De rastermethode: een nauwkeurige tekening maken

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Ik schets twee verschillende methoden die je kunt gebruiken om een nauwkeurige tekening te maken op papier, doek of welk oppervlak je ook kiest voor je kunstwerk.

De eerste methode is het beste als u uw referentieafbeelding wilt schalen en een grotere tekening op uw doek wilt maken. Kies de tweede methode als uw referentie even groot is als het kunstwerk op uw doek zal zijn.

Bij beide methoden wordt een afbeelding (hetzij een foto die je hebt genomen, hetzij een tekening) overgebracht van papier naar het oppervlak waarop je gaat schilderen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Methode 1: De rastermethode om een nauwkeurige tekening te maken

Bij deze methode wordt een raster gemaakt boven een referentiebeeld en vervolgens een raster getekend met dezelfde verhoudingen, maar opgeschaald zodat het op uw doek past.

Hiermee kunt u een nauwkeurige tekening maken door een afbeelding te reproduceren op een groter formaat dan uw referentiefoto of -tekening.

Het is belangrijk dat de verhoudingen hetzelfde zijn, dus als de referentieafbeelding bijvoorbeeld 4×6 inch is, kunt u hem opschalen tot een oppervlak van 8×12 inch.

Deze methode is bedoeld voor kunstenaars die op een groter doek willen werken dan hun referentiefoto. Als u echter op een doek zou tekenen dat even groot is als uw referentie, zou dit ook werken.

Het werkt goed voor kunstenaars die tekenen en schilderen met realisme en nauwkeurigheid, zodat er geen detail verloren gaat bij het overbrengen van de referentie naar het doek.

Welke benodigdheden heb je nodig voor de rastermethode?

 • Polychromos of houtskool Polychromos zijn oliepotloden, die ik gebruik om ondertekeningen te maken omdat ik vind dat de sporen die ze maken zachter zijn dan houtskool en minder snel doorschijnen in het afgewerkte werk. Dit is vooral belangrijk als je dunne glazuren gebruikt bovenop een onderschildering en imprimatura-een techniek die berust op een zekere mate van transparantie.
 • Als je een digitaal raster maakt op een foto, heb je je computer en Photoshop of een gratis fotobewerkingsprogramma.
 • Als je niet vanaf een digitale foto werkt, heb je een afdruk nodig van je referentie of een tekening die je hebt gemaakt.
 • Een liniaal om het raster op het oppervlak af te meten.
 • Uw oppervlak klaar om op te tekenen.

In deze tutorial laat ik zien hoe je een raster maakt met behulp van Photoshop maar de principes zijn hetzelfde, of je nu werkt met gratis alternatieve software of met een afbeelding die je hebt afgedrukt (je hebt alleen een pen en een liniaal nodig om een raster te tekenen op een afdruk).

Als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Photoshop, kun je in GIMP ook een raster maken. Volg deze stappen, ze werken ongeacht of je GIMP of Photoshop gebruikt.

Waarom Photoshop gebruiken om een raster te maken?

Photoshop Ik gebruik het om foto's van mijn kunstwerken te bewerken en klaar te maken voor druk, schildercomposities te plannen en diverse andere processen te versnellen.

Het maken van het raster in Photoshop is zo eenvoudig, het duurt ongeveer twee minuten.

Hoe kies je de beste referentieafbeelding

Het beeld moet een hoge resolutie hebben, als u werkt vanaf een foto. Dit is zodat u kunt inzoomen op verschillende gebieden terwijl u werkt om details te zien. Hoe hoger de resolutie, hoe meer u kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Als je een tekening gebruikt die je hebt gemaakt, maak dan een foto in hoge resolutie om die naar je computer te uploaden. Zorg ervoor dat de camera recht op het kunstwerk is gericht, zodat het beeld niet scheef staat.

Een afbeelding overbrengen met de rastermethode

Stap 1: Details en voorkeuren van voorinstellingen instellen in Photoshop

De eerste stap is het openen van Photoshop. U kunt voorkeuren instellen wanneer u een nieuw document opent. Stel de eenheden in op inches, omdat inches het meest worden gebruikt om canvasformaten te meten. Vergeet niet om het art board zo te dimensioneren dat het dezelfde maatverhouding heeft als uw canvas.

Voor dit voorbeeld gebruik ik een doek van 12×9 inch. Ik maak dus mijn bord van 4×3 inch en schaal de afbeelding drie keer op.

Details voorinstelling voor Photoshop-document

Stap 2: Maak het raster in uw fotobewerkingsprogramma

Om een raster te maken in Photoshop, ga je naar Voorkeuren>Rasters, Rasters, Slices.

Ga naar de sectie Rasters en selecteer het intervalnummer van de rasterlijn. Ik heb de mijne ingesteld op .33 inch; toen ik de afbeelding ging schalen naar 9×12 inch, heb ik de plaatsing van de rasterlijn met drie vermenigvuldigd, zodat ik elke inch een rasterlijn had.

Zo zag mijn dialoogvenster eruit:

Je kunt je raster elke kleur geven die je wilt. Ik heb de mijne magenta gemaakt, zodat het afsteekt tegen de tonen van de afbeeldingsreferentie die ik gebruikte.

Controleer of het raster zichtbaar is wanneer u teruggaat naar uw kunstbord. Is dat niet het geval, ga dan naar het menu en selecteer Beeld>Toon>Raster.

Dit is hoe mijn raster en afbeelding eruit zagen:

Als u werkt vanaf een fotoafdruk of een kleinere tekening die u op papier hebt gemaakt, hoeft u alleen maar uw referentiefoto te verdelen en vervolgens uw doek te verdelen door hetzelfde aantal rasters.

Dus als je je foto verdeelt met een raster van 5×5, verdeel dan je canvas met dezelfde hoeveelheid. Vergeet niet dat de afmetingen van de fotoreferentie ongeveer evenredig moeten zijn met de afmetingen van je canvas. Anders zullen elementen scheef verschijnen wanneer je je tekening afmaakt.

Een raster maken in het gratis bewerkingsprogramma GIMP is vrij eenvoudig. Je moet de rasterplugin gebruiken. Volg de stappen hier .

Stap 3: Schaal je raster en teken het op je canvas.

Je hebt je raster klaar op je referentie. Nu moet je het schalen. Ik wist bijvoorbeeld dat mijn doek drie keer zo groot was als mijn referentie, dus heb ik de afmetingen van elk vierkant raster met drie vermenigvuldigd. Van .33 inch op mijn referentie naar een vierkant elke één inch op mijn doek. Je hoeft niet zo precies te zijn, als je van een afdruk werkt, kun je gewoon je doek delen door dehetzelfde aantal vierkantjes als waar je je referentie door gedeeld hebt.

Zodra je dit gedaan hebt, begin je met het tekenen van het raster op je schilderoppervlak.

Leg je liniaal op de onderkant van je doek met de inch-afmetingen naar binnen, zoals dit:

Maak een markering op elk interval (op mijn doek heb ik elke centimeter gemarkeerd). Dit is waar u de geleiders zult plaatsen:

Zie ook: Retoucheervernis: een gids voor olieschilders

Nu je dus markeringen hebt op elke centimeter of interval van je canvas, kun je je raster recht tekenen. Trek gewoon een rechte lijn waar elk punt dat je hebt gemarkeerd zich bevindt. Dit zal je canvas gelijkmatig verdelen.

Ik raad aan licht te tekenen, want je wilt niet dat je raster te zichtbaar is na het tekenen.

Zie ook: Directe en indirecte schildertechnieken: twee benaderingen

Hier is mijn rooster:

Nu kunt u beginnen met tekenen, waarbij u elk vierkant van het raster gebruikt als referentiepunt voor uw tekening. Na gebruik van deze techniek zult u zien dat de nauwkeurigheid van uw tekening snel verbetert!

Hier is mijn voltooide tekening vergeleken met mijn foto referentie:

Tekenen met raster

Foto referentie

Hier is het afgewerkte olieverfschilderij:

Methode 2: Papieroverdracht

Hierbij wordt op papier getekend en vervolgens overgebracht op het doek.

De tekening die je op papier maakt zal dezelfde grootte hebben als die op doek als je voor deze methode kiest.

Het werkt goed voor kunstenaars die de tekening van hun schilderij vooraf gepland willen hebben, met strakke lijnen op het doek.

De voordelen van deze methode

Een tekening maken op papier geeft je meer ruimte om fouten te maken. Het uitwrijven van potlood- of houtskoolstrepen op een doek kan een vlekkerige boel opleveren, daarom is het zinvol om de tekening eerst op papier te plannen waar je de sporen gemakkelijk kunt uitwrijven of weggooien.

Het kan ook gemakkelijker zijn om gedetailleerde tekeningen te maken vanuit de hoek dat het papier plat op een tafel ligt, in plaats van rechtstreeks op een doek dat tegen een ezel is geplaatst. Als u rechtstreeks tekent op een oppervlak met een textuur, d.w.z. een doek met een weefpatroon dat niet is afgeschuurd, kan het moeilijk zijn om er details recht op te tekenen. Uw potloodlijnen kunnen verloren gaan in het oppervlak.graan.

Wat je nodig hebt

 • Houtskool
 • Stylus of soortgelijk stomp voorwerp (zoals het uiteinde van een verfkwast)
 • overtrekpapier
 • Afplakband
 • Transferpapier
 • Uw oppervlak, gegrond en klaar.

Hoe breng je een tekening van papier over op een doek?

 1. Schets de contouren van je tekening op overtrekpapier met een houtskoolpotlood. Je kunt beginnen met tekenen uit de vrije hand, of met het overtrekken van een eerdere tekening die je hebt gemaakt. Als je uit de vrije hand tekent, helpt het om te werken met een stevige, lichte achtergrond, dus pak wat afplaktape en plak de hoeken van het overtrekpapier op een wit kaartje of papier.
 2. Plak het overtrekpapier met de tekening op het doek met schilderstape. Scheur twee kleine stukjes tape en plak er een in elk van de bovenste hoeken. De onderkant van het overtrekpapier moet vrij blijven zodat je het transferpapier eronder kunt schuiven. Zorg ervoor dat het op de juiste plaats zit en dat de kant waarop je hebt getekend naar je toe is gericht.
 3. Leg het transferpapier onder het overtrekpapier en trek de lijnen die je met een stift hebt getekend over.

Dat is het. Je zou scherpe en nette lijnen op je doek moeten zien van waar je over het overtrekpapier hebt getekend. Je doek is klaar om op te schilderen.

Tips om een nauwkeurige tekening te maken

Als je beter wilt worden in het maken van nauwkeurige tekeningen zonder hulp van een raster, is het nuttig om je te verbinden tot een dagelijkse tekenoefening.

In uw ondertekening kunt u tonen, schaduwen en hooglichten vastleggen voordat u begint te schilderen. Met wilgenhoutskool besteedt u wat meer tijd aan de tekening door schaduwzones in te vullen en lege gebieden over te laten die licht zullen zijn. Om de tekening intact te houden voordat u gaat schilderen, kunt u deze verzegelen.

Breng een tekening over op canvas: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.