Hoe schilder je een oceaangolf met zachte pastel - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 11-08-2023
Carla Andrews

Schilder een oceaangolf met zachte pastel, een stap-voor-stap handleiding met video!

Zachte pastel is een heerlijk hoog gepigmenteerd en zacht medium dat zich leent voor expressieve tekentechnieken en mengingen. Het schilderen van de oceaan, golven en watertaferelen pakt door deze eigenschappen altijd prachtig uit met zachte pastel.

Zachte pastels zijn vrij dik van vorm en zacht, zodat ze bevorderlijk zijn voor een expressieve stijl. In deze tutorial laat je het maken van detailmarkeringen los en concentreer je je in plaats daarvan op het creëren van levendige kleuren, vorm en de indruk van beweging in het water. In deze gids leer je de essentiële technieken, zoals gelaagdheid, mengen, kleuren mengen en hoe je waternevel creëert door in de pastel te krassen. Ik loop met je meedoor elke stap, inclusief hoe je het oppervlak schilderklaar maakt en hoe je het pastelschilderij afwerkt met een fixatief.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Een oceaangolf schilderen met zachte pastel: Video tutorial

Bekijk stap voor stap hoe ik deze zachte pastelkleurige golf heb gemaakt. Het is een gemakkelijke en leuke tutorial die niet veel stappen met zich meebrengt. Ga naar beneden voor de lijst met benodigdheden.

Hoe schilder je een oceaangolf met zachte pastel: Stap voor stap

Volg elke stap om deze oceaangolf voor jezelf te creëren. Gebruik mijn voltooide schilderij als referentie. Wanneer je pastel schildert, is het belangrijk om te onthouden om met de stroom mee te gaan, en te genieten van het proces. Begin met de pastel in te werken met de lichtste aanraking van het papier, en bouw dan langzaam kleurlagen op. Pastels zijn geweldig om losjes te schilderen en expressieve tekens te maken, dus laat details los en geniet!

Uw werkstation instellen

Je kunt natuurlijk plat op een tafel werken met pastel, maar er zijn een paar voordelen aan werken in een verticale hoek. Softpastel is een droog en stoffig medium, dus om te voorkomen dat stof zich verzamelt op delen van je tekening, zet je het rechtop zodat het stof zich onder het kunstwerk verzamelt. Leg vervolgens een hoes zoals een tafelkleed neer om je vloer of tafel te beschermen.

Een manier om dit te doen is om het papier met plakband op een plank, zoals een stuk hout of MDF, te plakken. Zet de plank vervolgens op een ondergrond zoals een ezel. Als u geen ezel hebt, kunt u iets anders zoeken om de plank tegenaan te plakken. U kunt echter relatief goedkope ezels kopen, zoals deze tafelezels of tekenborden die perfect zijn voor pastel schilderen.

Teken de lucht

Begin het pastelschilderij met de lucht. Ik gebruik een licht neutraal blauw voor de lucht, en houd het vierkant... Kunst Spectrum Door de pastel zo vast te houden, kan ik grotere delen van de tekening bedekken. Zorg ervoor dat je lichte druk uitoefent, want pastel is zo zacht dat je niet veel druk nodig hebt om intense, verzadigde pigmentvlekken op het oppervlak los te laten. Ik meng er een fellere, meer verzadigde lichtblauwe kleur in voor de bovenkant van de lucht.

Lijn de horizon

Voor een strakke rechte horizonlijn plak je een strook afplaktape op de plaats waar de zee de lucht moet ontmoeten. Ik gebruik vierkante pastel, dus gebruikte ik de rand van de pastel om een strakke lijn te krijgen.

Voor mijn eigen pastelschilderij gebruik ik een beperkt kleurenpalet. Ik had niet de exacte kleur die ik wilde om de verre zeekleuren in pastelvorm te creëren, dus besloot ik twee kleuren met elkaar te mengen. De verre zeekleur bij de horizon is donker van waarde, een diep blauw dat qua tint een beetje naar paars neigt. Dus om deze kleurenmix te maken, gebruik ik mijn ultramarijne tint, dan gebruik ikBreng er lichtjes wat donker groenblauw overheen. Het ultramarijn alleen was veel te verzadigd, dus het donker groenblauw zal het verzachten. Ik gebruik een beperkt palet om te laten zien hoe je in plaats daarvan de aanpak van kleurmenging kunt gebruiken om je gewenste effect te creëren. Als je echter een enkele pastel zou willen gebruiken om de horizonkleur te creëren, Unison's kleur Blue Green 2' zou een goede match zijn.

Voor de eerste fase van de tekening pas ik de lichtste druk toe, omdat zachte pastel heel snel de tand van het papier vult. Dus door in het begin de kleurlagen licht aan te brengen, geef je jezelf meer ruimte om kleur op te bouwen en waarden aan te passen terwijl je bezig bent.

Zie ook: Atmosferisch perspectief: definitie & gids

Maak een kleurgradatie op de horizon

De zee aan de horizon is donker van tint en wordt geleidelijk lichter en meer verzadigd naarmate de golf dichterbij komt. Om dit effect te creëren legt u een lichtere turquoise kleur over de top van een donkerder groenblauw dicht bij de top van de golf.

Teken verre oceaangolven

Gebruik het lichte turkoois om horizontale lijnen te maken over de bovenkant van de oceaan bij de horizon. Dit geeft de indruk van verre golven en rimpelingen die het licht vangen.

Meng dit alles met uw vinger of met een menggereedschap Als je er een hebt. De verre oceaan hoeft er niet gedetailleerd uit te zien, of scherpe lijnen te hebben. Dit deel van het kunstwerk kan er zacht uitzien en onscherp zijn, omdat de belangrijkste focus de golf is, die je meer detail kunt geven.

Zie ook: Hoe opruimen na een olieverfschilderij

Teken de omtrek van de golf

Omlijn de golfvorm, het schuim en de schaduwen. Teken dit met je pastel in de middentint, degene die de basiskleur van de golf zal vormen, voor mij was dit mijn donkere groenblauwe kleur.

De vorm van de golf is een ton, die ongeveer een kwart van de tekening in beslag neemt, hoewel je hem iets groter of kleiner kunt maken om het gewenste effect te bereiken. Op ongeveer tweederde van de weg over de tekening naar rechts krult de golf omhoog. De lip van de golf werpt een schaduw omdat de lichtbron van links komt. Je kunt deze schaduw intekenen met de middentoon groenblauwe kleur.

Blok in middentinten

Ik gebruik een licht neutraal blauwgroen om de basiskleur van het schuim in te blokken.

Voor de golf zijn de donkerste gebieden bovenaan en onderaan (bij de loop). De donkere middentoon die ik hiervoor gebruik is de groenblauwe kleur. Vervolgens heb ik ook wat middentoon highlights in het midden van de loop getekend om te laten zien waar het licht hem raakt.

Blok in de schaduw

Aan de rechterkant van de loop van de golf, onder waar de lip omkrult, is een schaduw geworpen. Voor de schaduwkleur heb ik een donker groenblauw gemengd met een diep violet. Hierdoor ontstaat een neutraal donkerblauw. Het violet zorgt voor wat contrast en onderscheid tussen de middentinten en de schaduw. Hierdoor ontstaat een levendiger, expressionistische indruk. De andere schaduwgebieden bevinden zich onder het schuim,waar ik dezelfde kleurencombinatie heb gebruikt om diepte te creëren. Er is ook een schaduw in het midden van het vat, rechts van het lichtste deel van het schuim.

In dit stadium heb ik dezelfde kleur als voor het schuim gebruikt om het deel van het water voor de golf te schilderen.

Volume toevoegen aan de golf

Ik gebruik een licht turquoise kleur om highlights op de golf te lijnen. In grote lijnen buigen de highlights in korte streken diagonaal naar beneden. Deze kromming wekt de indruk van volume. Blend dit in je middentonen voor een zachtere uitstraling.

Begin met het toevoegen van hoogtepunten

De helderste highlights zijn de schuimdetails in de golf. Gebruik je lichtste turquoise kleur, of een gebroken wit om highlights te stippelen. Stippelen is een techniek waarbij pastel in het papier wordt gedrukt door middel van een repetitieve stippeling.

Dit creëert textuur en is perfect voor zeeschuim. Vervaag de randen een beetje met je spons.

Teken in het schuim detail highlights voor de golf. Ik gebruik mijn lichtste turquoise kleur om deze abstracte lijnen weer te geven. Ik wil de indruk wekken dat het schuim in de golf wordt getrokken.

Contrast verhogen door schaduwen te verdiepen en meer highlights toe te voegen

Omdat we de mengtechniek door het hele schilderij hebben gebruikt, is de donkerheid van sommige schaduwen verloren gegaan. Gebruik je donkere kleur om nog eens een lijn onder het schuim te trekken om het wat te benadrukken. Maar als je vindt dat dit gedeelte al donker genoeg is in je schilderij, kun je deze stap misschien overslaan.

De hardste randen die de minste menging vereisen komen in de bovenste lagen van het pastelschilderij. Dit leidt ertoe dat de kijker zich daar het meest op concentreert. Neem je lichtste turquoise kleur en teken wat laatste highlights met dezelfde korte gebogen actie als je deed om volume in de golf te creëren. Gebruik een spons om de randen van de markeringen te verzachten, maar meng niet volledig.

Gebruik een gebroken witte kleur om in de lichtste delen van de golf wat grote oceaanspetters aan te brengen. Je kunt op mijn procesfoto zien dat de lichtste delen bovenop het schuim zitten.

Definitieve details van de zeespray

Een tip om de fijnste details van oceaannevel te maken, is om je witte of licht turquoise zachte pastel op het papier over het schuimgedeelte te schrapen. Schraap het met een mesje of je vingernagel. Druk op een vel papier, zoals glaspapier of calqueerpapier op je oppervlak om deze fijne deeltjes pastel in het papier te drukken, zodat ze er niet afvallen.

Bespuit de pastelschildering met fixatief

De laatste stap is het fixeren van pastel met een fixeermiddel Het is een optionele stap, maar het gebruik van een fixatief beschermt het pastelschilderij tegen vocht, vlekken en sommige fixatieven beschermen zelfs tegen UV-schade. Volg de instructies op de fles met fixatief en gebruik het altijd in een geventileerde omgeving.

Nadat je de tekening hebt verzegeld, is het klaar om in te lijsten!

Benodigdheden om een oceaangolf te schilderen met zachte pastel

Je hebt niet veel benodigdheden nodig om een oceaangolf te schilderen. Met softpastel is er een minimale voorbereiding en schoonmaak nodig, waardoor het een gemakkelijk en onmiddellijk medium is om mee te werken.

Pastels

Voor de tutorial heb ik de set turquoise kleuren gebruikt van Kunst Spectrum Ik raad aan pastels te nemen in verschillende blauwe en groene tinten, met een ultralichte turquoise kleur en een witte of gebroken witte kleur. Ik gebruikte een violette tint voor de schaduwen, die over een diepe groenblauwe kleur de mix neutraliseerde.

Hier zijn enkele fantastische merken die sets van zeetinten aanbieden:

Unison pastels zijn extra zacht, zeer gepigmenteerd en voelen luxueus aan.

Sennelier pastels zijn nog zachter dan Unison en hebben een uniek boterachtig gevoel. Deze zijn van artistieke kwaliteit en zeer gepigmenteerd.

Kunst Spectrum zijn van uitstekende kwaliteit, betaalbaar, gepigmenteerd en vierkant van vorm. Gebruik de randen voor het bedekken van grote oppervlakken of het maken van scherpe lijnen.

Bekijk onze recensie als u meer wilt weten over de beste zachte pastels om te tekenen .

Oppervlak

De beste oppervlakken voor pastelschilderen hebben "tanden" of oppervlaktestructuur waardoor de pastel zich aan het papier kan hechten. Pastelmat is als een dikke kaart met een fluweelachtige textuur, waarop meerdere lagen zachte pastel passen. Sennelier pastelpapier Kijk ook eens naar hun gekleurd papier - werken op een gekleurde ondergrond kan je helpen om tonale overgangen in het kunstwerk beter waar te nemen. Als je op een bord wilt tekenen, maakt dat het werken op een ezel gemakkelijker, Pastelbord is een geweldig, museum kwaliteit oppervlak om te gebruiken.

Menggereedschap

Om pastel te mengen kun je je vingers, een penseel of een gereedschap gebruiken. Gebruik deze menggereedschappen : een verzameling zachte penselen en siliconen gereedschap om pastel op het papier te mengen en vorm te geven.

Pan Pastel produceert een reeks hulpmiddelen voor het mengen, genaamd Sofft gereedschap Sofft tools zijn er in verschillende vormen en maten en werken om tegelijkertijd pastel in het papier te drukken en subtiel te mengen. Het is beter niet te veel pastel te mengen omdat de kleuren dan dof kunnen worden. Dit is dus echt het perfecte gereedschap om te gebruiken bij de mengtechniek.

Fixeermiddel

Dit is een optioneel materiaal dat dient om pastel op zijn plaats te houden, te voorkomen dat het gaat vlekken en te beschermen tegen vocht. Sennelier pastelfixatief geeft een fijne nevel die pastelt. Gebruik het buiten voor voldoende ventilatie.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.