Kunstwerken fotograferen als een pro

Carla Andrews 24-06-2023
Carla Andrews

In deze gids leer je hoe je kunstwerken fotografeert als een pro. Of je nu kunstwerken fotografeert voor afdrukken, je portfolio of sociale media, het is essentieel dat de foto's die je maakt de kleuren, texturen en details van het kunstwerk weergeven, zodat de foto er levensecht uitziet.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Fotograferen van kunstwerken voor afdrukken en portfolio's

Volg deze stappen om een mooie opname van uw schilderij in hoge resolutie te maken. Optimaliseer de belichting en de opstelling, pas uw camera-instellingen aan en ga aan de slag.

Stel uw kunstwerk verticaal op

De eerste stap is om uw kunstwerk verticaal op te stellen, bijvoorbeeld met een ezel of door het aan de muur te hangen. Dit zorgt ervoor dat het kunstwerk stabiel staat en niet beweegt wanneer u er een foto van probeert te maken. U moet ervoor zorgen dat het kunstwerk verticaal staat en uitgelijnd is met de camera, zodat het op geen enkele manier wordt vervormd. Lichte vervormingen in de hoek en positie van dekunstwerken zijn echter gemakkelijk te corrigeren in Photoshop.

De verlichting instellen voor het fotograferen van kunstwerken

Goede verlichting is essentieel voor het maken van mooie foto's van kunstwerken. Als je een schilderij fotografeert dat aan de muur hangt, probeer dan de foto te maken in een kamer met natuurlijk licht. Zet ook een paar kleine studiolampen met een diffuser op om harde schaduwen te voorkomen.

Plaats twee lampen op een hoek van 45 graden van het kunstwerk, in de richting van het schilderij. Pas de afstand tussen het licht en het kunstwerk aan tot u tevreden bent dat het licht helder genoeg is.

Hoe schilderijen fotograferen zonder schittering

Als u een zachte doos Door de lampen onder een hoek te plaatsen, kunt u ongewenste schaduwen en verblinding van het oppervlak verminderen en ervoor zorgen dat het licht het oppervlak gelijkmatig bedekt.

De camera stabiliseren en positioneren

Zorg ervoor dat de camera gestabiliseerd is op een driepoot en dat het gelijk staat met het kunstwerk. Stel de camera zo op dat het schilderij in het midden van het frame staat.

Camera-instellingen configureren

Als u een DSLR-camera gebruikt, stelt u de lens in op een groot diafragma, zodat er zoveel mogelijk licht binnenkomt en de foto mooi scherp is.

Gebruik een ontspanner op afstand

Als je er een hebt, gebruik dan een afstandsontspanner Als u geen ontspanner op afstand hebt, gebruik dan de zelfontspannerfunctie van uw camera.

Maak meerdere opnamen

Als u tevreden bent met de positie van het kunstwerk en de belichting, maak dan een paar foto's. Het is altijd beter om te veel foto's te hebben om uit te kiezen, dan te weinig. Door meerdere foto's te maken, kunt u later de beste kiezen.

Uw foto's bewerken

Als je eenmaal je foto's hebt gemaakt, is het tijd om ze te bewerken. Kies de foto die er volgens jou het beste uitziet en laad deze in Photoshop .

Als je kunstwerk niet helemaal in het midden staat, of als de hoek enigszins scheef is, kun je het Camera Raw Filter in Photoshop gebruiken. Ga naar het menu Filters en open Camera Raw Filter, scroll vervolgens naar beneden naar de werkbalk Geometrie. Hier kun je selecteren om hulplijnen op de afbeelding te tekenen om het perspectief te corrigeren.

Bij het aanpassen van helderheid, contrast en kleurtemperatuur moet u teruggrijpen naar het kunstwerk. Een goede tip is om het schilderij naast uw computer te leggen, zodat u de kleuren en waarden van het werk en de gedigitaliseerde afbeelding kunt vergelijken. Het doel is om een nauwkeurige weergave in de digitale afbeelding te krijgen, zodat het er levensecht uitziet.

Gebruik de marquee tool of de crop tool om de achtergrond te verwijderen zodra u tevreden bent met de foto. Als uw canvas een ongebruikelijke vorm heeft, zoals een cirkel of ovaal, kunt u de circular marquee tool gebruiken om het kunstwerk te isoleren en de achtergrond te verwijderen.

Uw foto's bewerken voor afdrukken

Naar maak je eigen kunstdrukken moet u niet alleen weten hoe u een kunstwerk fotografeert, maar ook hoe u uw afbeeldingen in Photoshop bewerkt. Maak een nieuw document aan, waarbij u de bewerkte versie van uw onbewerkte afbeelding van de vorige stap openhoudt. Zorg er in het dialoogvenster voorinstellingen voor dat uw document in Photoshop is ingesteld op de CMYK-kleurmodus. Stel bovendien de gewenste breedte en hoogte van uw afdruk in, als u uw document opDe resolutie van een afdrukafbeelding moet 300ppi zijn. Op die manier ziet uw kunstwerk er scherp en hoogwaardig uit wanneer het wordt afgedrukt.

Kopieer de bewerkte versie van je ruwe afbeelding naar het tekenblad in het nieuwe document en gebruik het vrije transformatiegereedschap om de afbeelding op of neer te schalen, zodat ze bij je tekenblad past.

Maak eventueel een rand voor uw afdruk, afhankelijk van het formaat van het papier waarop u gaat afdrukken, laat ongeveer een centimeter over voor de rand .

Zorg ervoor dat u de afbeelding plat maakt door naar layer>flatten te gaan voordat u de foto opslaat als TIFF-bestand. Met een TIFF-bestand kunt u de afbeelding opslaan en bewerken zonder kwaliteitsverlies.

De beste benodigdheden voor het fotograferen van kunstwerken

Als het gaat om het maken van foto's van uw kunstwerken, kunnen de juiste benodigdheden het verschil maken.

Zie ook: Technieken met kleurpotlood: Handleiding voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Camera

Bekijk de prijs van de Olympus OM-D E-M5 Mark III

Een digitale camera die hoge resolutiebeelden kan maken in een raw-bestandsformaat is ideaal voor het fotograferen van kunstwerken. Zowel spiegelloze camera's als DSLR-camera's zijn een goede optie, omdat ze een geweldige beeldkwaliteit bieden, de mogelijkheid om lenzen aan te passen en het diafragma en de sluitertijd in te stellen. We hebben een gids over de beste camera's voor het fotograferen van kunstwerken ...bekijk het als je een camera nodig hebt.

Driepoot

A driepoot stabiliseert uw camera en voorkomt ongewenste trillingen of onscherpte in uw foto's.

Studio verlichting

Studioverlichting kopen

Als u een kunstwerk in een studio fotografeert, is goede verlichting essentieel. U wilt geen harde schaduwen of schitteringen op het kunstwerk. Studiolampen helpen om een gelijkmatige, consistente verlichting te creëren.

Wanneer u studioverlichting kiest, moet u kijken naar de CRI (colour rendering index); u wilt er zeker van zijn dat dit getal 85+ is. Dit betekent dat het licht een breed spectrum van kleuren verlicht, zodat u de subtiliteiten in kunstwerken kunt fotograferen. Een andere waarde waar u naar moet kijken is de CCT of kleurtemperatuur. Daglicht gebalanceerde fotografische film standaard heeft een waarde van 5500k, dus kies een lamp met eenLampen geadverteerd als "daglichtlampen" zouden geschikt moeten zijn.

Bekijk onze gids voor kunststudioverlichting voor meer aanbevelingen voor het opstellen en installeren van schilderverlichting.

Software voor fotobewerking

Naast een camera heb je ook een aantal software voor fotobewerking om ervoor te zorgen dat de foto's van uw kunstwerk alle subtiliteiten, texturen en kleuren van het kunstwerk weergeven.

Naast ervoor te zorgen dat de afbeeldingen er op hun best uitzien, wordt fotobewerkingssoftware gebruikt om afbeeldingen met de juiste instellingen te maken. Een document voor het web moet bijvoorbeeld in RGB-kleurmodus zijn, met een resolutie van niet minder dan 72ppi. Sla de afbeelding op als een png-bestand in plaats van een jpg-bestand om ervoor te zorgen dat niets van de kwaliteit verloren gaat door compressie. Zoek de optimale pixelverhoudingen voor sociale media opsites zoals Instagram en Facebook, zodat het de juiste grootte en kwaliteit heeft om te delen met je volgers.

Wij adviseren het gebruik van Adobe Photoshop of Lightroom Classic CC. Het zijn standaardprogramma's die een groot aantal functies en gereedschappen voor het bewerken van foto's bieden.

Hoe een achtergrond voor fotografie opzetten

Als je van plan bent om een kunstwerk in een studio te fotograferen, dan moet je misschien een achtergrond voor fotografie maken. Dit kan een wit of zwart vel zijn dat je aan de muur hangt, of je kunt een rol achtergrondpapier kopen. Dit is echter niet nodig als je ervoor kiest om de achtergrond in Photoshop uit het beeld te bewerken.

Hang het achtergrondmateriaal zo op dat het strak is en er geen vouwen zijn. Als u meer dan één stuk materiaal gebruikt, zorg er dan voor dat de stukken elkaar overlappen zodat er geen gaten zijn.

Gebruik tape of klemmen om het achtergrondmateriaal vast te zetten. Zorg ervoor dat de ruimte achter de achtergrond vrij is, want u wilt geen ongewenste voorwerpen op uw foto.

Kunstwerken fotograferen met een telefoon

Om kunstwerken te fotograferen voor uw portfolio of website, is het een goed idee om één foto te hebben van het kunstwerk op zichzelf, zonder achtergrond. Zo kunnen potentiële klanten het schilderij in zijn beste licht zien, zonder rommel of afleiding.

Voor de andere beelden die u vastlegt, kunt u overwegen enkele foto's in situ te maken, zodat potentiële verzamelaars zich kunnen voorstellen hoe uw kunst in hun huis zal staan. Stijl uw schilderij aan de muur, zodat kopers de grootte kunnen inschatten en hoe het in hun eigen ruimte zal passen. Als u een kleiner kunstwerk presenteert, kunt u proberen het te laten zien in een schilderijlijst of zelfs als onderdeel van een galerijwand. Door een schilderij inlijsten en ophangen Zelf kunt u de potentiële kopers stylingtips geven, die hen kunnen inspireren om de look op hun eigen muur na te maken. Bovendien kunt u, door het kunstwerk vanuit verschillende hoeken op te hangen en te fotograferen, de kleuren en texturen van het schilderij benadrukken in een natuurlijke lichtomgeving. Dit creëert een gevoel van onderdompeling voor de koper en geeft hem het gevoel alsof hij het stuk van dichtbij heeft bekeken.

Een andere goede optie bij het online tonen van foto's van uw kunstwerk is het delen van aspecten van het productieproces. Toon uw schilderij op de ezel, of maak een video van enkele van de stappen die nodig waren om het kunstwerk te maken. Toon de waarde van het kunstwerk door verzamelaars inzicht te geven in de tijd, moeite en vaardigheid die zijn besteed aan de creatie van het schilderij.

Zie ook: De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Moet je kunstwerken fotograferen met een telefoon?

Kunstwerken fotograferen met een telefoon is prima als de afbeelding bedoeld is voor publicatie op een website, of op sociale media. Maar als je de afbeelding naar een drukker wilt sturen, overweeg dan om de afbeelding met een digitale camera te fotograferen.

De reden hiervoor is dat telefoons beelden opslaan in lossy formaten, meestal jpegs en HEIC's. Dit betekent dat de foto wordt gecomprimeerd en iets van zijn kwaliteit verliest. Digitale camera's slaan fotobestanden op in een onbewerkt formaat, wat betekent dat ze kunnen worden geconverteerd naar elk ander formaat zonder kwaliteitsverlies. Kunstenaars slaan bestanden op in TIFF-formaten voor afdrukken.

Is het beter om kunstwerken te scannen of te fotograferen?

Kleinere kunstwerken die plat zijn en een mat oppervlak hebben, kunnen worden gescand. Scannen is een goede optie voor illustraties, tekeningen, gouache-schilderijen en werken op papier.

Voor werken die bijzonder groot, getextureerd of gevernist zijn, verdient het fotograferen van het kunstwerk de voorkeur. De reden hiervoor is dat grotere kunstwerken niet op de scanner passen en in delen moeten worden gescand, wat bij grote werken lastig kan zijn. Voor getextureerde, driedimensionale en geverniste werken moeten de fotografen de lichtinstellingen in een studio aanpassen om ervoor te zorgen dat ergeen ongewenste schittering en schaduwen op het schilderij.

Eindelijk

Zodra je je foto's hebt gemaakt, kun je met fotobewerkingssoftware de laatste aanpassingen doen. En dat is het! Je bent nu klaar om je prachtige kunstwerk met de wereld te delen.

Je kunstwerk fotograferen hoeft niet moeilijk te zijn. Als je de tips in deze gids volgt, kun je fantastische foto's maken die alle details en kleuren van je werk laten zien. En met de juiste fotobewerkingssoftware kun je ervoor zorgen dat elke foto perfect is voordat je hem deelt met je volgers.

Als je deze gids nuttig vond, deel hem dan zeker op sociale media met de links hieronder. Veel plezier met knippen!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.