Vlinder Tutorial: Realistische vlinder met kleurpotloden

Carla Andrews 30-05-2023
Carla Andrews

Leer in deze vlindertutorial hoe je stap voor stap een monarchvlinder tekent met kleurpotloden en grafiet.

Ik splits elke stap op, zodat je gemakkelijk kunt volgen, van tekenrichtlijnen om de vlinder symmetrisch van vorm te maken, tot het maken van vloeiende kleurovergangen met je potlood. Dit is een gemakkelijke tutorial die iedereen kan volgen, ongeacht je tekenervaring!

Zie ook: Verhouding in de kunst

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Gidsen tekenen

De eerste stap is het tekenen van hulplijnen, zodat je ervoor kunt zorgen dat de vleugels van de vlinder dezelfde grootte en vorm hebben.

De breedte van de vlinder is het dubbele van de hoogte, en de spanwijdte van de bovenste voorvleugels is het dubbele van de onderste achtervleugels.

Met deze informatie kunnen we de hulplijnen maken. Ik heb mijn tekening op A4-papier gemaakt, dus heb ik met HB-grafietpotlood een lichte lijn getrokken over de bovenkant van 20 cm breed. Dit is de spanwijdte van de vleugels. Vervolgens heb ik halverwege deze lijn gemarkeerd om aan te geven waar het lichaam zou komen. Vervolgens heb ik 10 cm onder de lijn gemeten voor de onderkant van de vleugels, en vervolgens een lijn van 10 cm getrokken die evenwijdig aan de bovenkant loopt, gecentreerd op de helft van de lijn.punt. Ik heb ook 2,5 cm onder de bovenste lijn gemeten, om aan te geven waar de vleugels naar beneden beginnen te buigen en 5,5 cm naar beneden om aan te geven waar de voorvleugel de achtervleugel overlapt. Voeg de lijnen samen en je zou een zeshoekige vorm moeten hebben zoals op de afbeelding hierboven. Wis de richtlijnen zodra je de omtrek hebt getekend.

Teken de omtrek

Teken de omtrek van de vlinder, voor de vleugel, begin net onder de bovenste geleider, buig naar boven naar de top, veeg naar de overkant, buig dan weer licht naar beneden. Dan is het een rechte lijn naar beneden tot de 2,5 cm markering en buig geleidelijk naar binnen met ongeveer 4 cm. Teken vervolgens een halve cirkel voor de onderkant van de vleugel en buig licht omhoog naar het midden waar het lichaam komt. Herhaal dan voor de andere vleugel.

Om de omtrek van het lichaam te tekenen, is het slechts ongeveer cm breed, dus teken het een halve cm van de middelste marker bovenaan, buig naar beneden, teken dan het hoofd bovenaan, en maak de omtrek van de ogen en de antennes.

Je kunt eventueel de omtrek van je vlindertekening donkerder maken met een zwart kleurpotlood. Zorg ervoor dat je de hulplijnen uitwist als je tevreden bent met de omtrek van je vlindertekening.

Teken de patronen op de vleugels van de vlinder

Volg de omtrek van de vleugels en teken de patronen op de vleugels van de vlinder. Teken waar de zwarte omtrek van elke vleugel komt en waar het snijpunt van de boven- en achtervleugel komt. Teken vervolgens de cellen en aders op de vleugels. Neem de patronen over van de tekening, werk één deel tegelijk.

Schaduw de vlindertekening

Teken met een zwart potlood over de nerven van de vleugels en breng schaduw aan op de zwarte delen, zodat er witte markeringen overblijven langs de onderste en bovenste vleugels.

Breng vervolgens schaduw aan met de oranje potloden. Ik heb een midden oranje gebruikt dat enigszins neutraal van toon is, met de naam Terracotta van de Polychromos bereik.

De lichtere oranje-gele delen zijn gekleurd met donker cadmiumgeel. Ik heb de terracotta overschaduwd met het lichtgeel om gemengde overgangstinten .

Voor de diepere oranje delen heb ik donker cadmium oranje gebruikt om de binnenste delen van de bovenvleugels te kleuren.

U kunt meerdere lagen kleur aanbrengen, als uw schaduw er te licht uitziet, of als er gebieden zijn die er vlekkerig uitzien. Oefen meer druk uit om een betere dekking te krijgen.

En dat is de vlinder klaar!

Bekijk onze kleurpotlood tekentechnieken als je uniek en interessant wilt leren schaduw technieken zoals arceren, mengen en branden. Als je op zoek bent naar meer inspiratie voor wat je kunt tekenen, kijk dan eens naar onze tekenideeën blog. Voor complete beginners hebben we ook een eenvoudige tekenideeën blog met stap voor stap handleidingen.

Zie ook: Hoe word je beter in tekenen?

Vlinder tekenen tutorial benodigdheden

U kunt elke soort tekenbenodigdheden Als je een tekening van een vlinder wilt maken in grijstinten, gebruik dan een zacht grafietpotlood. Voor kleurpotloodtekeningen zijn hier enkele aanbevelingen:

  • Kleurpotloden : neem een paar verschillende tinten oranje en geel, zodat je kleuren met elkaar kunt mengen. Polychromos potloden en Prismacolor potloden zijn opties van hoge kwaliteit. Verwacht gladde mengsels met levendige tinten! Als u op zoek bent naar een meer goedkope optie Koh-i-Noor Polycolor Potloden .
  • Papier : kleurpotloden werken het best op papier dat een lichte tand of textuur heeft. Dit helpt je om lagen van kleuren op te bouwen en overgangstinten te creëren. Ik gebruik Pastelmat dat is van archiefkwaliteit, extra dik en heeft een fijne vertanding waardoor het potlood mooi hecht en gelaagd is.
  • Gommen : Ik gebruik twee gommen bij het tekenen met kleurpotlood, ik gebruik een gekneed gummetje die kneedbaar is en de papiervezels niet beschadigt. Dan gebruik ik ook een fijne puntgum om kleine details en fijne lijntjes op te heffen.
  • Puntenslijper : het is belangrijk om een kwaliteitsslijper te nemen, zodat deze het hout rond de kern scheert zonder te breken. Dit potlood puntenslijper van Prismacolor is een mechanische puntenslijper van briljante kwaliteit die potloden tot een fijne punt slijpt.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.