Een compositieschets maken

Carla Andrews 27-05-2023
Carla Andrews

Maak een compositieschets om de structuur van je kunstwerk te plannen en te ordenen voordat je begint. Zo kun je ervoor zorgen dat de verhoudingen kloppen en dat het schilderij er harmonieus en evenwichtig uitziet.

Als uw referentiefoto niet voldoet, of als u vanuit uw verbeelding tekent, helpt een compositieschets u om alle verschillende elementen in een kunstwerk samen te brengen. Het helpt u ook om te plannen hoe u de beoogde effecten in het schilderij creëert, bijvoorbeeld of u gevoelens van drama of rust wilt oproepen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Een compositieschets maken: het proces

Dit is een voorbeeld van hoe je de compositie van een schilderij kunt plannen. Het proces van het plannen van een compositie met een schets begint met een reeks kleine miniatuurschetsen, en gaat dan over in een waardestudie waarop je je uiteindelijke kunstwerk kunt baseren.

Vincent van Gogh: Caféterras bij nacht en twee waardevolle notan

U zou ook een notan alvorens een waardestudie te maken. Een notan is een zwart-wit weergave van uw schilderij. Dit kan nuttig zijn omdat het de afbeelding omzet in slechts twee waarden, waardoor de kunstenaar de brede waardemassa's en abstracte vormen kan zien. Op deze manier kunt u het ontwerp van de afstand, en de donkerste en lichtste vormen in het stuk plannen, om een gevoel van evenwicht te creëren. U kunt ook plannen hoe u zultplaats de brandpunt in het schilderij en leidt het oog van de kijker naar binnen, met behulp van waarden en plaatsing van elementen. Dit is een optionele stap, maar het kan nuttig zijn!

Stap 1: Teken een reeks kleine schetsen.

Teken verschillende kleine doosjes in een schetsboek, of in Photoshop als u de compositie van het kunstwerk liever digitaal plant. Een goede tip is om elk vak op te delen in segmenten, bijvoorbeeld derden, zodat u de elementen geometrisch kunt structureren en rangschikken. Maak zoveel kleine miniatuurschetsen als u wilt, verwijs naar uw schilderijreferentie en bedenk hoe u de elementen kunt herschikken om evenwicht te creëren en het oog van de kijker naar het brandpunt te leiden.

Het doel van deze stap is het plannen van de structuur van het kunstwerk en de plaatsing van het belangrijkste aandachtspunt. Je hoeft nu geen tijd te besteden aan details of arceringen.

De volgende optionele stap is het maken van een waardeschets.

Stap 2: Maak een waardestudie

Waarden zijn als het ware de ruggengraat van een schilderij. Het is niet noodzakelijk, maar het kan nuttig zijn om de grote tonale massa's in een schilderij te plannen en vast te stellen waar de lichtste en donkerste waarden komen, en hoe ze zich tot elkaar verhouden. A waardestudie kan worden ingevuld met potlood, verf of digitaal. Kies je favoriete miniatuurschets en teken de waarden in, waarbij je je concentreert op het contrast tussen de schaduwen en de hooglichten.

Stap 3: Plan kleurencombinaties

Afhankelijk van uw schilderstijl wilt u misschien een kleurenschema om een gevoel van harmonie in je kunstwerk te creëren. Nogmaals, dit is een optionele stap, maar kan nuttig zijn als je schildert in een meer expressieve stijl met een meer surrealistische benadering van kleurmenging Wanneer u een kleurstudie maakt, experimenteer dan met kleurtemperatuur, verzadiging en hoe dit het gevoel van het kunstwerk beïnvloedt.

Stap 4: verzamel uw referenties en ga schilderen

Gebruik de materialen die je hebt gemaakt om je schilderij te maken. Je kunt de rastertechniek naar schaal je compositieschets op doek, om een nauwkeurige tekening te maken. Kijk naar je waardestudie om te verwijzen naar de plaatsing en balans van schaduwen en hooglichten in je schilderij. Gebruik vervolgens je kleurstudies om aan te geven hoe je de kleuren in je werkstuk gaat mengen. Raadpleeg de fotoreferentie voor informatie over de details in het schilderij.

Basisprincipes voor compositie

Samenstelling Het idee van compositie is subjectief en is gebaseerd op een reeks beslissingen van de kunstenaar over de plaatsing van verschillende onderwerpen en objecten in het schilderij om te laten zien hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Van Gogh: Irissen

Visuele elementen zijn lijn, vorm en kleur, waarde Deze kunnen worden gerangschikt om evenwicht, een brandpunt, de indruk van beweging, contrast, patroon en verhouding te creëren. In Van Goghs schilderij 'Irissen' bijvoorbeeld, gebruikt hij vorm, kleur, vorm en ruimte om de bloemen gelijkmatig over het doek te verspreiden, in plaats van ze in slechts één gebied te concentreren. Dit creëert een gevoel van evenwicht en eenheid.

Claude Monet: Zonsondergang aan de Seine

Aanvullende compositietechnieken kunnen worden toegepast, zoals het creëren van symmetrie, negatieve ruimte Een ander voorbeeld is het schilderij Zonsondergang aan de Seine van Claude Monet. Monet omlijst de zonsondergang met neutrale donkere grassen aan de voorkant; dit leidt het oog naar de horizon.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Emily

In dit schilderij van de Franse Alpen dat ik in 2020 voltooide, gebruikte ik proportie om de bergen rechts in de verte te laten terugwijken. Ik koos er ook voor om drama te creëren met een scherp contrast tussen de waarden in de tonen van de sneeuw en de lucht. Ik gebruikte echter een beperkt palet om eenheid te creëren. Een andere compositietechniek die ik in dit schilderij gebruikte, was de regel van derden Dit is een soort geometrisch kader dat wordt gebruikt om een gevoel van evenwicht te geven in een schilderij.

Waarom een compositieschets maken?

Compositie kan worden verbeterd en ontwikkeld met oefening. Door de indeling en structuur van een schilderij te overwegen voordat u begint, kunnen kunstenaars ervoor zorgen dat hun schilderij zo esthetisch mogelijk wordt. Plan eerst de opstelling van alle verschillende visuele elementen om ervoor te zorgen dat het werk de beoogde betekenis overbrengt en een maximaal effect heeft.

Er zijn veel gevallen waarin extra planning nodig is om tot een effectievere compositie te komen. Het kan zijn dat u vanuit uw verbeelding werkt of meerdere referenties combineert en dat u het schilderij moet plannen om ervoor te zorgen dat de onderwerpen bij de scène passen. Of het kan zijn dat u een opdracht schildert. Maak in dat geval een plan om u te helpen het best mogelijke werk te schilderen voor uwkoper.

Welke benodigdheden heb je nodig voor een compositieschets?

Je hebt niet veel benodigdheden nodig om een compositieschets te maken. Er zijn ook een aantal manieren om compositieschetsen te maken.

Om kleine of miniatuurschetsen te maken is alles wat je nodig hebt potloden , a schetsboek , een gum en een puntenslijper Je zou zelfs wat kleurpotloden als u ook de kleurstelling wilt plannen.

Als u een mock-up digitaal wilt maken, gebruik dan een programma als Photoshop met een grafisch tablet om tekeningen of digitale schilderijen te maken. Of je kunt een iPad met een Apple Pencil en een app als Procreate .

Een andere manier om snelle compositieschetsen te maken is met gouacheverf Plakkaatverf is een ondoorzichtig, in water oplosbaar medium dat na droging bevochtigbaar is. Het werkt ongeveer hetzelfde als aquarel, in die zin dat het gemakkelijk op te zetten en schoon te maken is, maar door zijn ondoorzichtigheid kun je er net als bij acryl in lagen mee werken. Dit geeft de flexibiliteit om van donker naar licht te werken. Krijg een set van gouache , enkele kleine aquarelpapier , aquarelpenselen en begin je compositie te plannen.

Foto bewerken: bijsnijden, kleuren aanpassen

Als u werkt vanaf een referentiefoto, helpt het dat de referentiefoto nauwkeurig lijkt op de compositie die u in uw schilderij wilt creëren. U kunt de referentiefoto gemakkelijk wijzigen met software zoals Photoshop door het origineel bij te snijden.

U kunt ook enkele basiscorrecties uitvoeren om de waarden en tonen van de foto te veranderen. Of de kleurtemperatuur wijzigen om de kleuren warmer of koeler te doen lijken - dit kan eenheid in een foto brengen. Een andere manier om de kleurcompositie te plannen is door het filter "camera raw" te gebruiken om kleurgraad het beeld.

Als u meerdere referenties combineert, maakt u een collage. Gebruik bijvoorbeeld de optie gereedschap voor snelle selectie om bepaalde elementen in de foto te selecteren om ze uit te knippen. Je zou met deze techniek de lucht in een foto kunnen verwisselen en in een nieuw landschap kunnen plakken.

Zie ook: Schilderen met een beperkt palet: een gids - Fine Art Tutorials

Miniatuurschets

Om een miniatuurschets te maken, tekent u in een schetsboek een klein vakje dat ongeveer dezelfde verhoudingen heeft als het oppervlak dat u voor uw uiteindelijke werk gaat gebruiken. Breng in kaart waar u alle verschillende elementen van het kunstwerk wilt hebben en laat alle kleine details weg. Denk na over de verhoudingen en de plaatsing van het hoofdonderwerp, de horizonlijn en eventuele andere overheersende kenmerken in het schilderij of de tekening. Denk na.over negatieve ruimte, waarden en hoe verschillende elementen zich tot elkaar verhouden.

Probeer wat compositietechnieken naar uw miniatuurschetsen om te zien hoe ze uitpakken. Denk na over het geometrisch structureren van het canvas, zoals het gebruik van de regel van derden Maak meerdere miniatuurschetsen en beslis welke je het mooist vindt.

Maak een digitale mock-up

Als je een digitale mock-up wilt maken, Photoshop is een uitstekend hulpmiddel om snel digitale schilderijen en tekeningen te maken.

Zie ook: Doorlopende lijntekening: definitie & handleiding

Downloaden Photoshop penselen die de effecten van potlood, olieverf of waterverf nabootsen voor meer realistische effecten.

Haal Photoshop en een grafisch tablet en teken op het tekenbord om te bepalen waar de belangrijkste elementen van het kunstwerk komen. Wissel met kleuren en waarden om de perfecte compositie voor uw werkstuk te plannen. Zorg ervoor dat u voor elk element een nieuwe laag begint, zodat gebieden gemakkelijk kunnen worden gescheiden of verwijderd als er een fout is gemaakt. Volg deze Skillshare-les om uw vaardigheden op te frissen op het gebied van digitaal schilderen in Photoshop . de volledige adobe suite kan worden gebruikt op iPad Photoshop heeft vele toepassingen voor kunstenaars, afgezien van het plannen van composities en het bewerken van referentiefoto's. Gebruik het om kunstwerken te digitaliseren, klaar voor druk, of om kunst te bewerken om te delen op sociale media. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van Photoshop om je te helpen met verschillende kunstgerelateerde taken, lees dan onze Photoshop gids voor kunstenaars .

Een geweldig hulpmiddel dat voor iedereen gratis te gebruiken is, is Adobe Color . plan kleurenschema's Als u een Adobe-abonnee bent, kunt u kleurpaletten opslaan en in uw Photoshop-kunstwerken toepassen.

Veel kunstenaars werken met een iPad , Apple Pencil en Procreate om digitale mock-ups en digitale kunst te maken. Procreate is een geweldige optie, het voelt intuïtief en gemakkelijk te gebruiken. Procreate heeft vergelijkbare functionaliteit als Photoshop. Bekijk deze cursus over hoe je mooie composities maken in Procreate om te leren hoe je composities in kunstwerken kunt plannen met behulp van de software.

Maak een gouache compositieschets

Gouache is geweldig voor het maken van compositieschetsen, omdat je supersnel kunt werken. Snel je scène uitzetten, kleurencombinaties testen en uitproberen waar je verschillende elementen moet plaatsen.

Ik bewaar mijn mini compositie gouache schetsen ook altijd! Je kunt het doen in een schetsboek of op klein formaat aquarelpapier, maar natuurlijk kun je ze inlijsten of zelfs verkopen als je van je eigen creaties houdt. Gouache is ook een prachtig medium op zich, als je geïnteresseerd bent om meer te leren over hoe te schilderen met gouache bekijk dan onze gids.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.