Hoe oefenen met tekenen om vaardigheden te verbeteren

Carla Andrews 17-08-2023
Carla Andrews

Soms kan het voelen alsof de tekenvaardigheden op een laag pitje staan en kan vooruitgang traag aanvoelen. Maar door de tijd te nemen om regelmatig te oefenen met tekenen, is het mogelijk om snel te verbeteren. Tekenen is een vaardigheid die beter wordt door oefening, dus hoe vaker je een potlood oppakt en tekent, hoe beter je vaardigheden zullen worden.

In deze gids geven we enkele tips om te oefenen om sneller beter worden in tekenen , inclusief hoe je het opzetten van een tekenpraktijk aanpakt en oefeningen die je kunt doen om je tekenproces een frisse kijk te geven.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zie ook: Acrylschilderen voor beginners: Leer hoe je acrylverf moet schilderen

Zet je in voor je tekenpraktijk

De beste manier om te oefenen met tekenen is er een gewoonte van maken. U hoeft niet te wachten tot de inspiratie toeslaat als u uw vaardigheden wilt verbeteren! Trek een half uur per dag uit, om de paar dagen, of zelfs één keer per week, afhankelijk van wat u in uw agenda kunt passen. Zorg ervoor dat u uw gereedschap bij de hand houdt, zodat u het gemakkelijk kunt pakken. Uw nieuwe tekengewoonte kan bestaan uit een paar minuten krabbelen voorde TV, of een langere sessie aan een bureau.

Als je een routine maakt, zul je zien dat je sneller vooruitgang boekt. Het belangrijkste als je je hebt voorgenomen om je vaardigheden te verbeteren, is dat je komt opdagen. Soms komt de motivatie en inspiratie achteraf, zoals door vallen en opstaan en de tijd die je besteedt aan het doen van tekenopwarmingen of andere oefeningen.

Opwarmen met wat snelle tekeningen

Een van de beste manieren om een oefensessie te beginnen is door een paar snelle tekeningen te maken. Dit helpt om je creatieve sappen te laten stromen en laat je wennen aan het werken met je gekozen medium. Kies een voorwerp of scène en geef jezelf een tijdslimiet, bijvoorbeeld twee of drie minuten, en kijk wat je in die tijd kunt maken. Probeer wat eenvoudige tekeningen om eerst op te warmen voordat je iets complexers tekent.

U kunt ook een getimede tekenoefening proberen waarbij u hetzelfde ding meerdere keren tekent, maar elke keer probeert te verbeteren wat u eerder deed. U kunt bijvoorbeeld een portret van een vriend tekenen vanuit verschillende hoeken of een reeks schetsen maken van hetzelfde gebouw vanuit verschillende gezichtspunten.

Plan uw compositie voordat u begint

Een van de sleutels tot succes wanneer u tijd besteedt aan een groter stuk, zit in de planning. Maak verschillende miniatuurschetsen voordat je aan het uiteindelijke werkstuk begint. Teken een reeks kleine hokjes op een pagina in je schetsboek, ongeveer met dezelfde verhoudingen als het papier waarop je van plan bent je uiteindelijke werkstuk te maken. Experimenteer in elke schets met de plaatsing van de hoofdlijnen van het werkstuk. brandpunt probeer een gevoel van evenwicht te bereiken met hoe je de elementen in je stuk rangschikt.

Koop een schetsboek

A schetsboek Een schetsboek is het beste hulpmiddel dat een kunstenaar kan hebben om zijn of haar tekenvaardigheden te verbeteren. In een schetsboek kun je tekeningen maken zonder bang te zijn fouten te maken. Het is een geweldige manier om je vooruitgang in de loop der tijd bij te houden en het vullen van elke pagina in je schetsboek kan voelen als een grote prestatie; kijk maar eens terug naar de eerste pagina als je je schetsboek uit hebt, je zult misschien verbaasd zijn over hoe je vaardigheden zijn verbeterd.

Je hoeft een schetsboek niet te gebruiken om gepolijste spreads te maken, gebruik het om tekenoefeningen te oefenen en neem het mee als je op reis gaat, of in je schetsboek tekenen terwijl je reist .

Als u op zoek bent naar een voorraad van andere tekengereedschappen Lees dan onze benodigdhedengids, met een overzicht van de beste merken van alle tekenbenodigdheden die je nodig hebt!

Een nieuw type onderwerp tekenen

Wissel de soorten onderwerpen die je tekent af om het interessant te houden. Als je vaak portretten tekent, probeer dan landschappen. Als je gewend bent naar het leven te tekenen, probeer dan stillevens. Teken dieren, bloemen, gebouwen, auto's... alles waar je oog op valt.

Het kijken naar verschillende soorten onderwerpen zal helpen om beter te worden, omdat verschillende onderwerpen verschillende vaardigheden vereisen om te tekenen. Bijvoorbeeld, portretten vereisen ongelooflijke precisie en nauwkeurigheid, omdat het gezichtsherkenningsvermogen van mensen zo groot is, dat een kenmerk dat net niet op zijn plaats zit er gewoon niet uitziet. Dit vereist kunstenaars om elk kenmerk nauwkeurig te plaatsen, zodat de verhoudingen van het gezicht eruitzienrechts.

Een ander onderwerp dat nuttig is om te tekenen is een stadsgezicht. Voor kunstenaars die gewend zijn losse onderwerpen te tekenen die dicht bij de kijker staan, zoals portretten of stillevens, zijn er namelijk geen vaardigheden in perspectieftekenen vereist. Teken een paar stadsgezichten, met éénpuntsperspectief en tweepuntsperspectief. Dit zal je de vaardigheden geven om in de toekomst een reeks scènes te tekenen. Deze nieuwe vaardigheden zullen je in staat stellen flexibeler en dus creatiever te zijn met tekenideeën die je bedenkt voor toekomstige kunstwerken. Als je bijvoorbeeld vooral een portrettekenaar bent, zou je de flexibiliteit hebben om je onderwerp in een stadsgezicht te plaatsen, om het kunstwerk meer context te geven.

Maak een reeks snelle kleine schetsen

Een geweldige manier om te oefenen met tekenen, vooral als je nog niet zo lang tekent, is het maken van een reeks kleine schetsen. Op die manier kun je je tekenkilometers maken door een groter aantal onderwerpen te behandelen. Het is een geweldige manier om de tekenvaardigheid snel te zien toenemen, omdat het snel maken van een reeks tekeningen je dwingt je te concentreren op enkele van de belangrijkste onderdelen van een succesvol kunstwerk, zoals decompositie, waarden en balans van licht en schaduw, in plaats van te worstelen met de details van één stuk.

Zie ook: De inbloktechniek voor olie- en acrylverf

Om ideeën op te doen voor wat u moet tekenen, kunt u een thema kiezen, bijvoorbeeld een reeks bomen tekenen. Verzamel vervolgens een reeks referenties U kunt zelf referentiefoto's gaan maken of op een website voor stockbeelden zoeken naar het soort referenties dat u zoekt. Als u begint te tekenen op basis van veel verschillende referenties met vergelijkbare onderwerpen of thema's, begint u aandacht te besteden aan de fysieke eigenschappen van het onderwerp en hoe het wordt beïnvloed door licht en schaduw. Hierdoor krijgt u een betere band met uw referentie enDeze vaardigheid kan zeer nuttig zijn wanneer u en plein air tekent, omdat u soms de gaten moet opvullen wanneer het licht verandert.

Probeer enkele tekenoefeningen

Er zijn een aantal tekenoefeningen Oefeningen zijn geweldig omdat ze je helpen je aandacht te richten op een bepaalde vaardigheid, bijvoorbeeld het tekenen van een reeks bollen zal je helpen te begrijpen hoe licht op een driedimensionaal object valt en de illusie van vorm creëert.

Enkele andere oefeningen die nuttig kunnen zijn bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden zijn:

Gebaar tekenen

Gebaar tekenen is een geweldige manier om los te komen en in contact te komen met je onderwerp. Het is een manier van tekenen die zich richt op de algemene beweging of gebaar van het onderwerp, in plaats van de details. Dit betekent dat je kunt een figuur tekenen heel snel, wat perfect is voor als je niet veel tijd hebt, of als je wilt oefenen in het vastleggen van het gevoel van je onderwerp.

Smudge tekening

Met deze oefening kun je oefenen in het tekenen van randen in een kunstwerk. Randen zijn een belangrijk onderdeel van een kunstwerk, en als je ze goed gebruikt, kunnen ze een tekening realistischer doen lijken.

Harde randen zijn waar er een duidelijke scheiding is tussen twee elementen, weergegeven door een scherpe overgang in waarden. Een goed voorbeeld hiervan is een harde omlijning in een tekening. Een zachte overgang is waar twee elementen in elkaar lijken over te lopen, dit heeft te maken met hoe het licht wordt verspreid in de specifieke scène die u tekent. Een verloren rand is waar er geen waarneembare scheiding is tussen eenEen goed voorbeeld van een verloren rand is een tekening van een mistige berg in de verte, of de schaduwen van gelaatstrekken bij zachte verlichting.

Een veegtekening is een tekening waarbij alle randen zacht lijken en in elkaar overlopen. Gebruik een tortillion of een ander type overvloeigereedschap om deze zachte uitstraling te creëren en ervoor te zorgen dat er geen harde randen in de tekening zitten. Dit is een geweldige manier om te oefenen met het tekenen van overvloeiende gebieden en om uw vaardigheid in het analyseren van uw referentie te verbeteren. Een veelgemaakte beginnersfout is om met meer harde randen te tekenen dan nodig is. Door met zachte randen te tekenen, kunt u terugkomen en naar de tekening kijken en zien welke randen uzal meer onderscheid maken en er eventueel overheen gaan, om een afgewerkt stuk te maken.

Blinde contourtekening

Ook dit is een goede oefening om los te komen. Bij dit type tekening houd je je ogen gericht op het onderwerp en teken je de omtrek, zonder naar het papier te kijken. Het is een fantastische manier om je observatievaardigheden te verbeteren, omdat je niet op je geheugen hoeft te vertrouwen, of op eerdere kennis over hoe je het onderwerp moet tekenen. Het leert je om je referentie echt te observeren.

Al deze oefeningen zijn geweldig voor als je je vaardigheden in het tekenen naar het leven wilt verbeteren, omdat ze je helpen je te concentreren op het onderwerp, in plaats van te verzanden in de details. Twee andere geweldige tekenoefeningen om te proberen zijn contourtekening en doorlopende lijntekening lees onze gidsen om erachter te komen wat het is en hoe je er zelf een kunt maken!

Probeer een nieuw tekenmedium

Gebruik verschillende media. Experimenteer met verschillende soorten potloden en papieren Dit zal u helpen het medium te vinden waar u zich het beste bij voelt en geeft u ook de kans nieuwe dingen uit te proberen.

Bijvoorbeeld de technieken en benaderingen van houtskooltekening zijn heel anders dan grafiettekening Met houtskool kun je subtractief tekenen, waarbij je begint met middentinten en vervolgens delen uitwist om de highlights te onthullen. Bekijk onze lijst met ideeën voor houtskooltekeningen voor wat inspiratie.

Experimenteren met nieuwe technieken

Het leren van een aantal nieuwe tekentechnieken kan de ervaring volledig veranderen. Er zijn een aantal manieren om een tekening arceren Gebruik gearceerde gebieden om textuur ...diepte en een nieuwe dimensie aan kunstwerken.

Bijvoorbeeld, in plaats van de tonale schaduwtechniek waarbij de kunstenaar de druk op het potlood varieert om licht- en schaduwzones in de tekening te creëren. kruisarceringen of stippelen. Stippelen is een schaduwtechniek waarbij kunstenaars schaduw en highlights creëren met duizenden kleine puntjes.

Time uw tekeningen

Als uw grootste zorg de tekensnelheid is, kan het helpen om te beginnen met een getimede tekensessie. Kies een referentie en geef uzelf de tijd om één minuut te tekenen. Probeer de essentie van het onderwerp vast te leggen, zonder er te veel over na te denken. Voor een sneltekening hoeft u zich geen zorgen te maken over het tekenen van details, maar concentreert u zich op de grote lijnen en het vastleggen van de beweging van het stuk. U zult misschien verrast zijn datje tekening ziet er nauwkeuriger uit dan je zou verwachten voor een tekening van één minuut.

Nadat je een getimede tekening van één minuut hebt gemaakt, teken je dezelfde referentie, maar besteed je er tien minuten aan. Nu je je schets van één minuut hebt gemaakt, ben je klaar om de eerste schets snel te maken. Besteed vervolgens tijd aan het invullen van de belangrijkste details, zodat je werkstuk zo compleet mogelijk lijkt.

Ga opnieuw naar uw referentie en besteed ditmaal een uur aan de tekening, maak uw eerste schets, neem vervolgens de tijd om uw tekening zo precies en gedetailleerd mogelijk te maken. Dit is een uitstekende training om sneller tot een precieze en nauwkeurige weergave van een onderwerp te komen.

Oefen het tekenen van één soort onderwerp

Zoek een onderwerp waar je je goed bij voelt. Het kan van alles zijn, van een stilleven tot een portret of een landschap. Als je je onderwerp eenmaal hebt, probeer het dan vanuit verschillende hoeken en perspectieven te tekenen. Dit zal je helpen om het op nieuwe manieren te zien en ook om je vaardigheden op te bouwen.

Als portret- of figuurtekenen je favoriete onderwerp is, neem dan de tijd om te leren hoe je het onderwerp nauwkeurig op papier kunt zetten. Dit kan betekenen het lezen van anatomie zodat je de structuur van de pose beter kunt weergeven, of het kan betekenen dat je een nieuwe methode leert om de figuur nauwkeurig te tekenen. Bijvoorbeeld, de Loomis-methode is een systeem om het hoofd nauwkeurig te construeren, met vormen en lijnen als maat en leidraad.

Probeer een tekenuitdaging

Er zijn veel online tekenuitdagingen waaraan je kunt deelnemen. Deze hebben vaak een prompt of thema om je creatieve sappen te laten stromen. Door een uitdaging aan te gaan, word je gestimuleerd om buiten de kaders te denken en met nieuwe ideeën te komen.

Een voorbeeld van een tekenuitdaging is het 100 dagen project. Het uitgangspunt van deze uitdaging is om 100 dagen lang elke dag een kunstwerk te maken. Dit kan van alles zijn, van een snelle schets tot een meer gedetailleerde tekening. Het belangrijkste is dat je elke dag iets maakt.

Deze uitdaging is een geweldige manier om je vaardigheden te verbeteren, omdat het je dwingt om dagelijks creatief te zijn. Het helpt ook om je zelfvertrouwen als kunstenaar op te bouwen.

Een ander voorbeeld van een tekenuitdaging is de Inktober-uitdaging. Hierbij wordt elke dag in oktober iets getekend, met alleen maar zwarte inkt Dit is een geweldige manier om je tekenvaardigheid te verbeteren met beperkte middelen.

Neem deel aan een cursus levenstekenen

Een cursus levenstekenen is een uitstekende manier om uw vaardigheden te verbeteren. Bij deze lessen wordt een levend model getekend.

Lessen in levenstekenen helpen je ook om je vaardigheden als figuurtekenaar te verbeteren, omdat je met een driedimensionaal onderwerp werkt in plaats van met een tweedimensionale foto.

Om het meeste uit een cursus levenstekenen te halen, is het belangrijk om ook thuis te oefenen. Zo bouw je je vaardigheden en vertrouwen op.

Oefen het tekenen door een online klas te volgen

Er zijn veel online lessen beschikbaar die je kunnen helpen bij het oefenen met tekenen. Deze lessen hebben vaak videolessen die je in je eigen tempo kunt bekijken.

Skillshare is een uitstekende bron voor kunstenaars en heeft een overvloed aan lange video's voor complete beginners, gevorderde kunstenaars en kunstenaars die meer specifieke vaardigheden willen leren.

Lees een kunstboek om het tekenen te oefenen

Er zijn een aantal boeken beschikbaar voor kunstenaars die niet alleen theorie geven, maar ook een werkboekformaat, zodat je je nieuwe kennis over tekenen op de proef kunt stellen.

Bijvoorbeeld, De Atelier voor figuurtekenen door Juliette Aristides is een boek dat het tekenen van figuren volgens de klassieke technieken van de oude meesters opdeelt in kleine lessen die oplopen in moeilijkheidsgraad. De pagina's zijn dik en perfect om op te tekenen met elk gewenst potloodmedium! Werk door elke les heen, teken op de pagina's om de nuttige lessen die Aristides heeft gezet te voltooien.

We hebben een gratis ebook voor al onze lezers van Fine Art Tutorials: A Complete Drawing Guide for Beginners. Word lid van onze Facebook-groep om exclusieve toegang te krijgen tot het ebook en lid te worden van onze gemeenschap van gelijkgestemde kunstmensen. In de groep plaatsen we meer exclusieve inhoud, tekenuitdagingen en het is een plek voor kunstenaars om hun werk te delen en feedback te krijgen.

Laatste gedachten

Het oefenen van je tekenvaardigheden is essentieel als je beter wilt worden. Met de tips in dit artikel ben je al een heel eind op weg om een betere tekenaar te worden. Blijf doorgaan en geef niet op!

Tekenen is een vaardigheid die tijd en oefening vergt om onder de knie te krijgen. Maar met de juiste aanpak kan iedereen zijn vaardigheden verbeteren.

Als je dit artikel over hoe te oefenen met tekenen leuk vond, deel het dan op sociale media via de onderstaande knoppen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.