Impressionistische kunstenaars en hun beroemdste schilderijen

Carla Andrews 23-06-2023
Carla Andrews

Impressionistische kunstenaars behoren tot de beroemdste en invloedrijkste uit de kunstgeschiedenis. De beweging begon aan het eind van de 19e eeuw en was een tijd van grote veranderingen in de westerse kunstwereld.

Leer in deze gids over de beroemdste impressionistische kunstenaars en bekijk enkele van hun populairste schilderijen. Leer bovendien over de impressionistische beweging, hoe deze ontstond en hoe deze de kunstgeschiedenis als geheel beïnvloedde.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Claude Monet

Claude Monet: De klif en Porte d'Aval

Claude Monet, die beschouwd wordt als de grondlegger van de beweging, was een Franse impressionistische kunstenaar. Hij werd geboren in 1840 en maakte zijn eerste kunstwerk in impressionistische stijl in 1858: "Gezicht op Rouelles le Havre".

Claude Monet: Waterlelies

Monets werk wordt gekenmerkt door het gebruik van licht en kleur en de weergave van alledaagse onderwerpen. Enkele van Monets beroemdste schilderijen zijn "Impressie, zonsopgang" en "De waterlelies".

"Impression, Sunrise" is het kunstwerk dat de naam van de impressionistische beweging inspireerde. Monet werd beïnvloed door zijn mentor Eugene Bouldin, die hem leerde schilderen en plein air. Het schilderen van landschappen op locatie was een van de belangrijkste uitgangspunten van het impressionisme, en het was hoe Monet leerde schilderen. Hij leerde door het observeren van de natuur in natuurlijk licht, in plaats van technieken te leren van de oudemeesters.

Monet maakte meerdere schilderijen van zijn tuin in Normandië. Zijn schilderij "Waterlelies" is daar gemaakt. Hij gebruikte kleine kleurstreken om het water en de lelievletten in zijn vijver weer te geven.

Pierre-Auguste Renoir

Pierre-Auguste Renoir: De lunch van de bootpartij

Pierre-Auguste Renoir, een vriend van Monet, was een impressionistische kunstenaar die opgroeide in Frankrijk. Hij stond bekend om zijn levendige en expressieve schilderijen en schilderde zowel veel portretten als landschappen.

Hij ontmoette Monet, Sisley en andere stichters van de beweging toen hij in de jaren 1860 naar Parijs verhuisde om kunst te studeren.

Enkele van Renoirs beroemdste schilderijen zijn "Dance at Le Moulin de la Galette" en "The Luncheon of the Boating Party". Renoir creëerde een gevoel van beweging in zijn werken met kleine, gestructureerde penseelstreken en heldere kleuren.

Pierre-Auguste Renoir: Varen bij Argenteuil

Een interessante ontwikkeling op het gebied van kunst wordt toegeschreven aan een bevinding van Renoir en Monet. Door de scènes voor hen te observeren, ontdekten zij dat schaduwen van voorwerpen niet zwart zijn, maar reflecties van omringende voorwerpen. Hij en Monet vermeden beiden het gebruik van de kleur zwart of bruin in schaduwen. In plaats daarvan gebruikten zij laag-chromatische versies van andere kleuren op hun paletten.

Renoir weigerde na 1878 deel te nemen aan de tentoonstellingen van de impressionisten. Hij koos ervoor zijn eigen weg te volgen en zich te verdiepen in de technieken van de oude meesters, zoals Raphael Zijn schilderij "The Luncheon of the Boating Party" liet deze nieuwe invloeden zien. De figuren op het schilderij lijken duidelijker en sculptureler van vorm, vergeleken met zijn oudere werken.

Renoir creëerde tijdens zijn leven een enorm oeuvre, met schilderijen in de duizenden. Tegen het einde van zijn leven had hij voor zichzelf een bloeiende kunstcarrière opgebouwd en had hij een prominente reputatie. Hij stierf in 1919 en slaagde erin zijn werken voor zijn dood in het Louvre te laten hangen.

Paul Cezanne

Paul Cezanne: Het huis en de boom

Cezanne was een Franse impressionistische en post-impressionistische kunstenaar die bekend stond om zijn vernieuwende benadering van de schilderkunst. Hij werd in zijn jonge jaren geassocieerd met andere beroemde impressionistische kunstenaars en ontwikkelde daarna zijn eigen stijl.

Zijn vroege impressionistische werken, "Het huis van Pere Lacroix in Auvers" lijken donkerder, contrastrijker en gedurfder van toon. Hij had een aparte stijl van het schilderen van landschappen die de beweging en compositie van de scène anders weergaven dan andere impressionisten uit die tijd.

Cezanne's werk wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische vormen en felle kleuren. Enkele van Cezanne's beroemdste schilderijen zijn "De Kaartspelers" en "Stilleven met appels en een pot Primula's".

Edgar Degas

Edgar Degas: Het Café Concert

Edgar Degas, geboren in Frankrijk, was een andere impressionistische kunstenaar die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de beweging. Hij staat bekend om zijn taferelen uit het dagelijks leven en schilderijen van balletdansers.

Het werk van Degas valt op door het gebruik van licht en schaduw en de openhartige weergave van onderwerpen. Enkele van Degas' beroemdste schilderijen zijn "De Absint-drinker" en "L'Etoile".

Edgar Degas: L'Etoile

In plaats van landschappen en openluchtscènes te schilderen, schilderde Degas liever figuren en portretten naar het leven. Tijdens zijn leven voelde hij zich niet verbonden met het impressionistische genootschap, vanwege de kritiek die zij kregen en hun focus op het schilderen in de buitenlucht.

Toch is het werk van Degas sinds zijn dood alom gevierd. Velen beschouwen hem als een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de moderne kunst.

Hij werkte niet alleen in olieverf, maar ook in pastel, koper en potlood. Een van zijn beroemdste kunstwerken is een koperen beeld van een ballerina, getiteld "Kleine Danseres".

Zie ook: Doorlopende lijntekening: definitie & handleiding

Camille Pissarro

Camille Pissarro: Het bos

Pissarro, afgekort van Jacob Abraham Camille Pissarro, was een Deens-Franse impressionistische en post-impressionistische kunstenaar die bekend stond om zijn landschappen, portretten en stadsgezichten. Enkele van Pissarro's beroemdste schilderijen zijn "Het Louvre, ochtend, sneeuweffect" en "Boulevard des Italiens, ochtendzon".

Camille Pissarro: Boulevard Montmartre Ochtend, grijs weer

Hij staat bekend om zijn weergave van figuren zonder pretentie en werd zeer gerespecteerd door andere leden van het impressionistische genootschap, waarvan hij een kernlid was. Zijn werk omspande ook de post-impressionistische beweging, waarin hij een meer persoonlijke stijl tot uitdrukking bracht.

Pissarro staat ook bekend om zijn sociale connecties. Hij vormde nauwe banden met andere kunstenaars en kunstmecenassen in de Parijse kunstscene van de 19e eeuw. Zijn werk is van grote invloed geweest op vele vormen van moderne kunst en hij blijft een sleutelfiguur in de ontwikkeling van het impressionisme. Camille Corot was zijn leermeester en Gauguin was een leerling van hem.

Alfred Sisley

Alfred Sisley: Notenboom in een Thomery-veld

Alfred Sisley, een Brits-Franse impressionistische kunstenaar die het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woonde, begon te schilderen in de jaren 1860. Hij stond bekend om zijn toewijding aan het schilderen en plein air. Zijn landschappen zijn sereen van toon, geschilderd met koele gedempte tinten.

Alfred Sisley leerde schilderen in het atelier van Charles Gleyre, waar hij Renoir, Monet en andere impressionistische kunstenaars ontmoette. Hij werkte ook samen met Pissarro en Morisot.

Sisley schilderde veel beroemde bezienswaardigheden in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zijn schilderijen van de Theems en de Seine behoren tot zijn bekendste, met een focus op maritieme onderwerpen, boten, regatta's, stuwen en dammen.

Sisley gebruikte zachte kleuren en subtiele penseelstreken in zijn werken. Enkele van Sisley's beroemdste schilderijen zijn "Overstroming bij Port Marly" en "Gezicht op het kanaal Saint-Martin".

Postuum kreeg Sisley lovende kritieken, maar dat gebeurde niet tijdens zijn leven. Hij exposeerde in Frankrijk en had een solotentoonstelling in La Vie Moderne, maar de tentoonstellingen brachten hem geen financieel succes.

Berthe Morisot

Berthe Morisot: De wieg

Morisot was een impressionistische schilder die figuren schilderde, naast bloemen, landschappen en maritieme taferelen. Een van haar vroegste werken "Calvary (naar Varonese)" toont Jezus Christus die gekruisigd wordt, geschilderd in een realistische stijl. Ze begon haar schildercarrière met het kopiëren van schilderijen van oude meesters in het Louvre en het schilderen van religieuze figuren, maar haar stijl ontwikkelde zich al snel en werd beïnvloed door deImpressionistische beweging, die op dat moment gaande was.

Morisot raakte goed bevriend en werkte samen met mede-impressionistisch schilder Edouard Manet en leerde onder leiding van Jean-Baptiste-Camille Corot schilderen en plein air. Ze begon te exposeren in de Parijse Salon in de jaren 1860 en werd tien jaar later uitgenodigd om te exposeren bij de Anonieme Vereniging van Kunstenaars, Schilders, Beeldhouwers en Graveurs.

Mary Cassatt

Mary Cassatt: Jonge vrouw in het groen buiten in de zon

Een Amerikaanse impressionistische kunstenaar die in 1866 naar Parijs verhuisde, Mary Cassatt had eerder kunst gestudeerd aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts, maar raakte gefrustreerd door het onderwijs en de beperkingen die aan vrouwelijke kunstenaars werden opgelegd. De Franse academies stonden in die tijd geen formele kunstopleiding voor vrouwen toe, dus kon ze niet toetreden tot de École des Beaux-Arts. Daarom studeerde ze in plaats daarvan privé met een instructeur van de school, en verbeterde ze haar vaardigheden door oude meesters te kopiëren.schilderijen in het Louvre.

Zij was een van de eerste vrouwen die haar werken in de Salon tentoonstelde, het schilderij "De Mandolinespeler" toont haar vroege realisme en romantiek stijl, geïnspireerd door Corot.

Later ontwikkelde ze een impressionistische schilderstijl; Edgar Degas nodigde haar uit om met de impressionisten te exposeren.

Gedurende haar carrière stond Cassatt bekend om haar taferelen van moederschap en huiselijk leven. Haar werken zitten vol beweging, contrasterende kleuren en scherpe maar delicate penseelstreken. Ze werd beïnvloed door vele stijlen, waaronder Realisme De meeste van haar werken belichamen echter de impressionistische stijl. Enkele van haar beroemdste impressionistische schilderijen zijn: "Mother Holding Her Baby", "Young Woman In Green Outdoors In The Sun" en "Maternity".

Frédéric Bazille

Frederic Bazille: Familie reünie

Als Franse impressionistische schilder en goede vriend van Monet, Renoir en Sisley, die ook bij Charles Gleyre studeerde, is Bazille vooral bekend om zijn werken "Familie-reünie", "Het terras van Méric (Oleander)" en "De roze jurk", een portret van zijn nicht dat hij schilderde toen hij pas 23 was.

Bazille werd geboren in een gegoede familie en had daardoor veel luxe waar andere impressionistische schilders alleen maar van konden dromen. Hij groeide op in een kleine stad in het zuiden van Frankrijk, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Parijs om medicijnen te studeren. Hij begon te schilderen en toonde zijn werk op de Salon de Paris in 1866. Hierdoor kreeg hij enige erkenning en status onder andere jongeimpressionistische schilders.

Zie ook: Olieverf versus acrylverf: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Bazille meldde zich in 1870 aan voor militaire dienst tijdens de Frans-Pruisische oorlog. Helaas sneuvelde hij tijdens de gevechten, slechts een maand voor het einde van de oorlog, op 28-jarige leeftijd.

Mensen kennen Bazille het best van zijn figuur- en landschapschilderijen, maar hij schilderde ook enkele zeegezichten en stillevens tijdens zijn korte carrière.

Wat is Impressionisme?

Impressionisme is een kunststroming die begon in de 19e eeuw. De manier waarop kunstenaars kleur gebruikten om de kwaliteiten van het licht in landschappen vast te leggen, met losse penseelstreken en textuur kenmerkt de kunststijl.

Impressionistische werken hebben een gevoel van directheid, vangen het moment en leggen vaak de nadruk op kleur boven realisme. Verffabrikanten begonnen nieuwe synthetische pigmenten te gebruiken om verfkleuren te maken. Deze nieuw gevonden pigmenten boden impressionistische kunstenaars grotere en fellere paletten om te gebruiken in hun kleurrijke schilderijen.

Enkele van de beroemdste impressionistische kunstenaars zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezanne, Edgar Degas, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Berthe Morisot en Mary Cassatt. Zij verkennen in hun werk een scala aan onderwerpen, van landschappen tot stillevens. Kunstliefhebbers beschouwen deze schilderijen nu als enkele van de meest iconische kunstwerken aller tijden.

Hoe is de impressionistische beweging ontstaan?

In de jaren 1860 begonnen in Parijs de strenge regels en richtlijnen van de Académie des Beaux-Art bij veel jonge kunstenaars uit de gratie te raken. De academie gaf de voorkeur aan naturalistische voorstellingen van religieuze figuren, historische figuren en schilderijen van portretten.

De jonge impressionistische kunstenaars Monet, Renoir en Sisley wilden de moderne wereld om hen heen vastleggen met nieuwe technieken, geïnspireerd door hun omgeving en niet door traditionele kunststijlen. Dit leidde tot de ontwikkeling van het impressionisme.

Deze kunstenaars namen hun verf en ezel mee naar buiten om en plein air te schilderen. Het schilderen op locatie inspireerde hen om meer te reageren op het veranderende licht en de atmosfeer van de omgeving, en de verf snel en met lossere penseelstreken aan te brengen.

De jury van de Academie verwierp het werk van deze inmiddels zeer gerespecteerde impressionisten, dus richtten Monet en enkele andere kunstenaars hun eigen vereniging op, de Coöperatieve Vereniging van Schilders, Beeldhouwers en Graveurs. Hier exposeerden zij vrij en onafhankelijk van de Académie des Beaux-Art. Hoewel de Academie en andere vooraanstaande critici hun werk destijds afkeurden, was het publiekbegon de schilderijen te accepteren en ervan te genieten naarmate de tijd verstreek.

Impressionistische kunstenaars vs Post Impressionistische kunstenaars

Hoewel beide bewegingen nauw verwant zijn en vaak samen worden bestudeerd, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen het impressionisme en het post-impressionisme.

Impressionistische kunstenaars gebruikten losse penseelstreken en heldere kleuren Dit contrasteert met de meer gestructureerde composities, levendige kleuren en sterke contouren van Post-Impressionistische werken, die vaak meer emotionele of symbolische thema's verkennen.

Tot de bekendste impressionisten behoren Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Edgar Degas. Tot de post-impressionistische kunstenaars behoren Vincent Van Gogh, Paul Gauguin en Georges Seurat. Seurat begon vervolgens de Pointillisme beweging .

Beide bewegingen hielpen de aandacht van de kunst te verschuiven van traditionele onderwerpen en technieken naar meer moderne, alledaagse onderwerpen. Maar terwijl het impressionisme de natuurlijke schoonheid van de wereld om ons heen wilde vastleggen, verkende het post-impressionisme vaak diepere thema's en ideeën door middel van krachtigere kleuren en expressievere penseelstreken.

Technieken van impressionistische kunstenaars

Er zijn verschillende technieken die de impressionistische beweging en stijl bepalen:

Kunstenaars gebruikten korte, dikke penseelstreken om textuur op het doek te creëren. Dit in tegenstelling tot de zachte en subtiele penseelstreken van vroegere tijden, waar kunstenaars verf op het doek mengden om een gevoel van realisme te bereiken. Impasto schilderij is de techniek van het dik aanbrengen van verf op het doek.

Impressionisten schilderden en plein air (buiten), waarbij ze het natuurlijke licht en de kleur van hun omgeving vastleggen.

Andere belangrijke technieken van de impressionisten zijn het gebruik van heldere kleuren, zonder gebruik van zwart of bruin voor schaduwen. Impressionistische schilders brachten vaak ongemengde kleuren aan op het doek. Dit creëert een levendig effect op het oppervlak, waardoor de kijker de kleuren en tonen optisch kan mengen. Als je van het doek afgaat, lijken de kleuren in elkaar over te lopen. Als je dichterbij komt, zie je wervelingen vanaparte kleuren.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.