Contourtekenen: definitie & handleiding

Carla Andrews 26-08-2023
Carla Andrews

Contourtekenen is een soort lijnkunst tekentechniek waarbij lijn wordt gebruikt om de illusie van een driedimensionale vorm te creëren. De kunstenaar begint met het tekenen van de omtrek van het onderwerp, waarbij de belangrijkste kenmerken en details worden geschetst.

Contourtekenen kan worden gebruikt om met weinig lijnen de essentie van een onderwerp vast te leggen, waardoor het ideaal is voor snelle schetsen. Het kan ook worden gebruikt om meer gedetailleerde en complexe tekeningen te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie contourtekening

Een contourtekening is een tekentechniek waarbij de kunstenaar de vorm en de massa van een voorwerp of onderwerp schetst. De belangrijkste details en kenmerken worden geschetst, maar kleine details en waardeovergangen worden weggelaten. In een contourtekening probeert de kunstenaar de 'contouren' en randen van de vorm nauwkeurig weer te geven, zonder volume of diepte weer te geven door licht en schaduw te arceren.

Contouren tekenen oefening

Contourtekenen is een geweldige tekenoefening Omdat contourtekeningen gebaseerd zijn op nauwkeurige verhoudingen, kan het worden gebruikt om de vaardigheden van kunstenaars te trainen in het weergeven van ruimte, vorm, massa en afstand. Dit berust op het analyseren van de referentie en vervolgens het weergeven van kenmerken van het onderwerp of object met alleen lijn, zodat het herkenbaar lijkt voor de kijker.

Contourtekenen kan ook worden gebruikt om meer expressieve en gebarende tekeningen te maken. Hierbij overdrijft of vereenvoudigt de kunstenaar de vormen om zijn eigen interpretatie tot uitdrukking te brengen. Dit kan interessante en unieke tekeningen opleveren!

Tips voor contourtekenen

  • Gebruik een lichte toets als je begint. Je kunt later altijd nog gedurfder over de lijnen gaan als dat nodig is.
  • Kijk naar je onderwerp en verdeel het mentaal in basisvormen. Dit zal je helpen de vormen te vereenvoudigen wanneer je ze tekent.
  • Denk eraan, je hoeft niet elk detail te tekenen! Concentreer je gewoon op de belangrijkste kenmerken.
  • Let op de negatieve ruimtes rond en tussen de objecten. Deze kunnen net zo belangrijk zijn als de objecten zelf.
  • Oefen, oefen, oefen! Hoe meer je contouren tekent, hoe beter je er in wordt.

Hoe maak je een contourtekening?

Nu je weet wat een contourtekening is, en wat tips hebt over hoe je er een maakt, waarom probeer je het niet eens? Alles wat je nodig hebt is een potlood en papier.

Als je eenmaal je onderwerp hebt gekozen, bekijk het dan en verdeel het in zijn samenstellende vormen. Kijk naar de ruimte tussen de kenmerken en probeer met je ogen de afstand grofweg te meten.

Begin met het tekenen van de buitenste vorm, en ga dan verder met de kleinere vormen daarbinnen. Vertrouw op je instincten en neem de tijd om je referentie te analyseren. Dit is een oefening in precisie, dus doe je best om de verhoudingen van je onderwerp nauwkeurig te tekenen, zonder hulpmiddelen.

Als je eenmaal de volledige omtrek van je onderwerp hebt, kun je altijd nog verder gaan en de highlights en schaduwen van schaduw voorzien als het je bevalt hoe het is geworden. Optioneel kunnen kunstenaars andere tekentechnieken zoals arceren, kruisen of andere lijntechnieken om volume en diepte toe te voegen.

Voordelen van contourtekenen

Contouren tekenen is een geweldige manier om je vaardigheden als kunstenaar te verbeteren. Het kan je helpen om de vormen om je heen beter te begrijpen en te tekenen, en je oog te trainen voor nauwkeurige verhoudingen. De oefening kan ook heel therapeutisch zijn, omdat het concentratie en focus vereist.

Zie ook: De rastermethode: een nauwkeurige tekening maken

Plancompositie met contourtekening

Wanneer zij aan een nieuw schilderij of tekening beginnen, beginnen sommige kunstenaars eerst met een contourtekening. Zo kunnen zij de samenstelling plannen Door een eenvoudige contourtekening te maken, kunnen ze voorkomen dat ze al te vroeg in details verzanden, en kunnen ze gemakkelijker wijzigingen aanbrengen. Door deze vaardigheid te oefenen, zul je in staat zijn met nauwkeuriger verhoudingen te tekenen en te schilderen wanneer je andere media gebruikt en wanneer je grotere eindwerken maakt.

Voorbeelden van contourtekeningen

Twee kunstenaars die beide beroemd zijn om het maken van boeiende contourtekeningen zijn Picasso en Egon Schiele.

Portret van Igor Stravinsky: Pablo Picasso

Het portret van Igor Stravinsky, 1909, van Picasso is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop de kunstenaar contourtekeningen gebruikte om een herkenbare gelijkenis te creëren, zonder zijn toevlucht te nemen tot arceringen of andere volumecreërende technieken.

Zittende vrouw: Egon Schiele

De schetsen van Egon Schiele staan bekend om hun rauwe en emotionele kwaliteiten. In dit portret van een vrouw uit 1908 heeft de kunstenaar haar gelaatstrekken overdreven om een expressiever beeld te creëren. Schiele gebruikte op deze manier vaak contourtekeningen om het gebaar en het gevoel van zijn onderwerpen vast te leggen.

Moeder en kind: Egon Schiele

Zoals u ziet, zijn er veel verschillende manieren waarop contourtekenen kan worden gebruikt. Door deze vaardigheid te oefenen, kunt u uw eigen unieke stijl en benadering voor het maken van kunstwerken ontwikkelen!

Andere soorten contourtekeningen

Doorlopende lijntekeningen, gebarentekeningen en blinde contourtekeningen zijn allemaal soorten contourtekeningen.

Zie ook: Beste plakkaatverfbenodigdheden: de ultieme lijst

Doorlopende lijntekening

A doorlopende lijntekening is er een waarbij de kunstenaar zijn potlood niet van het papier haalt, wat resulteert in een enkele, ononderbroken lijn. Dit kan een uitdaging zijn, omdat je je compositie zorgvuldig moet plannen voordat je begint te tekenen. Het kan echter ook leiden tot interessante en vloeiende resultaten!

Gebaar tekenen

Gebarentekeningen zijn meestal vrij snel gemaakt, en worden gebruikt om de algemene beweging of het gebaar van een onderwerp vast te leggen. Ze worden vaak gebruikt door kunstenaars als een manier om op te warmen voordat ze aan een meer gedetailleerde tekening beginnen.

Blinde contourtekeningen zijn vergelijkbaar met contourtekeningen, in die zin dat de kunstenaar een omtrek van het onderwerp tekent. Maar bij blinde contourtekeningen kijkt de kunstenaar niet naar het papier terwijl hij of zij tekent. Dit kan leiden tot rare en grappige resultaten, maar het is een geweldige manier om je los te maken en plezier te hebben met je tekening!

Benodigdheden om een contourtekening te maken

Alles wat je nodig hebt om een contourtekening te maken is een potlood en een stuk van papier Maar andere benodigdheden voor tekeningen zoals gummen en puntenslijpers Aangezien contourtekenen een tekenoefening is, zullen veel kunstenaars ervoor kiezen om te oefenen in een schetsboek Het bijhouden van een schetsboek is een goede manier om verbeteringen in de loop der tijd vast te leggen, het is ook een geweldige plek om los te laten en gewoon te tekenen, zonder angst voor oordeel of knoeien.

Contourtekeningen gemaakt met inkt kan er heel effectief uitzien en kan uitstekende eindwerken opleveren. Als je dit wilt proberen, heb je alleen een pen en wat markeerpapier nodig. Vulpennen of stiften zijn een goede optie, omdat ze een consistente lijn opleveren.

Eindelijk

Bij contourtekenen gaat het er niet om elke lijn perfect te krijgen, het gaat erom de essentie van het onderwerp vast te leggen. Maak je dus geen zorgen als je lijnen onvolmaakt zijn, of als je niet helemaal alles wat je ziet vastlegt. Het belangrijkste is om plezier te hebben en te experimenteren met lijnen.

Er zijn geen regels als het gaat om contourtekenen, dus probeer het gewoon eens!

Als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je tekenvaardigheden, hebben we een gratis eBook uitgebracht dat je kunt downloaden in de gidsen sectie als je lid wordt van onze Facebook Groep. Onze groep is een ruimte voor kunstenaars om hun werk te delen, dus voel je vrij om je tekeningen te delen als je lid wordt! We zouden graag je resultaten zien.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.