Lineair perspectief in de kunst

Carla Andrews 24-07-2023
Carla Andrews

Het nauwkeurig creëren van de verschijning van drie dimensies op een plat vlak vergt enige vaardigheid en kennis. Lineair perspectief in de kunst kan worden gedefinieerd als het proces van het creëren van diepte en dimensie in een tekening of schilderij. Met een horizonlijn, verdwijnpunten en objecten die in de verte lijken te verdwijnen. Objecten worden op een perspectiefvlak zodat het lijkt alsof we ze in de driedimensionale ruimte bekijken.

Bijvoorbeeld een straatbeeld met gebouwen die naar de horizon verdwijnen, treinsporen die geleidelijk in de verte verdwijnen of het interieur van een kamer, met voorwerpen die nauwkeurig zijn geplaatst zoals het menselijk oog ze zou zien.

In deze gids leer je wat lineair perspectief is en een formule voor het opnemen van perspectiefvlakken in je tekeningen. Zo kun je realistische en nauwkeurige stadsgezichten, kamergezichten, landschappen en meer maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie lineair perspectief

Lineair perspectief is een techniek die in de kunst wordt gebruikt om op een plat vlak de illusie van diepte en realisme te scheppen. Dit gebeurt door verdwijnpunten te creëren op een horizonlijn en de scène te tekenen met convergerende lijnen die nabootsen hoe objecten kleiner lijken te worden naarmate ze zich in de verte terugtrekken.

Deze techniek kan worden gebruikt om realistische scènes en objecten vast te leggen, maar ook meer abstracte of gestileerde composities.

Eénpuntsperspectief, tweepuntsperspectief en driepuntsperspectief zijn allemaal soorten lineair perspectief.

Lineair perspectief vertrouwt op de visuele elementen van lijn en vorm om de indruk van diepte te wekken.

Lineair perspectief terminologie

De horizonlijn

Dit is een denkbeeldige horizontale lijn die objecten lijkt te verdelen in die erboven en die eronder. In de driedimensionale ruimte is de horizonlijn ooghoogte, die de hemel scheidt van het land, of de zee. Bij het maken van een tekening of schilderij wordt deze lijn gebruikt als referentie om de ooghoogte van de kijker aan te geven.

Het verdwijnpunt

Het verdwijnpunt is de plek op de horizonlijn waar alle orthogonalen in een tafereel samenkomen. Het wordt meestal gemarkeerd met een stip of kruis om kunstenaars te helpen het in hun tekeningen te visualiseren. Het verdwijnpunt is een denkbeeldig punt in de tekening en wordt gebruikt als leidraad.

Orthogonaal

De orthogonalen zijn de lijnen die de voor- en achterkant van de vormen van de onderwerpen en voorwerpen verbinden met het verdwijnpunt. Dit zijn lijnen die in een tafereel zijn getekend die in de verte lijken terug te lopen. Ze komen samen in verdwijnpunten op een horizonlijn. Deze lijnen worden gebruikt als hulplijnen om mee te beginnen. Teken delen van de hulplijnen over en gebruik ze in de uiteindelijke vorm.

Een punt perspectief

In een éénpuntsperspectieftekening is er één verdwijnpunt op de horizonlijn. Dit wordt meestal gebruikt voor scènes of voorwerpen die zich voor de kijker bevinden en kleiner lijken te worden naarmate ze zich in de verte terugtrekken.

Een kubus, bijvoorbeeld, zou worden getekend met de randen samenkomend in een punt op de horizonlijn. Als je een gebouw zou tekenen met een puntperspectief, zou een van de zijden van het gebouw in beeld zijn, in plaats van een hoek.

Claude Monet: De La Rue Bavolle in Honfleur

Na het tekenen van de horizonlijn en het verdwijnpunt, is de volgende stap het tekenen van de voorkant van de vorm. Teken vervolgens de orthogonalen die aansluiten op het verdwijnpunt. Dit vertelt je waar je de achterkant en zijkanten van de vorm moet plaatsen ten opzichte van de voorkant. Deze methode geldt voor éénpuntsperspectief tekenen. Lees verder voor meer informatie over tweepuntsperspectief en driepuntsperspectief.

Twee punten perspectief

Het tweepuntsperspectief gebruikt twee verdwijnpunten op de horizon, om aan te geven waar objecten in de verte zullen verdwijnen.

De twee verdwijnpunten moeten zo ver van elkaar verwijderd zijn dat het perspectief niet vervormd lijkt. Als u bijvoorbeeld een horizonlijn in het midden van uw oppervlak tekent en de twee verdwijnpunten elk een of twee centimeter van de linker- en rechterrand van het papier plaatst, hebt u genoeg ruimte om aan uw tekening te werken.

Camille Corot: Soissons, Huizen en Fabriek van Mr. Henry

Zie ook: Hoe lang duurt het voordat olieverf droogt - Fine Art Tutorials

Tweepuntsperspectief is nuttig voor het tekenen van gebouwen, vanuit het perspectief van kijken vanuit de hoek van het gebouw, waarbij de zijkanten van het gebouw elk verdwijnen naar de verdwijnpunten, samen met de andere gebouwen en objecten eromheen.

Tweepuntsperspectief werkt ook voor het tekenen van de binnenkant van een kamer, vanuit het gezichtspunt van de hoek van de kamer.

Driepuntsperspectief

Het driepuntsperspectief gebruikt drie verdwijnpunten in de horizon om het verdwijnpunt weer te geven van voorwerpen die in de verte verdwijnen, weg van de kijker.

John Ruskin: De zuidkant van St Mark

Dit wordt typisch gebruikt voor scènes of objecten waarvan één kant onder een extreme hoek wordt bekeken. Zoals vanaf het gezichtspunt van een hoog gebouw dat neerkijkt op de toppen van gebouwen. Of vanaf de grond die rechtstreeks omhoog kijkt naar een wolkenkrabber. Als u zich een derde verdwijnpunt boven of onder het gebouw kunt voorstellen, omdat het gebouw hoog lijkt, dan is dit een use case voor driepuntspuntspuntspuntspunt.perspectief.

Dit type perspectief kan ook worden gebruikt om een kamer te tekenen vanuit het gezichtspunt van een blik omhoog naar het plafond of omlaag naar de vloer.

Hoe bepaalt u welk type lineair perspectief u moet gebruiken?

Om te bepalen welk type lineair perspectief u moet gebruiken, moet u eerst kijken naar de scène of het object dat u probeert te tekenen. Is het in zijn geheel voor u, zoals een stadsgezicht? Of is het slechts gedeeltelijk zichtbaar, zoals wanneer u van bovenaf naar een gebouw kijkt?

Als je de voorkant van het object kunt zien, gebruik dan éénpuntsperspectief, als het gezichtspunt rechtstreeks naar de hoek van het object kijkt, gebruik dan tweepuntsperspectief en als het gezichtspunt naar een hoek en de boven- of onderkant van het object kijkt, gebruik dan driepuntsperspectief.

Geschiedenis van het lineair perspectief in de kunst

Leonardo da Vinci: Het laatste avondmaal

Het creëren van kunstwerken met de schijn van realisme, perspectief, diepte en dimensie begon in de Renaissance periode Voor die tijd was de kunst vooral gericht op vlakke religieuze en mythologische afbeeldingen, maar nu gingen kunstenaars over op portretten en een meer naturalistische stijl van presenteren.

Leonardo da Vinci was een schilder die ernaar streefde zijn kunstwerken realistisch en rijk aan symboliek te laten lijken. Hij begon lineair perspectief technieken te gebruiken om diepte en dimensie aan zijn portretschilderijen toe te voegen. U kunt in dit voorbeeld van da Vinci's 'Het laatste avondmaal' zien dat het verdwijnpunt direct achter Jezus is geplaatst, met de ramen die het uitzicht van achteren tonen. De illusie van ruimte achter ChristusBovendien creëert het licht van de ramen een hoger waardecontrast in het midden van het schilderij waar hij is geplaatst, wat zijn positie verder benadrukt, waardoor hij de brandpunt van het stuk.

Ruimte in de kunst

Ruimte is een fundamenteel element van de kunst. Het kan een tweedimensionaal kunstwerk de schijn van diepte geven, illusie creëren en vorm benadrukken. Driedimensionaliteit is gebaseerd op ruimte om diepte weer te geven, waardoor kunstenaars hun werk tot leven kunnen brengen.

Gustave Caillebotte: Paris Street Rainy Day

Er zijn verschillende soorten ruimte in de kunst, waaronder positieve ruimte, negatieve ruimte Positieve ruimte is het gebied dat door een voorwerp of figuur wordt ingenomen, terwijl negatieve ruimte verwijst naar de achtergrond die dat gebied omringt. Atmosferische ruimte wordt gebruikt om een gevoel van perspectief en stemming in een schilderij te creëren, zoals een mistige of bewolkte dag waardoor voorwerpen in de verte lichter van kleur lijken dan voorwerpen op de voorgrond. Atmosferisch perspectief wordt weergegeven met kleur en waarde in plaats van met lijn en ruimte.

J.M.W. Turner: Wrakke kust van Northumberland

Zie ook: Alla Prima (Wet on Wet) Handleiding - Fine Art Tutorials

Om kunstwerken met driedimensionale kwaliteiten te creëren, moet een kunstenaar zorgvuldig nadenken over het gebruik van ruimte, perspectief en licht om een gevoel van realisme .

Door het systeem van lineair perspectief te gebruiken, krijgt de scène onmiddellijk een driedimensionale vorm door alleen de visuele elementen van lijn, vorm en ruimte te gebruiken, zonder dat schaduw of kleur nodig is. Maar door waarde, kleur en textuur aan een scène toe te voegen, wordt diepte en dimensie toegevoegd. Dit kan worden gedaan door te experimenteren met verschillende technieken, zoals schaduw, het toevoegen van schaduwen en het integreren van overlappendeobjecten in je afbeeldingen. Daarnaast kun je ook proberen om textuur of penseelstreken die volume geven aan je werk, waardoor het er levensechter en driedimensionaal uitziet en de indruk van detail wekt. Met zorgvuldige planning en aandacht voor detail kun je prachtige kunstwerken maken die er solide en realistisch uitzien.

Tips voor compositie met lineair perspectief

Edward Hopper: Nighthawks

Om overtuigende composities Bij het gebruik van lineair perspectief zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over het perspectief dat je wilt gebruiken, omdat dit van invloed is op de objecten en onderwerpen in je afbeelding. Zorg ervoor dat je het brandpunt van de afbeelding in gedachten houdt bij het plannen van de compositie. Houd ook in gedachten hoe je het oog van de kijker naar binnen leidt.

Perspectief tekenen

Hulpmiddelen bij het tekenen van lineair perspectief zijn onder meer tekenwijzers, linialen en andere meetapparaten Daarnaast kun je ook softwareprogramma's of apps gebruiken die helpen bij het maken van perspectiefroosters. Adobe Illustrator heeft een perspectief raster functie, zodat je mockups kunt maken van je scene voordat je begint. Met oefening en experimenteren kan iedereen de lineair perspectief technieken leren beheersen. Gebruik deze technieken om verbluffende kunstwerken te maken die echt tot leven komen op het doek.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.