Notan in de kunst: definitie, voorbeelden & handleiding

Carla Andrews 24-07-2023
Carla Andrews

Notan is een nuttig hulpmiddel voor kunstenaars. Het wordt gebruikt in de planningsfase van een werk om de compositie van het uiteindelijke kunstwerk te verbeteren.

Een notan is een kunstwerk dat in zwart-wit is uitgevoerd. Het kan aangeven hoe de kunstenaar elementen als vorm, lijn en waarden in het uiteindelijke werk zal rangschikken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie van Notan

Notan is een Japanse term die letterlijk "donker-licht" betekent. In de beeldende kunst wordt notan gebruikt om de verhouding tussen donkere en lichte waarden in een compositie te beschrijven.

Notan kan worden beschouwd als het "ontwerp" of "patroon" van een kunstwerk, gecreëerd door de plaatsing van licht en donker. Kunstenaars gebruiken notan om lichte en donkere gebieden van een kunstwerk te scheiden door het te visualiseren in slechts twee waarden: zwart en wit.

Notan of painting ' Horizon '

De zwarte en witte waarden worden gebruikt om massa's aan te duiden, die de vorm en vorm van een onderwerp, object of scène op een 2D-oppervlak. Mediums zoals lithografie en inkt gebruiken notan om definitieve stukken te creëren. Maar notan wordt ook gebruikt door schilders als visueel hulpmiddel om de compositie van grotere kunstwerken te plannen.

Notans kunnen op verschillende manieren worden gemaakt, zoals tekenen, fotobewerking of het scheuren van papier. Als de notan eenmaal af is, kan hij worden gebruikt als referentie bij het maken van een definitief kunstwerk. De kunstenaar zal ernaar streven een gevoel van harmonie te creëren in het uiteindelijke werk, afhankelijk van hoe goed de waardemassa's in balans zijn in de notan-tekening.

Samenstelling en waarden

Door notan te gebruiken in de planningsfase van een kunstwerk, kunnen kunstenaars duidelijker zien hoe de waarden van het stuk het geheel beïnvloeden. samenstelling .

De kunstenaar tekent eerst een notan, of bewerkt een foto zodat de donkere en lichte waarden worden vereenvoudigd tot zuiver zwart en wit. Zo kan de kunstenaar zien hoe elementen zich tot elkaar verhouden en wat de onderliggende waardestructuur van het werk is.

Een goede compositie heeft een brandpunt Als een notan druk lijkt en elementen niet van elkaar te onderscheiden zijn, vertelt dit de kunstenaar om de compositie te veranderen en elementen te verwisselen totdat de opzet en het doel van het schilderij duidelijker lijken.

Notan voorbeelden

Dit is een notan studie die ik maakte voor een definitief werk. Om de middentonen beter te kunnen beoordelen, maakte ik ook een 3 waarden notan. Mijn bedoeling voor het schilderij was om de onderste twee derden van het werk te laten overheersen door de donkere massa's en schaduwrijke boomtinten. De lichte waarden komen van de lucht en de heldere reflectie in het meer. De bomen fungeren als omlijstende elementen rond het meer. Dit verenigt de donkeretinten van de boomschaduwen met de heldere lucht.

Dit is het afgewerkte stuk ' El Chorro Dit is een voorbeeld van hoe je notan kunt gebruiken om een gewenst effect in een kunstwerk te creëren. Mijn bedoeling was het oog in het werk te leiden, om een evenwichtig en vredig landschap te creëren.

Hier ziet u dat ik een referentiefoto die ik had genomen van een vervallen abdij heb omgezet in een zwart-wit notan studie. Dit is een goed voorbeeld van hoe de notan kan laten zien dat een schilderij niet zou werken om het gewenste effect te creëren.

De abdij, het beoogde brandpunt, lijkt niet af te steken tegen het gras en de bomen. Dat komt door het waardecontrast tussen de abdij en het gras. Het komt ook doordat er te veel bomen en wolken rond de abdij staan. Dat doet afbreuk aan het uitzicht.

De boom vooraan dient als kader, maar verdoezelt de abdij. Om het beeld te verbeteren en er een schilderijcompositie van te maken, moet je een paar wijzigingen aanbrengen. Met de abdij als middelpunt zou je het beeld kunnen bijsnijden, het contrast van het gebouw verhogen en de bomen en wolken die het beeld druk maken, verwijderen.

De voordelen van het gebruik van notan in de kunst

Notan is een nuttige techniek om kunstenaars te helpen betere compositorische beslissingen te nemen.

Het is een nuttig hulpmiddel voor kunstenaars van alle niveaus, van beginner tot meester. Door de tijd te nemen om een notan te maken voordat hij aan een kunstwerk begint, kan de kunstenaar tijd en moeite besparen door ervoor te zorgen dat de samenstelling evenwichtig en goed gepland.

Een voordeel van het gebruik van notan voor het plannen van kunstwerken, is dat het kunstenaars in staat stelt om hun beeld te vereenvoudigen tot het punt van abstractie. Dit dwingt de kunstenaar om zich alleen te richten op de esthetische kwaliteiten van het beeld in termen van de visuele structuur. In een notan studie worden de lijnen, vormen en afstand de belangrijkste elementen. Door het beeld op deze manier af te breken, door de vormen van de onderwerpen te isolerenen als je het beeld ziet zonder kleur, toon of andere elementen die het effect van de manier waarop de grote vormen en massa's zijn verdeeld, kunnen verwarren, kun je bewuster omgaan met het effect dat je creëert door de grootte, de vormen en de verdeling van de elementen.

Hoe gebruik je notan in kunst

Vincent van Gogh: Caféterras bij nacht en notan

Bedenk hoe de elementen zich tot elkaar verhouden en hoe je een brandpunt in het kunstwerk gaat creëren. Notan helpt je om de massa van het beeld in zwart-wit te zien. Zo kun je je concentreren op de spatiëring, de positionering en het vereenvoudigen van delen van het beeld.

Om een geweldig kunstwerk te maken, moet het schilderij een gevoel van sfeer hebben. Dit is waar u de notan kunt gebruiken om u te helpen uw beoogde effect op de kijker te creëren. U kunt ervoor kiezen om een gevoel van dynamiek, spanning te creëren, ritme of eenheid door verschillende elementen te rangschikken. Door de waardemassa's zo te rangschikken dat de focus van de kijker op het hoofdonderwerp ligt. Creëer ritme door het oog van de kijker naar de volgende meest in het oog springende kenmerken van het beeld te trekken, met behulp van waardemassa's.

Zie ook: Mediums voor aquarelverf: een uitgebreide gids - Fine Art Tutorials

Notan ideeën

Gebruik notan om te zien of u een kaderelement kunt opnemen. Dit werkt wanneer het hoofdonderwerp zich in de verte bevindt of wanneer er een lichtbron op schijnt. Een ander idee is om notan te gebruiken om in te schatten hoe groot het hoofdonderwerp moet zijn om binnen het kader te passen. U kunt ook uit een notan studie afleiden of het beeld te complex lijkt, of dat onderwerpen te dicht bij elkaar staan. Natuurlijk kunt uDoorbreek enkele compositieregels om spanning in het stuk te creëren. Je zou bijvoorbeeld elementen dicht bij elkaar kunnen plaatsen om een gevoel van onrust te creëren.

Hoe maak je een notan: Handleiding

Als je werkt vanaf een foto-referentie, is de eerste stap de afbeelding om te zetten in zwart-wit. Je kunt dit digitaal doen, met een fotobewerkingsprogramma als Photoshop, of je kunt de notan zelf tekenen met wit papier en zwarte inktstift.

Voor kunstenaars die ervoor kiezen hun referentiebeeld digitaal te bewerken, is het proces eenvoudig. Bewerk eerst het beeld zodat het in grijstinten is. Pas vervolgens een vervaging toe op het beeld, zodat details worden weggelaten, ga naar Filter>Vervagen>Gaussian Blur. Posteriseer ten slotte het beeld zodat het uit twee of drie waarden bestaat. Ga naar image>adjustments>posterise om dit effect te creëren.

Een andere manier om een notan te maken is door er zelf een te tekenen. Neem een zwarte inktpen Dit kan ook worden gedaan door de afbeelding uit te printen en met een grafietpotlood de donkere waarden in te kleuren.

Voor kunstenaars die naar het leven tekenen: knijp naar je tafereel om het te analyseren. De elementen in het tafereel zullen voor je vervagen, waardoor je de waardemassa's beter kunt zien. Maak een snelle notenschets, waarbij je de donkerste delen uittekent en de lichtere tonen vrij laat van enige arcering.

Zodra de notan compleet is, kan de kunstenaar beginnen met het plannen van zijn compositie door te bepalen welke gebieden licht en welke donker moeten zijn. Maak op basis van de fotoreferentie een paar miniatuur compositie schetsen .

Tips van Notan

  • Probeer het beeld te zien als vormen en waarden, in plaats van objecten.
  • Gebruik een reeks materialen om je studie te maken. Dit kan omvatten grafietpotloden , zwarte inktpennen Wit papier en fotobewerkingssoftware. Zoek uit welke methode voor jou het beste werkt.
  • Teken eerst rond de grootste donkere gebieden, probeer geen kleine details op te nemen.
  • Zorg voor een evenwichtige compositie, zodat er een goede mix is van lichte en donkere tinten.
  • Analyseer de notenschets die je hebt gemaakt, vraag hoe de algemene compositie van het stuk kan worden verbeterd.

Drie waarde notans

Vincent van Gogh: Caféterras bij nacht en drie waardevolle notan

Zie ook: Het beste markeerpapier: een beoordeling

Als u wilt plannen hoe de middentonen van uw kunstwerk bij elkaar passen, maak dan een studie van drie waarden. Dit kan u helpen om elementen beter te plaatsen in stukken die minder contrastrijk zijn.

Om een notan met drie waarden te maken, kun je hetzelfde proces gebruiken als hierboven, maar met een paar aanpassingen. Wanneer je de afbeelding in Photoshop posteriseert, stel je de niveaus in op 3 in plaats van op 2. Hierdoor krijg je een afbeelding die bestaat uit drie tonen - zwart, wit en een middentoon grijs.

Bij het tekenen van een driedelige notan naar het leven kan het nuttig zijn om een zwarte pen en een grijze pen te gebruiken, zodat u de donkerste delen kunt blokkeren en vervolgens het grijs kunt gebruiken om de middentonen in te vullen.

Notan en clair-obscur

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Notan kan ook worden gebruikt in combinatie met clair-obscur Chiaroscuro is het gebruik van lichte en donkere waarden om de illusie van driedimensionaliteit te scheppen en een gevoel van drama te creëren. In dit geval kan de notan worden gebruikt als leidraad voor waar de donkerste donkere en lichtste lichten in het werk moeten worden geplaatst.

Waardestudies

Een notan is niet hetzelfde als een waardestudie. Een notan kan twee of drie waarden bevatten om de massa's en oppervlakten van contrast in een beeld terwijl een waardestudie, meer details en waardeovergangen zal bevatten. A waardestudie wordt gemaakt in grijstinten, zodat de kunstenaar de waardeschaal van het beeld kan zien, inclusief alle middentonen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.