Contrast in de kunst: voorbeelden, definitie en gebruik ervan

Carla Andrews 21-07-2023
Carla Andrews

Contrast is een compositorisch element in de kunst en een principe van kunst en design. Kunstenaars kunnen contrast gebruiken om hun beoogde effect te creëren, of dat nu een evenwichtig of dynamisch effect is. Door het verschil tussen kleur en waarde in een kunstwerk te veranderen, kun je een gevoel van realisme of abstractie creëren, en een harmonieus of disharmonisch beeld produceren.

In dit artikel gaan we dieper in op contrast in de kunst, met inbegrip van de definitie en enkele voorbeelden. We geven ook enkele tips over hoe je contrast kunt gebruiken om je eigen kunstwerk succesvoller te maken.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Contrast in de kunst definitie

Contrast kan worden gedefinieerd als de nevenschikking van twee elementen die verschillend zijn, maar die samen een evenwichtig geheel vormen. In de kunst wordt contrast gebruikt om de aandacht van de kijker op een bepaald deel van het schilderij te vestigen, en kan het worden gebruikt om verschillende effecten te creëren.

Contrast kan worden gecreëerd met behulp van een aantal verschillende visuele elementen, waaronder kleur, waarde, textuur en vorm. Door het contrastniveau in een kunstwerk te veranderen, kun je de algemene toon en het gevoel van het werk veranderen.

Soorten contrast in de kunst

Contrast in de kunst komt in vele vormen voor, het contrast tussen licht en donker (waarden), het contrast tussen tinten of verzadiging (kleur), en zelfs het contrast tussen textuur en vorm.

Waardecontrast

Waardecontrast wordt gecreëerd door lichte en donkere tinten te gebruiken om een gevoel van diepte en driedimensionaliteit te creëren. De definitie van waarde in de kunst Waardecontrast is het relatieve licht of donker van een kleur, ongeacht de tint. Waardecontrast kan worden gebruikt om een object dichterbij of verder weg te laten lijken, en kan ook worden gebruikt om een gevoel van drama of beweging .

De waardeschaal

De waardeschaal is uitgevonden door Denman Ross, het is een schaal van 9 waarden die variëren tussen wit en zwart. Kunstenaars kunnen deze schaal gebruiken om te bepalen hoe de waarden in hun kunstwerken zich tot elkaar verhouden.

Een hulpmiddel dat heel nuttig kan zijn is een waardezoeker - vergelijk waarden op de kaart met de waarden in uw kunstwerk. U kunt het gebruiken tijdens het mengen van kleuren, of het gebruiken om waarden in uw kunstwerk te vergelijken met de waarden in uw referentie. Zo kunt u het gewenste contrast in uw kunstwerk bereiken.

Zie ook: Een complete lijst van olieverftechnieken - Fine Art Tutorials

Hoog en laag contrast

Laagwaardig contrast vs. hoogwaardig contrast

Hoog contrast in de kunst verwijst naar een afbeelding waar er een groot verschil is tussen de lichte en donkere waarden. Laag contrast, aan de andere kant, is wanneer er niet veel verschil is tussen de lichte en donkere waarden. De mate van contrast die u gebruikt in uw kunstwerk hangt af van het effect dat u wilt creëren. Bijvoorbeeld, in dit schilderij van een golf vlak voor de schemering, wilde ik een serene sfeer creëren.gevoel, terwijl het schilderij van de zonsondergang rechts in eerste instantie levendiger en opvallender lijkt door het hoge waardecontrast.

Kleurcontrast

Kleurcontrast beschrijft het contrast tussen de tinten van een afbeelding. Complementaire kleuren hebben een hoog kleurcontrast, dat zijn de kleuren die zich aan tegenovergestelde uiteinden van het kleurenwiel bevinden. Bijvoorbeeld, blauw en oranje zijn complementaire kleuren of paars en geel. Creëer een hoog kleurcontrast door complementaire kleuren te gebruiken in je kunstwerk. Kies een kleurenschema In de schilderijen hierboven koos ik ervoor om te werken met een beperkt palet van ultramarijnblauw, omber gebrand en wit voor het linker schilderij om een monochroom schema te creëren. Het rechter schilderij heeft minder waardecontrast, maar meer kleurcontrast. Ik gebruikte een groter palet van ftaloblauw, omber gebrand, magenta, citroengeel en wit.

Verzadiging is een andere manier om kleurcontrast te beschrijven, dit verwijst naar de intensiteit van een kleur. Bijvoorbeeld, een sterk verzadigd rood, zoals het rood dat je ziet op een brievenbus (in het Verenigd Koninkrijk) of een brandweerauto, vergeleken met het gedempte rood van een bakstenen muur.

Contrast en textuur

Textuur is een andere manier om contrast in de kunst te creëren. Dit werkt alleen met dikkere mediums die drie dimensionaliteit aan een werkstuk kunnen toevoegen, zoals olieverf of acrylverf met een zwaar lichaam.

U kunt bijvoorbeeld koude was aan olieverf toevoegen om het mengsel te verdikken en de verf te helpen de textuur op het oppervlak vast te houden. Schilder vervolgens met dikke streken, met behulp van de impasto-techniek. Gebruik zachtere textuur voor elementen op afstand, om het onderwerp op de voorgrond eruit te laten springen.

Contrast en vorm

Lijn, vorm Contrast kan worden gebruikt om de dikte van lijnen, de relatieve hardheid of zachtheid van randen of de grootte en aard van de vormen in een kunstwerk te variëren.

Hoe maak je contrast in kunst: Stappen

We laten je zien hoe je je eigen kunstwerk met hoog contrast kunt maken. Zoals je al weet uit het vorige deel over soorten contrast in kunst, zijn er een aantal manieren om contrast te creëren, met kleur, waarde en textuur.

Plan de samenstelling eerst

In de eerste plaats moet u beslissen hoe u visuele elementen om contrast in de compositie te creëren. Het kan nuttig zijn om koop een schetsboek en maak een paar miniatuurschetsen om uw uiteindelijke stukken te plannen en hoe deze elementen in elkaar zullen passen.

Maak een brandpunt door het onderwerp te positioneren en door een hoog contrast tussen waarden en kleuren te gebruiken. Denk na over hoe je contrast in de compositie kunt gebruiken om je beoogde boodschap over te brengen. De boodschap zou kunnen liggen in het creëren van een rustig landschap. Dit zou kunnen betekenen dat je een warm kleurenpalet van gedempte zonsondergangkleuren met een laag waardecontrast. Het is aan jou en de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je een idee hebt van wat je wilt maken en je hebt je favoriete miniatuurschets geselecteerd, is het tijd om verder te gaan met het maken van je kunstwerk!

Begin met een lichte laag

Of je nu schildert of tekent, het is een goed idee om het kunstwerk te beginnen met een lichte potloodlaag. Zo kun je in kaart brengen waar je alle verschillende elementen wilt hebben. Wis lijnen uit als je een fout maakt.

Er zijn een aantal manieren om een nauwkeurige tekening te maken, zoals het gebruik van de rastermethode Een tip is om heel lichtjes te tekenen rond de gebieden die in de donkerste schaduw komen. Dan kun je met opeenvolgende lagen werken aan de middentonen en overgangen tussen middentonen. Voeg de diepste schaduwen en lichtste highlights als laatste toe. Deze afbeelding is van onze hoe teken je een ananas Zelfstudie. Bekijk het als je het zelf wilt proberen.

Verhoog geleidelijk het contrast met elke laag

Met welk medium je ook werkt, een goede aanpak voor het maken van kunst is het geleidelijk verhogen van het contrast met elke laag. Het is veel moeilijker om contrast te creëren in de eerste laag en dan te werken aan het afzwakken ervan voor de rest van het teken- of schilderproces, dan om een meer geleidelijke aanpak te kiezen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je niet overdrijft.

Als u met aquarel schildert, zorg er dan voor dat u de gebieden die de lichtste hoogtepunten vormen tot het laatst laat liggen. Vervolgens werkt u aan het geleidelijk vergroten van de diepte in de schaduwgebieden met elke laag verf. Voor olie- en acrylschilders is een aanpak die u kunt volgen, te werken vanuit kleuren die in de eerste laag relatief getemperd zijn en dan geleidelijk de verzadiging te verhogen met elke laag verf.Veel olieverfschilders laten de helderste hoogtepunten tot het laatst schilderen, omdat titaanwit een ondoorzichtig pigment is dat de middentonen bedekt.

Begin bij het tekenen met een lichte schets om de lichtere middentonen te vormen, werk dan geleidelijk in de schaduwen. Verhoog de druk op het potlood voor de donkerste gebieden. Gebruik een gum met een fijne punt, zoals de Tombow Mono Zero gum om kleine hoogtepunten uit je stuk te halen.

Niet overdrijven!

Wanneer je met contrast werkt, kun je je gemakkelijk laten meeslepen, maar het is belangrijk dat je het niet overdrijft. Een hoog contrast kan een kunstwerk onevenwichtig doen lijken en kan nogal schokkend zijn om naar te kijken. Het is belangrijk dat je een balans die goed samengaat met de rest van de compositie.

Een goede manier om te controleren of je te veel contrast hebt gebruikt, is om een stap achteruit te zetten en je ogen dicht te knijpen. Als het beeld eruit ziet als een massa donkere en lichte vormen zonder gedefinieerde randen, dan heb je misschien te veel contrast gebruikt. Een andere manier om te controleren is door je werk te fotograferen met je telefoon en het beeld vervolgens te bewerken zodat het in grijstinten is. Op die manier kun je de waarden in jeU kunt hieruit opmaken of u het contrast op sommige plaatsen moet verhogen of juist afzwakken.

Complementaire kleuren kunnen ook worden gebruikt om een hoog contrast te creëren zonder dat het te veel opvalt. Rood en groen, blauw en oranje, en paars en geel zijn allemaal voorbeelden van complementaire kleuren. Door twee kleuren te gebruiken die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, maar ze af te zwakken, kun je een hoog contrast creëren zonder dat het te overweldigend is.

Voorbeelden van contrast in de kunst

Hieronder staan enkele voorbeelden van contrast in de kunst.

Caravaggio: Sint-Jeroen Schrijven

Saint Jerome Writing van Caravaggio is een uitstekend voorbeeld van contrast in de kunst. Hij gebruikte de clair-obscur techniek De lichte delen helpen de aandacht van de kijker te richten op het onderwerp, terwijl de donkere delen een gevoel van diepte creëren. Het beperkte palet van zwart, wit, bruin en rood creëert nog meer contrast en draagt bij aan het gevoel van intensiteit en broosheid dat de kunstenaar wilde creëren.

Van Gogh: De Sterrennacht

De Sterrennacht van Vincent van Gogh is een ander uitstekend voorbeeld van contrast in de kunst. In dit schilderij gebruikte Van Gogh een groot contrast tussen de lichte en donkere gebieden. Dit creëert een gevoel van beweging. Hij gebruikte ook contrasterende kleuren, zoals het blauw en geel, om het gloeiende en wervelende gevoel van het observeren van de nachtelijke hemel toe te voegen.

Technieken om contrast in een kunstwerk te creëren

Er zijn een aantal vaste technieken die de oude meesters gebruikten, die u zelf kunt uitproberen om contrast in uw schilderijen te creëren.

Chiaroscuro

Leonardo da Vinci: De dame met de hermelijn (Cecilia Gallerani)

Chiaroscuro is een techniek die contrast gebruikt om de illusie van licht en schaduw te creëren. Het wordt vaak gebruikt in figuratieve schilderijen, waar het gebruik van lichte en donkere kleuren de indruk van driedimensionaliteit kan geven.

De term chiaroscuro komt van de Italiaanse woorden voor 'licht' en 'donker'. Chiaroscuro schilderijen maken vaak gebruik van een beperkt palet, om een verdere gedempte uitstraling te geven.

Renaissanceschilders als Leonardo da Vinci en Michelangelo gebruikten het clair-obscur met groot effect in hun figuratieve schilderijen.

Tenebrism

Rembrandt: Een zelfportret

Zie ook: Kleurpotloden mengen: handleiding voor kunstenaars

Tenebrisme is een techniek waarbij zeer donkere en lichte kleuren worden gebruikt om een gevoel van drama te creëren. Het wordt vaak gebruikt in religieuze schilderijen, waar het gebruik van licht en donker een gevoel van mysterie of ontzag kan creëren. Het is nauw verwant aan de clair-obscur techniek.

De term tenebrisme komt van het Italiaanse woord voor 'duisternis'. Tenebrisme schilderijen maken vaak gebruik van een beperkt palet, waarbij donkere kleuren worden gebruikt om schaduwen te creëren, en lichte kleuren om het onderwerp uit te lichten. Vaak worden delen van het gezicht uitgelicht, met een donkere achtergrond rondom het onderwerp.

Barokschilders zoals Caravaggio en Rembrandt waren meesters van het tenebrisme en gebruikten het om dramatische scènes te creëren die de emoties van de kijker aanwakkerden.

Welke effecten kan contrast creëren?

J.W. Turner: Sneeuwstorm-stoomboot voor de monding van een haven

Er zijn een aantal manieren waarop contrast in de kunst kan worden gebruikt. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende:

Om een gevoel van diepte te creëren: door contrasterende kleuren, waarden of texturen te gebruiken, kun je de illusie van diepte in een schilderij creëren. Dit wordt vaak gebruikt in landschapsschilderijen, waar het gebruik van lichte en donkere kleuren een gevoel van afstand kan creëren. Zo zullen heuvels in de verte meer lijken op de lucht dan heuvels op de voorgrond.

Om de aandacht van de kijker te richten: Contrast kan worden gebruikt om de aandacht van de kijker te vestigen op een bepaald deel van het schilderij. Dit wordt vaak gedaan door een voorwerp te plaatsen voor een achtergrond die aanzienlijk verschilt in toon.

Een gevoel van beweging creëren: Gebruik contrast om een gevoel van beweging in een schilderij te creëren. Dit wordt vaak gedaan door contrasterende objecten in diagonale of gebogen lijnen te plaatsen en elementen uit elkaar te plaatsen.

Om een gevoel van spanning te creëren: Contrast kan worden gebruikt om een gevoel van spanning in een schilderij te creëren. Creëer dit effect door sterk contrasterende kleuren of waarden te gebruiken, met een hoge verzadiging en donkere schaduwen, of door voorwerpen dicht bij elkaar te plaatsen.

Compositie en contrast: hoe een kunstwerk te plannen

Richt je bij het plannen van je kunstwerk op één, twee of drie soorten contrast. Je zou bijvoorbeeld een schilderij kunnen maken met een beperkt kleurenpalet Of je maakt een schilderij met een groot en gevarieerd kleurcontrast, met een iets lager contrast tussen de waarden.

Hoe meer contrast en soorten contrast in een kunstwerk, hoe dynamischer en levendiger het zal ogen. Subtiliteit vergt echter terughoudendheid en is vaak iets beginnende kunstenaars worstelen met het maken van een schilderij... Om een meer harmonieus en evenwichtig gevoel, oefen subtiliteit uit door spaarzaam gebruik te maken van contrast. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een esthetisch mooi werk maakt. Veel kunstenaars lappen deze compositierichtlijnen echter aan hun laars en maken desondanks fantastische kunstwerken! Onthoud dat kunst geen regels kent! Maar als je een beginner bent kan het helpen om leren hoe je gedempte tonen kunt mengen Als je je daarmee vertrouwd voelt, probeer dan technieken te gebruiken om geleidelijk het waardecontrast, de verzadiging en de textuur te verhogen.

De beste manier om de compositie van een kunstwerk te plannen, is het maken van miniatuurschetsen in een schetsboek. Geef grofweg aan waar de lichtste en donkerste waarden komen, of experimenteer snel met kleurenpaletten tot je er een vindt die je bevalt.

Een andere optie is om een notan studie. Dit is een studie van twee waarden in zwart en wit, die u zal helpen de grote waardenmassa's en de compositie van het stuk duidelijker te zien.

Hier zijn twee punten waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen van uw compositie:

Een centraal punt creëren

Anders Zorn: Omnibus Studie

Het brandpunt in een kunstwerk is het onderwerp of object waar het oog van de kijker het eerst naar toe wordt getrokken. Creëer een brandpunt, door de plaatsing van het onderwerp, of door het contrast te vergroten. Gebruik hardere randen rond de vorm van het onderwerp, gebruik een hoger contrast tussen hooglichten en schaduwen. Verhoog de verzadiging van een kledingstuk, of schilder met textuur om het op te laten vallen. Dit zijn allemaal voorbeelden, dusEr zijn andere manieren om het oog van de kijker naar een onderwerp of object in een scène te trekken. Speel met deze hulpmiddelen wanneer je je eigen compositie plant.

Ruimte-elementen om evenwicht te creëren

Anders Zorn: Zelfportret

De plaatsing van elementen kan een gevoel van evenwicht, onbalans of asymmetrie Als u bijvoorbeeld een schilderij maakt met een hoog contrast, waarbij al het licht in één gebied is geconcentreerd, zal het oog van de kijker eerst naar de lichtste delen worden getrokken en de concentratie van schaduwen over het algemeen negeren. Denk erover na om het oog van de kijker naar binnen te leiden, zodat hij eerst het brandpunt opmerkt en vervolgens andere opvallende elementen. De manier waarop de aandacht van de kijker geleidelijk wordt getrokken door verschillendeelementen in het schilderij heet ritme Een manier om een gevoel van ritme in een kunstwerk te creëren, is het gebruik van... afstand tussen contrasterende elementen .

Bijvoorbeeld, in dit schilderij van Anders Zorn wordt het oog eerst natuurlijk naar Zorn zelf getrokken. De persoon op de achtergrond trekt de aandacht als tweede, dan weer naar het palet van Zorn. Zorn heeft opzettelijk elementen binnen het kader geplaatst, zodat het oog van het ene onderwerp naar het andere springt. Het palet, dat uitgelicht en in het midden van het kader van het doek verschijnt, is van bijzonder belang.belang. Dit is omdat het Zorns beroemde beperkte palet van titaanwit, gele oker, vermiljoen en ivoorzwart laat zien.

Waarom is contrast in de kunst belangrijk?

Contrast is belangrijk in de kunst omdat het helpt om een gevoel van beweging, spanning en focus te creëren. Het kan ook worden gebruikt om een gevoel van evenwicht of ritme in een schilderij te creëren. Door contrasterende kleuren, waarden of texturen te gebruiken, kan een kunstenaar het oog van de kijker door de compositie leiden. Dit creëert uiteindelijk een esthetisch aangenaam kunstwerk. Het helpt kunstenaars om betekenis te creëren en hunonderwerp op de manier die zij bedoelen.

Manieren om contrast te creëren in de kunst: 5 ideeën

Nu je een idee hebt van wat contrast is en hoe je het kunt gebruiken, is het tijd om creatief te worden. Hier zijn enkele ideeën die je kunt proberen om je op weg te helpen:

Werken op een zwart oppervlak

Gebruik zwarte gesso of verf om uw oppervlak voor te bereiden voor olie- of acrylverf. Dit zal de witten in uw schilderij doen uitkomen, en alle andere kleuren die u gebruikt zullen levendiger lijken. Voor kleurpotlood of pasteltekening, kies een zwart papier om bovenop te werken.

Schilderen met een beperkt palet

Kies twee of drie contrasterende kleuren en gebruik alleen die in je schilderij. Dit kan effectief zijn bij het creëren van een harmonieus kleurenschema Met zo'n palet kun je met minder tubes verf zowel kleur- als waardecontrast creëren.

Maak een schilderij met hoog contrast

Dit kan door een beperkt palet te gebruiken, zoals hierboven vermeld, of door een grote verscheidenheid aan kleuren te gebruiken. Varieer de waarden door wit of zwart U kunt ook proberen complementaire kleuren te gebruiken om extra contrast te creëren.

Gebruik analoge kleuren met lage verzadiging

Claude Monet: Waterlelies

Analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, bijvoorbeeld rood, oranje en geel. Lage verzadiging betekent het gebruik van gedempte kleuren in plaats van pure tinten. Dit kan een subtiele manier zijn om contrast te creëren, door kleuren te gebruiken die verschillend zijn, maar niet te verschillend.

Experimenteren met textuur

Gebruik een verscheidenheid aan technieken om verschillende soorten textuur aan je schilderij toe te voegen. Voeg een medium aan je verf toe om het mengsel te verdikken en penseelstreken vast te houden. Zware acrylverf in combinatie met gel medium kan u helpen om driedimensionale markeringen te verkrijgen die contrast creëren door boven het oppervlak uit te steken.

Voor meer tekening en verfideeën bekijk onze gidsen!

Eindelijk

Contrast in de kunst is een nuttig instrument voor kunstenaars om betekenis over te brengen en een kunstwerk interessanter te maken.

Het belangrijkste om te onthouden is dat er geen regels zijn in de kunst, dus experimenteer en heb plezier!

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.