorealistische kunstenaars is kleurpotlood. Met kleurpotloden kun je namelijk kleuren in lagen aanbrengen en een breed scala aan tinten creëren. Om meer te weten te komen over tekening in kleurpotlood bekijk dan onze gids!

Doodling

Doodling is een vorm van schetsen die meestal zonder enige planning of voorbedachte rade wordt gedaan. Het wordt vaak gebruikt als een manier om te ontspannen en je gedachten te laten afdwalen.

Doodles kunnen van alles zijn, van eenvoudige vormen tot eenvoudige tekeningen of meer complexe afbeeldingen. Je kunt elk medium gebruiken om te krabbelen, maar pennen en markers worden vaak gebruikt omdat ze snel en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Doodling kan een geweldige manier zijn om te ontspannen na een lange dag of om een pauze te nemen van het werk. Dus, de volgende keer dat je je gestrest voelt, pak je pen en papier en begin je te doodlen!

Kunstenaars kunnen krabbelen wat in hen opkomt, zoals patronen, mandala's, tekens. Het is een goede oefening om te ontdekken wat je echt graag tekent en om je te helpen een tekenpraktijk op te bouwen.

Koop een schetsboek bestemd voor doodle en oefenwerk, en doodle naar hartelust. Bekijk onze tekenideeën blog om je op weg te helpen.

Stijlen voor striptekenen

De tekenstijl van het stripverhaal heeft zijn eigen regels en conventies die in de loop der jaren zijn vastgesteld. Deze stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van overdreven trekken, handelingen en uitdrukkingen. Striptekenaars maken hun tekeningen vaak om een reeks personages en verhaallijnen uit te beelden.

Als je geïnteresseerd bent in het tekenen in stripstijl, begin dan met het bestuderen van het werk van enkele grote striptekenaars. Oefen vervolgens met het tekenen van je eigen personages, waarbij je overdreven trekken gebruikt om ze tot leven te laten komen. Stripkunst bevat vaak kleurenschema's van heldere blok- en complementaire kleuren en dikke lijnen om vormen te omlijnen.

Er zijn een aantal verschillende substijlen binnen de stripkunst zoals superheldenstrips, die vaak hun eigen unieke tekenstijl hebben.

Manga

Een populaire tekenstijl is manga. Dit Japanse woord betekent gewoon "strips". Manga beschrijft dus het brede scala aan strips en grafische romans die uit Japan komen. Manga heeft vaak grote ogen, kleine monden en unieke kapsels. De personages worden vaak in fantasievolle omgevingen geplaatst en kunnen krachten of vermogens hebben die buiten de werkelijkheid vallen.

Cartoon

Alice in Wonderland: Mary Blair: CC Fair Use

Cartooning is een tekenstijl die bekend staat om zijn gebruik van vereenvoudigde trekken en overdreven uitdrukkingen. Deze stijl wordt vaak gebruikt in strips en animaties. Cartooning kan een geweldige manier zijn om je tekenvaardigheden te oefenen en plezier te hebben met je kunst.

Om te beginnen met striptekenen kun je proberen je favoriete personages uit tv-programma's of films te tekenen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je proberen je eigen personages te creëren!

Cartoonkunst is een goede overgang naar character design en animatie. Dit zijn twee toegepaste kunsten die professionals bestuderen, beoefenen en waar ze hun brood mee verdienen. Als je geïnteresseerd bent in character design en animatie, bekijk dan onze blog over digitale kunst software en krijg je het gereedschap dat je nodig hebt om te beginnen.

Zie ook: Impressionistische kunstenaars en hun beroemdste schilderijen

Fantasie

Deze stijl wordt meestal gebruikt om denkbeeldige werelden en wezens te creëren, vaak met uitgebreide details en onrealistische verhoudingen.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van fantasiekunst, begin dan met het bedenken van je eigen ideeën voor denkbeeldige werelden en wezens. Begin ze vervolgens uit te tekenen en details toe te voegen. Je kunt ook op zoek gaan naar referentiefoto's online of in boeken om je te helpen met je tekeningen. Dit is een andere geweldige stijl om te proberen met digitale tekening Als je een iPad hebt, koop dan de app Procreate en begin met het schetsen van de ultieme fantasiescènes.

Bij het maken van fantasiekunst is de sky the limit! Dus laat je fantasie de vrije loop en heb er plezier in.

Anamorf

Anamorfose stoel: CC BY-SA 3.0

Anamorfe kunst is een soort tekening waarbij het beeld zodanig is vervormd dat het alleen vanuit een bepaald gezichtspunt goed te zien is. Bij dit soort kunst wordt vaak gebruik gemaakt van optische illusies om het effect te creëren.

Om met anamorfe kunst te beginnen, zoek je eerst een referentiefoto of -afbeelding. Vervolgens teken je de afbeelding met behulp van een liniaal of raster op een stuk papier. Zodra je de basiscontouren van de afbeelding hebt, begin je deze te vervormen tot hij er goed uitziet vanuit het door jou gekozen gezichtspunt.

Bij het maken van anamorfe kunst is het belangrijk om rekening te houden met het perspectief van de kijker. Kies dus een gezichtspunt dat het beste effect geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn, wanneer bekeken door een cilinderspiegel.

Gebaar tekenen

Gebaar tekenen Deze tekenstijl wordt vaak gebruikt bij het tekenen van figuren en kan ook een goede manier zijn om de energie en emotie van het onderwerp vast te leggen.

Zo probeer je gebarentekenen: gebruik een potlood en begin met het tekenen van de basisvormen van de figuur. Maak een actielijn in het midden van de figuur, vastgemaakt aan het hoofd, omdat dit de positionering van het lichaam beïnvloedt. Als je eenmaal de basisvormen hebt vastgelegd, begin je met het toevoegen van details en het verfijnen van de tekening. Als je wilt kun je de details weglaten en gebarentekenen gebruiken als een tekenoefening om u te helpen de beweging van de vorm vast te leggen voor grotere werken.

Bij het maken van gebarentekeningen is het belangrijk je te concentreren op de beweging en het gebaar van het onderwerp. Zorg er dus voor dat je de energie en emotie van het onderwerp in je tekening vastlegt.

Abstractie tekenstijlen

Abstractie is een type tekening waarbij het onderwerp vereenvoudigd of vervormd is. Dit type tekening gebruikt vaak vormen, kleuren en patronen om een abstract beeld te creëren, dat vaak zonder onderwerp is.

Let bij het maken van abstractietekeningen op de compositie, de balans van waarden, lijnvorm en textuur en het kleurenschema (als je met pastel of kleurpotlood tekent). Deze elementen komen samen om een geslaagd kunstwerk te maken, ongeacht of het kunstwerk een onderwerp heeft of niet.

Stippling/ Pointillisme

Stippelen is een andere tekenstijl waarbij puntjes worden gebruikt in plaats van lijnen om een beeld te creëren. Vergroot de nabijheid van puntjes om de schijn van schaduw te wekken. Laat het papier leeg voor de helderste hoogtepunten.

Om een gestippelde tekening te maken, begin je met het tekenen van je onderwerp met potlood. Als je tevreden bent met de basisvorm, begin je stippen toe te voegen om de tekening op te vullen. Hoe dichter de stippen bij elkaar staan, hoe donkerder het gebied wordt.

Impressionisme

Vincent van Gogh: Landschap

Impressionisme is een kunststijl die licht en kleur gebruikt om een indruk van het onderwerp te maken. Dit type kunst wordt vaak gebruikt in landschappen en kan een geweldige manier zijn om het gevoel van de scène vast te leggen. Dit is een geweldige stijl om te gebruiken met pastel of kleurpotlood, omdat de sporen er vaak expressief en schilderachtig uitzien.

Het impressionisme was populair in de 20e eeuw, waar de kunst begon af te dwalen van het nauwkeurig weergeven van de fysieke wereld en bagan naar het uitdrukken van de innerlijke ervaring van de kunstenaar zelf.

Impressionisme wordt meestal geassocieerd met schilderkunst, vanwege het effect dat kleur heeft op het werk als geheel. Monet, van Gogh en Edgar Degas maakten echter allemaal tekeningen met verschillende media zoals houtskool en inkt. Hun tekeningen zijn vergelijkbaar met hun schilderijen, hoewel zonder kleur, in die zin dat ze de natuur vastleggen met een suggestieve en zintuiglijke stijl. Of ze nu het gevoel vastleggenvan beweging in de grassen of bomen, of de gebaren van de menselijke vorm. Voor enkele ideeën over hoe expressieve gebarentekeningen te maken, bekijk onze ideeën voor houtskooltekeningen gids.

Surrealisme

Surrealisme is een vorm van tekenen met vaak vreemde of droomachtige beelden. Deze stijl kan worden gebruikt om uitdrukking te geven aan het onderbewustzijn, en bevat vaak vervormde onderwerpen of ongewone settings.

Kunstenaars als Salvador Dalí en Rene Magritte zijn beroemde schilders in deze stijl. Deze stijl houdt verband met fantasiekunst, maar fantasiekunst heeft meestal samenhangende thema's, verhaallijnen, personages en dieren die consistent in veel verschillende kunstwerken voorkomen. Surrealistische kunstvormen kunnen realistische verhoudingen hebben.

Pop Art

Pop-art is een kunststijl die opkwam in de jaren 1950 en 1960. Dit type kunst wordt vaak gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren en gedurfde patronen. Pop-art kan worden gebruikt om leuke en levendige beelden te creëren.

Een van de beste middelen om pop-art te tekenen zijn markeerstiften, zoals Copic markers Deze pennen bieden een fantastische mengbaarheid en zijn zeer gepigmenteerd, zodat de resultaten helder op het papier verschijnen. Om de helderste kleuren en de gladste textuur in een tekening te krijgen, moet u zorgen voor glad papier waar de stift niet doorheen loopt, zoals Bristol Board .

Bouwkundige tekening

Giovanni Battista Piranesi: Architecturale decoratie

Architectuurtekeningen zijn tekeningen die speciaal ontworpen zijn om het uiterlijk van een gebouw of structuur vast te leggen. Deze tekeningen kunnen gebruikt worden voor planning, of gewoon voor de lol!

Kunstenaars kunnen geïnteresseerd zijn in het tekenen van bepaalde soorten architectuur, zoals kastelen, of ze kunnen zich willen richten op een specifieke stijl, zoals Art Deco. Teken details van een gebouw, zoals zuilen en ornamenten, teken het gebouw in zijn geheel, of teken het als onderdeel van een stadsgezicht.

Meetkundige gereedschappen zoals linialen en gradenbogen zijn ongelooflijk nuttig voor het maken van nauwkeurige architectuurtekeningen. Gebruik een hard potlood zoals eenH, of 2H dat een lichte lijn creëert die gemakkelijk uit te gummen is. Bij het tekenen van gebouwen is het belangrijk om te begrijpen hoe je het perspectief nauwkeurig weergeeft. Leer de principes van éénpunt-, tweepunt- en driepuntsperspectief, want dit zal je meer vertrouwen geven in het tekenen van eenverschillende gebouwen.

Kubisme

Deze stijl werd uitgevonden door Pablo Picasso en Georges Braque in de vroege jaren 1900. Het is een vorm van kunst waarbij het onderwerp wordt opgedeeld in geometrische vormen en vervolgens weer in een abstracte vorm wordt samengevoegd. Dit kan worden gedaan met elk onderwerp, van mensen tot landschappen.

De onderwerpen lijken vaak gefragmenteerd en hoekig, maar de essentie van het onderwerp is vaak nog herkenbaar.

Wat de kubistische kunst definieert, is het vereenvoudigde gebruik van gezichtspunten, vormen en vlakken. Kunstenaars benadrukten de tweedimensionaliteit van het oppervlak. Dit in tegenstelling tot de meeste kunststijlen die voor deze stroming kwamen, die erop gericht waren het leven weer te geven en de illusie van driedimensionaliteit te creëren.

Realisme

Dit is iets anders dan hyperrealisme of fotorealisme, omdat details vaak niet te veel worden benadrukt. Tekeningen kunnen realistische kwaliteiten hebben, zonder het detailniveau dat veel fotorealistische kunstwerken hebben.

Bij een realistische tekening probeert de kunstenaar vast te leggen wat hij voor zich ziet. Hij kan referenties gebruiken, zoals foto's of echte voorwerpen, maar het doel is een realistisch geproportioneerd en gedetailleerd beeld te creëren.

Als je realistische tekeningen wilt maken, moet je een goed begrip hebben van de menselijke anatomie, en hoe je de illusie van driedimensionale ruimte op een tweedimensionaal oppervlak kunt creëren. Een set van hoogwaardige grafietpotloden is essentieel, omdat je dan een reeks verschillende tonen hebt om mee te werken.

Art Nouveau tekenstijl

De Art Nouveau tekenstijl ontstond eind 1800, begin 1900. Art Nouveau kan worden gebruikt om elegante en vloeiende beelden te creëren. Het is een andere stijl die het meest wordt geassocieerd met schilderen, maar veel kunstenaars die met deze kunststijl tekenden, gebruikten ook tekenen als medium.

Art Nouveau-tekeningen zijn vaak sierlijk, met een organische kwaliteit. Kunstenaars schetsen onderwerpen en gebruiken minimale kleurovergangen. Daardoor lijken hun tekeningen minder realistisch. Bovendien tekenen kunstenaars gebogen lijnen en herhalen ze patronen. Hedendaagse kunstenaar Maria Dimova maakt prachtige op Art Nouveau geïnspireerde tekeningen, bekijk de video om haar werk te bekijken.

Expressionisme en Neo Expressionisme

Expressionisme is een vorm van kunst die de emoties van de kunstenaar wil uitdrukken in plaats van de werkelijkheid weer te geven. Expressionistische tekeningen en schilderijen zien er vaak wild en chaotisch uit.

Het Neo Expressionisme daarentegen kwam op in de jaren 1970 en 1980 en hoewel het nog steeds gericht was op het uitdrukken van de emoties van de kunstenaar, waren de kunstwerken meer gecontroleerd. Een ander verschil is dat, terwijl het Expressionisme een beweging was die uit Europa kwam, het Neo Expressionisme vooral in Noord-Amerika en Duitsland te vinden was. Het Neo Expressionisme wordt gekenmerkt door subjectiviteit en houdt verband met de minimalistische beweging dieontstond in de jaren 1970. Dit type tekenstijl kenmerkt zich door lossere en ruwere lijnen, met op een weerbarstige manier aangebrachte kunststoffen.

Moderne Kunst tekenstijlen

M.C Escher: Tekenende handen: CC Fair Use

Moderne kunst is een verzamelterm die veel verschillende tekenstijlen omvat. Deze kunststijl verwerpt historische tradities en omarmt nieuwe stijlen en experimenten. M.C. Escher was bijvoorbeeld een moderne kunstenaar. Hij maakte vlakvullingen en andere optische illusies. Vlakvullingen zijn afbeeldingen die bestaan uit geometrische vormen die als een puzzel in elkaar passen. Je hebt deze afbeeldingen misschien gezien in wiskundeles of kunstles.

De periode van de moderne kunst duurde van de jaren 1860 tot de jaren 1970. Dit betekent dat veel verschillende kunststijlen en stromingen onder de categorie moderne kunst vallen. Als gevolg daarvan kan het moeilijk zijn om te definiëren wat een tekenstijl 'modern' maakt. Tekenstijlen die geassocieerd worden met moderne kunst zijn echter het minimalisme en het abstract expressionisme.

Eindelijk

We hopen dat je dit artikel nuttig hebt gevonden, als je geïnspireerd bent door een van de tekenstijlen in deze lijst, laat het ons dan weten in de commentaren! Als je meer wilt leren over tekenen, hebben we ook een gratis ebook dat we weggeven aan lezers die lid worden van onze Facebook-groep. Download The Complete Beginner's Guide to Drawing uit de gidsen sectie van de groep. Bovendien kun je de groep gebruiken om je kunst te posten,post kunsttips en kom in contact met andere kunstenaars!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.