Een reisschetsboek bijhouden: ideeën voor kunstenaars

Carla Andrews 06-06-2023
Carla Andrews

Een reisschetsboek bijhouden is een geweldige manier om je reizen en ontdekkingen te documenteren. Volg de plaatsen waar je bent geweest, de mensen die je hebt ontmoet en de ervaringen die je hebt opgedaan. Reizen is een van de creatief meest inspirerende dingen die je kunt doen, met voortdurend nieuwe visuele en zintuiglijke input.

Het kan ook een creatieve uitlaatklep zijn voor het verkennen van nieuwe ideeën en technieken. Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan met je eigen reisschetsboek.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Tips voor reisschetsboeken

Hier zijn enkele tips voor het bijhouden van een reisschetsboek en enkele tips voor het tekenen en schilderen onderweg!

Kies het juiste schetsboek

Zoek een schetsboek dat klein genoeg is om overal mee naartoe te nemen, maar groot genoeg voor al je schetsen. Hardcover notitieboeken zijn ideaal voor reisschetsen omdat ze meer bescherming bieden tegen de elementen. Stillman & Birn schetsboeken zijn licht van gewicht, maar van hoge kwaliteit.

Voorraad aanleggen

Voordat u op weg gaat, moet u ervoor zorgen dat u alle tekenbenodigdheden Potloden, pennen, waterverf en reisdagboeken zijn essentieel voor het schetsen op reis. Als je liever schildert dan tekent, neem dan alle benodigdheden mee om je reis op te ruimen.

Probeer verschillende media te gebruiken

Is grafietpotlood je gebruikelijke medium? Probeer houtskool! Je kunt fantastische... houtskool benodigdheden zoals houtskoolpoeder die je op de pagina kunt borstelen.

Een ander geweldig medium om mee te reizen is gouacheverf Gouache is een soort aquarelverf, maar is dekkender, zodat je lagen van kleuren en accenten kunt opbouwen. Het is een veelzijdig medium dat licht en gemakkelijk schoon te maken is - perfect voor onderweg.

Lees meer over hoe te reizen met verschillende verfmediums in onze reisgids voor kunstbenodigdheden .

Laat je inspireren

Als je onderweg bent, kijk dan uit naar interessante plaatsen en dingen om te schetsen. Maak foto's om later te bekijken, of noteer wat je opviel.

Wees niet bang om te experimenteren

Schetsen op reis is de perfecte gelegenheid om te experimenteren met nieuwe media en stijlen Wees niet bang om iets nieuws te proberen, je zou verbaasd kunnen zijn over de resultaten.

Maak een referentiefoto

Je hoeft niet een heel schilderij of tekening op locatie af te maken. Maak een foto als het licht goed is en maak het later af. Zo kun je de essentie van de scène vastleggen met een schets en er tijd aan besteden als je tijd hebt.

Varieer uw onderwerp

Als u gewend bent landschappen te schilderen, waarom probeert u dan niet eens een stadsgezicht te schilderen of te tekenen, of een gebouw in het landschap. U zou ook de onderwerpen van uw kunstwerken kunnen diversifiëren door een druk tafereel te tekenen, inclusief enkele mensen die u voorbij ziet komen, om het kunstwerk een gevoel van levendigheid te geven.

Noteer de datum en locatie van uw schets

Een reisschetsboek is als een boek van herinneringen. Hierin kunt u uw interpretatie van een scène vastleggen, inclusief het weer, de mensen, de sfeer en de belangrijkste details die u zijn opgevallen. Zelfs als u terugkomt om dezelfde plek opnieuw te schilderen of te tekenen, zal geen enkele tekening er hetzelfde uitzien! Daarom is het belangrijk om de datum en de specifieke locatie van uw schets te noteren. Tenslotte is de hele bedoeling van het bijhouden van een reisschetsschetsboek is een logboek bijhouden van waar je bent geweest en wat je hebt gezien op elke locatie.

Perfectionisme loslaten

Een schetsboek is een plek om je eerste reactie op een tafereel vast te leggen, om te experimenteren en zelfs om je plein air schildervaardigheden te verbeteren.

Laat het maken van een perfect gepolijst schetsboek los en concentreer je in plaats daarvan op het weergeven van je zintuiglijke reacties. De schetsboekpagina moet herinneringen oproepen aan de locatie, waarvan je later zelfs een groter doekschilderij kunt maken.

Zie ook: Plakkaatverf vs acrylverf: de belangrijkste verschillen

Bewaar uw schetsboek

Als u voor uw reisschetsen verf op waterbasis gebruikt, overweeg dan om uw schetsboek in een waterdichte tas te stoppen om het te beschermen. Als u het dan met de rugzak meeneemt en het wordt nat, blijven uw tekeningen en schilderijen bewaard.

Schetsboekideeën voor op reis

Je kunt je natuurlijk geïnspireerd voelen om alles te schetsen waartoe je je tijdens je reis het meest aangetrokken voelt. Soms is het echter moeilijk om te weten waarop je je moet concentreren! Hier zijn enkele ideeën voor je schetsboek, zodat je het kunt mengen, een thema kunt maken en zoveel mogelijk kunt vastleggen.

Teken de flora en fauna

Als u veel tijd doorbrengt met wandelen of in de natuur als u op reis bent, weet u dat een van de leukste dingen daarvan het spotten van nieuwe dieren en planten is. Wijdt pagina's in uw schetsboek aan het documenteren van uw waarnemingen, of dat nu vogels, bloemen of grotere dieren zijn!

Teken de architectuur van een nieuwe stad

Nieuwe stad, nieuwe gebouwen! Wanneer je naar een nieuwe plaats reist, is een van de eerste dingen die je waarschijnlijk wilt doen de straten verkennen en de architectuur in je opnemen. Of je nu La Sagrada Familia in Barcelona gaat zitten tekenen, of een paar willekeurige gebouwen die je in een hoofdstraat hebt gevonden, architectuur is een kunstvorm op zich. Het is gedetailleerd, complex en vertelt een verhaal over de geschiedenis van een stad.

Door dit te documenteren in je reisschetsboek krijg je een fantastisch visueel verslag van je reis. Je zou zelfs wat feiten kunnen opschrijven over de gebouwen die je gaat bekijken. Dit kan je ervaring van een stad verrijken, omdat je meer te weten komt over hoe de stad is gebouwd.

Schilder een drukke scène

Een van de moeilijkste dingen bij het schilderen of tekenen is het weergeven van beweging. Dit kan nog moeilijker zijn als je het op locatie probeert te doen! Maar door een paar minuten te nemen om een druk tafereel te schetsen, kun je oefenen in het weergeven van bewegende onderwerpen.

Dit klinkt misschien ontmoedigend, maar dat hoeft het niet te zijn. Concentreer je op één ding tegelijk, zoals de manier waarop iemand loopt, of de manier waarop zijn kleren wapperen in de wind. Door het op te delen in kleinere stukjes, kun je een gevoel van beweging creëren zonder overweldigd te raken.

De mensen en de energie van een bruisende stad vastleggen is net zo interessant als tekenen in de natuur!

Probeer naast het schilderen of tekenen van mensen ook iets van de achtergrond mee te nemen. Dit kunnen gebouwen, bomen of zelfs alleen de lucht zijn. Al deze dingen dragen bij aan het verhaal van je reisschetsboek en maken het interessanter om op terug te kijken.

Maak een cover voor elke locatie

Voor elke nieuwe plaats die je bezoekt, zou je een voorblad kunnen maken, bijna als een nieuw hoofdstuk in een boek. Voeg wat letters toe aan de pagina om te laten zien waar je bent. Je zou zelfs een pagina leeg kunnen laten voor je andere schetsen van de stad, en er dan op terugkomen als je meer inspiratie hebt over hoe je het gebied waar je verbleef moet samenvatten.

Maak een zintuiglijk stuk

Wat kan kunst doen wat foto's niet kunnen? Tekeningen en schilderijen kunnen de sfeer van een scène beter weergeven, en daardoor beter herinneringen oproepen aan uw zintuiglijke reacties op dat moment.

Je zou zelfs wat van de plaatselijke producten kunnen gebruiken om je tekeningen te kleuren. Je zou bijvoorbeeld een bloemblaadje tot een pasta kunnen vermalen om er pigment van te maken en dat op het papier te schilderen. Of doe hetzelfde met de plaatselijke koffie. Als je kunst maakt met voorwerpen die je vindt op de plek waar je hebt gereisd, kan dat de band die je hebt met de plek versterken.

Teken of schilder een zelfportret op elke locatie

Dit idee voor een reisschetsboek gaat minder over de scène om je heen, en meer over jouw reactie erop. Wat voelde je bij deze plek? Hoe heeft reizen je veranderd?

Een zelfportret kan een manier zijn om deze emoties weer te geven. Het hoeven geen letterlijke portretten te zijn, ze kunnen meer abstract zijn of zelfs gewoon een reeks kleuren en vormen die je associeert met je reiservaring.

Wat je ook kiest, veel plezier en laat je creativiteit de vrije loop!

Bezoek de nationale parken

Als u door de VS reist, kunt u stoppen in enkele nationale parken. Elk park heeft zijn eigen topografie, flora en fauna. Leg de essentie hiervan vast in uw schetsboek.

Elk land heeft zijn eigen nationale parken en natuurgebieden. Als je die bezoekt, pak dan zeker je schetsboek in.

Schilder een nachtscène

Steden kunnen er 's nachts heel anders uitzien, dan komen de meeste steden tot leven!

Vincent Van Gogh: Caféterras bij nacht

Of u nu uw eigen versie van Starry Night schildert, of Cafe Terrace at Night, of iets heel anders. Vang de gloed van de straatlantaarns boven een geplaveide straat met wijnbarretjes in Italië, of de maan boven de oceaan in Hawaii.

Vind het perfecte uitzichtpunt

Zoek een uitzichtpunt dat uitkijkt over de stad of het gebied waar u verblijft. Neem de tijd om een schets te maken van de horizon. U kunt ook op zoek gaan naar het beste uitzichtpunt van een beroemd monument in de stad. Zoek meer ideeën voor schetsboeken in onze gids.

Schetsboek voor op reis

Nu je enkele ideeën hebt en weet hoe je je reis-schetsboekavontuur moet aanpakken, moet je ervoor zorgen dat je de juiste benodigdheden hebt!

Zie ook: Beste tekentablet met scherm: een beoordeling

Schetsboek

Welk schetsboek u kiest, hangt af van de grootte die u nodig hebt en het medium dat u gebruikt. Als u graag werkt met media op waterbasis, zoals aquarel of gouache, zorg dan voor een schetsboek met dikke bladzijden.

De Stillman & Birn Gamma Archief schetsboek is een boek van hoge kwaliteit, met 150 grams dikke pagina's met een gladde vellum afwerking. Gebruik dit boek met gemengde media, zoals potlood, inkt, gouache of aquarel. De pagina's zijn aan elkaar genaaid, zodat u dubbele pagina's kunt maken. Stillman & Birn boeken zijn er in verschillende papiersoorten en formaten, zodat u de beste kunt kiezen voor uw behoeften.

Als u meer schetsboeken wilt aanbevelen, bekijk dan onze gids over de beste schetsboeken voor kunstenaars .

Tekenmedia

Een paar van grafietpotloden in verschillende zachtheidsniveaus, een gum en een puntenslijper is alles wat je nodig hebt om te beginnen met tekenen. Als je echter kleur wilt toevoegen aan je werkstuk, overweeg dan een set van gouacheverven Je hebt niet te veel nodig benodigdheden voor gouache-schilderen alleen een penseel, een beker water en de verf.

Een andere manier om je reisschetsen van kleur te voorzien is met kleurpotloden . Aquarelpotloden zijn een goede optie, omdat ze droog blijven totdat ze met water worden geactiveerd. Ze zijn dus gemakkelijker te vervoeren en minder vies om mee te schilderen. U kunt ook het volgende meenemen oliepotloden of pastelpotloden om gekleurde tekeningen te maken.

Borstels

Als u besluit verf mee te nemen, hebt u ook kwasten nodig. Neem een aquarel reispenseel zoals deze da Vinci Casaneo, een synthetisch maar zacht en absorberend penseel dat uitstekende details kan weergeven en prachtige wassingen kan maken.

Als u onze volledige beoordeling van reisbenodigdheden voor kunst controleer de gids!

Schilderen en plein air

Schilderen op locatie, of en plein air zoals het ook wel genoemd wordt, is een belangrijk onderdeel van het bijhouden van een reisschetsboek. Het is de beste manier om een gevoel van plaats en het gevoel daar te zijn vast te leggen.

Als je buiten schildert, moet je snel zijn omdat het licht voortdurend verandert. Het is dus goed om een plan te hebben voordat je begint te schilderen. Bepaal eerst welke compositie je wilt schilderen. Zoek naar interessante vormen, kleuren en texturen. Bepaal vervolgens welke kleuren je wilt gebruiken. Als je eenmaal je plan hebt, begin je te schilderen!

Als u meer wilt weten over schilderen en plein air, bekijk dan hier onze gids.

Veel plezier ermee!

Je reisschetsboek moet een weerspiegeling zijn van je eigen persoonlijke stijl. Gebruik felle kleuren, experimenteer met verschillende media, of voeg zelfs foto's toe.

We hopen dat je van deze reisgids hebt genoten en dat hij je heeft geïnspireerd om erop uit te trekken en te gaan schetsen!

Wat ga jij in je reisschetsboek zetten? Laat het ons weten in de commentaren.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.