Schilderij met paletmes: een handleiding voor kunstenaars

Carla Andrews 06-06-2023
Carla Andrews

Voor het schilderen met dikkere verf hoeft u het niet bij een penseel te laten. U kunt ook een paletmes gebruiken om de verf op het doek aan te brengen.

Schilderen met paletmes is een leuke, directe en expressieve manier om kleur toe te voegen aan je werk. Door een paletmes te kiezen als gereedschap om verf aan te brengen, kun je een dikke textuur in je werk bereiken.

In deze gids vindt u alle essentiële informatie die u nodig hebt om met paletmesschilderen te beginnen. Leer over de voordelen, essentiële tips en technieken, plus laat u inspireren door enkele getalenteerde schilders die paletmessen gebruiken als hun favoriete applicator.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is paletmes-schilderen?

Paletmes-schilderen is een type schilderij dat wordt gemaakt met een paletmes in plaats van een penseel. Dit type schilderij kan dikke, interessante texturen en patronen die niet mogelijk zijn met een penseel.

De voordelen van schilderen met een paletmes

Met een paletmes kunnen kunstenaars hun oppervlak veel sneller bedekken dan met een penseel. Schep wat verf op met het mes en verdeel het over het oppervlak om het wit van het doek te bedekken. Koop een groot, plat paletmes om je schilderproces te versnellen.

Een ander voordeel van schilderen met een paletmes is dat kunstenaars een dikke textuur op het doek kunnen bereiken. Door viskeuze mediums te gebruiken die hun vorm vasthouden, kunnen schilders driedimensionaal ogende toppen creëren.

Zie ook: Kunst Studio Benodigdheden - Beeldende Kunst Handleidingen

Paletmessen zijn goedkoop, vaak goedkoper dan stijve kwaliteitspenselen, plus ze zijn gemakkelijk schoon te maken en gaan langer mee. Om een paletmes schoon te maken, hoeft u alleen maar de verf van het mes te vegen met een papieren handdoekje. Penselen kunnen na verloop van tijd achteruitgaan, vooral als u ze in oplosmiddelen wast. Paletmessen zullen echter de tand des tijds doorstaan.

Als u met acryl- of olieverf werkt, hebt u waarschijnlijk al een paar paletmessen. U kunt ze ook gebruiken om kleuren op het palet te mengen.

Hoe schilder je met een paletmes?

Schilderen met een paletmes is gemakkelijk en intuïtief. Sommige kunstenaars geven er de voorkeur aan de verf op het mes te laden en dan op het doek aan te brengen. Anderen gebruiken het mes om lagen verf weg te schrapen om interessante effecten te creëren. Experimenteer en vind wat voor jou het beste werkt!

Wat zijn enkele tips voor het schilderen met paletmes?

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen met paletmesschilderen:

  1. Begin met een klein doek, zodat u aan de techniek kunt wennen en geen verf verspilt.
  2. Gebruik dikkere verf. Dit maakt het gemakkelijker om de verf op het mes te laden en interessante texturen te creëren.
  3. Gebruik verschillende messen. Verschillende messen geven verschillende effecten. Experimenteer om de beste te vinden.
  4. Wissel je paletmesstreken af. Wissel lange en korte streken, dikke en dunne verf en soorten textuur om een gevoel van diepte in het schilderij te creëren.
  5. Wissel het gebruik van een paletmes en een penseel af. U hoeft niet slechts één gereedschap te gebruiken tijdens het hele schilderproces. Pak een penseel om randen te mengen of fijne details te creëren. Een andere geweldige manier om penselen naast paletmessen te gebruiken is om een schilderij af te maken met penselen en vervolgens een of meer impasto streken te schilderen om accenten in het schilderij aan te brengen. Gebruik de opvallendheid van textuur tegen een ongestructureerdschilderij om het oog van de kijker in een brandpunt .
  6. Het is moeilijk om nauwkeurige lijnen en fijne details te bereiken met paletmessen, dus laat je gaan en breng de verf expressief aan!
  7. Direct na het schilderen opruimen Als je verf laat uitharden op een paletmes, kan het lastig zijn om het te verwijderen.
  8. Oefen, oefen, oefen! Hoe meer je met een paletmes schildert, hoe beter je er in wordt.

Schildermediums geschikt voor gebruik met paletmessen

Schildersmaterialen die fantastisch werken met paletmessen zijn olieverven en zware acrylverf zoals Gouden zwaar lichaam Het zijn de dikke verven die het best werken met stijve instrumenten zoals paletmessen. Lopende verven zoals aquarel, gouache of acrylverf met een zachte structuur zijn niet geschikt om met paletmessen aan te brengen, omdat je een zachte, flexibele absorberende applicator zoals een penseel nodig hebt om de verf vast te houden en over het oppervlak te verdelen.

Kunstenaars voegen extra mediums aan hun verf om de textuur nog meer te verdikken. Meng olieverf met koude was om body te geven en de verf te verdikken zodat het textuur behoudt op het doek. Bovenop deze attributen, koude was zal de verf matter doen lijken en sneller drogen.

De Winsor & Newton Impasto medium maakt olieverf dikker en sneller droog. Dit medium droogt glanzend op en is gemaakt van alkydhars.

Er zijn ook mediums die met acrylverf kunnen worden gemengd voor het schilderen met paletmes. Bijvoorbeeld gel mediums met het toevoegen van dikte en body aan de verf en modelleerpasta zal nog meer dikte toevoegen.

Schildertechnieken met paletmes

Nu je de voordelen kent van schilderen met een paletmes en weet welke mediums je kunt gebruiken, laten we eens kijken naar enkele specifieke technieken die je kunt uitproberen.

Impasto

De eerste techniek die we gaan bekijken is impasto Impasto is een schildertechniek waarbij dikke verf wordt gebruikt om textuur op het doek te creëren. Dit type schilderij wordt vaak gedaan met een paletmes, maar kunstenaars gebruiken soms ook stijve penselen.

Om een impasto schilderij te maken, begin je met je paletmes te laden met verf. Vervolgens breng je de verf in een dikke laag aan op het doek. Je kunt verschillende streken gebruiken om verschillende effecten te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een stekende beweging gebruiken om korte pieken verf te creëren, of een slepende beweging om groeven te maken. Meng je schilderstreken om variatie en interesse te creëren.

Zie ook: Olieverfschilderen voor beginners: een gids

Je kunt ook lagen verf opbouwen om nog meer textuur te creëren. Zorg er wel voor dat elke laag droog is voordat je de volgende erop doet.

Sgraffito

Sgraffito is een andere interessante techniek die kan worden uitgevoerd met een paletmes (of een ander scherp voorwerp). Om een sgraffito schilderij te maken, begin je met het aanbrengen van een laag verf op je doek. Zodra de eerste laag droog is, breng je een tweede laag aan.

Terwijl de tweede laag nog nat is, gebruikt u uw paletmes om door de natte verf heen te krassen en de laag eronder te onthullen. U kunt verschillende patronen en ontwerpen maken door de druk die u uitoefent en de richting van uw streken te variëren. Gebruik de rand of de punt van het paletmes om details in de verf te etsen.

Als je tevreden bent met je schilderij, laat je het volledig drogen. Daarna kun je het vernissen om het oppervlak te beschermen.

Verf mengen op het doek

In plaats van verf op het palet te mengen, laadt u uw mes met twee of meer kleuren. Plak het vervolgens op het oppervlak en kijk hoe de kleuren in elkaar wervelen. Veel impressionistische schilders deed dit, omdat pigmenten die ongemengd naast elkaar zitten, helderder lijken en meer variatie aan een schilderij kunnen toevoegen. Wanneer de kunstenaar een stap terug doet om het schilderij in zijn geheel te bekijken, kunnen de kleuren zich optisch lijken te mengen.

Mengen met een paletmes

Om de randen tussen kleuren op het oppervlak te verzachten, zorg je ervoor dat je paletmes schoon is en sleep je de randen van de kleuren naar elkaar toe tot ze elkaar overlappen. Om een vloeiend verloop te maken met een paletmes, meng je overgangskleuren voordat je ze mengt.

Schraap dunne lagen met een paletmes

Doe een kleine hoeveelheid verf op de rand van het mes, houd het mes in een hoek van 45 graden en schraap de verf over het oppervlak. Deze techniek werkt alleen op vlakke oppervlakken, in tegenstelling tot oppervlakken met al veel textuur. Het zou geweldig werken om bijvoorbeeld een dunne laag verf over een onderschildering aan te brengen. Als de verf dun genoeg is en u schildert met een transparante, of semi-transparante verf.transparant pigment, zouden de kleuren van de vorige laag van het schilderij doorschijnen. Daarom kan deze techniek werken om eerdere kleurlagen te veranderen.

Maak een gestructureerde ondergrond

Met acrylverf en modelleerpasta U kunt met een paletmes schilderen om prachtige textuur op het oppervlak te creëren, het laten drogen en dan overschilderen met gewone dunne acrylverf en een penseel. Dit is een geweldige manier om textuur te creëren in de eerste laag van het schilderij, daarna hebt u de mogelijkheid om met dunnere details en glazuren over de bovenkant te schilderen. De modelleerpastalaag heeft tanden, dus het fungeert als een grond over het gessodoek.

Alla prima

Alla prima is een techniek die meestal wordt gebruikt met olieverf, waarbij de schilder een schilderij in één keer afmaakt. Natte verf wordt over natte verf gelaagd, in plaats van te wachten tot de lagen droog zijn om afzonderlijke kleuren te creëren. Deze techniek kan worden gebruikt met paletmessen. Begin het schilderij met dunnere lagen en bouw de dikte van de verf langzaam op. Meng uw kleuren op het palet en schilderProbeer de kleur direct op het oppervlak aan te brengen op de plaats waar u hem wilt hebben, in plaats van meerdere lagen te gebruiken om de kleuren te veranderen.

Ga creatief aan de slag met het paletmes. Er zijn verschillende gebaren en technieken die je kunt gebruiken om expressief te zijn met de applicator. Gebruik het om verf van het oppervlak weg te schrapen om interessante markeringen en patronen te creëren, of gebruik de rand van het mes om fijne, precieze lijnen te maken. Verzin je eigen gebaren en technieken, tenslotte zit het plezier van kunst in het experimenteren!

De beste paletmessen voor kunstenaars

Er zijn veel verschillende soorten paletmessen te krijgen; de vorm, de grootte en het materiaal van het mes zijn van invloed op het uiteindelijke resultaat van het schilderij.

Zoek paletmessen met een flexibel maar stevig, roestvrijstalen lemmet en een handvat dat het vastpakken vergemakkelijkt.

Liquitex schildersmessen

Liquitex stelt 36 messen ter beschikking van kunstenaars en maakt hun stevige stalen messen in verschillende vormen en maten.

Kies uit grote diamantvormige messen die grote delen van het doek kunnen bedekken, of kleine messen voor detailwerk. Met het nr. 12 mes kunt u met gemak en precisie impasto streken schilderen.

RGM paletmessen

RGM is een ander merk dat hoogwaardige paletmessen maakt om mee te mengen en te schilderen. Hun set spatelmessen zijn gemakkelijk vast te houden en perfect voor de impasto-techniek. Hun assortiment New Age-messen heeft unieke vormen, perfect om interessante textuur op het doek te creëren. RGM-messen zijn gemaakt van flexibel roestvrij staal, waardoor ze het perfecte gereedschap zijn voor textuurwerk en het verspreiden van verf.over het doek.

Onderwerpen om te schilderen met een paletmes

Kunstenaars kunnen met een paletmes elk gewenst onderwerp schilderen, maar er zijn bepaalde onderwerpen die er bijzonder geschikt voor zijn om met het gereedschap te worden geschilderd.

Stadsgezichten en architectuur paletmes schilderijen

Stadsgezichten en architectuur zijn uitstekende onderwerpen voor het schilderen met paletmes. Gebruik de rand van het mes om rechte hoekige lijnen te trekken. Ets in natte verf om de indruk van metselwerk te wekken.

Landschap paletmes schilderen

Landschappen Een ander onderwerp dat zich goed leent om te worden geschilderd met textuureffecten: wervel witte verf op blauw voor gebroken wolkeneffecten, gebruik de sgraffitotechniek om de ene groentint van de andere af te schrapen om verschillende grastinten te creëren. Rotsen zijn een ander onderwerp dat goed werkt met het paletmes, creëer gekartelde randen en donkere spleten met één veeg van het mes. De indruk van organisch en natuurlijkonderwerpen kunnen zonder veel nadenken of moeite met een mes worden geschilderd.

Schilder een zeegezicht met paletmessen

Zeegezichten lenen zich ook goed voor paletmes-schilderijen. Wervelingen van wit en blauw kunnen dramatische stormachtige luchten creëren, terwijl het mes kan worden gebruikt om de natte verf weg te schrapen om verpletterende golven te maken.

Portretschilderen met paletmessen

Portretschilderijen hebben meestal een zachte uitstraling, maar je kunt een gevoel van contrast creëren door met een paletmes te schilderen.

Paletmes bloemen schilderen

Een van de populairste onderwerpen om met een paletmes te schilderen zijn bloemen. De ronde, zachte bloemblaadjes kunnen gemakkelijk met de applicator worden gemengd om een mooi effect te creëren.

Paletmes schilderij voorbeelden

Op zoek naar inspiratie voor schilderen met paletmes? Bekijk het werk van deze getalenteerde kunstenaars.

"Linger" door Hadley Rampton is een paletmes schilderij op doek, gemaakt met olieverf. Hadley Rampton verbeeldt de schoonheid van de natuur met sfeer en licht.

"Pink House Restaurant is een origineel paletmes-olieverfschilderij van Assel Kystaubayeva van een restaurant in Parijs. Dit kleurrijke olieverfschilderij ziet er gedetailleerd uit, maar van dichtbij zie je de gestructureerde paletmesmerken.

Stap voor stap paletmes schilderen video tutorials

Wil je paletmesschilderen in actie zien? Deze video tutorials leiden je stap voor stap door het proces, zodat je het zelf kunt proberen.

Deze video behandelt enkele unieke texturen en gebaren die je kunt maken met paletmessen. Paletmessen zijn een veelzijdig gereedschap waarmee je een scala aan markeringen kunt maken. Leer lijnen maken en kleuren mengen met je mes.

Schilder een spectaculaire bergketen, met grote besneeuwde bergen, bomen in de verte en winterlicht. Gebruik een groot paletmes om snel op een groot doek te werken. Je hoeft niet veel tijd te besteden aan details om een effectief werkstuk te maken, maar door hier en daar een paar details toe te voegen, kun je een gevoel van diepte en onderdompeling in de scène creëren.

Welke kunststijlen passen bij schilderen met paletmes?

Expressionistisch, impressionistisch en abstract schilderij stijlen zijn allemaal geschikt om met een paletmes te worden gemaakt. De gebaren van de applicator lenen zich goed voor deze stijlen van schilderen .

Beroemde kunstenaars die paletmessen hebben gebruikt bij hun schilderwerk zijn onder meer Vincent van, Jackson Pollock en Willem de Kooning.

Eindelijk

Nu je alles weet over schilderen met paletmes, waarom probeer je het niet zelf? Wees creatief en experimenteer met de verschillende technieken die je kunt gebruiken. Het belangrijkste is dat je plezier hebt!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.