Hoe word je beter in tekenen?

Carla Andrews 17-05-2023
Carla Andrews

Om beter te worden in tekenen, is het belangrijk om eerst te zorgen voor de juiste benodigdheden. Leer vervolgens enkele essentiële tekentechnieken en breng ze in praktijk met gevarieerde tekenoefeningen.

Elke vaardigheid verbeteren is een cyclus van leren, oefenen en analyseren. In deze handleiding kun je je vaardigheden versneld verbeteren door te leren hoe je de essentiële technieken beheerst en oefent met de juiste oefeningen. Ik geef ook enkele tips over hoe je je eigen tekeningen kunt analyseren, zodat je zelf kunt zien op welke punten je verbeteringen kunt aanbrengen. Deze gids begint met de absolute basis - de tips worden geleidelijk aan meerDus als je een kunstenaar van gemiddeld niveau bent, kun je de eerste paar stappen overslaan.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Zorg voor de juiste kunstbenodigdheden

Om je tekenvaardigheid te verbeteren, moet je eerst begrijpen hoe je tekenbenodigdheden werk. Als je eenmaal je materiaal onder de knie hebt, kun je creatief worden met de technieken die je gebruikt. Je hebt niet veel verschillende materialen nodig om te tekenen. Het enige wat je echt nodig hebt is een potlood en papier. Maar als je wat materialen aan je gereedschapskist wilt toevoegen, zijn er misschien een paar materialen die je tekenpraktijk kunnen verbeteren.

Soorten potloden

Er zijn verschillende soorten potloden: houtskool , grafiet , was of olie kleurpotloden en aquarel potloden .

Grafiet

Grafietpotloden komen het meest voor, ze zijn er in verschillende hardheden.

Potloden van 8B zijn extra zacht en maken de donkerste markeringen. Potloden van F of HB maken fijne, lichte markeringen.

Als grafiet is uw keuze van tekenmedium, neem een reeks zachte potloden, deze potloden van Faber-Castell Zachtere potloden stellen je in staat een groter waardenbereik in je tekeningen aan te brengen.

Houtskool

Houtskool is anders dan grafiet, omdat het gemaakt wordt van de koolstofresten van verhit hout of wilgenhout.

Met houtskoolpotloden maken kunstenaars meer onuitwisbare, losse en donkere sporen dan met grafiet, dat gemakkelijker uit te gummen is en meer precisie biedt.

Aquarelpotloden

Aquarelpotloden zijn oplosbaar en kunnen naast het aquarelmedium worden gebruikt. Ze zijn een uitstekende keuze voor kunstenaars die een veelzijdig potlood willen dat ze met water in een schildermedium kunnen veranderen. Leg kleuren in lagen van licht naar donker zoals je met aquarel zou doen. Werk fijne details in met de punt van het potlood, of maak het potlood nat voor een meer schilderachtige look.

Kleurpotloden

Kleurpotloden Afgewerkte kunstwerken zien er levendig en bijna als schilderijen uit, dankzij de rijkdom die kan worden bereikt door het creëren van meerdere lagen, details en gemengde toonovergangen.

Ze zijn het perfecte medium om in een realistische stijl te werken, door de precisie en zachtheid die bereikt kunnen worden.

Tekenpapier

Als u zeer gedetailleerde tekeningen wilt maken, neem dan glad dik papier zoals Bristol Board Het is stevig en scheurt niet bij het uitwissen van potloodstrepen. Als u een papier met meer structuur koopt, zoals koudgeperst aquarelpapier, kunnen fijne details verloren gaan of scheef worden weergegeven. Om het juiste te vinden beste schetsboek om te tekenen en de beste tekenpapier bekijk dan onze gidsen.

Zie ook: Kunststiften: de beste tekenstiften voor kunstenaars

Andere tekenbenodigdheden

Naast een gewone gum om donkere potloodstrepen uit te wissen, zijn er twee andere soorten gummen die van pas kunnen komen. De eerste is een Tombow Mono Zero kunt u superfijne lijntjes en details wissen.

Kneedbare gommen Ze zijn kneedbaar en zacht. Rol tussen je vingers om de gum tot een fijne punt te vormen om details uit te wissen. Je kunt ook de hele gum over het papier rollen om grote stukken grafiet weg te halen. Om potloodstrepen volledig uit te wissen, moet je misschien meerdere keren over dezelfde plek gaan.

Een goed kwaliteitsslijper is een doorbraak. Het behoudt het lood en slijpt potloden langer, waardoor ze langer meegaan. Potloden zullen minder snel breken wanneer ze geslepen zijn met een kwaliteitsslijper die een langere punt creëert.

Voor vloeiende overgangen in tekeningen gebruikt u een papierstronk om harde lijnen op het papier te verzachten. Maak de papierstronken schoon door over schuurpapier te wrijven. Daarnaast kunnen kunstenaars gebruik maken van grafietpoeder om naadloze overgangen en zachte overgangen te creëren voor grote delen van een tekening. Borstel het grafiet op het papier en gebruik het penseel om het poeder uit te mengen om zachte randen te creëren. Poedervormig grafiet kan nuttig zijn voor het invullen van achtergronden, of grote gebieden met middentoonwaarden.

Uw tekenvaardigheden verbeteren: de absolute basisbeginselen

Denk na over hoe je het potlood vasthoudt

Dit klinkt misschien te eenvoudig, maar hoe je het potlood vasthoudt, beïnvloedt het resultaat van de tekening. Voor autodidactische kunstenaars is dit een vaardigheid die over het hoofd kan worden gezien ten gunste van het leren van complexere vaardigheden.

Voor kleine, gedetailleerde schetsen tekenen kunstenaars door het potlood op de behuizing dicht bij de stift te houden en de vingers en pols te bewegen voor precisie.

Omgekeerd zullen kunstenaars voor grotere schetsen het potlood verder omhoog houden en in vegende bewegingen tekenen, waarbij ze de schouder of de elleboog bewegen. Experimenteer door het potlood in verschillende posities te houden en verschillende delen van de arm te bewegen om te tekenen. Je zult verbaasd zijn hoeveel effect dat heeft op het resultaat.

Doodle patronen & oefen het tekenen van vormen

Een ingewikkelde tekening is gewoon een arrangement van eenvoudige lijnen en vormen. Oefen het tekenen en schaduw eenvoudige vormen, lijnen en patronen voordat je overgaat op complexere onderwerpen. Als je eenmaal het tekenen en arceren van vormen onder de knie hebt, probeer dan wat eenvoudige tekeningen .

Waarden

In een kunstwerk, waarden Hoe licht of donker een potloodstreep is, hangt af van de druk die u op het potlood uitoefent. De donkerheid die u met een potloodstreep kunt bereiken, hangt ook af van de zachtheid van het potlood. Zachtere potloden Laat het wit van het papier doorschijnen voor de helderste highlights in een tekening. Er zijn andere technieken die kunstenaars kunnen gebruiken om lichte en donkere waarden weer te geven die iets complexer zijn, zoals het arceren, ofwel stippeltechniek .

Lijngewicht

Een heel belangrijk ding om te oefenen als je nog niet veel tekenervaring hebt is het variëren van de druk op een potlood. Pak een zachter potlood dat relatief ongeslepen is in een 6B of 8B en oefen druk uit. De lijn zal dik en donker zijn. Pak daarentegen een geslepen hard potlood in een F of HB en oefen lichte druk uit terwijl je een lijn tekent. De lijn zal dun en licht zijn.Gebruik deze vaardigheden in uw voordeel om het lijngewicht in een tekening te variëren.

Lijndikte heeft enkele belangrijke toepassingen in het tekenen, want het kan worden gebruikt om uit te beelden perspectief . elementen verder weg in een contourlijntekening (eenvoudige overzichtstekening) zal lichter zijn en een dunner lijngewicht hebben, vergeleken met dikkere donkere elementen op de voorgrond.

Teken een rechte lijn

Natuurlijk zullen de meeste kunstenaars een liniaal gebruiken voor de meest precieze rechte lijnen. Maar voor een nauwkeuriger resultaat uit de vrije hand houdt u het potlood verder naar het midden van de huls en onder een hoek. Schets dan licht bewegend met uw elleboog om het grafiet over het papier te slepen. Als u hard drukt en het potlood dicht bij de stift houdt, komt de lijn er meestal wankel uit.

Vormen en patronen tekenen

Oefen het tekenen van eenvoudige vormen en herhaal de vormen om te zien of je ze steeds weer nauwkeurig kunt tekenen. Probeer ze groot en klein te tekenen. Meestal neigen mensen ernaar dingen op een kleine schaal te tekenen omdat dat gemakkelijker voelt, maar dwing jezelf af en toe om groter te tekenen.

Leer hoe teken je verschillende texturen -gebruik technieken als scumbling en scribbling en varieer de druk op het potlood om een reeks texturen te creëren zoals de organische oppervlakken die je ziet in rotsen, haar, huid en meer.

Maak een doodle spread - denk er niet te lang over na, geniet gewoon van het proces van het tekenen van een mix van vormen en patronen. Door het potlood zo te gebruiken oefen je je tekenspieren.

Leer over de verschillende tekentechnieken

Er is een veelheid aan technieken die je kunt gebruiken bij het tekenen. Van basistechnieken voor het maken van tekeningen, tot meer complexe tekentechnieken .

Door een losse schets of ondertekening te maken, kun je een laag contrast Dit is een briljante manier om een tekening te beginnen en een techniek die veel professionals gebruiken. Lees meer over hoe maak je een ondertekening .

Als het gaat om schaduwtechnieken Als je een zacht potlood gebruikt, zoals een 6B, kun je een groter waardebereik bereiken, omdat 6B-potloden meer grafiet op het papier afgeven als je meer druk uitoefent, waardoor de schaduwen donkerder lijken.

Kies voor een tonale schets -waarbij schaduwen en lichtdoorgangen worden gecreëerd door verschillende hoeveelheden druk uit te oefenen op een zacht grafietpotlood.

Zie ook: 15 Geweldige goedkope muurkunst ideeën

Of creëer de schijn van lichte en donkere waarden door stippling Stippelen is de techniek om honderden, zelfs duizenden kleine puntjes te maken om contrast te creëren in een tekening. Hoe dichter de puntjes bij elkaar staan, hoe donkerder de schaduw zal lijken. De puntjes zullen afwezig zijn in de lichtste delen van de tekening. Dit is slechts één voorbeeld van één schaduwtechniek, voor een uitgebreidere lijst, bekijk onze tutorial van 17 tekentechnieken .

Tekenen in een schetsboek

A schetsboek is van onschatbare waarde voor potloodkunstenaars. Deze draadgebonden Strathmore Schetsboek heeft dikke, uiterst gladde pagina's, waardoor u met gemak fijne details en vloeiende overgangen kunt creëren.

Een schetsboek van een kunstenaar is iets heel persoonlijks. Het is een ruimte om composities, thema's en ideeën te oefenen zonder dat je bang hoeft te zijn om fouten te maken. In je schetsboek kun je je uitleven en experimenteren. Als een tekening die je maakt je echt bevalt, kun je die altijd overzetten op een groter stuk papier om er later meer tijd aan te besteden.

Een ander aantrekkelijk aspect van een schetsboek is de draagbaarheid. Stop het in een tas en neem het mee om te tekenen waar of wanneer de inspiratie ook komt. Als je het bij je hebt om ideeën op te schrijven, train je jezelf om regelmatig te tekenen en het te combineren met andere verplichtingen.

Probeer te tekenen op gekleurd papier

Tekenen op getint papier zoals de Hahnemühle Grijs Boek kan het tekenproces efficiënter maken. De middentoon is al vastgesteld, dus je hoeft je alleen te concentreren op het arceren van de donkerste schaduwen en de lichtste highlights.

Krijg een wit potlood voor de hoge tonen. De middentoon kan kunstenaars helpen waardeovergangen beter waar te nemen. De witte hoge lichten springen uit de pagina, ook al kunnen kunstenaars met getinte papieren tekeningen het onderwerp beter subtiel weergeven. Zie onze potlood tekenen voor beginners gids om het proces van tekenen op getint papier te zien.

Probeer enkele tekenoefeningen om de nauwkeurigheid te verbeteren

In plaats van steeds weer te proberen nauwkeurig te tekenen met dezelfde methoden, kan het helpen om je aanpak te mixen. Probeer deze tekenoefeningen om je nauwkeurigheid, snelheid en analysevaardigheden te verbeteren.

Probeer continue lijntekening

A doorlopende lijntekening is gemaakt door het werk in één keer af te maken zonder de potloodstift van het papier te halen. Deze oefening helpt je om je referentie volledig te observeren voordat je begint te tekenen. Het helpt je ook om de vorm en het volume van je referentie nauwkeurig weer te geven.

Probeer gebaren tekenen

Het doel van gebaartekening is om snel de actie en houding van een onderwerp te schetsen, zonder te focussen op details. Het helpt bij het sneller en nauwkeuriger tekenen van complexe houdingen. Als je deze oefening veel doet, zul je zien dat je figuurtekeningen zal er levendiger en expressiever uit gaan zien. Dit is vergelijkbaar met contourtekening dat is de oefening van het tekenen van de omtrek van een figuur, om nauwkeurigheid en verhouding te oefenen.

Oefen het tekenen van structuur en vorm

Om realistisch te tekenen, moet je methoden ontwikkelen om het onderwerp nauwkeurig uit de vrije hand weer te geven. Onderwerpen en voorwerpen in een referentie kunnen worden vereenvoudigd tot basisvormen, zoals kubussen, cilinders en bollen. Als je eenmaal het tekenen van basisvormen onder de knie hebt, kun je complexere vormen construeren uit de eenvoudige vormen.

Verhoudingen leren tekenen

Het nauwkeurig weergeven van de verhoudingen van een onderwerp gaat over het vinden van visuele oriëntatiepunten en het meten van delen van de referentie. Het is een van de meest uitdagende aspecten van het leren tekenen. Er zijn een paar methoden en hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om visuele oriëntatiepunten in een tekening te vinden om markeerpunten te creëren die de uitgangspunten van het werkstuk worden.

Voor portrettisten is een methode die kan worden gebruikt om een hoofd nauwkeurig te construeren de Loomis-methode Deze methode, oorspronkelijk bedacht door Andrew Loomis, begint met een cirkel om de schedel voor te stellen, en verdeelt deze dan om de verhoudingen voor de kenmerken kaak en wenkbrauw te vinden.

Zien, meten en in kaart brengen

Gebruik een potlood als meetinstrument. Houd uw houding aan en houd het potlood op armlengte met een gebogen elleboog en één oog op het onderwerp gericht. Meet ofwel de hoogte ofwel de breedte van het onderwerp door uw duim aan het ene uiteinde te plaatsen en het uiteinde van het potlood met het andere uiteinde van de referentie Gebruik deze meting als referentie. De breedte van een gezicht kan bijvoorbeeld ongeveer ⅔ zijn ten opzichte van de hoogte. Meet de plaatsing van andere elementen met deze techniek. Gebruik de metingen om de plaatsing van elementen op het papier in kaart te brengen.

Loodlijn

Het eerste gereedschap dat u kunt gebruiken, dat Florent Farges in deze video demonstreert, is een schietlood. Een schietlood is gewoon een gewicht dat aan een draad is bevestigd. Gebruik het om het model of aspecten van de referentie te meten om de uitlijning van elementen te bepalen. Breng markeringspunten op uw tekening in kaart, zoals de plaatsing van de belangrijke kenmerken, of gebruik het om hoeken te meten.

Gebruik de rastermethode

Om een nauwkeurige tekening te maken, zou je de rastermethode Om met een raster te tekenen, teken je een raster op je referentiebeeld, dan schaal je het raster op en teken je het met dezelfde verhoudingen op het oppervlak dat je gaat gebruiken voor je uiteindelijke tekening. Zorg ervoor dat je licht tekent, je zou een H- of F-potlood kunnen gebruiken dat gemakkelijk kan worden uitgegumd. Je kunt het raster tekenen op een digitaal referentiebeeld in Photoshop Zorg ervoor dat het raster op schaal is; het is veel gemakkelijker als de referentieafbeelding en het tekenoppervlak ongeveer dezelfde verhouding hebben. Gebruik de rasterpunten als referentiepunten om de elementen en kenmerken op de juiste plaats te tekenen.

Als je alleen deze methode gebruikt om je tekeningen uit te voeren, kun je je vermogen om zonder hulpmiddel precies natuurlijk te tekenen in gevaar brengen. Gebruik in plaats daarvan deze methode en let op de plaatsing van elk afzonderlijk onderdeel.

Nauwkeurig diepte en perspectief tekenen

Hoe diepte weergeven in een tekening

Bij het tekenen van landschappen of andere onderwerpen met scherptediepte gebruiken kunstenaars schaduwtechnieken om elementen te laten lijken alsof ze zich in de verte terugtrekken. Behalve grootte zijn er nog enkele andere manieren om atmosferisch perspectief Elementen in de verte zullen over het algemeen zachtere randen hebben dan elementen op de voorgrond. De waarden zullen meer lijken op die van de lucht, vergeleken met onderwerpen en objecten op de voorgrond die een contrastrijker waardebereik hebben.

Een punt perspectief

Deze video demonstreert hoe je een trein in een metrostation tekent met behulp van éénpuntsperspectief. Teken een horizonlijn, markeer dan met het potlood waar het verdwijnpunt komt. In een éénpuntsperspectieftekening is het verdwijnpunt waar alle lijnen van belang samenkomen. Teken lijnen die zich uitstrekken vanuit het verdwijnpunt, je kunt een liniaal gebruiken om nauwkeurigheid te garanderen. De trein wordt geleidelijk klein langsProbeer ook eens te tekenen met de tweepuntsperspectieftechniek; dit is vooral nuttig als je graag straatbeelden, gebouwen of stadsgezichten tekent.

Plan de compositie voordat je begint

Voordat je begint te tekenen, de samenstelling plannen Dit is essentieel, vooral als je van plan bent enige tijd en moeite aan je tekening te besteden.

Maak een paar miniatuurschetsen om de visuele elementen te ordenen en na te denken over het effect dat u wilt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de elementen die u op de voorgrond wilt brengen, om een brandpunt .

Analyseer uw resultaten

Als je klaar bent met je tekening, raad ik aan er even afstand van te nemen. Als je de volgende dag terugkomt om te kijken, krijg je een frisse blik.

Een goede tip is om uw schilderij tegen een spiegel te houden, want dan wordt het schilderij omgedraaid en kunt u het omgekeerd bekijken. Zo kunt u het schilderij bekijken alsof het een nieuw stuk is, wat u dwingt om naar de compositie als geheel te kijken in plaats van u te concentreren op kleine details waar u misschien urenlang aandacht aan heeft besteed. Zo kunt u eventuele fouten in uw schilderij meteen zien,of bepaalde elementen evenwichtiger moeten zijn, of dat sommige delen van de tekening meer werk nodig hebben.

Een opvallende compositie bevat harmonie, afwisseling en contrast. Er moet een centraal punt zijn dat wordt benadrukt door zijn positie of detail.

Controleer de potloodstrepen die je hebt gemaakt. Heb je je techniek geperfectioneerd? Heb je de waarden correct weergegeven? Misschien zijn sommige gebieden te contrastrijk vergeleken met andere.

Focus op waar je mee worstelt

We hebben allemaal zwakke punten bij het tekenen. Veel portrettekenaars hebben moeite met het tekenen van het tweede oog als ze het eerste eenmaal op zijn plaats hebben. Dat heeft meer te maken met het nauwkeurig tekenen van symmetrische elementen.

De enige manier om beter te worden in tekenen is door je te concentreren op waar je moeite mee hebt en te oefenen tot het makkelijker begint te voelen. Bijvoorbeeld, als je moeite hebt met het tekenen van twee symmetrische ogen, begin dan eerst met degene die je normaal gesproken niet tekent. Of teken een oog Breng vervolgens de andere zorgvuldig in kaart, teken stipjes voor de binnenhoek, het ooglid en de buitenhoek, en verbind ze met elkaar. Door de plaatsing vooraf te plannen, kun je de plaatsing opnieuw beoordelen voordat je begint met het tekenen van het geheel.

Maak een dagelijkse tekenoefening

We verbeteren door onze tekenvaardigheden oefenen Regelmatig. Zoek tijd voor een regelmatiger tekenoefening, het hoeft niet dagelijks te zijn. Elke extra oefening die je kunt inlassen zal je vaardigheden verder versnellen.

Misschien is het een paar avonden per week 20 minuten vrijmaken in plaats van tv kijken. Of het perfecte moment voor u is misschien wel in de trein op weg naar uw werk. Zoek uit wat voor u werkt en probeer er een routine van te maken.

Door verschillende oefeningen en studies te herhalen, zult u uw vaardigheden zien evolueren. U kunt testen hoe ver u in de loop van maanden bent gekomen, door terug te keren naar dezelfde referentie die u enkele maanden of een jaar eerder gebruikte.

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.