Hoe opruimen na een olieverfschilderij

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

Wil je precies weten hoe je moet schoonmaken na een olieverfschilderij? Dan ben je op de juiste plek.

In dit bericht leer ik u hoe u uw apparatuur kunt reinigen met oplosmiddelen; het is echter mogelijk om olieverf reinigen zonder oplosmiddel ook.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat heb je nodig voor het opruimen na een olieverfschilderij?

Je hebt een paar dingen nodig die je waarschijnlijk in huis kunt vinden, en nog een paar dingen die je in een kunstwinkel moet kopen. Bekijk deze lijst en klik op de links om te zien waar je de extra dingen kunt kopen die je nodig hebt...

Essentiële items

  • Oplosmiddel: terpentijn , reukloze terpentine of olie van lavendel Terpentijn is een effectiever reinigingsmiddel, geurloze terpentine is meestal goedkoper en de dampen zijn niet zo sterk, en olie van lavendel is een effectieve verdunner en een niet-giftig alternatief.
  • Papieren handdoeken.
  • Rubberen handschoenen.
  • Scheermeskrabber: dit is essentieel als je een glazen palet hebt.

Niet essentieel, maar nuttig

  • Deze borstelwasser Het is een container met deksel voor uw oplosmiddel dat ervoor zorgt dat uw werkruimte niet naar verfverdunner ruikt, dat penselen in het oplosmiddel worden opgehangen zodat de uiteinden niet gaan uitlopen en dat verfsediment uit uw oplosmiddel wordt gefilterd om het schoon te houden.
  • Deze siliconen verfschrobber : het versnelt het reinigingsproces omdat het u de nodige wrijving geeft om de verf volledig van uw penselen te verwijderen.
  • Borstelreiniger en hersteller : Dit werkt als een conditioner voor uw penselen, verwijdert overtollige verfresten, verzacht ze en beschermt ze.

Stap 1: Bereid uw ruimte voor

Het eerste wat u moet doen is ervoor zorgen dat uw ruimte goed geventileerd is. Zet uw ramen open, want u wilt dat de dampen van oplosmiddelen verdwijnen.

Draag ook uw rubberen handschoenen. Als het oplosmiddel in contact komt met uw huid, kan deze droog en pijnlijk worden.

Stap 2: Maak de borstels schoon

Hang uw penselen in de borstelwasser of uw oplosmiddelbak totdat u ziet dat de verf is losgekomen.

Veeg wat van de overtollige verf af op een papieren handdoek of vod.

Spoel het vervolgens rond in uw oplosmiddelbak totdat het grootste deel van de verf is verwijderd.

Veeg opnieuw - het kan zijn dat u dit proces een paar keer moet herhalen totdat u ziet dat alle verf van de haren is verwijderd.

Uw penseel moet volledig schoon en vrij van verf zijn. U kunt dit testen door het penseel af te vegen op een schone papieren handdoek, als het een licht spoor van pigment achterlaat, herhaalt u het proces opnieuw.

Als u uw penselen bij deze stap laat drogen, worden ze al na een paar keer gebruik ongelooflijk droog en misvormd. Het is een goede gewoonte om uw penselen met zeep te verzorgen, zodat ze zo lang mogelijk in goede conditie blijven en als nieuw presteren.

Ik gebruik hiervoor de Master's Brush Soap (de zeep waarnaar ik hierboven linkte). Het is een speciale zeep voor penselen die ervoor zorgt dat ze weer schoon en veerkrachtig worden.

Om de borstelzeep te gebruiken, maak ik eerst de te reinigen borstel nat in warm water.

Vervolgens draai ik de kwast rond op de zeep. Vervolgens gebruik ik de Silicone Paint Scrubber (de link hiervoor staat ook in de lijst) om de kwast te laten schuimen. De groeven op de verfschrobber werken om verf te verwijderen die aan de basis van de haren vastzit, dus wees niet bang om tot aan de huls te komen bij het schoonmaken. Als de haren uitharden met verf die aan de basis vastzit, gaan ze splijten.

Zie ook: Beste kleurpotloden voor kunstenaars: Merkenoverzicht

Herhaal dit proces tot de penselen schoon zijn. Als de penselen nog nat zijn, vorm ze dan met uw vingers tot een punt. De penselen blijven in de vorm waarin ze opdrogen. U kunt de penselen zelfs in een strook papieren handdoek wikkelen die met plakband bij elkaar wordt gehouden om ervoor te zorgen dat ze in formatie opdrogen.

Maak paletmessen schoon door ze af te vegen op een papieren handdoek.

Het is mogelijk om uw borstels herstellen Gebruik de Master's zeepkwastreiniger en hersteller en schuim de uiteinden herhaaldelijk in tot ze weer zacht zijn. Zorg ervoor dat u opgedroogde verf uit de huls trekt. U kunt de haren weer tot een punt vormen met behulp van Arabische gom .

Stap 3: Maak je palet schoon

Wanneer olie van het palet verwijderen

Het korte antwoord hierop is, voordat het droogt, idealiter. U hoeft zich daar niet zoveel zorgen over te maken als u op een glazen palet werkt, maar als u op hout werkt, kan olieverf heel moeilijk te verwijderen zijn als het eenmaal droog is.

Maak na een sessie alleen de nieuwe kleuren schoon die je tijdens die sessie hebt gemengd. Dat zijn de delen die het meest waarschijnlijk 's nachts drogen. Zo heb je de ruimte om tijdens de volgende sessie nieuwe kleuren te mengen.

De klodders verf die u aan het begin van de sessie rechtstreeks uit de tube hebt geknepen, liggen dan verspreid over de rand van het palet.

Omdat olieverf dagenlang nat kan blijven, is het verstandig om alleen de kleuren schoon te maken die je door mengen hebt gemaakt. De kleur die rechtstreeks uit de tube kwam en die waarschijnlijk rond de rand van het palet is gestippeld - dek het af en zet het een nachtje in de koelkast. Zo blijft de verf niet oxideren en blijft het fris om de volgende dag te gebruiken.

Hoe verwijder je olie van een glazen palet

Als de verf nat is, veeg je gewoon de delen die je wilt schoonmaken af met een papieren handdoek of vod. Om het hele palet schoon te maken, veeg je eerst af met een papieren handdoek, daarna kun je het gewoon afwassen met water en zeep in de gootsteen. Glazen paletten zijn verreweg het gemakkelijkst schoon te maken. Als je je eigen glazen palet wilt aanschaffen, raad ik je het volgende aan deze van New Wave Hij heeft een groot mengoppervlak en is gemaakt van gehard glas, dus ultra stevig.

Gebruik een krabber als de verf droog is. Houd de krabber in een hoek van 45 graden ten opzichte van het palet en schraap de opgedroogde verf eraf. Ik zal verderop in dit artikel uitleggen hoe je verfafval, zoals verfschraapsel, wegwerkt.

Hoe verwijder je olie van een houten palet

Voordat u uw houten palet gaat gebruiken, moet u het goed voorbereiden, zodat u er met olieverf op kunt gaan schilderen, zonder dat het olieverf absorbeert. Doe dit door het eerst glad te schuren en vervolgens een pluisvrije doek in lijnolie te dopen en over het palet te vegen. Verwijder overtollige olie met een andere pluisvrije doek en laat het drogen (dit duurt een paar dagen).

Zie ook: De beste waterafdunbare olieverf: beoordeeld

Laat de verf niet drogen op een houten palet, want dat is een nachtmerrie om te verwijderen!

Als de verf nat is, verwijder je deze met de zijkant van je paletmes. Veeg vervolgens het palet schoon met een papieren handdoek of pluisvrije doek.

Als er opgedroogde verf aan uw palet vastzit, smeer er dan een laag geurloze terpentine of terpentijn overheen. Laat het 5 minuten intrekken en veeg het dan schoon met een papieren handdoek. Mogelijk moet u hardnekkige stukjes verf voorzichtig verwijderen met een scheermesje.

Het is normaal dat een houten palet na verloop van tijd verkleurd - het geeft het karakter! U moet er alleen voor zorgen dat het palet glad, vlak en schoon is om het zo werkbaar mogelijk te maken.

Stap 4: Verwijdering van olieverfafval

Giet geen oplosmiddelen of olieverf in de afvoer. Dit kan het watersysteem vervuilen. Ook is het brandgevaarlijk om met olie doordrenkte doeken of papieren handdoeken in de open lucht te laten liggen. Daarom moet u olieverfafval op de juiste manier afvoeren.

U hebt luchtdichte containers nodig om het afval in te bewaren tot u bij uw plaatselijke afvalverwerker bent. Het is ook een goede gewoonte om de container met wat water te vullen als extra preventieve maatregel.

Vergeet niet om het altijd dicht te houden, behalve wanneer u het opent om het met meer afval te vullen.

Als hij vol is, breng hem dan naar uw plaatselijke faciliteit voor gevaarlijk afval, of bel uw gemeente om te vragen waar u hem het beste kunt verwijderen.

Onthoud dat u het oplosmiddel opnieuw kunt gebruiken door het over te gieten in een nieuwe container - u hebt niet voor elke schoonmaakbeurt een nieuw oplosmiddel nodig.

Eindelijk

Als u net begint met olieverfschilderen en u weet niet zeker welke benodigdheden u moet aanschaffen, begin dan met dit beginnersgids Het leert je over alle gereedschappen en materialen die je nodig hebt om met olieverf te beginnen en geeft je waardevol advies over hoe je de materialen moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Hoe olieverfpenselen schoonmaken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.