De beste houtskool om te tekenen: een overzicht

Carla Andrews 27-09-2023
Carla Andrews

Een overzicht van de beste houtskool om te tekenen: van natuurlijke stokjes, tot potloden en synthetische geperste houtskoolblokken. Elk type houtskool geeft kunstenaars iets andere resultaten bij het tekenen.

Lees deze gids om het type houtskool te vinden dat het beste bij uw tekenpraktijk past en de beste merken die verkrijgbaar zijn.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Nitram Houtskool

Nitram houtskool kopen

Eigenschappen: uniek productieproces voorkomt breuk, minder stof, reeks hardheidsgraden

Wat is Nitram houtskool?

Nitram houtskool wordt beschouwd als het fijnste type houtskool om te tekenen. Het wordt geprefereerd door vele academies en ateliers. De houtskoolstokjes hebben een rijke zwarte kleur en zijn verkrijgbaar in verschillende hardheidsgraden. Dit merk kan niet worden omschreven als wijnstok- of geperste houtskool. Dit komt door de unieke manier waarop de houtskool wordt verwerkt. De celstructuur van het hout blijft behouden, waardoor de houtskoolplakt extra sterk, wat betekent dat het tegelijkertijd zacht, uitwisbaar, stofvrij en breukvast is.

Wat zijn de voordelen van Nitram houtskool?

Het voordeel van het gebruik van Nitram houtskool is dat het zo behandeld is dat het niet breekt en afbrokkelt onder druk.

Deze houtskool slijpt tot een extra fijne punt. Omdat hij zo duurzaam is, kun je hem slijpen zonder je zorgen te maken dat het stokje breekt. Gebruik de Nitram slijpblok om het uiteinde te schuren zodat er een lange punt ontstaat, perfect om details te tekenen.

In welke formaten is het verkrijgbaar?

Nitram houtskool wordt gemaakt in verschillende vormen en kwaliteiten. Petits Batons worden verkocht in verpakkingen van vijf, zijn klein van formaat en geschikt voor figuurtekenen. Het Maxi formaat is geschikt voor een kunstenaar die op grote schaal werkt. De houtskool wordt geleverd in drie verschillende hardheidsgraden. H is hard-slijpen tot een punt en gebruik het voor fijn detailwerk. HB heeft een gemiddelde zachtheid en B is zacht. Gebruik de zachtere soort houtskool.stokken voor het creëren van rijke toonwaarden en zachte overgangen.

Over het geheel genomen biedt Nitram houtskool het beste van zowel geperste houtskool als wijnstokhoutskool in zijn werking, omdat het duurzaam is en minder stoffig dan wijnstokhoutskool. Het biedt echter ook de uitwisbaarheid en zachtheid van wijnstokhoutskool.

Houtskool van wijnstok en wilg

Houtskoolstokjes van wijnstok en wilg zijn afkomstig van natuurlijke bronnen. Het zijn beide soorten lange, dunne stokjes die in een oven zonder lucht zijn verhit. Het verschil tussen de twee is het soort tak waarvan het stokje is gemaakt. Zo wordt houtskool van wijnstok gemaakt en houtskool van wilg van een wilgentak.

Omdat deze houtskool van een natuurlijke bron afkomstig is, zullen er verschillen zijn tussen de stokjes. De stokjes bevatten geen bindmiddel, dus zijn ze stoffig en broos van textuur.

Kunstenaars kiezen dit type houtskool vanwege de zachte, optrekbare eigenschappen. Ze zijn gemakkelijk uit te gummen en kunnen worden gebruikt om gebaren te maken. Wilgen- en wingerdhoutskoolstokjes zijn niet zo donker als geperste houtskool, waardoor ze zeer geschikt zijn voor het maken van eerste schetsen op doek voordat er geschilderd wordt. Het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen met dit type houtskool kan om die reden echter lastig zijn, maar ze werken wel.heerlijk voor expressieve stukken.

Winsor & Newton Wilgenhoutskool

Winsor & Newton houtskool kopen

Kenmerken: wilgenhoutskool, zacht, korte en lange stokjes, hoge kwaliteit

Winsor & Newton maken hun klassieke wilgenhoutskoolstokjes door alleen de beste wilgentakken te selecteren voor hun uniformiteit. Wilgenhoutskool is een veelzijdig medium dat kan worden gebruikt op een aantal verschillende kunstenaarsoppervlakken. Deze stokjes zijn goedkoop en geweldig voor het maken van snelle schetsen en briljante losse, expressieve tekeningen. Bijna elke kunstenaar zal een paar stokjes wilgenhoutskool hebbenhoutskool in hun etui!

Coates wilgenhoutskool

Coates wilgenhoutskool kopen

Kenmerken: gemaakt van wilgenhout, zacht, vijf maten

Coates wordt beschouwd als een van de hoogste kwaliteit wilgenhoutskool ter wereld. De lijn werd in de jaren 1960 opgestart door Percy Coates, die zijn houtskoolproductietechniek over een aantal jaren verfijnde en perfectioneerde op basis van de wilgen die hij kweekte. Coates blijft een familiebedrijf en hun houtskool blijft een essentieel instrument voor kunstenaars over de hele wereld.

Zie ook: Beste tekenboeken voor kunstenaars: 20 boeken om te leren tekenen

Maak opvallende markeringen, of kies hun extra grote assortiment 'boomstokjes' om snel uw oppervlak te bedekken. Wilgenhoutskool is gemakkelijk uit te wissen en de markeringen kunnen worden vastgezet met een fixeermiddel .

Samengeperste houtskool

Omdat geperste houtskool synthetisch is en bindmiddel bevat, ziet elk pastelblok er consistenter uit. Geperste houtskool is ultradonker zwart en de gemaakte markeringen zijn permanenter dan die van wijnstokhoutskool. Daarom zijn de markeringen moeilijker uit te wissen. Net als natuurlijke houtskool is geperste houtskool veegbaar en stoffig, maar er ontstaat minder stof dan bij zijn tegenhanger van wijnstokhout.

De geperste houtskoolstokjes en -blokken variëren in hardheid - zachte houtskool bevat minder bindmiddel en ziet er donkerder zwart uit. Geperste houtskool is een geweldige optie voor kunstenaars die intens donkere, matte, zwarte markeringen willen maken, maar met meer uniformiteit dan natuurlijke houtskool.

Faber-Castell PITT geperste houtskool

Faber-Castell geperste houtskool kopen

Eigenschappen: geperste houtskool, diepzwart, reeks hardheidsgraden, hoge kwaliteit

De PITT houtskool van Faber-Castell is gemaakt van een mengsel van roet en houtskool. Dit geeft kunstenaars een ultra diep zwart. De geperste houtskoolsticks zijn er in verschillende hardheidsgraden, extra zacht, zacht en medium. Dit is een hoge, artistieke kwaliteit geperste houtskool die sporen achterlaat die blauw-zwart van toon zijn. Veeg de geperste houtskool met gemak, met behulp van tortillions een zeem of je handen.

Het voordeel van dit merk is dat er een extra zachte vorm van houtskool beschikbaar is. Geperste houtskool is meestal harder van textuur dan wilgen- en wingerdhoutskool, maar de zachte en extra zachte versies van PITT houtskool zijn perfect voor gedurfde, expressieve markeringen. Bedek grote oppervlakken met de zijkant van het houtskoolstokje, of slijp het uiteinde voor meer gedetailleerd werk. De extra zachte houtskoolstokjes dragenen zelfs breken met meer gebaren, maar ze leveren de diepste zwarte tonen.

Derwent geperste houtskool

Derwent geperste houtskool kopen

Kenmerken: komt in verschillende tinten, geweldig voor overgangskleuren.

Derwent geperste houtskool is er in drie tinten, licht, donker en medium. Ze zijn te koop als losse staafjes. De kleuren zijn licht verschillende grijstinten, tussen licht, medium en donker in. De lichte en donkere tinten zijn uitstekend geschikt om te smudgen en te mengen tot overgangstinten tussen de diepste schaduwen en de lichtste highlights.

Zie ook: Hoe lang duurt het voordat olieverf droogt - Fine Art Tutorials

Door de natuurlijke oplosbaarheid in water kunnen kunstenaars de houtskool in water dompelen om inktachtige wassingen te maken. De afwerking van de donkere stokjes is diepzwart en poederachtig, maar de houtskool kan worden vastgezet met een dichtingsspray .

Houtskoolpoeder

Breng houtskoolpoeder aan met een borstel of papierstronk Zachte penselen werken beter voor het aanbrengen van poeder. Het poederformaat biedt kunstenaars een unieke manier om houtskool op het oppervlak aan te brengen, het betekent dat kunstenaars kunnen experimenteren en verschillende textuureffecten kunnen gebruiken. Neem bijvoorbeeld een zacht penseel en meng het houtskoolpoeder in het papier, waardoor naadloze overgangen tussen licht en schaduw ontstaan. Dit is vooral handig voor portrettekenaars diede indruk willen wekken van een gladde huid. Gebruik een gekneed gummetje om houtskool van het papier te halen voor subtiele highlights.

Nitram houtskool in poedervorm

Nitram houtskoolpoeder kopen

Eigenschappen: glad, fijn poeder, gemakkelijk te mengen, uitstekende lichtechtheid

Nitram houtskoolpoeder is glad en fluweelachtig van textuur. Borstel het over het papier voor zachte sporen en perfect gemêleerde overgangen. De houtskooldeeltjes zijn fijngemalen tot een uniforme deeltjesgrootte van 100µ. Dit betekent dat het poeder ongelooflijk consistent op het oppervlak verschijnt, zonder een korrelig uiterlijk te creëren, zoals bij sommige houtskoolpoeders het geval is.

Dit poeder heeft een uitstekende lichtechtheid, wat betekent dat kunstwerken na verloop van tijd niet zullen vervagen. Het is belangrijk om tijdens het gebruik een stofmasker te dragen en de houtskooldeeltjes niet in te ademen.

Vloeibare houtskool

Het voordeel van vloeibare houtskool is dat het kunstenaars een stofvrije methode biedt om houtskool aan te brengen. Gebruik het met water om de waarden lichter te maken en de viscositeit van de houtskool te verminderen. Kunstenaars kunnen ervoor kiezen om met vloeibare houtskool te schilderen als onderschildering voordat er olieverf overheen wordt aangebracht, om te gebruiken naast gewone houtskool, of als een medium op zichzelf.

Nitram vloeibare houtskool

Nitram vloeibare houtskool kopen

Eigenschappen: in water oplosbare vloeibare houtskool, dikke consistentie, uitstekende lichtechtheid, sneldrogend

Rechtstreeks uit de tube is de vloeistof dik als olieverf en rijkelijk zwart van tint. Verdun met water om hem vloeibaarder van consistentie te maken en pas de waarden aan. Schilder met een penseel, of breng zelfs met een paletmes aan op het oppervlak.

Schmincke vloeibare houtskool

Schmincke vloeibare houtskool kopen

Eigenschappen: drie kleuren, uitstekende kwaliteit, lichtecht

Schmincke liquid charcoal tubes zijn er in drie verschillende pigmenten. Elk pigment is gemaakt door het verkolen van een ander fruitzaad: perzikpit, kersenpit en druivenpit. Deze hebben een iets andere ondertoon van elkaar. Perzikpit is neutraal, druivenpit is koel en blauwachtig van kleur en kersenpit heeft een warme zwarte tint. Verdunnen met water om meerdere lagen op te bouwen op het oppervlak, metverschillende tinten en diktes.

Houtskool potloden

Houtskool potloden Potloden zijn gemaakt van samengeperste houtskoolstiften in een houten omhulsel, waardoor ze veel schoner zijn om mee te werken en gemakkelijker vast te houden. Bovendien kunnen kunstenaars met de kleinere punten fijne details creëren. Potloden veroorzaken weinig tot geen stof, waardoor ze veel gemakkelijker en veiliger zijn om mee te werken.

Als u zachte houtskoolpotloden gebruikt, moet u deze voorzichtig met een mes slijpen, omdat de kernen eerder breken dan harde houtskoolpotloden.

Grafietpotloden verschillen van houtskoolpotloden doordat houtskool een diepe, matzwarte afwerking heeft, terwijl grafiet een staalgrijze, reflecterende afwerking heeft. Als u meer wilt weten over de verschillen tussen houtskool en grafiet bekijk dan onze gids.

Caran d'Ache Houtskoolpotloden

Caran d'Ache houtskoolpotloden kopen

Eigenschappen: donkere tinten, glad, mengbaar

De Caran d'Ache houtskoolpotloden zijn perfect voor schetsen of definitieve portret- en landschapswerken. Ze zijn van Zwitserse makelij en zitten in een rond houten vat. Het vat ligt prettig in de hand en de houtskoolkern is gemaakt van intense, zachte zwarte houtskool.

Derwent houtskoolpotloden

Derwent houtskoolpotloden kopen

Eigenschappen: geperst houtskoolpotlood, krasvrije markeringen, breukvast

Deze houtskoolpotloden hebben cederhouten potloden en hoogwaardige houtskoolkernen. Door de consistentie van de houtskool zijn deze potloden minder krassend dan sommige andere potloden op de markt. De potloden zijn voorgeslepen in lichte, medium en donkere tinten.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.