Schilderen met koude was: een gids

Carla Andrews 25-06-2023
Carla Andrews

Bij het schilderen met koude was combineren kunstenaars koude was met olieverf om dikke, gelaagde schilderijen te maken, getextureerde kunstwerken .

De toevoeging van koude was verandert de olieverfervaring volledig. Voeg koude was toe aan olieverf om de consistentie te verdikken en een matte, fluweelachtige afwerking te geven. Behoudt de penseelstreken op het doek en versnelt de droogtijd voor een expressiever gevoel bij het olieverfschilderen.

Experimenteer met textuur, gebruik penselen, een paletmes Het is een ontzettend leuk medium om mee te experimenteren en het levert unieke resultaten op.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Beste koude was: top productkeuze

Er zijn een paar merken die uitstekende mediums van kunstenaarskwaliteit maken. Onze beste keuze is Gamblin's Cold Wax Het is gemaakt van zuivere, natuurlijk witte bijenwas die is samengesteld tot een dikke mesconsistentie. Bij vermenging met olieverf maakt het kleuren dikker en geeft ze een matte afwerking.

Wat is het koude wasmiddel?

De ingrediënten van koudwasmediums kunnen enigszins verschillen van merk tot merk, maar de basisingrediënten zijn bijenwas, hars en oplosmiddel. Wanneer een kleine hoeveelheid oplosmiddel aan de was wordt toegevoegd, wordt deze zacht genoeg om smeerbaar te worden als een pasta. Hars wordt ook toegevoegd om de verflaag te versterken en flexibeler te maken. Het oplosmiddel in het mengsel droogt op door verdamping, waardoor een verharde film achterblijft.

Gemengd met olieverf geeft het de kleuren een doorschijnende, dikke kwaliteit. De matte eigenschap geeft het schilderij een aparte uitstraling, waardoor het gemakkelijker te fotograferen en tentoon te stellen is, omdat de afwerking van het schilderij niet wordt vertroebeld door ongewenste schitteringen of reflecties. Door de doorschijnendheid van de was kan het licht de verflaag binnendringen, waardoor de kleuren een lichtgevende kwaliteit krijgen.

Koude was is anders dan schilderen met warme was, ook bekend als encaustiek, omdat er geen warmte nodig is om de was zacht en bewerkbaar te maken. De koude was verspreidt zich en verhardt vanzelf, zonder dat er warmte nodig is.

Koude was is een medium dat apart wordt gekocht van olieverven Dit medium wordt vervolgens op een palet gemengd met elke olieverfkleur en op het doek aangebracht met een penseel, mes of applicator.

Benodigdheden voor het schilderen met koude was

Er zijn een aantal verschillende benodigdheden die kunstenaars kunnen gebruiken voor het schilderen met koude was, die enigszins verschillen van gewone olieverfbenodigdheden Lees verder voor de beste merken koude was en de beste oppervlakken en applicators voor gebruik met het medium.

Cold wax merk beoordeling

Elk merk koude was dat beschikbaar is voor kunstenaars heeft een iets andere ingrediëntenlijst, waardoor de koude was zich in de praktijk anders gedraagt. Als je op zoek bent naar een dikke was.., Gamblin is misschien het meest geschikt. Maar als je een meer smeerbare wax zoekt.., Michael Harding kan meer geschikt zijn.

Gamblin Cold Wax Medium

De Gamblin Cold Wax Medium is een van de meest populaire koudwasmediums voor kunstenaars. Het wordt gemaakt van bijenwas, Gamsol, hun formule van geurige minerale spiritus en een kleine hoeveelheid alkyd. Dit kan naast de mediums Gamsol en Galkyd worden gebruikt.

Michael Harding Bijenwaspasta

De Michael Harding Bijenwaspasta is een mengsel van gebleekte bijenwas, lijnolie, damarhars en terpentijn. Het droogt langzamer dan Gamblin, door de toevoeging van olie aan het medium.

Dit medium maakt prachtige mengingen, door de tragere droogtijd is het ook iets zachter van consistentie dan Gamblin, zodat je een penseel zou kunnen gebruiken zonder eerst te verdunnen met oplosmiddel. Door de kracht van terpentijn is de geur sterker dan bij andere koude wasmediums. Als je werkt met een medium dat oplosmiddel bevat, ventileer je ruimte dan goed door ramen open te zetten.

Dorland's Cold Wax Medium

Dorland's was is gemaakt van zuivere bijenwas en niet vergelende hars. Het bevat ook een paar toevoegingen, zoals paraffine en microkristallijn, die de was een gladde, smeerbare textuur geven. Dit medium geeft kleuren een ongelooflijke helderheid, terwijl het body aan de verf toevoegt. Gebruik het voor het schilderen met koude was, in gemengde media, als laatste afsluitende laag op een schilderij, of zelfs voor metalen beeldhouwwerk, hout en houtsnijwerk.

Wallace Seymour Bijenwas Impasto Medium

Wallace Seymour Bijenwaspasta is een mengsel van gebleekte bijenwas en lijnzaadolie. Het is een semi-transparante zachte waspasta die iets zachter is dan Gamblin en Zest-It en meer een satijnmatte afwerking heeft. Dit merk is verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar de grotere kunstleveranciers in de VS hebben het op het moment van schrijven niet in voorraad.

Zest-It Cold Wax Medium

Zest-It koude was heeft dezelfde eigenschappen als andere wasmerken, maar gebruikt een oplosmiddel op basis van citrusvruchten om de was te verdunnen. Het medium heeft ook een kleine hoeveelheid lijnzaadolie in de mix. Het oplosmiddel op basis van citrusvruchten is niet schadelijk voor het milieu en het is biologisch afbreekbaar. Lijnzaadolie zorgt ervoor dat dit medium iets langzamer droogt dan sommige andere merken koude was. Dit merk is momenteel verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk en kanzijn onderworpen aan verzendingsbeperkingen bij levering buiten het Verenigd Koninkrijk. Vraag uw plaatselijke kunstleverancier naar de beschikbaarheid.

Oppervlakken voor het schilderen met koude was

Koude was is een broos medium; wanneer een hoge verhouding tussen was en olie wordt gebruikt, kan de verflaag na droging barsten als op flexibele dragers wordt geschilderd. Het is het beste om te schilderen op een stijf oppervlak zoals een houten paneel als u meer koude was gebruikt, die niet verschuift als u druk uitoefent. Verhoog de flexibiliteit van de verffilm door wat alkydmedium toe te voegen, zoals galkyd Oppervlakken zoals doeken zijn flexibeler, maar ze trekken niet echt krom of wijken niet, tenzij ze beschadigd zijn, dus canvas vormt een goede ondersteuning als er een kleinere hoeveelheid was wordt gebruikt.

Zie ook: GIMP vs Photoshop: wat is het beste? - Fine Art Tutorials

Als je net begint met het medium koude was en je geen grote houten panelen wilt betalen terwijl je jezelf vertrouwd maakt met het aanbrengen van verf, koop dan wat oliepapier Vellen oliepapier zijn relatief goedkoop en je kunt je uitleven met allerlei experimentele technieken, de verhouding tussen olie en wasmedium aanpassen en plezier hebben in het proces. Natuurlijk, als een van je abstract of experimentele stukken goed uitpakt, kun je het inlijsten!

Borstels en applicators

Penselen voor het schilderen met koude was

De meeste koude wasmediums zijn gemaakt tot een mesconsistentie, dus moet de was worden verdund met een kleine hoeveelheid reukloze minerale spiritus om zacht genoeg te zijn om met een kwast aan te brengen. Michael Harding Bijenwaspasta is aan de zachtere kant, als je op zoek bent naar een medium dat beter uitkambaar is.

Gebruik een stijve, verende borstel om de dikke koude was te verplaatsen. Een synthetische borstel zoals de Princeton Katalysator is stijf en veerkrachtig genoeg om dikkere verf te verplaatsen; een zwarte varkenskwast geeft vergelijkbare resultaten. Chungking varkensborstels zijn de stijfste soort penselen en laten sporen na in de verf.

Katalysator wig

Katalysator wiggen zijn flexibele gereedschappen van siliconen die in verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn. De gereedschappen zijn flexibel, sommige hebben gekartelde randen, sommige hebben regelmatige vierkante patronen en sommige zijn plat. Sleep het gereedschap over de koude wasverf en schraap delen van de verf weg om de kleuren eronder te onthullen.

Princeton maakt ook hun Katalysatorblad gereedschap met een houten handvat, waardoor ze gemakkelijker in de hand liggen. Plak koude wasverf rechtstreeks op het oppervlak met het gereedschap, of gebruik de randen van de wig om de toppen van de was te boetseren om de plaatsing van de verf te bewerken. Het zijn leuke gereedschappen om te gebruiken, ga er expressief en experimenteel mee aan de slag.

Zachte rollen

Zachte rollen Brayers, in de VS ook wel brayers genoemd, worden gebruikt om was in dunne lagen op het oppervlak uit te smeren, kleuren te mengen en ongelijkmatige textuur te bedekken. Brayers zorgen voor gelijkmatig rollen en een gladde dekking van het oppervlak; door de zachtheid van het rubber kunnen kunstenaars subtielere effecten op schilderijen bereiken.

Paletmessen

Breng koude was aan in korte scherpe streken met paletmessen Gebruik de rand van het mes om in de was te etsen en te schrapen om lagen te verwijderen.

Wees creatief met applicators

U hoeft geen speciale materialen te halen om de verf op het oppervlak aan te brengen. U kunt allerlei gereedschap gebruiken dat u misschien al in huis hebt, bijvoorbeeld wissers, kleigereedschap, deegsnijders, oude stijve verfkwasten.

Welke soorten verf en mediums kunt u gebruiken met koude was?

Koude was wordt voornamelijk gebruikt met olieverf, maar het is vrij veelzijdig als een olieverfschilderijmedium Combineer het met andere media, of oplosmiddelen om de werking te veranderen.

Alkydhars

Alkyd of harsen zoals damar kan aan was worden toegevoegd om de flexibiliteit van de droge verflaag te verhogen. Het verhoogt ook de vloeibaarheid. Maak een mengsel van de helft van Galkyd , half koude was om de viscositeit te verminderen zodat het verfmengsel vloeibaar is.

Neo Megilp

Neo Megilp is zijdeachtig van textuur en heeft zelfnivellerende eigenschappen. Het geeft koude was een gladder gevoel; de consistentie is als gelei, maar het houdt zijn vorm. Omdat de alkydhars een zijdeachtige textuur heeft, geeft het de matte koude was een satijnen afwerking.

Oplosmiddel

Oplosmiddel lost de was op, dus voeg een beetje toe aan het verfmengsel om de was vloeibaarder te maken. Terpentijn en andere oplosmiddelen zoals reukloze minerale spiritus ( Gamsol ) kan ook worden gebruikt om was van het schilderoppervlak zelf te verwijderen. Terpentijn en olie van lavendel zijn de meest effectieve oplosmiddelen, terwijl geurloze minerale spiritus en Zest-It citrusoplosmiddel iets minder sterk zijn. Bij gebruik van elk soort oplosmiddel is het essentieel om uw kamer te ventileren. Lees onze veiligheidsgids voor de studio voor meer tips over hoe je veilig kunt olieverven.

Koude was en pigmentsticks

Een andere leuke combinatie om te proberen is koude was en oliestokjes Oil sticks zijn als grote pastels olieverf omhuld met was, die uitharden op dezelfde manier als olieverf droogt. Gebruik ze voor gerichte details, of om kleur in het gestructureerde oppervlak te krijgen. Tekenen met de stick voelt gecontroleerder aan dan schilderen met een penseel of paletmes, sommige kunstenaars die gewend zijn om met potlood of pastel te tekenen geven om deze reden de voorkeur aan het gebruik van olie in stick versie. Als udie meer willen weten over hoe schilderen met oliestiften bekijk dan onze gids.

Droge media

Droge media zoals marmerstof zijn additieven die de impasto-markeringen meer textuur en volume geven. De droge additieven voegen tand toe aan de verflaag, waardoor deze voller wordt. Het toevoegen van eender welk droog poeder zoals fijn zand, leisteenstof of kalksteenstof kan substantie toevoegen aan de koude was. Als u graag abstracte texturen creëert, kan dit een geweldige aanvulling zijn op uw mediumrepertoire.

Online koude was bestellen

In sommige landen kunnen er verzendbeperkingen gelden voor koude wasmediums. Omdat ze oplosmiddelen bevatten, worden sommige producten alleen over de weg verzonden. Controleer daarom of de leverancier naar uw adres zal verzenden.

Welke effecten kun je bereiken met koude was?

Gemengd met olieverf behoudt was zijn vorm op het doek. Was heeft geen zelfnivellerende eigenschappen, dus verwacht dat penseeltekens blijven staan in de positie waarin ze op het oppervlak zijn aangebracht. Alle soorten penseel- en messporen blijven behouden. Experimenteer door met een mes het mengsel van koude was en olieverf op het oppervlak te plakken en zo pieken en sculpturale effecten te creëren.

Voeg een grote hoeveelheid was toe aan de verf (volgens de aanbevelingen van de fabrikant) om een optimale dikte te bereiken, en bouw vervolgens structuur op het oppervlak.

Gebruik een siliconen wig Omdat was de verf transparanter maakt, worden de onderliggende lagen zichtbaar. U kunt bijvoorbeeld eerst een mengsel van was en olie aanbrengen en vervolgens markeringen in de laag aanbrengen om de kleuren eronder te onthullen.

Was is een matteringsmiddel, maar is in de meeste gevallen ook te dik om met een penseel te gebruiken. Om de matte afwerking van de verf te behouden, kunt u in plaats van de verf vloeibaarder te maken door lijnolie toe te voegen, een oplosmiddel toevoegen zoals Gamsol Dit verdunt de was en maakt hem zachter en borstelbaar, maar verhoogt de glans van de verflaag niet zoals lijnolie dat doet.

Wat is de droogtijd van koude was?

De droogtijd van koude was is afhankelijk van de hoeveelheid was die aan de verflaag is toegevoegd, of er andere mediums in het mengsel zijn gebruikt en de dikte van de verflaag. Een andere factor die de droogtijd kan beïnvloeden is het absorptievermogen van uw ondergrond. Als u met Gamblin Cold Wax schildert, gebruik dan de aanbevolen hoeveelheden zonder toegevoegde mediums, met niet te dikke lagen, geef dan ongeveer 5 dagen voor de verfAls u in dikkere lagen schildert, zal de verf veel langzamer drogen. Om de droogtijd te versnellen, kunt u een alkyd toevoegen zoals Galkyd aan de mix.

Welke verhouding tussen was en verf moet u gebruiken?

Verschillende merken adviseren dat kunstenaars verschillende verhoudingen van was tot verf gebruiken. Michael Harding geeft aan dat toevoeging van 5-10% was aan verf de beste resultaten geeft.

Bij gebruik van Gamblin medium meng maximaal 30% koude was met 60% olieverf. Als u met een hogere verhouding dan dit schildert, moet u schilderen op een stevige ondergrond zoals een houten paneel De flexibiliteit van de verflaag verhogen door Galkyd-gel toe te voegen, bijvoorbeeld een mengsel van 25% Galkyd, 25% was en 50% olie maakt een flexibele film.

Voeg 10-20% koude was van Wallace Seymour toe aan de verf om meer body te geven en de penseelstreek te behouden. Denk eraan dat dikke lagen langer duren om te drogen en dat ze donkerder worden, dus Wallace en Seymour raden aan de verf maximaal 3 mm dik aan te brengen.

Dorland's was kan worden toegevoegd in flexibelere verhoudingen, als u dikke impasto sporen wilt bereiken, breng dan was aan in een verhouding van 30-50% tot olieverf.

Hoe koude was schilderijen in lagen aan te brengen

Bij het schilderen met koude was vet over mager regel is niet echt van toepassing. Verdun koude was met oplosmiddel in de eerste lagen van het schilderij, als u al van plan bent oplosmiddel te gebruiken. Dit is omdat de met oplosmiddel verdunde lagen veel sneller zullen drogen en een vloeibaardere textuur zullen hebben. Het verdunnen van waslagen kan nuttig zijn voor het creëren van een onderschildering of blokkeren in gebieden voordat u dikkere verf aanbrengt. Om afzonderlijke lagen verf aan te brengen, wacht u eerst tot elke laag droog is. Dit kan tot zes dagen duren voor dikkere lagen.

Koude was schildertechnieken

Er zijn vele technieken verbonden aan het schilderen met koude was. Kunstenaars zijn echter niet beperkt tot het gebruik van deze technieken. Koude was schilderen is geen stijl, of een genre, het is een veelzijdig medium. Gebruik elke willekeurige olieverftechniek De enige uitzondering is glaceren, waarvoor de verf zeer vloeibaar moet zijn. Het is echter mogelijk om een versie van glaceren te gebruiken bij het schilderen met koude was.

Impasto

Gebruik een stijve kwast of een mes om de verf dik aan te brengen. impasto De verf zal zijn vorm behouden en zichtbare penseelstreken achterlaten.

Losse penseelstreken

De aanpak om een losse schilderachtige uitstraling in een kunstwerk betekent minder nadruk leggen op realisme en in plaats daarvan expressief zijn met penseelstreken. Creëer de schijn van dynamiek door te schilderen met dikke impasto streken. In plaats van je te richten op realisme en detail, richt je je op het creëren van aansprekende samenstelling en kleurencombinaties .

Beglazing

Met gewone olieverf, om een glazuurlaag Er wordt extra olie toegevoegd om de viscositeit te verminderen en de transparantie van de verf te vergroten. Gebruik deze techniek met koude was door een transparant pigment te mengen met de doorschijnende koude was en dun aan te brengen over een droge laag om de kleuren en tinten te veranderen. U kunt bijvoorbeeld een deel warmer laten lijken door te glazuren met een transparant geel. U kunt een dunne laag maken met een schraper.

Zie ook: Hoe schilder je een oceaanzonsondergang

Schrapen

Dit is een techniek waarbij kleur van het oppervlak wordt verwijderd om de kleurlagen eronder bloot te leggen. Neem een gereedschap zoals een Katalysator wig om grote oppervlakken af te schrapen, of gebruik de rand van een paletmes voor fijnere details.

Sgraffito

Kerf in het natte verfoppervlak met het uiteinde van een penseel of de rand van een paletmes Dit schraapt de verf eraf en maakt het oppervlak of de vorige verflagen eronder zichtbaar.

Schilderij detail met koude was

Hoewel de meeste kunstenaars ervoor zullen kiezen om te schilderen met een dikke textuur die op het oppervlak is geplakt en losse, schilderachtige penseeltekens, beschrijft het schilderen met koude was niet het weglaten van details. Het beheersen van de dikke verf om fijne lijnen en details te maken is een grotere uitdaging. Kunstenaars kunnen klein siliconen gereedschap Of gebruik een paletmes of het uiteinde van een penseel met de sgraffitotechniek om in de koude was te etsen en eerdere lagen zichtbaar te maken.

Hoe vernis je koude was

Koude was kan worden gebruikt als beschermlaag voor schilderijen en zelfs voor hout- en metaalwerk. De droge film sluit vocht, vuil en lucht buiten. De was kan worden gepolijst tot een satijnen of glanzende afwerking. Wacht tot het schilderij met koude was is opgedroogd, smeer dan dun een laag pure koude was over het oppervlak. Wacht tot het droog is en laat het staan voor een matte afwerking, of polijst na ongeveer 6 uur voor een satijnen afwerking.

Beste praktijken voor het schilderen met koude was

Hoe koude wasschilderijen te bewaren

Bijenwas smelt bij 60°C, terwijl mediums zoals Gamblin's Cold Wax een smeltpunt hebben van 68°C. Als u in een warm klimaat woont, moeten schilderijen daarom optimaal uit direct zonlicht en in gematigde kamers zonder extreme schommelingen in de luchtvochtigheid worden bewaard.

Veiligheidstips

Koude wasmediums bevatten oplosmiddelen, dus moeten ze worden gebruikt in een goed geventileerde ruimte. Dit geldt vooral als u extra oplosmiddelen gebruikt, zoals Gamsol of terpentijn. Om een ruimte te ventileren, moet u ervoor zorgen dat de lucht circuleert. Idealiter betekent dit werken in een kamer met twee ramen die open kunnen.

Verder lezen

Cold Wax Medium: Technieken, Concepten & Gesprekken

In dit boek van Rebecca Crowell en Jerry McLaughlin krijgt u een volledige inleiding in het medium koude was, of wat extra technische kennis als u al vertrouwd bent met het schilderen met koude was. Het is volledig geïllustreerd en biedt uitgebreid advies van ervaren kunstenaars over verschillende benaderingen en experimentele technieken. Het boek laat kunstenaars ook zien hoe ze hun eigen werk kunnen evalueren, omhun portefeuille te versterken.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.