Kleurentheorie: een gids voor kunstenaars - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 04-08-2023
Carla Andrews

Dit is een praktische gids over kleurenleer voor kunstenaars.

In deze tutorial leren we eerst enkele van de verschillende termen in de kleurenleer om te begrijpen wat ze precies betekenen. Daarna bekijken we enkele van de verschillende kleurmodellen om ons te helpen begrijpen hoe kleur wordt waargenomen. Dit helpt ons ook om pigmenten te kiezen voor ons palet en onze kunstwerken.

Tot slot bekijken we hoe je kleurenschema's in de kunst kunt maken en hoe je stap voor stap kleuren kunt mengen.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is kleurentheorie in de kunst?

In de kunst is kleurentheorie de beschrijving van de praktische toepassingen van kleur.

De kleurenleer geeft richtlijnen en aanwijzingen over hoe kleur wordt waargenomen, hoe deze wordt toegepast in verschillende media en de visuele effecten van kleurencombinaties.

De visuele effecten kunnen zijn hoe het door toeschouwers wordt ontvangen en de psychologische effecten die het kan hebben.

Het voordeel van het lezen van kleurtheorie als kunstenaar is dat je sneller en nauwkeuriger wordt in het mengen van kleuren.

Zie ook: Hoe kleurenschema's gebruiken in de kunst

Het kan je ook helpen kleuren nauwkeuriger te zien en te beschrijven en daardoor de relatie tussen kleuren beter te begrijpen.

Het geeft je tot op zekere hoogte controle over het soort gevoelens dat je bij de kijker kunt oproepen, doordat je je bewust bent van de effecten van verschillende kleurencombinaties.

Door kleurtheorie te leren, krijgt u een betere beheersing van het medium van uw keuze, waardoor u de effecten kunt creëren die u met uw werk voor ogen hebt.

Wanneer kunstenaars kleur gebruiken, denken zij na over welke kleurenschema's zij creëren, door gebruik te maken van kleurtemperatuur, harmonie en contrast op interessante manieren.

Kleurenleer: Woordenlijst

Het helpt echt om het jargon van de kleurentheorie te leren. Van sommige van deze concepten heb je misschien een abstract idee, maar door deze kleurentheorie-termen te benoemen worden de ideeën concreter in je geest en ben je beter in staat ze in de praktijk te gebruiken.

Hue

De tint is een beschrijving van een kleur in zijn zuiverste vorm zonder rekening te houden met andere kenmerken zoals waarde, tinten, schaduw of verzadiging.

De tint beschrijft de dominante golflengte van een kleur, of deze nu rood, oranje, geel, groen, blauw of violet is. U kunt bijvoorbeeld een tube ultramarijnverf nemen die blauw is, maar een voorkeur heeft voor violet. De tint is dan blauw, omdat dit de meest dominante golflengte van het pigment is.

Elke kleur die u zou kunnen beschrijven, bijvoorbeeld "pruim" of "koraal" kan worden gecategoriseerd aan de hand van de dominante golflengte. In het geval van deze voorbeelden is pruim violet en koraal rood.

Verzadiging

De verzadiging is hoe intens en levendig de kleur lijkt. Een andere manier om het te beschrijven, is de

"relatieve kleurigheid van licht, onafhankelijk van de helderheid". - Munsell.com

Kleuren in het echte leven verschijnen nauwelijks (of nooit) in hun meest verzadigde vorm. Ze zijn vaak enigszins gedempt, zelfs in de meest briljante lichtomstandigheden.

De verzadiging van een kleur kan op het palet worden veranderd door hem te mengen met zijn complementaire kleur. Complementaire kleuren zijn die welke tegenover elkaar staan op de kleurencirkel, bijvoorbeeld geel en paars of rood en cyaan. In gelijke mate gemengd worden ze achromatisch, in pigmentvorm worden ze grijs of zwart.

Tinten, tonen en schakeringen

Deze termen zijn specifiek van toepassing op het mengen van kleuren in de schilderkunst.

A tint is een kleur die lichter is gemaakt door hem te mengen met wit.

A toon is een kleur die is geneutraliseerd, door hem te mengen met een kleine hoeveelheid van zijn complementaire kleur. Toon beschrijft de lichtheid of donkerheid van een kleur.

A schaduw is een kleur die donkerder is gemaakt. Dit betekent niet altijd dat hij met zwart is gemengd, want zwarte verf kan mengsels er troebel en onduidelijk doen uitzien. Het kan betekenen dat hij is gemengd met een beetje aardpigment zoals omber gebrand, of met een aanzienlijke hoeveelheid van zijn complementaire kleur.

Waarde

De waarde is een maat voor hoe licht of donker de kleur lijkt. U kunt de kleur lichter of donkerder maken. tint kleuren door wit toe te voegen en donkerder of schaduw kleuren door omber gebrand of zijn complementaire kleur toe te voegen.

Kleur vooroordeel

Elk pigment heeft een kleurbias. Dit betekent dat wanneer de kleur van het pigment wordt uitgezet op een kleurencirkel, deze overhelt naar een andere kleur. Dit geldt voor alle kleuren die we om ons heen zien. Het is een goede oefening om kleuren die je ziet te beschrijven in termen van hun basistoon en vervolgens de kleurbias. Probeer het nu met de voorwerpen om je heen in je kamer. Het zal je echt helpen wanneer je komt totselecteer je pigmenten voor je schilderijen.

Kleurtemperatuur

Eenvoudig gezegd verwijst de kleurtemperatuur naar hoe warm of koel een kleur is Veel kunstenaars zien het kleurenwiel als verdeeld in cool en warme kleuren Magenta helemaal rond naar geel is warm, en paars rond naar groen is koel. Elke primaire kleur heeft een temperatuur en de temperatuur ligt in de kleurbias. Dit kan je helpen bij het mengen, want door een kleur als warm of koel te bestempelen kun je ervoor zorgen dat je zuivere kleuren mengt.

Kleurtemperatuur heeft meer te maken met onze eigen associaties dan met iets anders. Men is het erover eens dat mensen rood associëren met warmte omdat het de kleur is van vuur, of van een zonsondergang, terwijl we blauw associëren met koelte omdat het de kleur is van ijs en de zee. Geel is neutraler in zijn zuiverste betekenis, maar wanneer het een neiging heeft naar blauw (bv. cadmiumgeel citroen) wordt het koel enmet een bias naar rood (bv. cadmiumgeel diep) wordt het warm. Volgens deze logica heeft een warm blauw een bias naar rood (ultramarijn) en een koel blauw een bias naar geel (ftaloblauw). Dan heeft een warm rood een bias naar geel (cadmiumrood licht) en een koel rood een bias naar blauw (magenta).

Gamut

Een gamma is een reeks tinten en tonen die passen binnen een bepaald kleurenspectrum of -model.

Primaire, secundaire en tertiaire kleuren

Een primaire kleur is een kleur die niet kan worden gemaakt uit een combinatie van andere kleuren. Hij vormt de basis waaruit andere kleuren worden gemengd. Primaire kleuren zijn eigenlijk verschillend, afhankelijk van het medium dat je gebruikt. Je hebt op school misschien geleerd dat de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn. Deze primaire kleuren zijn gebaseerd op de algemeen aanvaarde RYB-kleurenschijf en zijn gebaseerd op defotoreceptoren in onze ogen en dus hoe de mens de wereld waarneemt. Gebaseerd op de rode, gele en blauwe kleurencirkel, oranje De tertiaire kleuren zijn geel-oranje, geel-groen, blauw-violet, violet-rood en rood-oranje.

RYB kleurenwiel primaire en secundaire kleuren Bron: bewerkt van Wikimedia commons : CC-BY-SA 3.0

In pigment- en drukvorm zijn de primaries cyaan (een soort blauw), magenta (een vorm van koel rood) en geel, deze set primaries is gebaseerd op de CMYK-kleurenschijf, gebruikt door ontwerpers in drukwerk en kunstenaars. Deze kleurenschijf ziet er iets anders uit dan de RYB-kleurenschijf:

CMYK-kleurenwiel primaire, secundaire en tertiaire kleuren

Vroeger dacht men dat uit primaire kleuren elke andere kleur van het spectrum kon worden gemengd. Dit is echter niet het geval, aangezien elke drie 'primaire kleuren' van licht, of van pigment, een beperkte reeks tinten kan mengen, een gamma genoemd. Daarom zullen kunstenaars vaak niet schilderen uit een beperkt palet van primaire kleuren, maar extra pigmenten toevoegen die de leemtes opvullen.

Een gebruikelijke toevoeging die wordt gebruikt om een palet te vergroten is karmozijnrood, dat onmogelijk te mengen is uit cyaan, magenta en geel. In het medium giclée-druk vergroten drukkers het bereik van het CMYK-gamma met steunkleuren.

Secundaire kleuren worden gemaakt door twee primaire kleuren te mengen. Volgens het CMYK-model zijn dat rood, blauw en groen. Er zijn zes tertiaire kleuren. Tertiaire kleuren zijn combinaties van primaire en secundaire kleuren, in het CMYK-model zijn dat: oranje, geelgroen, blauwgroen, blauwcyaan, magentarood en violet.

De relaties tussen kleuren

Deze termen hebben allemaal één ding gemeen, ze beschrijven de relatie tussen kleuren. Als je je een enkele kleur voorstelt, is dat niet een kleur alleen. Het is een verschuiving naar of van een primaire kleur op de kleurencirkel. Door naar een kleur op de kleurencirkel te kijken, kun je zien welke primaire kleuren zijn gebruikt om de kleur in kwestie te maken, naar welke kleur hij neigt en hoe verzadigd hij is.

Gebruik een kleurencirkel als een losse gids, om de verhouding tussen verschillende kleuren te bepalen. De kleurencirkel vertelt u de tint, de kleurschakering en hoe verzadigd de kleuren zijn.

De primaire kleuren liggen rond de rand van het wiel en de tinten daartussen zijn, in verschillende hoeveelheden, een mengsel tussen twee of zelfs drie primaire kleuren. Door de positie van een kleur die je probeert te creëren op het kleurenwiel uit te werken, kun je ruwweg de hoeveelheden van elk primair bepalen die nodig zijn om dat kleurenmengsel te maken.

Kleurmodellen - de juiste kleurencirkel kiezen

Het is belangrijk de verschillende kleurmodellen te leren kennen om te begrijpen hoe het model dat u gebruikt varieert, afhankelijk van wat wordt gebruikt om de kleur te creëren. Het CMYK-model gebruikt pigment en druk om kleur te maken (traditionele toepassingen), het RGB-model gebruikt pixels van licht om kleur te maken (digitale toepassingen). Dan is er ook nog het traditionele RYB-kleurmodel waarover we allemaal op school hebben geleerd,Ik zal zowel het CMYK- als het RGB-model beschrijven, omdat beide praktische toepassingen hebben in kunst en design, zodat u zeker weet dat u het juiste model gebruikt.

Door de kleurmodellen te begrijpen, kunt u de juiste beslissing nemen bij het kiezen van kleuren voor uw palet - zo weinig mogelijk kleuren gebruiken om bij het mengen het grootste kleurengamma te verkrijgen. Inzicht in de kleurenwaaier en waar de verschillende kleuren zich bevinden ten opzichte van andere kleuren vormt de basis voor uw begrip van kleuren mengen.

Allereerst moeten we echter de beperkingen van de modellen begrijpen. We worden in de eerste plaats beperkt door de manier waarop we kleur kunnen waarnemen, en vervolgens door de media waarmee we kleur kunnen nabootsen.

Dit is het spectrum van kleuren dat het gemiddelde menselijke oog kan zien, vergeleken met twee kleurmodellen:

Alle tintvariaties en verhoudingen in de twee kleurencirkels die de kleurtoepassing beschrijven, passen binnen het gamma van wat door het menselijk oog kan worden waargenomen.

Bron: Redbubble

Nu gaan we over naar de twee wielen die het verschil illustreren in hoe kleur wordt gevormd, bij gebruik van verschillende toepassingen.

Kleurenwielen voor verschillende toepassingen

De kleuren die we kunnen waarnemen is het breedst waarneembare spectrum. Vanuit dit spectrum kunnen we een beperkter kleurengamma creëren, omdat we in het geval van traditionele (d.w.z. niet-digitale) media beperkt zijn door de pigmenten die ons ter beschikking staan. In deze post gebruik ik vooral het CMYK-model als voorbeeld, omdat dat de meest praktische toepassingen heeft voor traditionele kunstenaars.

CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Sleutel)

Het CMYK-model wordt gebruikt om kleur te beschrijven die een fysiek (d.w.z. niet-digitaal) oppervlak heeft bedekt. De kleur is ofwel gemaakt van kleurstoffen ofwel van pigment. De toepassingen van dit kleurmodel zijn specifiek voor traditioneel ontwerp , druk en art .

De primaire kleuren die het grootste kleurengamma vormen bij het drukken en schilderen zijn cyaan, magenta en geel.

Hier is het volledige spectrum van kleuren gemaakt met deze drie kleuren:

Dit wordt de subtractief kleurmengmodel omdat je het licht onttrekt aan het oppervlak waarop je de kleur aanbrengt wanneer je de kleuren met elkaar mengt. Hoe meer de contrasterende kleuren met elkaar worden gemengd, hoe donkerder het mengsel zal worden, zodat je uiteindelijk mengsels krijgt van koele en warme grijzen. Als je alle drie in gelijke hoeveelheden mengt, krijg je een tint die vrij dicht bij zwart ligt.

Key' in het CMYK-model is zwart. De combinatie van cyaan, geel en magenta maakt een achromatisch mengsel, maar het is geen zuiver donker zwart. In drukwerk wordt key toegevoegd om het zwart te intensiveren. In de schilderkunst kun je omber gebrand gebruiken, of ivoorzwart, of je kunt ervoor kiezen niets te gebruiken om je zwarten te verdiepen.

Als u scannen en afdrukken maken van uw kunstwerk moet u het digitale bestand dat u van de scan hebt gemaakt in CMYK-modus hebben om in het juiste kleurprofiel te kunnen afdrukken. U kunt ervoor zorgen dat het bestand het juiste formaat heeft met behulp van Photoshop Zo kunt u het kunstwerk zien zoals het zal worden afgedrukt en eventuele correcties aanbrengen voordat u het naar de drukker stuurt of het zelf doet. Drukken is niet goedkoop, dus zorg ervoor dat u dit goed doet, anders zou u teleurgesteld kunnen zijn als de afdrukken uitkomen.

Het is ook nuttig met dit model vertrouwd te zijn bij het schilderen - veel mensen gaan ervan uit dat de primaries rood, blauw en geel zijn en, als zij kiezen voor een beperkt palet De daaruit voortvloeiende kleurenmengsels zijn niet zo gevarieerd als met cyaan, magenta en geel als basis.

RGB (Rood, Groen, Blauw)

Wij zien kleur in lichtgolven, dus het mengen van rood, groen en blauw licht in verschillende intensiteiten creëert het kleurengamma dat we gebruiken in digitaal ontwerp De primaries in dit model zijn dus rood, groen en blauw.

Hoe meer van de verschillende gekleurde lichten je bij elkaar optelt, hoe helderder de mix wordt. Wanneer de drie primaries in dit model worden gemengd, ontstaat wit. Dit kleurmodel is voorbehouden aan computermonitoren. Het wordt het additieve model genoemd.

Dit is belangrijk om te weten als u uw kunstwerk scant voor het scherm, hetzij om het te delen op sociale media of op uw website U moet ervoor zorgen dat de kleurmodus van het bestand in RGB is, anders kunnen kleuren doffer lijken en niet de tint hebben die u voor ogen had. De bestandstypen kunnen worden aangepast in Photoshop .

Welke kleurencirkel moet je gebruiken in de kunst?

Aangezien wij niet beperkt zijn tot de primaire kleuren cyaan, magenta en geel bij het schilderen, kunnen wij meer pigmenten aan ons palet toevoegen om het uit te breiden en een breder gamma te creëren. Door bijvoorbeeld ultramarijn aan uw palet toe te voegen, kunt u een blauwviolet met een hoog chromaatgehalte creëren, dat helderder is dan de kleur die u uit cyaan en magenta had kunnen mengen.

Het CMYK-model is niet het perfecte model om pigment te mengen, maar het biedt een referentie om kunstenaars te helpen het grootste kleurengamma uit hun pigmenten te halen.

Kleurentheorie: een kleurenpalet kiezen

Het palet bevat de zuiverste primaire kleuren in pigmentvorm (cyaan, magenta, geel) en warme of koele versies van elk primair om variatie in kleurtemperatuur te geven en om de gaten te vullen om kleuren te creëren die de drie 'primaries' alleen niet zouden kunnen bereiken. U kunt ook extra pigmenten toevoegen om het volgende te creërenintensievere versies van kleuren die je hebt gemengd.

Zie ook: Het beste pastelpapier: een overzicht

Er zijn pigmenten die sterk overeenkomen met de kleuren cyaan, magenta en geel: ftalocyanine PB15, magenta PV19 en geel PY128.

Olieverfschilderij kleurenpalet

Gesplitste primaire kleuren

 • Quinacridon Magenta PV19: (primair magenta-cool van vorm maar mengt zich tot levendige sinaasappels)
 • Cadmium Rood Licht PR108: (dieprood, neigt naar geel, meer afgerond in mengsels). Vervang dit door pyrrol als u een goedkoper alternatief wilt.
 • Phthalo Blue (primair cyaan) PB15: (primair cyaan, mengt zich tot levendig groen)
 • Ultramarijn Blauw PB29 (blauw dat naar violet wijst)
 • Transparant Geel PY128 (primair geel)
 • Cadmium Geel PY35 (diep, afgerond geel). Een goedkoper pigment dat u kunt gebruiken in plaats van Cadmium Geel, is Hansa Geel van M. Graham .

Waarden creëren

 • Titaanwit : Titaanwit is volledig ondoorzichtig, maar kan mengsels krijtachtig doen lijken.
 • Zinkwit Zink is een doorschijnend pigment. Gebruik dit pigment om de verzadiging van uw mengsels te behouden.
 • Omber gebrand : Omber gebrand is donker, transparant en warm van tint. Gebruik deze kleur om zuivere kleurgradaties te maken.

Vul uw palet aan met extra kleuren

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot het gebruik van slechts een paar kleuren in je palet, je kunt deze gewoon gebruiken als basis om een volledig CMYK-spectrum te verkrijgen en dan naar believen pigmenten toevoegen. Veel kunstenaars kiezen ervoor geen primaries te gebruiken, maar dat hangt af van hun onderwerp en de effecten die ze proberen te creëren.

Permanent Alizarin Crimson heeft schitterende toepassingen in de landschapschilderkunst. Gebruik het om harmonieuze schaduwen in het gebladerte te creëren. Aardpigmenten zoals verbrande sienna zijn transparant en sneldrogend, waardoor ze perfect zijn voor je doek kleuren .

Merk ook op dat het gebruik van zwart in uw palet een nadelig effect kan hebben op de zuiverheid van uw kleurenmengsels. In plaats van diepe en transparante tinten te maken, kan het de kleuren er vlak en vuil doen uitzien. Probeer het pigment te gebruiken omber gebrand om een driedimensionale look te creëren die de verzadiging van je schilderij niet aantast.

Hoe meng je kleuren met behulp van het kleurenwiel

Hopelijk heeft het gedeelte over kleurmodellen u geholpen om de relatie tussen kleuren wat beter te begrijpen. In de kunst zijn de toepassingen van de kleurenleer het isoleren van kleuren in een referentie, het plaatsen ervan op een wiel en het mengen met verf.

Bij het mengen van kleuren kunnen we het kleurenwiel gebruiken als hulpmiddel om bepaalde kleuren die we bij onze referentie hebben gezien in kaart te brengen en vervolgens de relatie met andere kleuren op het wiel te bepalen.

U kunt uw eigen kleurencirkel kopen hier .

Er zijn enkele eenvoudige stappen om kleur te mengen. Hier zijn de basisprincipes:

Stap 1: bestudeer de kleur van uw referentie

Uw referentie kan van alles zijn, van een foto, uit het leven of uit uw verbeelding.

Het is een echte vaardigheid om een referentie te bestuderen en een kleur te isoleren. Alle kleuren bestaan namelijk in een context.

Wat je kan helpen is je te concentreren op de kleur en die dan te beschrijven. Wat is de tint, de kleurschakering en de verzadiging.

Er zijn hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen. Als u een foto op de computer bekijkt, kunt u een fotobewerkingsprogramma gebruiken zoals Photoshop Met de kleurkiezer kunt u die kleur isoleren en zien waar hij zich bevindt op de CMYK-kleurenschijf.

Als je naar het leven schildert, hetzij van een scène buiten, hetzij van een onderwerp, dan kun je een zoeker om u te helpen de kleur te isoleren van de omgeving. Van daaruit kunt u deze gemakkelijk koppelen aan een kleur op het kleurenwiel.

Stap 2: Breng de kleur in kaart op je wiel

Breng de kleur die u in uw referentie ziet in kaart op het wiel. Gebruik uw beschrijving van de kleur en de primaries rond de rand van het wiel om u te helpen navigeren. Wat is de dominante tint? En wat is de kleurbias? Wat is de verzadiging?

Als je je zeker voelt van je plaatsing, is het tijd om de pigmenten te kiezen en de kleur te mengen.

Stap 3: Kies overeenkomstige pigmenten en meng

U moet pigmenten kiezen om uw beoogde kleur efficiënt en zuiver te maken.

Het vergt oefening om kleuren te mengen zonder verf te verspillen. De eerste stap is het noteren van de overheersende kleur en de vertekening daarvan. Vervolgens kiest men de pigmenten dienovereenkomstig.

Bijvoorbeeld, u probeert een groenblauw te mengen dat in wezen een groenblauw met een gemiddeld laag chromaatgehalte is. U moet een blauw pigment kiezen dat op de schijf naar geel neigt en een geel dat naar blauw neigt.

Om het turkoois te maken, heb je twee delen cyaan op één deel transparant geel nodig. Voeg dan meer geel toe indien nodig. Voeg dan een beetje magenta toe om de mix te neutraliseren.

U moet er ook een beetje wit door mengen. Probeer eerst zink toe te voegen, omdat dit de lichtheid verhoogt maar de kleur niet uitwast zoals titanium.

Neutrale kleuren mengen

De toon van een kleur is vaak neutraler dan wij aanvankelijk denken.

Een goede tip voor het schilderen in realistische kleuren is om te beginnen met neutrale tinten en dan langzaam de verzadiging en helderheid te verhogen naarmate je verder komt. Op die manier overdrijf je niet vanaf het begin en hoef je niet de rest van de sessie te werken aan het afzwakken van het schilderij.

Om de neutrale kleuren te mengen, meng je dus gewoon complementaire kleuren. Dat zijn de kleuren die tegenover elkaar staan op het wiel. Magenta staat tegenover groen, cyaan tegenover rood en geel tegenover violet.

Met de drie primaries kun je warme of koele grijzen maken, browns Door ultramarijn, cadmiumrood en geel met elkaar te mengen kan een helder en donker zwart worden gemaakt.

Als een neutrale kleur meer op grijs lijkt, betekent dit dat het een cool Als een kleur meer op een bruine lijkt, bestaat hij meer uit geel of rood dan uit blauw.

Kleurenschema's

Een ander centraal onderdeel van de kleurenleer is hoe kleuren met elkaar combineren en op elkaar inwerken. Wanneer kunstenaars en ontwerpers hun werken creëren, gebruiken zij kleur met opzet. Hierdoor weten zij dat zij bepaalde reacties bij hun kijkers kunnen oproepen.

Er zijn vijf kleurenschema's waarmee kunstenaars harmonie kunnen bereiken in hun ontwerpen. Deze kleurenschema's zijn gebaseerd op het bekijken van kleuren op een kleurenwiel zoals dit:

 • Analoog: de drie kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel.
 • Complementair: recht tegenover elkaar op het kleurenwiel, dit zijn contrasterende kleuren.
 • Split-complementair: analoog kleurenschema, waarbij de middelste kleur ontbreekt en de contrasterende kleur ervoor in de plaats komt.
 • Triade: de drie kleuren die op gelijke afstand van elkaar staan op het wiel om een driehoeksvorm te maken.
 • Tetradisch: twee complementaire paren vormen een rechthoekige vorm.

Gebruik deze schema's in ontwerpen of in schilderijen om een esthetische uitstraling te creëren.

Kleurentheorie: hoe kleur te gebruiken

Denk na over het effect dat je op mensen wilt hebben. En de gevoelens of misschien bepaalde herinneringen die je wilt oproepen.

Je kunt een warm of koel palet gebruiken, de verzadiging van de tinten verhogen, of alleen met contrasterende kleuren schilderen. Hoe meer je je compositie op deze manier plant, hoe groter het effect van je werk op de kijker zal zijn. Het zal eerder opvallen als iets unieks.

Zo zal een kunstwerk met enkele verzadigde tinten en een complementair kleurenschema de aandacht van de kijker trekken, maar kan het ongemakkelijk zijn om er te lang naar te kijken. Het kunstwerk zou het middelpunt van een kamer zijn. Een schilderij met een meer gedempt analoog schema zou waarschijnlijk passen in meer interieursettings. Wanneer de kunstenaar overweegt kunstwerk verkoopbaar maken konden ze nadenken over hoe hun uiteindelijke stuk eruit zou zien in verschillende ruimtes.

De psychologie van kleur

Kleurenpsychologie is de studie van kleur als bepalende factor voor een gedrags- of emotionele reactie van een persoon.

De reactie van een persoon op een kleur kan echter variëren. De reactie hangt af van de interactie van de kleuren in kwestie, de individuele verschillen van de toeschouwer, de context waarin het wordt bekeken en de huidige sociale trends.

In een studie van Bottomly en Doyle die het effect van kleur in design onderzochten, categoriseerden verschillende kleuren op hun zintuiglijk-sociale effecten en ook op de functies die zij kunnen hebben bij gebruik in dagelijkse omgevingen.

In het algemeen is gebleken dat mensen de volgende associaties hebben:

 • Blauw: sereniteit, vrede
 • Groen: natuur, groei, gezondheid
 • Geel: optimisme, helderheid
 • Oranje: vrolijk, energie
 • Rood: intensiteit, opwinding
 • Magenta: creatief

Lees onze kleurenschema's in de kunst tutorial om grondig te leren hoe u uw eigen opvallende kleurencombinaties kunt maken.

Kleurenleer voor kunstenaars: pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.