Hoe kies je een pigment voor Imprimatura - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 17-08-2023
Carla Andrews

Een imprimatura is een optionele eerste stap in het schilderproces. Het schilderoppervlak wordt met een pigment gekleurd. Het kan veel voordelen hebben voor het uiterlijk van uw schilderij.

Een getint doek kan u helpen een bepaalde lichtkwaliteit te creëren en warme of koele tinten vast te stellen. Door te werken op een grond met middentonen kan de kunstenaar gemakkelijker de relaties tussen verschillende kleurwaarden waarnemen. Imprimatura kan ook zorgen voor continuïteit tussen verschillende delen van uw schilderij. Het kan een basistoon creëren zodat verschillende gebieden niet ongelijksoortig lijken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Welke effecten kun je bereiken met een imprimatura?

Wanneer u overweegt een pigment te kiezen voor een getint oppervlak, denk dan aan het effect dat u wilt bereiken.

Het is belangrijk de verschillende eigenschappen van pigmenten en het algemene effect ervan op het resultaat van een schilderij te begrijpen.

Met imprimatura warme of koele tonen creëren

Warm getinte pigmenten kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor het creëren van zonsondergangen of herfstscènes. Creëer een gloeiend effect in verschillende delen van je schilderij.

Stel je een herfstbos voor met laag avondlicht dat door de bomen schijnt. Een sienna ondertoon zou prachtig werken om warmte van de zon te creëren. Het zou ook rode tonen geven in de herfstbladeren op plaatsen waar je transparante verflagen hebt aangebracht. De imprimatura zal de transparante lagen tegenlichten.

Creëer helderheid en licht met imprimatura

Denk na over waar u licht wilt laten zien in uw schilderij en wat de lichtste kleuren zullen zijn. Als u een gele ochtendzon schildert die over glinsterende bladeren strijkt, zal een goudkleurige imprimatura van gele oker verspreid over een witte gesso ondergrond veel meer licht door de bovenste lagen van uw schilderij laten zien dan een geel mengsel dat u zou kunnen maken met gele oker en wit, met nameals je titanium gebruikt.

Zie ook: Contrast in de kunst: voorbeelden, definitie en gebruik ervan

Creëer contrast met een getinte ondergrond

Als u probeert een maximaal contrast te creëren tussen uw imprimatura en het kleurenschema dat u voor ogen heeft voor uw schilderij, wees dan voorzichtig met het kiezen van de meest duidelijke en intense contrasterende kleur. Dit kan een vertroebeld effect creëren, omdat de kleuren elkaar kunnen opheffen, waardoor een geneutraliseerde uitstraling ontstaat. Denk in plaats daarvan na over hoe u een meer organisch complementair contrast kunt creëren.

Zie ook: De beste software voor digitale kunst: een overzicht

Een harmonieuze compositie maken met behulp van de imprimatura techniek

U kunt een imprimatura ook gebruiken om bepaalde kleuren of tonen naar voren te halen die u ziet in de referentie van waaruit u schildert. In plaats van een organische complementaire kleur Gebruik analoge kleuren (kleuren die naast elkaar liggen op een kleurenwiel). Deze kleurenschema's passen goed bij elkaar en zorgen voor serene en harmonieuze composities.

Klassieke aardkleuren gebruikt voor imprimatura

Aardpigmenten drogen snel en zijn meestal transparant of semi-transparant. Ze zijn ook donker genoeg om in een vroeg stadium van het schilderproces lichte en donkere tinten vast te stellen, wat handig is als u ervoor kiest om kleur uit uw imprimatura te halen in delen van uw kunstwerk waarvan u verwacht dat ze lichter zullen zijn. Al deze eigenschappen maken aardpigmenten bijzonder geschikt voor het aanbrengen van tinten.uw oppervlak.

Gebrande Sienna geeft een aards oranje effect. Dit is goed om warmte in een werkstuk te creëren en te contrasteren onder schilderijen met veel blauwtinten, zoals zeegezichten.

Rood Oker combineert goed met andere kleuren om een reeks natuurlijke tinten te creëren. Als u een stadsgezicht schildert met metselwerk, huidtinten, een woestijn- of zelfs een bosgezicht, is dit een geweldige optie. Vermeer stond erom bekend rode oker te gebruiken als imprimatura in zijn schilderijen.

Geel Oker is goed voor het creëren van licht in het schilderij. Denk aan het gouden uur licht.

Mars Brown Dit kan alleen worden gebruikt om schaduwen in uw werkstuk te verdiepen, of gemengd met gele oker voor een effectief licht goud.

Omber gebrand is een warm bruin, maar ziet er iets doffer uit dan andere pigmenten, waardoor het geschikt is voor schilderijen met weinig licht.

Ruwe omber is een bruin met groenige ondertonen. Het zou een goede optie zijn voor het schilderen van planten, met mos bedekte bomen, of glooiende heuvels op een regenachtige dag.

Imprimatura als aanvulling op groen (bosgezichten, gras enz.)

Creëer contrast: Om een organisch contrast te creëren met de kleuren van het gebladerte kunt u een imprimatura van een warm, roodachtig bruin gebruiken. U kunt zelfs een imprimatura van roze of magenta maken om levendigheid en levendigheid te creëren - dit is vooral effectief in winterse scènes.

Creëer harmonie: blauw om diepe schaduwen te benadrukken, of geel om helder licht te tonen.

Te gebruiken pigmenten

Contrast: Mars Brown , Verbrand S ienna , Magenta , Red Ochre

Harmonie: Pruisisch Blauw , Ultramarijn Violet , Napels Geel

Imprimatura als aanvulling op blauw (zeegezichten, luchten, winterse taferelen enz.)

Contrast: Niets laat blauw meer tot zijn recht komen dan een oranje imprimatura. Een dof blauw kan intenser lijken als de oranje toon eronder dezelfde waarde heeft. U kunt gelijktijdig contrast creëren door een neutraal blauw-grijsmengsel over een oranje toon aan te brengen, waardoor het een feller blauw lijkt.

Harmonie: Paarsblauw voor winterse taferelen, geel voor daglicht of omber gebrand voor stormachtige luchten.

Te gebruiken pigmenten

Contrast: Gebrande Sienna vermengd met Cadmium Oranje .

Harmonie: Ultramarijn , Napels Geel , Omber gebrand .

Imprimatura als aanvulling op oranje, rood, roze kleuren (woestijnscènes, bloemen, zonsondergangen)

Een gele grond onder sinaasappels en roden kan een intensiteit van licht creëren. U zou de rode tinten ook kunnen afkoelen met een blauwe imprimatura.

Te gebruiken pigmenten

Napels Geel of Geel Oker voor warmte en licht of Ultramarijn voor een koeler effect.

Imprimatura als aanvulling op geel (bloemen, ochtendlicht, gouden uur)

De helderheid van een geel dat als imprimatura wordt gebruikt en dat door de lagen van een schilderij heen mag komen, is niet te evenaren. Als je schilderij veel gele accenten en tonen zal hebben, raad ik aan geel als imprimatura te gebruiken en verf af te schrapen of af te vegen op plaatsen waar je de accenten wilt hebben.

Te gebruiken pigmenten

Geel Oker geeft een donkergeel, bijna gouden uiterlijk.

Napels Geel is een neutraal boterkleurig geel.

Imprimatura als aanvulling op schilderijen met donkere schaduwen en diep zwart

Hier kan imprimatura helpen om diepere, donkerdere schaduwen te creëren. Het creëren van een dekkende zwart getinte ondergrond is een optie. Bedenk wel dat olieverf in de loop der jaren steeds transparanter wordt (ook al hebben we het over honderden jaren). Hierdoor kunnen opeenvolgende lagen in het schilderij moeilijker zichtbaar worden.

Te gebruiken pigmenten

Omber gebrand zorgt voor een middentoongrond van geelachtig bruin en stelt u in staat daarna snel te werken om donkere en lichte waarden vast te stellen. Omber gebrand staat dicht bij de kleur van de imprimatura die Rembrandt in veel van zijn schilderijen zou hebben gebruikt.

Imprimatura als aanvulling op portretten

Als u een portret bestudeert, zult u merken dat de natuurlijke huidskleur veel meer gedempt is dan u aanvankelijk dacht. Zelfs gebieden die helder of donker lijken, zoals lippen, zullen, als u ze afzonderlijk bekijkt, zich realiseren dat ze behoorlijk gedesatureerd zijn in vergelijking met hoe u ze aanvankelijk op het doek had vertaald. Beginnende schilders die proberen realistische kleuren te bereikenIn paletten wordt vaak de fout gemaakt om standaard sterk verzadigde kleuren te gebruiken. Met een neutrale aardekleur kun je de kleuren afgezwakt houden, zodat er subtiele en realistische chromatische verschuivingen ontstaan.

Denk na over de aardkleur die je kiest om de highlights in de huidskleur of haarkleur te evenaren. Als je het werk van Rembrandt opnieuw bekijkt, zie je dat hij de techniek gebruikte om met het uiteinde van zijn penseel verf af te krabben om de imprimatura eronder zichtbaar te maken. Je kunt dit zien in de haren van de snor op het portret van Nicolaes Ruts, waar de haren die hij afkrabde de fijnste en meest lumineuze sporen zijn die gemaakt zijn.Een ander interessant gegeven over Rembrandts schilderijen is dat hij imprimatura bloot liet in schaduwgebieden op de huid, waardoor de donkere delen lichter en transparanter aanvoelden. Je kunt technieken als deze gebruiken om portretten meer diepte en definitie te geven.

Te gebruiken pigmenten

Mars Brown , Omber gebrand

Heeft u een favoriet pigment voor imprimatura gevonden?

Het bovenstaande advies is gebaseerd op eerdere experimenten die ik heb uitgevoerd en op wat ik heb geleerd. Het belangrijkste is om zelf te experimenteren. Als je een pigment vindt waarmee je graag werkt voor imprimatura en je wilt dat delen, laat het ons dan weten in de comments!

Pigment voor Imprimatura (getinte grond): Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.