De beste aquarelschetsboeken: een overzicht - Fine Art Tutorials

Carla Andrews 02-06-2023
Carla Andrews

De beste aquarelschetsboeken voor kunstenaars - een overzicht van vijf verschillende schetsboeken van topmerken.

Er gaat niets boven een goed aquarelschetsboek, met lege witte pagina's die klaar zijn om met verf te worden bedekt. De mogelijkheden zijn eindeloos, schetsboeken zijn een vrije ruimte voor kunstenaars, waar ze in alle privacy kunnen creëren zonder oordeel. In een schetsboek hoef je je geen zorgen te maken over het maken van fouten, want daar gaat het om, oefenen en verbeteren.

Eerst is het belangrijk om te begrijpen wat een schetsboek van goede kwaliteit is, zodat je weet wat je zoekt. In de productbespreking zal ik de kenmerken van elk schetsboek overlopen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Disclaimer: Fine Art Tutorials is een door lezers ondersteunde site. Wanneer u aankopen doet via links op deze site, kunnen wij een kleine commissie verdienen zonder extra kosten voor u.

Wat maakt een goed schetsboek?

Papiergewicht

Dik papier is de meest essentiële eigenschap. Water kan papier doen knikken, dus zorg ervoor dat je schetsboeken zoekt met een papiergewicht van 200 g/m² of meer. Als je een schetsboek met dunne bladzijden koopt, zal het papier kromtrekken, knikken, pillen en zelfs uit elkaar vallen door het wassen van water.

Papiervezel: waarom zuurvrij, katoenen papier het beste is

Het is altijd belangrijk om zuurvrij papier te zoeken, want dat is archiefwaardig en van professionele kwaliteit. Zuurvrij papier vergeelt niet na verloop van tijd. Papier met katoen erin is veel stabieler dan papier van cellulose. Schetsboeken van cellulose zijn goedkoper en veel merken maken hun schetsboeken met een mengsel van katoen en houtpulp.

Zie ook: Katoen vs Linnen Canvas: Wat zijn de verschillen?

Om te voorkomen dat verf direct in de papiervezels wordt opgenomen, maken fabrikanten hun papier op maat. Papier wordt meestal op maat gemaakt met gelatine, die voorkomt dat de verf erin zakt. Als je geen dierlijke producten gebruikt, Etchr maakt een prachtig veganistisch vriendelijk schetsboek.

Warm geperst, koud geperst of ruw?

warm geperst papier

koud geperst papier

ruw papier

Warm geperst, koud geperst en ruw beschrijft gewoon de manier waarop het papier is behandeld. Dit is belangrijk om te weten omdat het van invloed kan zijn op het uiteindelijke uiterlijk van een schilderij.

Warmgeperst papier is het gladst, en is daarom voor kunstenaars die graag schilderen in delicate, fijne details. Deze papiersoort is het beste voor tiltechnieken omdat het het minst absorberend is.

Koud geperst papier heeft een lichte oppervlaktestructuur waardoor zeer fijne details kunnen worden verborgen, maar het is veel beter geschikt voor waterige wassingen omdat het meer absorbeert.

Ruw papier is het meest absorberend, dus het beste voor technieken als zware wassingen en glaceren.

Draagbaarheid

Geen twee kunstenaars zijn hetzelfde, en dat geldt ook voor de manier waarop ze hun schetsboek gebruiken. De ene kunstenaar heeft misschien een boekje op zakformaat nodig dat hij of zij bij zich kan dragen om snelle schetsen te maken, de andere wil misschien een groter boek om kleurenschema's, composities en tekeningen in te plannen voordat ze worden overgezet op een definitief stuk papier.

Een compact schetsboek is beter draagbaar - een geweldige eigenschap voor wie niet wil dat het veel ruimte in zijn tas inneemt. Maar als je student bent, wil je misschien een iets groter schetsboek dat voldoende ruimte biedt om je werkproces te documenteren.

Beste aquarelschetsboeken: beoordeeld

Moleskine aquarel album

Koop het hier

Kenmerken: katoenmix, koude pers, ivoorwit papier, 200gsm, 30 vellen

Dit schetsboek komt in verschillende formaten waaronder A3, A4, large en pocket. Het wordt gepresenteerd als een strak zwart draadgebonden boek met een kunstlederen gevoel en elastische sluiting.

Het heeft binnenin opbergvakken voor losse vellen of referenties. De kleur van het papier is ivoorwit en is met 200 g vrij dik.

Op dit gewicht papier zou ik niet overdrijven met de wassingen, maar het kan wel tegen een beetje water. Het papier is koud geperst, dus het heeft een lichte textuur.

Met dit tijdschrift kun je het plat uitvouwen en een dubbele pagina schilderen voor een panoramisch effect.

Strathmore Visueel Tijdschrift

Koop het hier

Kenmerken: 22 vellen, kouddruk, natuurlijk wit, 300gsm, spiraal gebonden

Strathmore's Visual Journal is gemaakt van 22 pagina's dik koudgeperst papier van hoge kwaliteit met een prachtige, gladde textuur. Dit dagboek is gericht op de gemiddelde kunstenaar, vanwege de kwaliteit van het papier, maar een beginner en ook een professionele kunstenaar zullen er veel plezier aan beleven.

Er zijn twee formaten en twee papierdiktes. Strathmore biedt een aquarel dagboek van 300 gsm aan, wat zwaar is! Het kan zelfs aquarelwasbeurten aan zonder uit te buiken of te pillen. Omdat het papier zo dik is, kunt u op beide zijden van de pagina schilderen.

Verwijder de buitentent om de decoratieve hoes eronder te onthullen. De hoes is hard genoeg om comfortabel op te rusten tijdens het schilderen en dankzij de spiraalvormige binding kunt u hem 360° openen.

Aquarel schilderij in Strathmore's Visual Journal door Joly Poa .

Hahnemuhle aquarelboek

Koop het hier .

Kenmerken: fijne korrel, staand formaat, 200gsm, 30 vellen, natuurlijk wit, cellulose

Het Hahnemuhle aquarelboek is gemaakt van 200 g natuurlijk wit, zuurvrij papier dat een fijnere textuur heeft dan sommige andere tijdschriften.

De omslag van het tijdschrift heeft een canvas effect en een elastiek om het dicht te houden.

Etchr dagelijks schetsboek

Koop het hier .

Kenmerken: 100% katoen, koude pers, veganistisch, 230gsm, 26 vellen, gebonden.

Dit boek is gemaakt voor mixed media, maar werkt als een droom met aquarel. Het zuurvrije papier is gemaakt van katoen en is koud geperst, wat betekent dat het een lichte textuur heeft. Het heeft een aanpasbare kaft en ligt volledig plat, waardoor het comfortabel is om op te werken.

Met 230 gsm is het papier dikker dan sommige andere op de lijst en kun je op elke kant van de pagina schilderen. Als je graag mixed media gebruikt, kun je het schetsboek ook gebruiken met inkt, acryl en gouache. Het boek is verkrijgbaar in drie formaten, A6, A5 en A4.

Dit papier werkt uitstekend met diverse aquareltechnieken, zoals nat-in-nat, glaceren en heffen.

De kleuren zien er schitterend levendig uit op Etchr-papier.

Stillman en Birn Beta-serie

Koop het hier .

Kenmerken: 270gsm, 26 pagina's, genaaid gebonden, cellulose, 8×10", kouddruk.

Dit papier van archiefkwaliteit is zwaar, maar geschikt voor lichtere wassingen in plaats van nat-in-nat technieken.

De mooie navy softcover voelt luxe aan - schilder erin met waterverf, gouache, inkt of grafiet.

Zie ook: De regel vet over mager in olieverf: uitgelegd

Tips voor het schetsboek

Misschien hebt u uw perfecte schetsboek al gekozen en wilt u nu wat tips over hoe u uw aquarel dagboek op zijn best kunt houden.

De tijdschriften op deze lijst hebben over het algemeen dik papier, maar om te voorkomen dat het papier krom trekt bij nat-in-nat technieken, kunt u een stuk karton onder de pagina schuiven en het op zijn plaats houden met een bulldog clip Dit voorkomt ook dat er verf op de onderliggende pagina's spat.

Om een schilderij in een dagboek op te poetsen, kunt u ervoor kiezen om de randen te maskeren. Haal wat schilderstape maskeertape en leg de tape netjes langs elke rand. Schilder er dan overheen en verwijder de tape als je klaar bent om een witte rand te creëren. Je wilt afplaktape met een lage tack, om te voorkomen dat het je journal paper scheurt. Soms wil zelfs low tack afplaktape niet loskomen zonder wat van het papier mee te nemen. Los dit op door een haardroger op een lage warmtestand te richten opVerwarm de tape zachtjes tot de lijm ontspannen is. U moet de tape gemakkelijk kunnen verwijderen.

Als u graag onderweg of buiten schildert, koop dan wat benodigdheden die u gemakkelijk kunt meenemen. Deze aquarelpenselen bewaar water in het handvat, het water glijdt eruit als je schildert.

Aquarelpotloden zijn ook een geweldige optie voor schetsboekwerk. Gebruik ze droog en schilder eroverheen met wat water of doop de punten in water voor een verzadigd effect.

Beste aquarelschetsboeken: Pin it!

Als u iets op deze site bijzonder nuttig vindt, kunt u een donatie aan mij doen via PayPal. Ik neem veel tijd om elk onderwerp te onderzoeken en te schrijven, zodat elke tutorial zo gedetailleerd mogelijk is en ik maak al mijn inhoud vrij beschikbaar. Elke kleine donatie (zelfs de prijs van een kopje koffie!) kan mij helpen om de lopende kosten van de site te dekken. Alle hulp van mijn lezers is zeer welkom.gewaardeerd :).

Volg de link in de onderstaande knop om deze site te steunen.

Carla Andrews

Carla Andrews is een gepassioneerd kunstenaar en tekenleraar die al meer dan tien jaar studenten inspireert. Ze heeft een Bachelor of Fine Arts-graad van het prestigieuze Maryland Institute College of Art en een Master of Fine Arts-graad van de gerenommeerde School of Visual Arts in New York City. Carla staat vooral bekend om haar vermogen om studenten van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus de grondbeginselen van schilderen en tekenen bij te brengen, met een focus op techniek, expressie en creativiteit. Ze heeft een positieve en boeiende stijl van lesgeven die studenten aanmoedigt om hun unieke artistieke stem te ontdekken. Als Carla niet in de klas is, is ze te vinden in haar atelier, waar ze haar vak blijft ontwikkelen en de grenzen van haar eigen artistieke capaciteiten verlegt. Haar passie voor kunst en toewijding aan lesgeven heeft haar een trouwe aanhang opgeleverd en haar blog Learn to Paint & Draw is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren en zijn creatieve potentieel wil ontdekken.