Doorlopende lijntekening: definitie & handleiding

Carla Andrews 13-08-2023
Carla Andrews

Doorlopende lijntekening is een geweldige manier om je tekenvaardigheid te verbeteren. Door je potlood op het papier te houden, word je gedwongen na te denken over de vormen die je maakt. Dit kan je helpen beter te begrijpen hoe je objecten tekent.

Als je net begint met het tekenen van doorlopende lijnen, begin dan met eenvoudige vormen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je overgaan op complexere vormen. Vergeet niet dat het belangrijkste is om je tijd te nemen en plezier te hebben!

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Definitie doorlopende lijntekening

Doorlopende lijntekening is een techniek waarbij een kunstenaar een enkele, ononderbroken lijn op een stuk papier tekent om een onderwerp te schetsen. Het resulterende beeld is meestal abstract en grillig. Dit type van lijnkunst kan met elk medium worden gedaan, maar meestal met potloden, pennen of stiften.

Voordelen van doorlopende lijntekenoefeningen

Doorlopende lijntekeningen kunnen effectieve eindwerken opleveren, maar ze kunnen ook worden gebruikt als een tekenoefening Het kan kunstenaars helpen hun tekeningen beter te plannen. In plaats van spontaan op een willekeurig punt te beginnen, zullen kunstenaars moeten inschatten wat de beste plaats is om de tekening te beginnen, zodat de lijn loopt zonder onderbroken te worden.

Een ander voordeel van doorlopende lijntekeningen is dat het de oog-handcoördinatie verbetert en het vermogen van kunstenaars om hun potlood constant in beweging te houden. Over het geheel genomen is het een geweldige manier om oefenen met tekenen omdat je verschillende vaardigheden oefent. Als je een andere tekenoefening wilt proberen, contourtekening is een geweldige manier om de precisie en het vertrouwen in het schetsen van onderwerpen te verbeteren.

Hoe maak je een doorlopende lijntekening

Er zijn een paar verschillende manieren om een doorlopende lijntekening te maken. De meest gebruikelijke manier is om op een willekeurig punt op het papier te beginnen en door te tekenen tot het potlood het papier verlaat. Dit kan resulteren in een onsamenhangend en chaotisch beeld.

Een effectievere manier om een doorlopende lijntekening te maken is om te beginnen met het plannen van de tekening. Beslis eerst welk onderwerp je wilt tekenen. Schets vervolgens de algemene vorm van de tekening met een lichte potloodlijn. Als de basiscontour klaar is, begin je met het invullen van de details met een doorlopende lijn. Deze methode zal resulteren in een meer samenhangend en goed gepland beeld.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om uw doorlopende lijntekening te maken.

1. Zorg ervoor dat je potlood scherp is

Uw materialen moeten u een ononderbroken potloodlijn geven, zorg ervoor dat uw potlood is geslepen of dat er genoeg inkt in je pen zit, zodat hij niet halverwege leegloopt. Voor beginners is het een goed idee om te beginnen met het tekenen van doorlopende lijnen met potlood, en dan over te gaan op pen als je meer vertrouwen hebt in je vaardigheden. Als je een fout maakt, gum je de lijn gewoon uit en ga je verder waar je gebleven was! Als je een doorlopende lijntekening die je met potlood hebt gemaakt echt mooi vindt, kun je er altijd overheen trekken metpen achteraf.

2. Kijk naar je onderwerp en plan de tekening

Analyseer je referentie en bepaal het meest praktische punt om de tekening te beginnen. Als je een portret maakt, kan het zinvol zijn om te beginnen met een van de ogen in het midden van het gezicht, dan naar buiten te werken en te eindigen met het haar. Op die manier zijn er minder lijnen die de witruimte van het gezicht doorkruisen, die je misschien vrij wilt houden om hoogtepunten weer te geven.

Zie ook: Complementaire kleuren: wat ze zijn en hoe ze te gebruiken

Zorg ervoor dat u tijdens het tekenen naar de referentie blijft kijken, zodat u zeker weet waar u elk element in de tekening moet plaatsen.

3. Plaats je pen of potlood op het papier.

Zodra je je pen op het papier zet, is de uitdaging om hem op het papier te houden tot je klaar bent. Natuurlijk kun je je potlood op zijn plaats houden om de referentie te analyseren als dat nodig is.

4. Teken de omtrek van het onderwerp, zonder de punt van het potlood van het papier te halen.

Als je oefent met het tekenen van doorlopende lijnen, zul je efficiëntere manieren vinden om een tekening van begin tot eind af te maken, zonder over de lijnen te gaan die je al getekend hebt, of de witruimte te veel te overschrijden.

Tips voor het tekenen van doorlopende lijnen

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het tekenen van een doorlopende lijn. Ten eerste is het belangrijk om een constante druk op het potlood te houden. Dit helpt om een vloeiende lijn te creëren. Ten tweede, probeer je hand ontspannen te houden. Dit voorkomt dat de lijn trillerig wordt.

Het is een goede gewoonte om het grootste deel van de tijd te concentreren op de referentie, in plaats van naar de tekening te kijken. Zo kun je je concentreren op het bereiken van nauwkeurige verhoudingen in je tekening.

Teken niet te veel details op je onderwerp, want dat kan het werkstuk verwarren. Maar hier en daar een paar details toevoegen kan je werkstuk interessanter maken. Je zou bijvoorbeeld kunnen tekenen rond waar sommige schaduwen zitten.

Tenslotte, neem je tijd. Haast leidt alleen maar tot fouten.

Voorbeelden van doorlopende lijntekeningen

Ik maakte deze doorlopende lijntekening van een leeuw. Ik begon met het tekenen van het linkeroog, daarna tekende ik de omtrek van het gezicht en sneed naar binnen om het rechteroog te tekenen. De neus sluit aan op de zijkant van het gezicht, dus ik hoefde niet dwars te knippen om dit te tekenen. Daarna tekende ik de manen van de leeuw, beginnend bij de hoek van zijn mond, dan helemaal rond en knipte naar binnen om het oor te tekenen. Dit was nogal eeningewikkelde vorm om met een doorlopende lijn te tekenen, dus ik moest een paar keer heen en weer over sommige lijnen.

Als u iets eenvoudigers wilt proberen, begin dan met eenvoudige driedimensionale vormen, zoals fruit of een vaas. Het kan leuk zijn om ook te proberen naar het leven te tekenen als u deze tekenoefening probeert. Voor meer ideeën voor tekenonderwerpen, bekijk onze tekenideeën blog.

Zie ook: De beste oppervlakken voor acrylschilderen - Fine Art Tutorials

Benodigdheden voor doorlopende lijntekening

Voor het tekenen van doorlopende lijnen heeft u alleen een potlood en papier Als u een pen wilt gebruiken, zorg dan voor een fijne punt, zodat u precieze lijnen kunt maken. Vulpennen Een andere mogelijkheid is een dikkere pen of een penseel voor een meer expressieve tekening.

Je kunt ook experimenteren met andere mediums, zoals houtskool of pastel. Onthoud wel dat het moeilijker kan zijn om met deze materialen een zuivere ononderbroken lijn te krijgen. Materialen met harde punten, zoals inkt markers zorgt voor een doorlopende lijn, terwijl zachte pastels snel slijten en er gebroken uit kunnen zien.

Als je deze tutorial leuk vond, deel hem dan op sociale media via de onderstaande knoppen!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.