Verhouding in de kunst

Carla Andrews 03-06-2023
Carla Andrews

Verhouding is een belangrijke principe van de kunst en ontwerp; het wordt gedefinieerd als de verhouding tussen de afmetingen van het ene element en het andere binnen een compositie, of de relatieve grootte van de delen van een geheel.

Verhouding in de kunst kan worden gebruikt om evenwicht en harmonie te creëren in een compositie. Van de vroegste kunstwerken tot de huidige digitale media, is verhouding een essentieel onderdeel geweest van de creatie van esthetisch aangename ontwerpen.

Leer in deze gids wat verhoudingen zijn, hoe ze een compositie kunnen beïnvloeden en hoe je nauwkeurige verhoudingen in een ontwerp kunt creëren.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat is verhouding in de kunst?

Kortom, proportie is de vergelijking van de relatieve grootte van de delen van een geheel. De delen kunnen elementen zijn zoals de ogen of de neus en het geheel kan een gezicht zijn. De delen kunnen ook de onderwerpen of voorwerpen in een schilderij zijn en het geheel kan de hele compositie van het kunstwerk zijn. Maar in het bijzonder wordt proportie gebruikt om de verhouding tussen deze delen te bepalen. Verhoudinglaat kunstenaars de verschillende elementen van een onderwerp of object vergelijken ten opzichte van elkaar en van het "geheel" dat wordt gemeten.

Verhouding in de kunst kan verwijzen naar de verhoudingen van de delen van de afzonderlijke onderwerpen en objecten binnen de compositie. Bijvoorbeeld de relatieve grootte van de ogen, vergeleken met de rest van het gezicht. Waarbij het oog het "deel" is en het gezicht het "geheel". De werkelijke grootte van het geheel hoeft niet bekend te zijn om nauwkeurige verhoudingen te creëren, alleen de verhoudingen van de delen ten opzichte van deEen enkel oog is bijvoorbeeld ongeveer 1/5 van de breedte van een gezicht en zit ongeveer halverwege de kin. Je zou kunnen zeggen dat de verhouding tussen de breedte van het oog en het gezicht 1:5 is.

Samengestelde verhouding

George Inness: Zonsondergang

Compositorische verhouding verwijst naar de relatieve grootte van elementen binnen een compositie van een kunstwerk. Met andere woorden, de compositie van het kunstwerk wordt beschouwd als een geheel en de elementen die in de compositie passen kunnen worden beschouwd als de onderdelen. Bijvoorbeeld, de lucht in dit schilderij van George Inness neemt de helft van het doek in beslag, dus de verhouding tussen de lucht en het land is 1:1. We hoeven niet te weten dewerkelijke metingen van de hemel of de zee om ze te vergelijken, alleen hun grootte ten opzichte van elkaar.

Voorbeelden van verhoudingen in de kunst

Michelangelo: David

Als we naar het voorbeeld van Michelangelo's David kijken, lijken de verhoudingen van het beeld door de nauwkeurigheid harmonieus en evenwichtig. De grootte van het hoofd ten opzichte van het lichaam lijkt op een echte menselijke figuur. Dit staat echter in contrast met de schaal van het beeld. Het beeld staat op 5,17 meter. Ten opzichte van de grootte van de gemiddelde mens is het bijna drie keer zo groot. Dus de schaal...van David is groot en de verhoudingen zijn standaard.

Verhouding gebruiken om een compositie te plannen

Wanneer het plannen van een compositie De kunstenaar moet eerst beslissen of wat hij tekent of schildert realistisch of gestileerd is. Verhoudingen van kunst die onrealistisch zijn, kunnen nog steeds consistent blijven binnen de grenzen van dat specifieke kunstwerk.

Naast het ontwerpen van een compositie om realisme en nauwkeurigheid te bereiken, kunnen kunstenaars zorgvuldig plannen waar zij elementen plaatsen om esthetisch aangename arrangementen te creëren. Kunstenaars kunnen een gevoel van schaal door het gebruik van verhoudingen in een compositie.

Gouden Verhouding

Leonardo da Vinci was een van de eersten die een wiskundige formule of verhouding gebruikte om proporties in zijn kunstwerken te bereiken. Dit werd bekend als de Gulden Snede. De Gulden Snede is een irrationeel getal, dat bij gebruik in de kunst een perfect evenwicht en harmonie tussen de elementen creëert. Het wordt aangeduid met de Griekse letter Phi Φ.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

De gulden snede is door de geschiedenis heen veelvuldig gebruikt in kunst en design. Van Michelangelo's schilderij in de Sixtijnse Kapel tot Da Vinci's Mona Lisa, het wordt vandaag de dag nog steeds veel gebruikt in de kunst.

Verhouding in cijfers

Leonardo da Vinci: De verhoudingen van de menselijke figuur (De Vitruviaanse Man)

Figuren zijn veel voorkomende onderwerpen in de kunst. Kunstenaars moeten zowel hun individuele verhoudingen als hun inpassing in een compositie overwegen.

Er zijn verschillende maatsystemen waar portrettekenaars zich aan houden bij het nauwkeurig tekenen van figuren. Zo moet de lengte van de armomvang ongeveer gelijk zijn aan de lengte van de persoon. Ook moeten de ogen ongeveer halverwege de kin en de bovenkant van het hoofd worden geplaatst.

Albrecht Durer: Studies over de verhoudingen van het vrouwelijk lichaam

De verhoudingen van een figuur kunnen worden gewijzigd om een gewenst effect te creëren, zoals het maken van een karikatuur. Het is echter belangrijk te onthouden dat het te veel wijzigen van verhoudingen er onrealistisch en vervormd uit kan gaan zien.

Soorten verhoudingen

Er zijn verschillende soorten verhoudingen die gebruikt kunnen worden in kunst en design, elk met hun eigen doel.

John Singer Sargent: Madame X

Standaard aandeel is wanneer alle elementen even groot of op dezelfde schaal zijn. Dit type verhouding wordt gebruikt in veel verschillende kunststijlen, waaronder realisme, en is door de geschiedenis heen gebruikt. John Singer Sargent's Madame X toont standaard verhouding.

Detail uit Palet van Narmer 3150-3125 BCE.

Hiërarchische verhouding is wanneer de verhouding wordt gebruikt om een hiërarchie De verhoudingen van verschillende elementen kunnen connotaties hebben met sociale status en sociale klassen uitbeelden via de kunst. Dit type verhoudingen werd veel gebruikt in de Oudegyptische kunst en in de Middeleeuwen om het belang van verschillende figuren en relaties tussen figuren binnen een beeld te tonen.

Francis Picabia: Carnaval

Overdreven verhouding is wanneer elementen groter of kleiner zijn dan normaal voor een specifiek effect. Dit wordt vaak gebruikt in tekenfilm- of stripkunst, om bepaalde kenmerken of eigenschappen van een personage te benadrukken. Dit surrealistische schilderij van Picabia heeft grote ogen en hoekig gevormde hoofden, wat overdreven en buiten proportie lijkt.

Veranderde verhouding is wanneer de grootte van bepaalde elementen wordt veranderd om onregelmatige schalen en afmetingen te creëren, zodat de figuren en objecten geen realistische proportionele relatie tot elkaar hebben. Rene Magritte gebruikte proporties in zijn werk om te creëren contrast , nadruk en om het surrealistische te verkennen.

Verhouding en realisme

D. Jeffrey Mims: Jessica

Het gebruik van verhoudingen helpt bij het creëren van een gevoel van realisme in de kunst. Ook al hoeft kunst het echte leven niet noodzakelijkerwijs na te bootsen, het streeft er vaak wel naar, en het gebruik van verhoudingen is essentieel om dit doel te bereiken. Het helpt een gevoel van realisme te creëren door elementen te voorzien van plaatsing en relatieve grootte, waardoor ze er geloofwaardiger uitzien.

Om een nauwkeurige weergave van een cijfer of scène, moeten de verhoudingen met realistische verhoudingen worden getekend. Bijvoorbeeld, de relatieve afmetingen van een hoofd ten opzichte van een lichaam, moeten er in het leven hetzelfde uitzien als op het doek. Dit betekent dat de figuur met dezelfde verhoudingen moet worden getekend als in het leven, bijvoorbeeld, de verhouding van het hoofd van een gemiddelde volwassene ten opzichte van zijn lichaam is ongeveer 1:8.

Naast het creëren van een gevoel van realisme in kunst, helpt proportie ook om een gevoel van schaal te creëren. Door proportionele maten te gebruiken in de compositie van een kunstwerk, kunnen kunstenaars de kijkers helpen de relatieve grootte van objecten en figuren in de compositie te begrijpen.

Het meten van verhoudingen in de kunst

Er zijn een aantal technieken die kunstenaars kunnen toepassen om ervoor te zorgen dat zij de juiste verhoudingen bereiken. Een voorbeeld is waarneming. Hierbij meten kunstenaars de grootte van elementen met behulp van een meetinstrument, zoals een potlood. Om een referentie waar te nemen en te meten, ga je op een vaste plek zitten en strek je je arm uit met je potlood en meet je die tegen je aanzicht van je referentie. Markeer dan op je potlood dePlaatsing van de belangrijkste kenmerken van de referentie. Breng deze metingen over naar de tekening. Dit is een geweldige manier om de maten en vorm van verschillende elementen binnen een tekening nauwkeurig te vergelijken.

Een andere techniek om verhoudingen te meten is het gebruik van roosters Rasters worden door kunstenaars gebruikt om hun werk een georganiseerde structuur te geven en hen te helpen nauwkeurig te tekenen. Om een raster te maken, tekent u een raster over uw referentiefoto of -tekening. Teken vervolgens een raster met dezelfde verhoudingen op uw nieuwe doek. Met deze methode kunt u de referentieafbeelding opschalen op een nieuw doek. Gebruik de rasterlijnen als referentiepunten om details op de juiste plaats te zetten.positie en maak ze nauwkeurig op maat.

Grondslagen van het ontwerp: verhouding

Verhouding is een van de principes van design. De andere principes van kunst en design zijn evenwicht, nadruk, harmonie, schaal, contrast , beweging , ritme , patroon en eenheid Veel van de ontwerpprincipes zijn met elkaar verweven en het gebruik van één principe op een bepaalde manier zal de andere principes beïnvloeden. Bijvoorbeeld, proportie heeft betrekking op hoe goed een ontwerp werkt als een geheel door te zorgen voor visueel evenwicht en harmonie tussen verschillende elementen. Kunstenaars kunnen ook contrast of nadruk in een ontwerp creëren door de proporties van een figuur te veranderen, of een onderwerp uit proportie te tekenen.vergeleken met de rest van het beeld

Verhouding en schaal

Schaal is de grootte van een object, in verhouding tot een ander object. Dit is typisch de onderwerpen in een kunstwerk vergeleken met de werkelijke grootte van dat object in het leven. Of de grootte van een kunstwerk in vergelijking met de kijker. Een kunstwerk op grote schaal zal groot van formaat zijn, terwijl een kunstwerk op kleine schaal klein en gedetailleerd zal zijn.

Het belangrijkste verschil tussen schaal en verhouding is dat schaal de vergelijking is van twee hele afzonderlijke voorwerpen wanneer de grootte van de voorwerpen bekend is. Terwijl je de grootte van de voorwerpen of delen van de voorwerpen niet hoeft te kennen om de verhouding te meten, alleen de verhouding tussen beide.

Edgar Payne: Arizona Mesa

Kunstenaars creëren de illusie van grootte en schaal binnen een compositie. De figuren in dit schilderij van Edgar Payne nemen een kleiner deel van het doek in beslag dan de berg. Dit geeft de kijker een gevoel van de grootte en schaal van de berg. Als het kunstwerk 'op schaal' was, zouden alle onderdelen precies de juiste grootte ten opzichte van elkaar hebben. Deze onderdelen zouden de bekendemetingen van de berg en figuren in het leven.

Zie ook: Het beste aquarelpalet: een beoordeling - Fine Art Tutorials

Om realistische diepte en schaal in stadsgezichten te bereiken, gebruiken kunstenaars lineair perspectief Hierbij wordt een horizonlijn getrokken, een verdwijnpunt en worden alle gebouwen en objecten in het beeld naar dat punt geleid. Dit creëert de illusie dat gebouwen zich in de verte terugtrekken.

Zie ook: Olieverf versus water Mengbare olieverf: een gids - Fine Art Tutorials

Verhouding en evenwicht

Verhouding kan worden gebruikt om een gevoel van balans Een evenwichtig kunstwerk is wanneer elementen gelijkmatig over de compositie zijn verdeeld, zodat het visueel in alle richtingen gewogen aanvoelt. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle delen van het beeld evenveel aandacht krijgen en dat geen enkel element de andere elementen domineert.

Leonardo da Vinci: Het laatste avondmaal

Een voorbeeld hiervan is Leonardo da Vinci's schilderij 'Het Laatste Avondmaal', waar de figuren in een symmetrische formatie gelijkmatig over de compositie zijn verdeeld. Dit creëert een esthetisch aangenaam evenwicht en maakt het gemakkelijker om de aandacht te richten op elke afzonderlijke figuur in het schilderij. Da Vinci gebruikte ook de lineaire perspectieftechniek om een gevoel van diepte en schaal te creëren.

Waarom is verhouding belangrijk in de kunst?

De verhoudingen van een onderwerp of object ten opzichte van de compositie als geheel vertellen de kijker belangrijke informatie over de plaatsing ervan in het beeld. Dit omvat de afstand tot de kijker, de hoogte en de breedte. Kijkers kunnen ook bepalen of het onderwerp in een realistische stijl is geschilderd aan de hand van de verhoudingen in het beeld. Kunstenaars gebruiken de elementen van kunst die de bouwstenen zijn van een ontwerp om de sensatie van proportie te creëren. Met een combinatie van lijn , kleur , textuur , waarde , vorm , formulier en ruimte kunnen kunstenaars verhoudingen, schaal, evenwicht en... perspectief om realisme in hun werk te creëren.

Conclusie

Het gebruik van verhoudingen in kunst en ontwerp is een essentieel element voor het creëren van opvallende composities. Het helpt om evenwicht, eenheid en harmonie te creëren, terwijl het ook een gevoel van realisme en diepte geeft. Verhoudingen kunnen worden gebruikt om de grootte en schaal van elementen binnen een compositie te variëren. Hierdoor kan de kunstenaar de aandacht vestigen op bepaalde elementen of beweging creëren. Begrijpen hoe je gebruik moet maken vanverhouding effectief is integraal voor het creëren van mooie kunstwerken die het oog van de kijker trekken.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.