Hoe schilder je een oceaanzonsondergang

Carla Andrews 28-09-2023
Carla Andrews

Er is iets ontegenzeggelijk vredigs en rustgevends aan het schilderen van een zonsondergang in de oceaan. De warme oranjes, gelen, blauwen en grijzen vermengen zich tot prachtig zachte wolken, rimpelingen en pastelkleurige golven, perfect voor uw volgende schilderproject.

Hier is een stap-voor-stap handleiding voor het schilderen van een zonsondergang met olieverf.

Disclaimer: *Gesponsorde post* Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, verdienen we mogelijk een kleine commissie zonder extra kosten voor u.

Een zonsondergang schilderen: Video tutorial

Volg mee met de video tutorial over het schilderen van de oceaan bij zonsondergang!

Schilder een zonsondergang in de oceaan: stap voor stap

Meng de kleuren van de lucht

Om te beginnen meng je de kleuren van de lucht. Voor dit schilderij heb ik een gesplitst primair palet gebruikt van Cranfield Artists' Olieverf De kleuren die ik heb gebruikt zijn: titaanwit, omber gebrand, naftol Vermiljoen, helder geelmeer, magenta, geelmeer en ftaloblauw.

Cranfield olieverf is ongelooflijk weelderig en boterachtig om mee te werken en de kleurenmengsels die de verf maakt zijn levendig en zuiver.

Koop Cranfield Artists' olieverf

De lucht verschijnt als een pastelverloop, dus mengde ik vijf verschillende kleuren, die allemaal een grote hoeveelheid titaanwit bevatten. Voor de pasteloranje kleur links op het palet voegde ik geelmeer toe aan het titaanwit, samen met een kleine hoeveelheid naftolvermiljoen om een oranje tint te creëren. De volgende kleur, de pastelgele kleur, was een groot deel titaanwit, met een kleinehoeveelheid Yellow Lake en een klein beetje Naphthol Vermillion.

Vervolgens is de lichtere gele toon een mengsel van een groter aandeel titaanwit in vergelijking met geelmeer. Om de lichtgrijze kleur te maken, mengde ik titaanwit met een kleinere hoeveelheid Phthalo Blue en Burnt Umber. Dit grijs vormt de wolk bovenaan de compositie. De warme toon van de Burnt Umber neutraliseert de koele toon van het blauw, waardoor een grijze kleur ontstaat.

Om een gedempte gele tint te creëren, heb ik tenslotte wat van de grijze kleur gemengd met wat van de lichtgele kleur op het palet. Zo ontstaat een overgangstint tussen de wolk en de lucht.

Schilder de altostratuswolk

Altostratuswolken zijn dunne, middelhoge wolken die een deel van het zonlicht doorlaten. Ze houden het licht gedeeltelijk tegen, maar zien er karakterloos uit. Deze gedempte wolk voegt variatie toe aan de compositie en contrasteert met het levendige pastelverloop van de lucht. De wolk verschijnt als een dunne strook aan de bovenkant, dus meng wat grijs en lichtgeel om een lichtgrijze kleur op je penseel te maken enSchilder hem over het bovenste deel van het doek. Omdat de wolk dun is, gaat hij op in de tonen van de lucht. Meng enkele overgangstinten door het grijs te mengen met een beetje oranje om een zachte rand te creëren tussen de wolk en de lucht. Gebruik deze kleur om de lucht links te schilderen en meng het grijs met het lichtgeel om een overgangstint te maken onder de wolk rechts op het doek.

Maak het verloop van de zonsondergangshemel

De volgende stap is het schilderen van het meest kleurrijke deel van het stuk. Het schilderij is lichtend geel in het midden, dat overgaat in pasteloranje rond de rand van de wolk onderaan de hemel. Om dit te schilderen, heb ik de rand van de onderste wolk met de oranje kleur bekleed. Vervolgens heb ik het oranje gemengd met de pastelgele kleur om een overgangstint te maken, zodat het lijkt op eenDaarna schilderde ik de felgele kleur in het midden van het luchtgedeelte en mengde de kleuren lichtjes samen met een zacht, schoon penseel.

Schilder de wolk aan de horizon

Om het luchtgedeelte van het werkstuk af te maken, schilderde ik een stratuswolk aan de horizon. Ik blokte de vorm in met een filbertpenseel, dat een ronde rand heeft die de rand van de wolk vermengt met de lucht om een zachte uitstraling te creëren.

Om de horizon uit te lijnen, kun je een stukje afplaktape gebruiken om een nauwkeurigere rechte rand te maken. Of gebruik de rand van het penseel en schilder voorzichtig langs de rand. Ik heb in kaart gebracht waar ik de horizonlijn wilde hebben voordat ik aan het schilderij begon, met een potlood en een liniaal, waarbij ik een rechte lijn trok halverwege het paneel.

Detail kleinere wolken bovenaan

Ik gebruikte de rand van het filbertpenseel en de middelgrijze kleur om enkele kleinere wolken bovenaan te detailleren. Om de wolken een organisch uiterlijk te geven, varieerde ik de druk op het penseel om dikkere en dunnere delen te creëren. Vervolgens mengde ik de wolken uit met een dweilborstel, zodat de randen zacht afsteken tegen de lucht.

Schilder de verre zeekleur

De volgende stap in het proces is blok in de basiskleur van de zee in de verte. De zee weerspiegelt de tinten van de lucht, maar lijkt donkerder en meer gedempt van toon. Bedek de strook kaal doek tot ongeveer 2/3 van de onderkant, om ruimte te laten voor de golf en het zand. De kleuren die ik voor de luchtmix gebruikte waren Yellow Lake, Naphthol Red, Phthalo Blue, Titanium White en Burnt Umber. Om harmonieuze mixen te maken, kun je kleuren gebruiken die al opje palet om nieuwe tinten te creëren. Ik heb bijvoorbeeld het wolkengrijs dat ik al had gemengd met de pasteloranje tint om de nieuwe donkere oceaankleur te creëren.

Detail van de oceaan rimpelingen

De oceaan rimpelingen zijn een donkerder groenblauwe kleur, die ik mengde met Phthalo Blue, Burnt Umber en oplichtte met de pastel gele kleur die al op het palet stond.

Om het rimpeleffect te creëren, gebruikte ik de alla prima techniek (schilderen op natte verf) zodat de randen van de kleuren in elkaar overlopen. Daarna heb ik wat lijnoliemedium aan de groenblauwe verf toegevoegd om het vloeibaarder te maken, zodat ik de dunne, fijne details kon bereiken. Ik gebruikte een rode marterborstel voor de rimpelingen, omdat het lange, zachte haren heeft die taps toelopen naar een punt, perfect voor het schilderen van lijnen. Je kunt ook een rond penseel gebruiken om een soortgelijk effect te bereiken.

Zie ook: Hoe oefenen met tekenen om vaardigheden te verbeteren

Om de lijnen organisch te laten lijken, varieert u de grootte en de vorm enigszins en varieert u de druk op het penseel. Laat de rimpels er in het midden dikker uitzien dan aan de buitenranden en groepeer ze. Het schilderen van rimpels is een kwestie van de lijnbeweging herhalen, totdat de hele verre strook oceaan is gevuld.

Blok in de golfkleuren

Vervolgens heb ik de basiskleuren van de loop van de golf ingekleurd. Ik gebruikte dezelfde kleur voor de golf als de rimpelingen in de verte, maar voegde wat Bright Yellow Lake toe om het meer turquoise te laten lijken. De ingekleurde laag kan er soms ruw en rommelig uitzien, omdat de details later in het schilderij worden verfijnd.

In de loop van de golf, onder waar hij bovenaan krult, wordt wat zand van de bodem van de oceaan omhoog getrokken en blokkeert het licht. Dit lijkt een donkerder groene kleur te hebben. Hiervoor heb ik wat Burnt Umber, Phthalo Blue en Yellow Lake Bright aan de mix toegevoegd en dit gemengd in de golf aan de linkerkant.

Blok in de zeeschuimkleuren

De kleuren van het zeeschuim zijn gedempt blauwgrijs. Maak deze kleur met titaanwit, ftaloblauw en omber gebrand. Gebruik meer titaanwit dan de andere kleuren en meer ftaloblauw dan omber gebrand om de koele toon te verkrijgen. Ik heb ook een klein beetje magenta toegevoegd om de paarsachtige tint te verkrijgen, die contrasteert met het geel in de verre oceaankleur.

Schilder het schuim aan de onderkant van de golf en laat wat ruimte over voor waar het zand onderaan het doek komt. Om de schaduwtoon van het zeeschuim te maken, meng je wat van de diepgroene kleur met de zeeschuimkleur om deze donkerder te maken. Zet vervolgens een lijntje onder waar het schuim schaduwen werpt.

Verf het zand

Het zand in het tafereel is nat en reflecteert daardoor de kleuren van de lucht. Ik mengde de oranje en gele luchttinten met een beetje omber gebrand om ze iets donkerder te maken, en schilderde vervolgens een verloop van geel naar oranje onderaan het doek.

Golf details

Om de details te schilderen, mengde ik wat verse turkoois- en groenblauwe kleuren. Met de pigmenten Phthalo Blue, Yellow Lake Bright, Titanium White en Burnt Umber mengde ik een helder verzadigd turkoois, een donkerder, meer gedempt groenblauw, een lichte highlight toon en een groene toon. Het donkere turkoois had meer burnt umber in vergelijking met de andere kleuren en de lichte toon had meer titaniumwit. Ik voegde ook wat lijnzaad toe.olie om de verf vloeibaarder te maken zodat ik de details op de natte verf kon aanbrengen.

Naast het toevoegen van details, verhoogde ik het contrast van de golf door highlights en schaduwen toe te voegen. Ik verdiepte de kleur van de golf met de turquoise en teal kleuren, en voegde wat highlights toe langs de loop van de golf met de highlight toon. Ik verhoogde ook de intensiteit van de schaduw van het groen waar de golf krult. Om de details te verzachten en ze realistischer te laten lijken, heb ik lichtjesmengde ze uit.

Highlights en schaduwen toevoegen aan zeeschuim

De schaduwen van het schuim zijn een grijsblauwe kleur. Ik heb deze gemengd met Phthalo Blue, Burnt Umber, Magenta en wit. Gebruik een rond of filbert penseel om te detailleren waar het schuim schaduw werpt, onder de loop van de golf en waar het schuim het zand ontmoet.

Zie ook: Beste reis aquarelpenseel

Meng voor de hoogtepunten de schuimkleur met titaanwit. Gebruik een ronde of tuigkwast om delen van het schuim te detailleren. Gebruik de witte kleur om spatten schuim rond de rand van de golf aan te brengen om verdere definitie te creëren. De hoogtepunten op het schuim onder de golf hebben organische gebogen lijnen die overgaan in de schaduwen. Gebruik een mengkwast om deze hoogtepunten lichtjes te vervagen, omlijken ze zachter tegen de schaduwen.

Als de accenten een beetje vervaagd zijn, ziet de golf er realistischer uit! Dit is het voltooide schilderij, dus het enige wat nog moet gebeuren is wachten tot het droog is, en het dan vernissen.

Benodigdheden om een zonsondergang te schilderen

  • Olieverf: Ik gebruik Cranfield Artists' Olieverf in de kleuren Titanium White, Yellow Lake, Bright Yellow Lake, Naphthol Vermillion, Magenta, Phthalo Blue en Burnt Umber.
  • 9×12″ houten paneel, maar je kunt elk willekeurig olieverfschilderij oppervlak .
  • Olieverfkwasten : Ik gebruik een rode marterborstel , a geitenmop mengkwast en een borstel met filbertjes.
  • Paletmes
  • Olieverf palet
  • Lijnzaadolie, olieverfschilderijmedium
  • Borstelzeep voor reiniging

Eindelijk

Als je wilt leren hoe schilder je een tropische oceaangolf bekijk dan onze andere tutorial over het schilderen van zeegezichten. Voor kunstenaars die relatief nieuw zijn in het schilderen met olieverf, hebben we een complete beginnersgids over hoe te beginnen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.